Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно- матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків

Редакція БТ
Наказ від 08.09.2011 р. № 1116

ПОДАТКІВЦІ МОЖУТЬ БУТИ ПРИСУТНІ

під час проведення інвентаризації:
 унесено зміни до Інструкції по інвентаризації

Наказ Міністерства фінансів України від 08.09.11 р. № 1116

«Про внесення змін до Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків»

 

Наказом

, що коментується, Мінфін уніс зміни до Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом МФУ від 11.08.94 р. № 69 (далі — Інструкція № 69).

Зокрема,

п. 3 Інструкції № 69, в якому вказуються підстави для обов'язкового проведення інвентаризації, доповнено новою підставою (див. «Нові підстави для обов'язкової інвентаризації»).

 

Нові підстави для обов'язкової інвентаризації

Витяг з Інструкції № 69

«3. Проведення інвентаризації є обов'язковим:

<…>

д) за судовим рішенням або на підставі належним чином оформленого документа органу, який відповідно до закону має право вимагати проведення такої інвентаризації. У цих випадках інвентаризація має розпочатися у термін, зазначений у належним чином оформленому документі зазначених органів, але не раніше дня отримання підприємством відповідного документа;

<…>

11.1. Для проведення інвентаризаційної роботи на підприємствах розпорядчим документом їх керівника створюються постійно діючі інвентаризаційні комісії у складі керівників структурних підрозділів, головного бухгалтера, які очолюються керівником підприємства або його заступником.

У разі проведення інвентаризації за судовим рішенням або на підставі належним чином оформленого документа органу, який відповідно до закону має право вимагати проведення такої інвентаризації, посадові особи відповідного органу (за їх згодою) можуть бути присутні при проведенні інвентаризації».

 

На сьогодні право вимагати проведення інвентаризації надано в тому числі й податковим органам (

п.п. 20.1.5 Податкового кодексу України; далі — ПКУ).

Неприємний момент прийнятих Мінфіном змін пов'язаний також з тим, що податківці та представники інших офіційних органів отримали право бути присутніми під час проведення інвентаризації — відповідні зміни внесено до

п. 11.1 Інструкції № 69 (див. «Нові підстави для обов'язкової інвентаризації»).

Власне кажучи, податківці й раніше дотримувалися думки про те, що вони можуть бути присутні під час проведення інвентаризації (див.

роз'яснення з розділу 030.02 ЄБПЗ), однак тепер це право закріплено на нормативному рівні. Тому відмовити в такій присутності платники податків уже не можуть. Хоча, як і раніше, єдине покарання, яким загрожує відмова в допуску контролюючих органів до присутності під час проведення інвентаризації, — це ст. 1633 «Невиконання законних вимог посадових осіб органів державної податкової служби» Кодексу України про адміністративні правопорушення. Нею передбачено можливість винесення попередження або накладення штрафу в розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.) за невиконання керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій законних вимог посадових осіб органів ДПС, перелічених, зокрема, у п.п. 20.1.24 ПКУ. А найсерйозніші санкції з п. 94 ПКУ щодо адмінарешту активів передбачено лише за відмову у проведенні інвентаризації та ненадання для перевірки документів, їх копій (про інвентаризацію).

Утім, ігнорувати вимоги щодо особистої присутності податківців під час проведення інвентаризації все-таки не варто. Не виключено, що податківці інтерпретуватимуть відмову в їх присутності під час проведення інвентаризації як відмову від самої інвентаризації із загрозою застосування адмінарешту активів. До того ж і раніше траплялися ситуації, коли відмова податківцям в особистій присутності під час проведення інвентаризації призводила до судових розглядів, причому деякі суди ставали на бік податківців (див.

, наприклад, постанову Господарського суду Дніпропетровської області від 11.10.07 р. у справі № А36/505-07).

Наказ

, що коментується, набирає чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі