Теми статей
Обрати теми

Про індексацію грошових доходів громадян

Редакція БТ
Лист від 27.07.2011 р. № 150-10/136-11

ІНДЕКСАЦІЯ ГРОШОВИХ ДОХОДІВ ГРОМАДЯН:

роз'яснення від Мінсоцполітики

 

Лист Міністерства соціальної політики України від 27.07.11 р. № 150-10/136-11

«Про індексацію грошових доходів громадян»

 

У

листі, що коментується, Мінсоцполітики висвітлило деякі нюанси визначення базового місяця для проведення індексації грошових доходів громадян.

Відповідно до

п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі — Порядок), індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані у гривнях на території України, що не мають разового характеру, зокрема оплата праці, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) та відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Якщо умови оплати праці роботодавця передбачають виплату премії (крім одноразової виплати), то вона враховується в загальному доході, що підлягає індексації.

У

листі, що коментується, Мінсоцполітики вказує на таке: п. 5 Порядку передбачено, що місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення, у тому числі за рахунок виплат, передбачених п. 2 Порядку, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Грошові доходи, отримані за цей місяць, не індексуються. Обчислення індексу для подальшої індексації починається з місяця, наступного за базовим. При цьому сума збільшення грошових доходів має перевищувати суму індексації, яку мало бути нараховано за відповідний місяць.

При підвищенні працівнику зарплати для визначення базового місяця під час проведення індексації здійснюється порівняння суми підвищення зарплати та суми індексації, що нараховується в місяці збільшення грошового доходу.

При проведенні такого порівняння беруться зарплата до підвищення (з урахуванням посадового окладу, доплат, надбавок, передбачених чинним законодавством, та премій) у розрахунку за повний відпрацьований місяць та величина приросту індексу споживчих цін, на який нараховується індексація.

Стосовно премій зауважимо, що в

листі від 17.08.10 р. № 161/10/136-10 Мінсоцполітики стверджувало, що в разі збільшення або зменшення доходу працівника за рахунок зміни розміру премії в окремі місяці місяць виплати більшої суми премії не вважається базовим. Але місяць установлення премії на постійній основі та місяць її підвищення вважаються базовими, якщо сума збільшення заробітної плати перевищила суму індексації, яку має бути нараховано в місяці збільшення грошового доходу працівника.

У таблиці на с. 7 наведено нюанси визначення базового місяця, озвучені Мінсоцполітики в

листі, що коментується. Про необхідність індексувати доходи на сторінках газети ми нагадуємо регулярно (див., наприклад, статтю «Індексація заробітної плати за вересень — жовтень 2011 року» // «БТ», 2011, № 37, с. 41).

 

Визначення базового місяця в різних ситуаціях

Ситуація

Чи вважається місяць базовим для проведення індексації?

Місяць установлення надбавки, передбаченої чинним законодавством, та місяць, в якому збільшується її розмір за рахунок постійно зростаючого відсотка порівняно з попереднім періодом

Вважаються базовими при проведенні індексації в разі, якщо сума підвищення грошових доходів перевищить суму індексації, яку мало бути нараховано за відповідний місяць

Місяць відновлення виплати передбаченої законодавством надбавки після тимчасової її невиплати

Ні(1)

Місяць, в якому одночасно з відновленням виплати надбавки має місце збільшення її розміру

Так(2)

Місяць, в якому зросла зарплата за рахунок підвищення розміру посадового окладу і доплати за роботу в нічний час

Так(2)

Місяць, в якому розмір посадового окладу не підвищився, але відбулося збільшення доплати за роботу в нічний час

Ні, оскільки розмір доплати за роботу в нічний час підвищується за рахунок кількості відпрацьованих нічних годин.На наш погляд, збільшення доплати за роботу в нічний час може відбутися не лише за рахунок кількості відпрацьованого часу в нічні зміни, а й за рахунок збільшення розміру доплати. Наприклад, колдоговором було встановлено доплату в розмірі 20 %, а потім підвищено до 22 %. У цьому випадку, на наш погляд, для визначення місяця базовим слід ураховувати підвищення виплати порівняно із сумою індексації, яку мало бути нараховано за відповідний місяць

Місяць, в якому жінка вийшла з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Ні. Базовим потрібно вважати місяць, в якому відбулося останнє підвищення зарплати на посаді, яку така жінка обіймає(3)

(1)

Про це Мінсоцполітики згадувало й раніше — див., зокрема, лист від 09.09.10 р. № 171/10/136-10.

(2)

Ще раз звернемо увагу на основну умову для того, щоб визнати місяць базовим для цілей індексації: сума збільшення грошових доходів має перевищувати суму індексації, яку мало бути нараховано за відповідний місяць.

(3)

Аналогічного висновку Мінпраці дійшло у листі від 15.02.10 р. № 19/10/136-10.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі