Теми статей
Обрати теми

Про юридичний статус свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця

Редакція БТ
Лист від 30.09.2011 р. № 617-0-8-11-7.2

СВІДОЦТВО ПРО ДЕРЖРЕЄСТРАЦІЮ:

замінювати на виписку або витяг
з Єдиного держреєстру не потрібно

 

Лист Державної реєстраційної служби України від 30.09.11 р. № 617-0-8-11-7.2

«Про юридичний статус свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця»

 

У листі, що коментується, Державна реєстраційна служба робить висновок, що замінювати скасоване свідоцтво про держреєстрацію випискою або витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Єдиний держреєстр) не потрібно.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування відміни свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 07.04.11 р. № 3205-VI (далі — Закон № 3205) вилучив із чинного законодавства поняття «свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця», а також установив необхідність надання виписки або витягу з Єдиного держреєстру в тих випадках, коли передбачалося надання копії свідоцтва (див. ком. «Скасовано свідоцтва про держреєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» // «БТ», 2011, № 20, с. 4).

Державна реєстраційна служба констатує, що Законом № 3205 не передбачено необхідності заміни свідоцтва про держреєстрацію на виписку або витяг з Єдиного держреєстру, а також не встановлено заборону або строк використання фізичною особою — підприємцем наявного в нього свідоцтва про державну реєстрації.

Аналогічного підходу дотримується і ДПАУ. Так, згідно з листом від 17.05.11 р. № 13663/7/29-1017, як і раніше, надається копія свідоцтва про держреєстрацію платниками податків, держреєстрацію яких проведено до 07.05.11 р. і щодо яких після зазначеної дати до Єдиного держреєстру не вносилися зміни відомостей, що зазначалися у свідоцтві про держреєстрацію або вказуються у виписці, а також платниками податків, для яких установлено особливості їх держреєстрації та відомості про яких не включаються до Єдиного держреєстру. Тож свідоцтво про держреєстрацію як поняття скасовано, але раніше видані свідоцтва фактично не втратили своєї юридичної сили.

Поняття виписки та витягу з Єдиного держреєстру визначено Положенням про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженим наказом Держкомпідприємництва від 20.10.05 р. № 97 (далі — Положення).

Виписка та витяг є платними. Виняток — плата за отримання виписки не справляється в разі:

— проведення державної реєстрації фізичної особи — підприємця;

— зміни у відомостях про фізичну особу — підприємця, що містяться в Єдиному держреєстрі;

— припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за судовим рішенням про визнання фізичної особи — підприємця банкрутом;

— унесення до Єдиного держреєстру судового рішення про скасування держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця.

Крім цього, Державна реєстраційна служба роз'яснила поняття виписки та витягу і довела до відома інформацію про їх вартість (див. таблицю нижче).

 

Визначення та вартість виписки і витягу з Єдиного держреєстру

Поняття

Визначення

Вартість

Виписка(1)

Документ, що містить відомості про юридичну особу або фізичну особу — підприємця, який подав запит про її видачу (п. 3 Положення)

17 грн. (ст. 21 Закону № 755(3))

Витяг(2)

Документ, що містить відомості про юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців за критеріями пошуку, зазначеними в запиті (п. 5 Положення)

51 грн. плюс 3,40 грн. за кожен аркуш інформації на бланку встановленого зразка (наказ № 99(4))

(1) Пунктом 2.2 Положення встановлено, що для отримання виписки з Єдиного держреєстру запит подається держреєстратору за місцезнаходженням або місцем проживання запитувача.

(2) Для отримання витягу з Єдиного держреєстру запитувач має право звернутися із запитом до держреєстратора незалежно від місцезнаходження або місця проживання запитувача.

(3) Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV.

(4) Наказ Держкомпідприємництва «Про розмір та порядок внесення плати, що справляється за отримання витягу і довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 20.10.05 р. № 99.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі