Теми статей
Обрати теми

Норми спецодягу для працівників аптек

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Норми спецодягу для працівників аптек

 

Наскільки правомірне віднесення до витрат вартості спецодягу для працівників аптечних пунктів, кіосків, аптек, які не виготовляють ліків за рецептами, зокрема фармацевтів? Чи є та чим передбачені норми видачі спецодягу для таких працівників?

(м. Світловодськ, Кіровоградська обл.)

 

Згідно з

п.п. 140.1.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) при визначенні об'єкта оподаткування враховуються витрати подвійного призначення, зокрема витрати на забезпечення найманих працівників спеціальним одягом, взуттям, спеціальним (форменим) одягом, мийними та знешкоджувальними засобами, засобами індивідуального захисту, необхідними для виконання професійних обов'язків, а також продуктами спеціального харчування відповідно до переліку, що встановлюється Кабміном.

Звичайно, не можна відносити на витрати вартість спецодягу в необмежених розмірах. Але чомусь про норми витрачання спецодягу в цьому

пункті ПКУ нічого не йдеться. До речі, п.п. 5.4.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), що регулював до 01.04.11 р. уключення до валових витрат вартості виданого працівникам спецодягу, дуже схожий на сьогоднішній п.п. 140.1.1 ПКУ. У п.п. 5.4.1 також не йшлося про норми. Але водночас для цілей цього підпункту використовувався Перелік заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат, затверджений постановою КМУ від 27.06.03 р. № 994 (далі — Перелік № 994). А в його п. 5 зазначалося про формування витрат виходячи з норм. Тому до валових витрат до 01.04.11 р. ми включали видачу спецодягу за встановленими типовими (галузевими) нормами.

На сьогодні

постанову КМУ від 27.06.03 р. № 994, яку свого часу приймалася, зокрема, на виконання Закону про податок на прибуток, підкориговано постановою Кабміну від 30.03.11 р. № 321 під норми ПКУ, зокрема під п.п. 140.1.1, і вона продовжує діяти. Тому нам здається, що стосовно включення до витрат вартості спецодягу з набуттям чинності розд. III ПКУ нічого не змінилося.

Підтвердженням цієї позиції є

лист ДПАУ від 29.07.11 р. № 13818/6/15-1415, в якому працівники ДПАУ роз'яснюють це питання у світлі ПКУ.

Так,

п. 5 Переліку № 994 передбачено забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям та засобами індивідуального захисту згідно з установленими нормами.

Відповідно до

Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженого наказом Держгірпромнагляду від 24.03.08 р. № 53, засоби індивідуального захисту видаються на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також на роботах, пов'язаних із забрудненням, або таких, що виконуються в несприятливих температурних умовах, робітникам і службовцям професій та посад, передбачених у відповідних виробництвах, цехах, дільницях і видах робіт Типовими галузевими нормами безплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту або відповідними галузевими нормами, які затверджено на підставі типових*.

Податківці доходять висновку, що

витрати на забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, необхідними для виконання професійних обов'язків, платник податків — юридична особа має право врахувати при визначенні об'єкта оподаткування у складі витрат, якщо ці засоби включено до переліку спеціального одягу, затвердженого Кабміном, і передбачено Типовими галузевими нормами безплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Щодо вашої галузі

Галузеві норми безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, а також норми санітарного одягу та санітарного взуття було запроваджено наказом МОЗ СРСР від 29.01.88 р. № 65 (далі — Галузеві норми № 65). Незважаючи на те що норми встановлено ще за часів СРСР, вони продовжують діяти й сьогодні відповідно до вказівок МОЗ від 28.05.96 р. № 165.

Крім того, ще норми спецодягу для фармацевтичного персоналу аптечних установ, безпосередньо зайнятого виготовленням, контролем та фасуванням ліків, передбачено і в

розд. III Типових галузевих норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам установ охорони здоров'я і соціального забезпечення, медичних науково-дослідних установ та навчальних закладів, виробництв бактерійних та біологічних препаратів, матеріалів, навчальних наочних посібників із заготівлі, вирощування та обробки медичних п'явок, затверджених постановою Держкомпраці СРСР та ВЦРПС від 18.08.80 р. № 241/П-9 (цей розділ продовжує діяти). Але для звичайних аптек без виготовлення ліків при видачі спецодягу провізорам та фармацевтам слід використовувати норми видачі спецодягу із Галузевих норм № 65 (див. додаток 2):

 

№ з/п

Найменування професій та посад

Найменування санітарного одягу, санітарного взуття і санітарного приладдя

Кількість предметів на працівника

Строк носіння в місяцях

8

Працівники аптечних установ (аптек, аптечних пунктів, кіосків, складів, аптекарських та оптичних магазинів, контрольно-аналітичних лабораторій), зайняті прийманням рецептів, виготовленням, фасуванням, контролем та відпуском ліків, відпуском і продажем медичних товарів та оптики, миттям аптекарського посуду, а також управителі та касири аптек. Працівники науково-дослідних аптечних лабораторій і станцій, науково-дослідних аптечних інститутів, пов'язані з технологією, аналізом і стандартизацією лікарських препаратів

Халат бавовняний

3

24

Косинка або ковпак бавовняні

3

24

Продавцям палаток просто неба:

Куртка бавовняна біла замість халата бавовняного

3

24

Працівникам, безпосередньо зайнятим виготовленням, контролем та фасуванням ліків, додатково:

Капці шкіряні

1

6

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі