Теми статей
Обрати теми

Про право платників податку на перенесення від’ємного значення об'єкта обкладення податком на прибуток на наступні звітні періоди

Редакція БТ
Лист від 10.11.2011 р. № 04-39/10-1160

ТОРІШНІ ЗБИТКИ

відображаються в декларації за II квартал 2011 року
без обмежень: КВРУ відстоює законну позицію

 

Лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 10.11.11 р. № 04-39/10-1160

«Про право платників податку на перенесення від’ємного значення об'єкта обкладення податком на прибуток на наступні звітні періоди»

 

У листі, що коментується, КВРУ з питань фінансів і банківської діяльності підтвердив законність можливості відображення в декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року торішніх збитків.

Нагадаємо, що раніше податківці незаконно наполягали на тому, що в декларації за II квартал 2011 року можна було врахувати лише збитки, які утворилися виключно за підсумками діяльності за I квартал 2011 року (без урахування збитків попередніх років)*. Незалежні фахівці піддали критиці цей фіскальний підхід, і в результаті представники податкових органів потроху почали від нього відступати.

* Див. ком. «Торішні збитки в декларації за II квартал не відображаються?! — Фіскальна думка ДПАУ» // «БТ», 2011, № 39, с. 3.

Так, у листі ДПСУ від 21.10.11 р. № 4000/6/15-1216** податківці вже обережно процитували норми п. 3 підрозд. 4 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та не навели умов, що обмежують включення до витрат збитків минулих років. А за матеріалами інтернет-ресурсів*** Центральний апарат ДПС запропонував унести зміни до ПКУ та дозволити малому бізнесу враховувати в декларації від’ємне значення з податку на прибуток попередніх років без обмежень, а для великих платників запровадити планку в 25 %.

** Див. ком. «Торішні збитки в декларації за II квартал 2011 року: податківці відступають від позиції щодо невключення їх до витрат?» // «БТ», 2011, № 47, с. 7.

*** www.radakmu.org.ua

Стосовно ж чинної редакції ПКУ в листі, що коментується, Комітет з урахуванням системного аналізу законодавчих актів підтвердив нашу позицію про можливість відображення торішніх збитків у декларації за II квартал 2011 року ( див. «Торішні збитки відображаються в декларації за II квартал 2011 року» на с. 9).

 

Торішні збитки відображаються в декларації за II квартал 2011 року

Витяг із листа, що коментується

«Згідно з пунктом 3 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу пункт 150.1 статті 150 цього Кодексу застосовується у 2011 році з урахуванням такого:

якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат календарного кварталу 2011 року.

Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками другого, другого і третього кварталів, другого — четвертого кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від'ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал 2011 року, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення.

Це застереження базувалося на тому, що розрахунок першого кварталу 2011 року є кінцевим результатом розрахунку об'єкта оподаткування (аналогічно як річний розрахунок) за законом, який втрачав чинність.

Одночасно положення пункту 150.1 статті 150 Кодексу передбачають таке:

«Якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками податкового року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року. Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками півріччя, трьох кварталів та року здійснюється з урахуванням зазначеного від'ємного значення попереднього року у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення».

Аналіз зазначених норм свідчить про те, що пункт 3 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу не містить заборони на врахування у 2011 та 2012 роках збитків, які виникли до 01.01.2011 р., а отже, такі збитки повинні враховуватись у складі витрат поточних податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення від'ємного значення».

 

У листі Комітет також підтвердив, що відповідно до п. 22.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР у декларації за I квартал 2011 року можна було відобразити в тому числі й 80 % тих збитків, що утворилися станом на 01.01.10 р. та не були враховані у складі валових витрат у 2010 році. Отже, на думку Комітету, з якою ми повністю згодні, платники мають можливість урахувати в декларації за II квартал 2011 року всю суму «неперекритих» у I кварталі 2011 року торішніх збитків, уключаючи 80 % не врахованих у деклараціях за 2010 рік сум збитків, що утворилися станом на 01.01.10 р.

Лист , що коментується, може стати для платників податків вагомою «підмогою» при відстоюванні позиції про можливість обліку торішніх збитків у декларації за II квартал 2011 року в судових інстанціях. Як показує практика, суди до листів КВРУ, як правило, дослухаються.

Тому з урахуванням його наявності можна порадити платникам оспорювати донарахування за актами перевірок стосовно виключення з витрат торішніх збитків. При цьому є сенс підписати складений акт і надати протягом п'яти робочих днів до нього свої заперечення, посилаючись на п. 86.7 ПКУ. До цих заперечень можна додати й лист Комітету, що коментується. А якщо місцеві податківці не побажають відступати від своєї позиції, можна звернутися до судових органів з позовом про оскарження податкового повідомлення-рішення.

Слід також ураховувати, що штрафи за відображення торішніх збитків у декларації за II квартал 2011 року стягуватися не повинні (п. 6 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ). І за наявності заниження податкових зобов'язань за рахунок виключення збитків з витрат податківці можуть нарахувати лише пеню.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі