Теми статей
Обрати теми

При виплаті процентів нерезиденту-засновнику потрібно враховувати обмеження за витратами

Редакція БТ
Відповідь на запитання

При виплаті процентів нерезиденту-засновнику
потрібно враховувати обмеження за витратами

 

Прокоментуйте, будь ласка, п. 141.2 ПКУ. Що вважати звітним періодом для цієї норми? Кредит отримано від засновника-нерезидента, частка якого у статутному капіталі товариства складає 100 %. У податковому органі сказали, що доки в підприємства не з'явиться прибуток, уключати сплачені проценти до складу витрат не можна.

(м. Київ)

 

Стаття 141 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) визначає особливості визначення складу витрат платника податку в разі сплати процентів за борговими зобов'язаннями. Для платника податків, 50 і більше відсотків статутного фонду (акцій, інших корпоративних прав) якого перебувають у власності чи управлінні нерезидента (нерезидентів), віднесення до складу витрат нарахування процентів за кредитами, позичками та іншими борговими зобов'язаннями на користь таких нерезидентів та пов'язаних з ними осіб дозволяється в сумі, що не перевищує суму доходів такого платника податків, отриману протягом звітного періоду у вигляді процентів від розміщення власних активів, збільшену на суму, що дорівнює 50 % оподатковуваного прибутку звітного періоду, без урахування суми таких отриманих процентів . Проценти, не включені у звітному періоді до складу витрат унаслідок дії цього обмеження, підлягають перенесенню на результат майбутніх податкових періодів з дотриманням установленого п. 141.2 ПКУ обмеження (п. 141.3 ПКУ).

Аналогічне обмеження раніше було встановлено п.п. 5.5.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Тільки, на відміну від правил, що діяли раніше, тепер до нерезидентів не прирівнюються юридичні особи, які звільнені від сплати податку на прибуток та/або сплачують цей податок за ставкою іншою, ніж 25 %, або ставкою, установленою для підприємств, що здійснюють страхову діяльність. Інакше кажучи, сьогодні це обмеження потрібно враховувати лише стосовно процентів, що виплачуються нерезиденту — засновнику, якщо частка у статутному капіталі, що належить нерезиденту (нерезидентам), становить 50 і більше процентів. В описаній у запитанні ситуації частка нерезидента дорівнює 100 %, тому при виплаті на його користь процентів за кредитом потрібно враховувати обмеження, установлене п. 141.2 ПКУ.

Для податку на прибуток звітними періодами є квартал, півріччя, три квартали, рік (п. 152.9 ПКУ). У зв'язку з цим при визначенні суми витрат, яку можна включити до витрат, потрібно брати дані про суму отриманих доходів, нарахованих процентів, оподатковуваного прибутку за весь відповідний звітний період (тобто наростаючим підсумком). У 2011 році встановлені особливі звітні періоди — II, II — III, II — IV квартали. Слід звернути увагу, що відповідно до першого абзацу п. 25 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ витрати на сплату процентів, що відповідали вимогам п.п. 5.5.1 Закону про податок на прибуток, але не віднесені до складу витрат згідно з п.п. 5.5.2 цього Закону до дати набуття чинності розд. III ПКУ, підлягають перенесенню на результати майбутніх податкових періодів з урахуванням обмежень, установлених ст. 141 ПКУ. Отже, не включені до валових витрат проценти станом на 01.04.11 р. відповідно до Закону про податок на прибуток може бути включено до витрат за підсумками II, II — III, II — IV кварталів 2011 року з дотриманням обмежень, установлених ст. 141 ПКУ.

При розрахунку суми, у межах якої можна відобразити проценти у складі витрат, потрібно враховувати, що раніше згідно з п.п. 5.5.4 Закону про податок на прибуток для цілей цього обмеження оподатковуваний прибуток без урахування процентів визначався як скоригований валовий дохід звітного періоду без урахування доходу звітного періоду, отриманого у вигляді процентів, зменшений на суму валових витрат звітного періоду, за винятком валових витрат звітного періоду, пов'язаних з виплатою процентів. Сьогодні ПКУ не конкретизує, як слід розраховувати оподатковуваний прибуток для цілей застосування цього обмеження, тому пропонуємо таку формулу розрахунку:

Пзвіт = Д% + (ОП - Д%) х 50 %,

де Пзвіт — це проценти, нараховані на користь нерезидента-засновника, які може бути включено до складу витрат;

Д%— доходи, отримані платником протягом звітного періоду у вигляді процентів від розміщення власних активів (отримані проценти за кредит, депозит, за іншими борговими зобов'язаннями);

ОП — оподатковуваний прибуток за звітний період (розраховується завчасно без урахування витрат на сплату процентів нерезиденту).

Виходячи з викладеного вище, можна зробити висновок: якщо діяльність підприємства збиткова, то до витрат можна буде включити проценти лише в межах суми доходів, отриманих від розміщення власних активів. Якщо таких доходів у підприємства немає, то підприємство зможе відобразити витрати тільки за наявності оподатковуваного прибутку.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі