Теми статей
Обрати теми

Передплата періодики: податковий та бухгалтерський облік

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Передплата періодики: податковий та бухгалтерський облік

 

Як правильно відобразити витрати на передплату спеціальних періодичних видань через передплатне агентство в бухгалтерському та податковому обліку?

(м. Кіровоград)

 

Бухгалтерський облік. З точки зору бухгалтерського обліку, передплата періодичних видань — це витрати майбутніх періодів, що обліковуються на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів».

Витрати на передплату списуються на витрати звітного періоду поступово — як правило, щомісяця, рівними частинами в міру отримання видань. Документально підтвердити витрати на передплату можна так:

— якщо передплату здійснено через передплатні агентства, то можна попросити скласти акт про надані послуги — на підставі його витрати на передплату щомісяця включаються до складу витрат звітного періоду (Дт 91, 92, … — Кт 39);

— якщо через відділення «Укрпошти» — підтвердженням витрат буде лише документ про оплату. Тому щоб сформувати щомісячні витрати, радимо в цьому випадку складати акт оприбуткування видання та/або бухгалтерську довідку кожного місяця.

Податковий облік. За часів дії Закону про податок на прибуток* витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності платника податків, у тому числі з питань законодавства, і передплату спеціалізованих періодичних видань вважалися витратами подвійного призначення (п.п. 5.4.2). Якщо контрагент був звичайним платником податку на прибуток, то, ураховуючи правило першої події, витрати на передплату включалися до складу валових у момент перерахування грошових коштів. Якщо ж він був «незвичайним» платником податку на прибуток, валові витрати потрібно було визнавати в міру фактичного надходження періодичного видання, тобто залежно від періодичності виходу (п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток).

* Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Механізми відображення витрат на передплату згідно з Податковим кодексом України (далі — ПКУ) дещо відмінні від тих, що були раніше. Тепер перерахування грошових коштів (наприклад, оплата передплати періодичного видання) — не привід для відображення витрат (п.п. 139.1.3 ПКУ).

Відповідно до п.п. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ витрати на інформаційне забезпечення господарської діяльності платника податків, у тому числі з питань законодавства, на придбання літератури, оплату інтернет-послуг і передплату спеціалізованих періодичних видань, уключаються до складу інших витрат операційної діяльності. У декларації з податку на прибуток витрати на передплату відображаються в рядку 06.5.40 «Витрати на інформаційне забезпечення господарської діяльності платника податку, в тому числі з питань законодавства, на придбання літератури, оплату Iнтернет-послуг і передплату спеціалізованих періодичних видань» додатка IВ до декларації*. При цьому потрібно враховувати вимоги п. 138.5 ПКУ — визнавати інші витрати в тому періоді, в якому їх було здійснено, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку.

* Форму податкової декларації з податку на прибуток підприємства затверджено наказом ДПАУ від 28.02.11 р. № 114.

Ще однією умовою для того, щоб витрати на передплату брали участь у визначенні оподатковуваного прибутку, є їх використання в господарській діяльності підприємства (п.п. 14.1.27 ПКУ). Незайвим на підтвердження зв'язку з господарською діяльністю буде видання наказу або розпорядження керівника підприємства на оформлення передплати видання з обґрунтуванням її необхідності.

Якщо видання ніяк не пов'язане з господарською діяльністю, то витрати на оплату передплати не братимуть участі у визначенні оподатковуваного прибутку.

Що стосується ПДВ, то згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ, зокрема, поставка (передплата) періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва та їх доставка звільняються від обкладення ПДВ. При цьому постачальник усе одно зобов'язаний виписати податкову накладну, у нижній частині якої має бути посилання на цей звільняючий пункт — «Згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ». Дані про цю податкову накладну потрібно внести до розділу II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (записати суми до гр. 8 і гр. 9, 11, 13 або 15 залежно від виду діяльності). У декларації з ПДВ цю операцію слід відобразити залежно від того, для здійснення якої діяльності використовується видання:

— ряд. 11.1 — для оподатковуваної діяльності;

— ряд. 11.2 — для неоподатковуваної або звільненої від ПДВ діяльності;

— ряд. 14.2 — не використовується в господарській діяльності.

Приклад. Підприємство в листопаді 2011 року оформило передплату газети «Бухгалтерський тиждень» на перше півріччя 2012 року. Вартість передплати — 784,80 грн.

 

Облік передплати періодичного видання

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума, грн.

доходи

витрати

1. У листопаді 2011 року оплачено передплату газети «Бухгалтерський тиждень» за перше півріччя 2012 року

371

311

784,80

(1)

2. Вартість отриманих за січень 2012 року номерів видання списано на адміністративні витрати(2)

92

685

130,80

130,80

3. Здійснено залік заборгованостей

685

371

130,80

(1) При оплаті передплати видання відображати витрати, як раніше, не можна. Витрати визнаються в міру отримання передплатного видання — так само, як і в бухобліку.

(2) Цей запис у бухгалтерському обліку виконують щомісяця протягом усього передплатного періоду. Вартість отриманих номерів видання у кожному місяці буде однаковою та визначається діленням загальної суми передплати на кількість місяців (784,80 : 6 = 130,80 грн.). Як бачимо, цей показник визначається за допомогою простої арифметики, навіть без урахування того, що кількість отриманих номерів видання з місяця в місяць може відрізнятися.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі