Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Спрощена система: нові правила з 2012 року

Редакція БТ
Стаття

СПРОЩЕНА СИСТЕМА: НОВІ ПРАВИЛА З 2012 РОКУ

 

Із січня 2012 року спрощена система оподаткування застосовуватиметься з оновленими правилами.

Головними нововведеннями оновленої спрощеної системи є:

— єдиноподатників поділено на групи, які застосовуватимуть різні ставки та здійснюватимуть певні види діяльності;

— підвищено граничний обсяг доходу, при якому можливе застосування спрощеної системи;

— підприємства — платники податку на прибуток зможуть відносити до податкових витрат вартість товарів (робіт, послуг), придбаних у підприємців-єдиноподатників;

— підприємці-єдиноподатники отримали право при додержанні певних умов бути платниками ПДВ;

— підприємці-єдиноподатники тепер не доплачуватимуть 50 % єдиного податку за кожного найманого працівника;

— свідоцтво єдиноподатника тепер буде безстроковим.

У сьогоднішній Темі тижня ми докладно проаналізували нові правила спрощеної системи, з якими нам доведеться працювати з 2012 року. Сподіваємося, що запропонований матеріал допоможе вам визначитися з прийнятною для вас системою оподаткування.

Крім того, у додатку «Документи» ми розмістили Закон, яким унесено зміни до ПКУ та запроваджено нові правила роботи на єдиному податку.

20 жовтня 2011 року Верховна Рада України нарешті проголосувала за Закон № 4014, а 18 листопада Президент підписав цей Закон. І це означає, що майбутнє спрощеної системи оподаткування з 2012 року було визначено.

Для спрощенців, як і планувалося, тепер відведено свою главу в розділі XIV ПКУ — главу 1 (статті 291 — 300). Також зазнали змін і окремі норми ПКУ, пов'язані з роботою спрощенців.

Сьогодні починаємо вивчати нові правила застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, що запрацюють з 2012 року.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Основні нововведення для спрощенців

Головною метою прийняття Закону № 4014 є запровадження нових правил застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, дебати навколо якої точилися ще до введення ПКУ. У зв'язку з цим Закон № 4014 вніс відповідні зміни до ПКУ.

По-перше, до розд. ХІV ПКУ включено главу 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності», що регламентує функціонування спрощеної системи (п.п. 14 п. 1 розд. I Закону № 4014).

Глава 1 запрацює з 01.01.12 р. (п. 1 ч. II Закону № 4014), і саме з цієї дати втратять чинність документи, що до цього моменту регламентують застосування:

— спрощеної системи оподаткування зі сплатою єдиного податку, — Указ № 746;

— систему оподаткування зі сплатою фіксованого податку, — Декрет № 13-92.

Замість двох систем оподаткування зі спрощеною сплатою податків, обліку і звітності, що діють на сьогодні (єдиний податок згідно з Указом № 746 та фіксований податок згідно з Декретом № 13-92), буде одна — спрощена система, яку й регламентує глава 1 розд. ХІV ПКУ. Аналогу системи зі сплатою фіксованого податку не буде — ФОП, які його сплачували, можуть стати «оновленими» єдиноподатниками. Найбільше для них підходить перша група, а в разі використання найманих працівників — друга.

Таким чином, з 01.01.12 р. ФОП може застосовувати або спрощену систему з правилами, прописаними у главі 1 розд. ХІV ПКУ; або загальну систему оподаткування — сплачувати ПДФО за правилами, передбаченими ст. 177 ПКУ. А юридичні особи можуть бути або єдиноподатниками (за ставкою 3 або 5 %), або платниками податку на прибуток згідно з нормами розд. ІІІ ПКУ, у тому числі за ставкою 0 % (п. 154.6 ПКУ).

По-друге, знято заборону на формування податкових витрат при закупівлях у ФОП-єдиноподатників — вилучено п.п. 139.1.12 ПКУ (п.п. 5 п. 1 розд. I Закону № 4014). Але при цьому платники податку на прибуток, які працюють зі спрощенцями, разом з декларацією подаватимуть до ДПС перелік доходів і витрат платника податку в розрізі контрагентів-єдиноподатників, до якого включаються операції, здійснені таким контрагентом. Форму та порядок складання такого переліку встановлять у порядку, визначеному ст. 46 ПКУ. Сподіваємося, що ця норма «не відлякуватиме» платників податку на прибуток від роботи з єдиноподатниками (оновлений п. 152.3 ПКУ).

По-третє, юридичні особи — платники єдиного податку разом з підприємствами-нульовиками (названими в п. 154.6 ПКУ) ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат з метою обчислення об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою Мінфіном (оновлений п. 44.2 ПКУ). Єдиноподатники-ФОП, як і раніше, ведуть облік у спеціально розробленій для них книзі*.

* Згідно з п.п. 296.1.1 ПКУ форма книги обліку доходів та порядок її ведення затверджуються Мінфіном.

По-четверте, єдиноподатники для ПДВ можуть вибрати квартальний податковий період (оновлений п. 202.2 ПКУ).

Закон № 4014 набирає чинності з 1 січня 2012 року за деякими винятками (п. 1 розд. II):

1) п. 293.2 ПКУ щодо встановлення фіксованих розмірів ставок єдиного податку місцевими органами влади — набере чинності з дня опублікування Закону № 4014 (на момент підготовки номера не опубліковано);

2) п.п. 10 п. 1 розд. I Закону № 4014 щодо непроставляння відбитка печатки в податковій накладній — набере чинності з дня введення в дію закону про встановлення принципу здійснення господарської діяльності суб'єктами приватного права без застосування печатки;

3) п.п. 1 п.п. 291.5.1 ПКУ щодо обмеження застосування спрощеної системи оподаткування для здійснення діяльності з організації, проведення азартних ігор — набере чинності з дня введення в дію закону, що регулює питання діяльності у сфері грального бізнесу (на сьогодні гральний бізнес заборонено).

 

Звільнення від сплати податків (зборів)

Як і спрощена система, що застосовується сьогодні, нова спрощенка з 2012 року також замінює сплату низки податків та зборів сплатою єдиного податку та веденням спрощеного обліку і звітності. Перелік податків та зборів, від яких звільнено єдиноподатника, наведено в п. 297.1 ПКУ (табл. 1).

Щодо тих податків та зборів, платниками яких є єдиноподатники, у питаннях нарахування, сплати і подання звітності слід керуватися відповідними нормами ПКУ.

 

Таблиця 1. Перелік податків та зборів, від сплати і подання податкової звітності
щодо яких звільняється платник єдиного податку (п. 297.1 ПКУ)

Найменування податку (збору)

З 01.01.12 р. (п. 297.1 ПКУ)

До 01.01.12 р.
(платники єдиного та фіксованого податків згідно з п. 1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ)

Податок на прибуток підприємств

Звільнений

Звільнений

ПДФО у частині доходів (об’єкта оподаткування), отриманих у результаті господарської діяльності фізичної особи
та оподатковано згідно з главою 1 розд. ХІV ПКУ(1)

Звільнений

Звільнений

ПДВ за операціями постачання товарів, робіт і послуг, місце поставки яких розташоване на митній території України

Звільнений (крім ставки 3 % для груп 3 і 4)

Звільнений (крім ставки 6 %)

Земельний податок, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для здійснення господарської діяльності

Звільнений

Звільнений

Збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності

Звільнений

Звільнений

Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

Звільнено

Сплачує

Плата за користування надрами

Сплачує

Звільнений

Збір за спеціальне використання води

Сплачує

Звільнений

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів

Сплачує

Звільнений

(1) Єдиноподатник виконує передбачені ПКУ функції податкового агента в разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних ПДФО доходів на користь фізичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах (п. 297.3 ПКУ).

 

ХТО МОЖЕ БУТИ ЄДИНОПОДАТНИКОМ

Чотири групи єдиноподатників (п. 291.4)

Згідно з п. 291.4 ПКУ всі єдиноподатники поділяються на 4 групи залежно від обсягу отримуваного доходу, кількості найманих працівників, статусу суб'єкта (юридична або фізична особа) (табл. 2).

 

Таблиця 2. Поділ платників єдиного податку на групи (п. 291.4 ПКУ)

Критерій (показник)

Групи платників єдиного податку

ФОП

юридичні особи

перша

друга

третя

четверта

Обсяг доходу протягом календарного року не перевищує

150 тис. грн.

1 млн грн.

3 млн грн.

5 млн грн.

Чисельність працівників

Не використовують працю найманих осіб

Не використовують працю найманих осіб
або
кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб(1)

Не використовують працю найманих осіб
або
кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб(1)

Середньооблікова кількість працівників(2) не перевищує
50 осіб

Дозволені види діяльності

Виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках
та/або
господарська діяльність з надання побутових послуг населенню(3, 4)

Можуть здійснювати діяльність з надання послуг, у тому числі побутових(3), платникам єдиного податку та/або населенню, з виробництва та/або продажу товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства(4)

(4)

(4)

(1) При розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку — ФОП, не враховуються наймані працівники,
які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами та у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку (п.п. 291.4.1 ПКУ).

(2) При розрахунку середньооблікової кількості працівників застосовується визначення, установлене ПКУ (п.п. 291.4.1 ПКУ). Згідно з ним «середньооблікова кількість працівників» (оновлений п.п. 14.1.227 ПКУ) — це кількість працівників у юридичних осіб, визначена за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади в галузі статистики, з урахуванням усіх найманих працівників та осіб, які працюють за цивільно-правовими договорами та за сумісництвом більше одного календарного місяця, а також найманих працівників представництв, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів в еквіваленті повної зайнятості, крім найманих працівників, які перебувають у відпустці по вагітності та пологам і у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку. На сьогодні для цих цілей застосовують Інструкцію № 286.

(3) У п. 291.7 ПКУ наведено перелік побутових послуги населенню, що надаються першою та другою групами ФОП-єдиноподатників, для цілей застосування глави 1 розд. XIV ПКУ.

(4) У табл. 3 на с. 14 наведено заборонені для всіх груп види діяльності.

 

Хто не може бути платником єдиного податку

Перелік суб'єктів, які не можуть бути платниками єдиного податку, наведено в п. 291.5 ПКУ (див. табл. 3 на с. 14).

Як і в період роботи згідно з Указом № 746, платники єдиного податку відповідно до п. 291.6 ПКУ мають здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Щоправда, до 01.01.12 р. це обмеження стосувалося тільки юридичних осіб — єдиноподатників (абзац шостий ст. 1 Указу № 746), а ФОП-єдиноподатники могли здійснювати бартерні операції. Тепер же всі єдиноподатники, у тому числі і ФОП першої та другої груп, ставка податку для яких не прив'язана до обсягу отриманого доходу, мають застосовувати розрахунки виключно у грошовій формі.

 

Таблиця 3. Хто не може бути платником єдиного податку з 01.01.12 р.

ЄДИНОПОДАТНИКИ ВСІХ ГРУП

1. Юридичні особи та ФОП, які здійснюють (п.п. 291.5.1 ПКУ):

1) діяльність з організації, проведення азартних ігор(1);

2) обмін іноземної валюти;

3) виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів,

крім:

— роздрібного продажу пально-мастильних матеріалів у ємкостях до 20 літрів;

— діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин;

4) видобування, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння каменів, у тому числі органогенного утворення;

5) видобування, реалізацію корисних копалини

6) діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, що здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР, сюрвеєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розд. ІІІ ПКУ;

7) діяльність з управління підприємствами;

8) діяльність з надання послуг пошти та зв'язку;

9) діяльність із продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування чи антикваріату;

10) діяльність з організації, проведення гастрольних заходів

2. Фізичні та юридичні особи — нерезиденти (п.п. 291.5.7 ПКУ)

3. Суб'єкти господарювання, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) (п.п. 291.5.8 ПКУ)

4. Названі у п.п. 291.5.4 ПКУ:

1) страхові (перестрахові) брокери;

2) банки;

3) кредитні спілки;

4) ломбарди;

5) лізингові компанії;

6) довірчі товариства;

7) страхові компанії;

8) установи накопичувального пенсійного забезпечення;

9) інвестиційні фонди та компанії;

10) інші фінансові установи, визначені законом;

11) реєстратори цінних паперів

ПЕРША, ДРУГА І ТРЕТЯ ГРУПИ (ФОП)

ФОП, які здійснюють (п.п. 291.5.2 ПКУ):

— технічні випробування і дослідження (група 74.3 Класифікації ДК 009:2005);

— діяльність у сфері аудиту

ФОП, які надають в оренду (п.п. 291.5.3 ПКУ):

— земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га;

— житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 кв. м;

— нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв. м

ДРУГА ГРУПА (ФОП)

ФОП другої групи не можуть надавати посередницькі послуги з купівлі-продажу, оренди та оцінки нерухомого майна (група 70.31 КВЕД Класифікації ДК 009:2005). Ці ФОП належать до третьої групи єдиноподатників, якщо відповідають вимогам, установленим
для цієї групи (абзац четвертий п.п. 2 п.п. 291.4 ПКУ)

ЧЕТВЕРТА ГРУПА (підприємства)

1. Суб'єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, котрі не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25 % (п.п. 291.5.5 ПКУ)

2. Представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку
(п.п. 291.5.6 ПКУ)

(1) Обмеження набере чинності з дня введення в дію закону, що регулює питання діяльності у сфері грального бізнесу (п. 1 розд. II Закону № 4014). На сьогодні гральний бізнес «поза законом».

 

Дохід єдиноподатника (ст. 292)

Порядок визначення доходів та їх склад установлено ст. 292 ПКУ. Показник доходу важливий для єдиноподатників всіх груп, оскільки він є одним із критеріїв, за якими визначають право на застосування спрощеної системи оподаткування (див. табл. 2 на с. 13). Крім того, для єдиноподатників третьої та четвертої груп єдиний податок установлено у відсотках до доходу, а також для єдиноподатників першої, другої та третьої груп — до суми доходу, отриманого з порушенням єдиноподатних правил (п. 293.4 ПКУ; див. табл. 5 на с. 37).

У «старій» спрощеній системі Указ № 746 оперував визначенням виручки, а не доходу.

Для зручності визначення доходу наведемо його в табл. 4.

Дохід визначається на підставі даних обліку, що ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ (див. розділ «Сплата, облік та звітність (ст. 294 — 297)» на с. 39).

Датою отримання доходу є:

— дата надходження коштів на поточний рахунок (до каси) єдиноподатника (п. 292.6 ПКУ);

— дата списання кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності (п. 292.6 ПКУ);

— дата фактичного отримання єдиноподатником безоплатно отриманих товарів, робіт, послуг (п. 292.6 ПКУ);

— при продажу товарів чи послуг через торговельні автомати, в яких немає РРО, — дата виїмки з автоматів та/або подібного обладнання грошової виручки (п. 292.7 ПКУ);

— при продажу товарів (робіт, послуг) через торговельні автомати з використанням жетонів, карток та/або інших замінників грошових знаків у валюті України — дата продажу жетонів, карток та/або інших замінників грошових знаків (п. 292.8 ПКУ).

Як бачимо, в оновленій спрощенці збережено касовий підхід для визначення доходу — це всі грошові надходження до каси та на банківські рахунки. Водночас, на відміну від попередньої спрощенки, підприємства-єдиноподатники за ставкою 3 % не нараховуватимуть єдиний податок на суми ПДВ, що надійшли у складі доходу, оскільки п.п. 1 п. 292.11 ПКУ передбачено, що ПДВ не включається до складу доходу.

Крім того, тепер у ПКУ прямо вказуватиметься на включення в доходи простроченої кредиторської заборгованості та вартості безоплатно отриманих товарів, робіт, послуг. За часів дії Указу № 746 уключати до бази обкладення єдиним податком суми кредиторської заборгованості зі строком позовної давності, що минув, намагалися податківці, хоча із самого Указу це не випливало.

 

Таблиця 4. Особливості визначення доходу для цілей справляння єдиного податку

Дохід для єдиного податку (правила визначення)

Не є доходом/не включається в дохід

1

2

3

Для ФОП

Дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду:
— у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
— у матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (сума кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів, робіт, послуг).
Не включаються отримані ФОП пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, що належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Ці доходи, мабуть, оподатковуватимуться за правилами як для звичайних фізичних осіб, а не для суб'єктів підприємництва. Із цього приводу необхідні відповідні роз'яснення податківців, до яких, сподіваємося, вони поставляться розумно(1).
Доходи ФОП-єдиноподатників, отримані від госпдіяльності та обкладені єдиним податком згідно з главою 1 розд. IV ПКУ, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу, визначеного відповідно до розд. IV ПКУ (п. 292.9 ПКУ)(2)

Не є доходом суми (п. 192.10 ПКУ):
— податків та зборів, утримані (нараховані) єдиноподатником при здійсненні ним функцій податкового агента;
— ЄВС, нарахований платником єдиного податку відповідно до закону.
Не включається до складу доходу суми (п. 292.11 ПКУ):
ПДВ;
— коштів, отриманих за внутрішніми розрахунками між структурними підрозділами єдиноподатника;
— поворотної фінансової допомоги, отриманої та поверненої протягом
12 календарних місяців з дня її отримання;
— кредитів;
— коштів цільового призначення, що надійшли від ПФУ та інших соцфондів (допомоги тощо);

Для юридичної особи

Будь-який дохід, уключаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду:
— у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
— у матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній у п. 292.3 ПКУ (сума кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів, робіт, послуг)

— коштів (аванс, передоплата),
що повертаються покупцю товару
(робіт, послуг) — єдиноподатнику
та/або повертаються єдиноподатником покупцю товару (робіт, послуг), якщо повернення відбувається в результаті повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів;

— коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків та зборів, установлених ПКУ, вартість яких було включено в дохід юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств або загального оподатковуваного доходу ФОП;
— ПДВ, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період сплати інших податків та зборів, установлених ПКУ;
— коштів та вартість майна, унесені засновниками чи учасниками єдиноподатника до статутного капіталу такого єдиноподатника;
— коштів у частині надміру сплачених податків та зборів, установлених ПКУ, та суми ЄВС, що повертаються платнику єдиного податку з бюджетів або державних цільових фондів;
— дивіденди, отримані юридичною особою — єдиноподатником від інших платників податків, оподатковані в порядку, визначеному ПКУ(3)

При продажу основних засобів юридичними особами (п. 292.2 ПКУ)

Дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу

Кредиторська заборгованість зі строком позовної давності, що минув (п. 292.3 ПКУ)

Уключається в дохід за звітний період єдиноподатників і ФОП, і юридичних осіб (п. 292.1 ПКУ)

Вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів, робіт, послуг (п. 292.3 ПКУ)

За договором доручення, транспортного експедирування, агентськими договорами (п. 292.4 ПКУ)

Доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента)

Дохід в іноземній валюті (п. 292.5 ПКУ)

Перераховується у гривні за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, установленим Нацбанком на дату отримання такого доходу

(1) На наш погляд, не зовсім ясно, що розуміти під рухомим майном, адже формально всі товари — це рухоме майно. Нам здається, що при оподаткуванні продажу рухомого та нерухомого майна за правилами розд. IV ПКУ слід оподатковувати лише дохід від продажу майна, право власності на яке спеціально реєструється (автотранспорт, нерухомість). Водночас не виключено, що так потрібно оподатковувати доходи від продажу майна, що підпадають під визначення основних засобів. До цієї думки нас підводить те, що в ПКУ описано особливий порядок визначення доходу від продажу основних засобів лише для єдиноподатників — юридичних осіб.

(2) Це, на наш погляд, означає, що при виплаті таких доходів ФОП-єдиноподатнику контрагент — суб'єкт господарювання не повинен утримувати ПДФО, хоча прямо про це в ПКУ не йдеться (на відміну від норм ст. 177 ПКУ, що регулюють виплату доходу ФОП на загальній системі оподаткування).

Що стосується документів, які дадуть право не утримувати ПДФО, то, на наш погляд, це буде, як і раніше, копія витягу з держреєстру та копія свідоцтва єдиноподатника.

(3) Дивіденди, що виплачуються юридичними особами власникам корпоративних прав (засновникам єдиноподатника), оподатковуються згідно з розд. ІІІ та IV ПКУ (п. 292.12 ПКУ).

 

Ставки єдиного податку (ст. 293)

Як і у спрощеній системі, що діє на сьогодні, ставки єдиного податку встановлюються як у фіксованому розмірі (у відсотках до розміру МЗП), так і у відсотках до доходу (див. склад доходу в табл. 4 на с. 35).

Як і раніше, розміри фіксованих ставок єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для ФОП першої та другої груп залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць. Нововведенням є встановлення відсоткових ставок до доходу для ФОП третьої групи.

Водночас для ФОП оновленою спрощеною системою не передбачено необхідності доплати єдиного податку в розмірі 50 % від установленої ставки для ФОП за кожного найманого працівника.

Крім того, оновленими правилами спрощеної системи врегульовано питання з оподаткуванням сум перевищення обсягу доходу для роботи на єдиному податку та при отриманні доходу, який не зазначено у свідоцтві ФОП-єдиноподатника або заборонено для єдиноподатників, а також у разі порушення грошової форми розрахунків (табл. 5 на с. 37).

 

Таблиця 5. Ставки єдиного податку

Показник

Групи платників єдиного податку

ФОП

юридичні особи

перша

друга

третя

четверта

Розмір ставки

1 — 10 % МЗП(1)

2 — 20 % МЗП(1)

3 % до доходу (платник ПДВ)
або
5 % до доходу (неплатник ПДВ)

Не потрібно доплачувати за кожного найманого працівника 50 % ставки єдиного податку для ФОП

Х

Можливість бути платником ПДВ

Не передбачена

Може застосовувати ставку 3 % і бути платником ПДВ(2)

ПІДВИЩЕНІ РОЗМІРИ СТАВОК

Розмір підвищеної ставки

15 % до доходу, отриманого з порушенням єдиноподатних правил(3)

Подвійний розмір ставки
(6 % або 10 %) до доходу, отриманого з порушенням єдиноподатних правил

Умови для застосування підвищеної ставки:

1) перевищено обсяг граничного доходу
(див. табл. 2 на с. 13)

+(4)

+(5)

+(6)

+(7)

2) отримано дохід від здійснення діяльності, не зазначеної у свідоцтві єдиноподатника

+(7)

+(7)

Х

Х

3) отримано дохід із застосуванням іншого,
ніж грошовий, спосіб розрахунків

+(7

+(7

+(7

+(7)

4) отримано дохід від здійснення видів діяльності, що не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування

+(7)

+(7)

+(7)

+(7)

(1) Конкретні розміри фіксованих ставок єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами.

Якщо ФОП здійснює декілька видів госпдіяльності, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, установлений для таких видів господарської діяльності (п. 293.6 ПКУ).

Якщо ФОП здійснює госпдіяльність на територіях більш ніж однієї сільської, селищної або міської ради, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, установлений для відповідної групи (п. 293.7 ПКУ).

(2) Із п.п. 4 п. 293.8 ПКУ випливає, що не всі, хто захоче стати платником єдиного податку за ставкою 3 % і, відповідно, платником ПДВ, зможуть це зробити. Така можливість є лише в тих, хто згідно з розд. V ПКУ має право бути платником ПДВ (докладніше див. підрозділ «Єдиноподатники, ПДВ та ставка єдиного податку 3 %»).

Разом з тим, крім єдиноподатника зі ставкою 3 % платником ПДВ може бути і єдиноподатник зі ставкою 5 % до зміни своєї ставки на 3 %.

(3) Сума перевищення доходу, установленого для єдиноподатників першої та другої груп, не включається до обсягу доходу, з якого сплачується наступна вибрана єдиноподатником ставка (п. 296.6 ПКУ).

(4) ФОП із наступного календарного кварталу за заявою переходить на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої або третьої групи, або відмовляється від застосування спрощеної системи оподаткування. Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу.

(5) ФОП із наступного календарного кварталу за заявою переходить на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовляється від застосування спрощеної системи оподаткування. Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу.

(6) Відмовляються від спрощеної системи оподаткування — переходять з наступного кварталу на сплату інших податків та зборів, установлених ПКУ.

(7) Відмовляються від спрощеної системи оподаткування — переходять з наступного періоду на сплату інших податків та зборів, установлених ПКУ (див. табл. 8 на с. 42).

 

Єдиноподатники, ПДВ та ставка єдиного податку 3 %

Право на перехід на єдиний податок зі сплатою ПДВ (3 % єдиний податок) прописано в п.п. 4 п. 293.8 ПКУ (див. табл. 6 на с. 38). З аналізу цієї норми можна зробити висновок, що право бути платником ПДВ зі сплатою 3 % єдиного податку є не в усіх єдиноподатників. Вони, як й інші суб'єкти господарювання — не єдиноподатники, після набуття чинності ПКУ для набуття статусу ПДВ-платника мають відповідати певним вимогам.

Отже, якщо ви не є платником ПДВ на момент подання заяви на єдиний податок (не відповідаєте умовам для обов'язкової чи добровільної реєстрації платником ПДВ), відразу стати платником 3 % єдиного податку і зареєструватися при цьому платником ПДВ ви не зможете.

Із п.п. 4 п. 293.8 ПКУ можна зробити висновок, що в цьому випадку вас зареєструють лише єдиноподатником за ставкою 5 %. І лише згодом, коли, працюючи єдиноподатником за ставкою 5 %, ви наберете показники для добровільної реєстрації (прописані в п.п. 14.1.139 і ст. 182 ПКУ), ви зможете зареєструватися платником ПДВ і на підставі п.п. «г» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ зміните ставку єдиного податку з 5 на 3 %.

Для цього обсяг поставок послуг (робіт) платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно має перевищити 300 тис. грн. Лише при виконанні цієї умови такі 5 % єдиноподатники (ФОП та юридичні особи) згідно з п.п. 14.1.139 ПКУ відповідають поняттю «особа» для цілей застосування розд. V ПКУ. Єдиноподатники першої та другої груп не є «особою» для цілей застосування розд. V ПКУ.

Що стосується обов'язкової реєстрації платником ПДВ єдиноподатників (третьої та четвертої груп на ставці 5 %) при досягненні обсягом продажів за останні 12 календарних місяця 300 тис. грн. без ПДВ, то вони також не є «особою» для цілей застосування розд. V ПКУ. Однак якщо за останні 12 календарних місяців обсяг поставок послуг (робіт) платникам ПДВ перевищить 300 тис. грн., то такі єдиноподатники будуть «особою» для цілей застосування розд. V ПКУ. Але і в цьому випадку норма про обов'язкову реєстрацію згідно з п. 181.1 ПКУ на них не поширюється на підставі прямої вказівки в цьому пункті. Вони можуть добровільно зареєструватися платниками ПДВ.

У разі анулювання реєстрації платника ПДВ у порядку, установленому розд. V ПКУ*, платники єдиного податку зобов'язані (п.п. 5 п. 293.8 ПКУ):

варіант 1 — перейти на сплату єдиного податку за ставкою 5 %, подавши заяву про зміну ставки єдиного податку;

варіант 2 — відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування, подавши відповідну заяву.

* Про анулювання читайте у статті «Анулювання ПДВ-реєстрації: правила, порядок, особливості» // «БТ», 2011, № 46, с. 15.

Заяву про зміну ставки або про відмову єдиноподатник має подати не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником ПДВ.

Згідно з оновленим п. 202.2 ПКУ єдиноподатники для ПДВ можуть вибрати квартальний податковий період.

Для того щоб звітувати у 2012 році з ПДВ поквартально, єдиноподатникам, які застосовуватимуть ставку 3 %, необхідно разом з податковою декларацією з ПДВ за грудень 2011 року подати заяву про вибір квартального звітного періоду. Квартальний період починає застосовуватися з першого числа поточного року. Таким чином, у 2012 році застосовувати квартальний звітний період з ПДВ зможуть лише ті ФОП — загальносистемники та підприємства, які є у грудні 2011 року платниками ПДВ.

У разі залишення спрощеної системи квартальні платники ПДВ повинні будуть самостійно повернутися на місячний звітний період.

 

Таблиця 6. Умови для отримання права працювати на 3 % єдиному податку (п.п. 4 п. 293.8 ПКУ)

Характеристика суб'єкта господарювання, який бажає працювати за ставкою 3 %

Що необхідно зробити для реєстрації 3 % єдиноподатником

1

2

Суб'єкт господарювання, зареєстрований платником ПДВ відповідно до розд. V ПКУ, переходить на спрощену систему оподаткування (п.п. «а» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ)

Подати заяву для переходу на спрощену систему не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу

Єдиноподатник(1), зареєстрований платником ПДВ відповідно до розд. V ПКУ, змінює ставку єдиного податку на 3 % (п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ)

Подати заяву про зміну ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому застосовуватиметься нова ставка

Суб'єкт господарювання, не зареєстрований платником ПДВ, переходить на спрощену систему оподаткування (п.п. «в» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ)

1. Реєструється платником ПДВ відповідно до розд. V ПКУ.
2. Подає заяву про перехід на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено реєстрацію платником ПДВ

Єдиноподатник, який застосовує ставку єдиного податку в розмірі 5 %, у разі поставки ним послуг (робіт) платникам ПДВ, якщо обсяг такої поставки за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує обсяг (300 тис. грн.), визначений п. 181.1 ПКУ (п.п. «г» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ).
Зверніть увагу: така реєстрація платника ПДВ провадиться, якщо:
— загальний обсяг поставок не просто перевищить 300 тис. грн., як це передбачено в п. 181.1 ПКУ, а обсяг поставок має бути здійснено на користь саме платників ПДВ;
— ураховуються поставки тільки робіт і послуг (без урахування реалізації товарів)

1. Реєструється платником ПДВ відповідно до розд. V ПКУ.
2. Подає заяву про зміну ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено реєстрацію платником ПДВ

(1) Нам не зовсім зрозуміло, про яку ситуацію йдеться в п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ. Справа в тому, що єдиноподатники, зареєстровані платниками ПДВ, і без того сплачують єдиний податок за ставкою 3 %. Тому говорити для них про застосування п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ, тобто про перехід зі ставки 3 % на ставку 3 %, безглуздо. Якщо ж ідеться про єдиноподатників, які сплачують 5 % податок, то для них слід застосовувати п.п. «г» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ.

Можливо, тут маються на увазі єдиноподатники, які згідно зі ст. 3 і 6 Указу № 746 сплачували єдиний податок за ставкою 6 %. Але в такому разі ця норма має бути в «Перехідних положеннях». Не виключено, що в п.п. «б» йдеться про добровільну реєстрацію платником ПДВ, а в п.п. «г» — про обов'язкову реєстрацію (див. ком. до Закону № 4014 на с. 3 цього номера).

Отже, із цього приводу не зашкодять роз'яснення компетентних органів.

 

Єдиноподатники та РРО

Згідно з п. 296.10 ПКУ єдиноподатники першої, другої та третьої груп не застосовують РРО. Таким чином, усі єдиноподатники-ФОП, у тому числі котрі є платниками ПДВ (із третьої групи), не застосовують РРО.

При цьому підкориговано ст. 9 Закону про РРО (п. 3 розд. I Закону № 4014):

1) вилучено п. 5, згідно з яким РРО не застосовується при продажу товарів (послуг) ФОП, які сплачують фіксований податок;

2) відповідно до оновленого п. 9 при торгівлі ФОП за готівкові кошти на ринках не потрібно буде застосовувати РРО (виключено умову про сплату для цього ринкового збору).

Що стосується підприємств-єдиноподатників (четверта група), то їх не звільнено від застосування РРО, і тому здійснювати готівкові витрати без РРО вони можуть лише при дотриманні норм ст. 9 Закону про РРО.

 

СПЛАТА, ОБЛІК ТА ЗВІТНІСТЬ (ст. 294 — 297)

 

Податковий період

Згідно з п. 294.1 ПКУ податковим (звітним) періодом для єдиноподатників першої групи є календарний рік, а для другої — четвертої груп — календарний квартал.

У загальному випадку податковий (звітний) період для єдиноподатників починається з 1 числа першого місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду. Порядок визначення податкового періоду наведено у ст. 294 ПКУ.

Для новозареєстрованих суб'єктів, які подали до закінчення місяця, в якому їх зареєстровано, заяву про вибір спрощеної системи оподаткування, перший податковий (звітний) період починається (п. 294.4 і п.п. 298.1.2 ПКУ):

для першої чи другої групи — з 1 числа місяця, наступного за місяцем, в якому виписано свідоцтво платника єдиного податку (тобто не з дати реєстрації);

для третьої або четвертої групи — з 1 числа місяця, в якому відбулася державна реєстрація (тобто з моменту реєстрації).

За старими правилами новостворені та зареєстровані суб'єкти підприємництва при поданні заяви ставали спрощенцями з того кварталу, в якому проведено їх держреєстрацію. За новими правилами таке можливе тільки для єдиноподатників третьої та четвертої груп.

 

Звітність

Усі єдиноподатники подаватимуть податкову декларацію за підсумками встановленого для них податкового періоду:

— ФОП із першої групи — щороку;

— єдиноподатники другої, третьої та четвертої груп — щокварталу.

Форму декларації розробить ДПС за погодженням з Мінфіном (пп. 296.9 і 46.5 ПКУ).

Декларація складається наростаючим підсумком (імовірно, що ця норма працюватиме для квартальних платників).

Планується, що в декларації буде передбачено можливість відображати окремо доходи в межах дозволених для єдиноподатників обсягів доходів та окремо — понад розмір і відповідно окремо нараховані на них ставки єдиного податку. Про особливості заповнення при цьому декларації кожною з груп єдиноподатників ідеться в п. 296.5 ПКУ. Окремо також указуються доходи, отримані при порушенні інших вимог до єдиноподатників (до грошової форми розрахунків, до видів діяльності). Як це буде реалізовано на практиці, покажуть розроблена форма декларації та підзаконний акт, що регламентуватиме її заповнення.

 

Нарахування і сплата єдиного податку

Порядок нарахування і строки сплати єдиного податку регламентуються ст. 295 ПКУ.

Як і в діючій на сьогодні спрощеній системі, у новій «спрощенці» збережено авансовий принцип сплати єдиного податку для фіксованих ставок (для ФОП першої та другої груп). Однак тепер авансовий платіж потрібно сплатити в місяці, за який сплачується єдиний податок (не пізніше 20 числа місяця), тоді як відповідно до Указу № 746 авансову сплату потрібно було здійснювати до початку місяця (не пізніше 20 числа), за який сплачувався єдиний податок. Наприклад, єдиний податок за січень 2012 року за новими правилами має бути сплачено не пізніше 20.01.12 р., тоді як згідно з Указом № 746 за січень 2012 року потрібно було б сплатити не пізніше 20 грудня 2011 року.

Якщо 20 число припадає на вихідний, святковий або неробочий день, то заплатити єдиний податок слід напередодні, оскільки перенесення на перший робочий день не передбачено.

Нарахування авансових внесків для єдиноподатників першої та другої груп здійснюється органом ДПС на підставі заяви:

— про перехід на єдиний податок;

— щодо періоду щорічної відпустки;

— щодо строку тимчасової втрати непрацездатності.

При цьому, якщо у ФОП першої та другої груп немає найманих працівників, то згідно з п. 295.5 ПКУ вони звільняються від сплати єдиного податку протягом 1 календарного місяця на рік:

— на час відпустки;

— на період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 та більше календарних днів.

Єдиноподатники третьої та четвертої груп своє податкове зобов'язання визначають самостійно, сплативши його на підставі податкової декларації протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за податковий (звітний) квартал.

 

Таблиця 7. Сплата єдиного податку, облік та звітність

Показник

Групи платників єдиного податку

ФОП

юридичні особи

перша

друга

третя

четверта

1

2

3

4

5

Тривалість податкового (звітного) періоду (п. 294.1 ПКУ)

Календарний рік

Календарний квартал

Порядок сплати єдиного податку

Авансовий внесок

Після подання податкової декларації з єдиного податку

Строк сплати

Не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця(1)

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал

Куди сплачується єдиний податок

За податковою адресою

Сплата єдиного податку за підвищеною ставкою за перевищення обсягу доходу (п. 295.7 ПКУ)

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал

Сплата єдиного податку в разі припинення діяльності (п. 295.8 ПКУ)

Податкові зобов'язання зі сплати єдиного податку нараховуються до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому до ДПС подано заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з припиненням здійснення госпдіяльності

Облік та звітність єдиноподатників

Строк для подання декларації з єдиного податку

Строк для річного податкового (звітного) періоду(2) — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.3 ПКУ)

Строк для квартального податкового періоду — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 ПКУ)

Куди подається декларація

За податковою адресою

Особливості ведення обліку

Ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Форма книги обліку доходів, порядок її ведення затверджуються Мінфіном

Платник ПДВ (єдиний податок 5 %) — облік доходів і витрат як для першої та другої груп

Ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат з урахуванням положень п. 44.2 ПКУ

Платник ПДВ (єдиний податок 3 %) — облік доходів і витрат за формою та в порядку, установленому Мінфіном

(1) Можлива сплата наперед за весь звітний період (квартал, рік), але не більше ніж до кінця поточного звітного року.

Якщо єдиноподатники першої та другої груп не використовують працю найманих осіб, вони звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік (п. 295.5 ПКУ):

— на час відпустки;

— на період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 та більше календарних днів.

Для зарахування переплат з єдиного податку у зв'язку зі сплатою наперед або у зв'язку з відпусткою (хворобою) єдиноподатник повинен буде написати заяву (п. 295.6 ПКУ). Помилкові та переплачені суми повертаються єдиноподатнику.

(2) За умови, що ФОП не перевищив передбачений для нього обсяг доходу (150 тис. грн.). Якщо обсяг доходу було перевищено або ФОП вирішив перейти до другої або третьої групи, то необхідно буде подати декларацію для квартальних строків (п.п. 296.5.1 ПКУ).

 

ПЕРЕХІД НА СПРОЩЕНУ СИСТЕМУ І ВІДМОВА ВІД НЕЇ (ст. 298 — 299)

 

Перехід на єдиний податок

Порядок вибору чи переходу на спрощену систему оподаткування прописано в п. 298.1 ПКУ, а відмови від неї — у п. 298.2 ПКУ.

Рішення про перехід на спрощену систему діючий суб'єкт госпдіяльності може прийняти один раз протягом календарного року. Для цього він подає заяву до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу (п.п. 298.1.4 ПКУ). Таким чином, нові правила переходу такі самі, що й відповідно до Указу № 746: рішення про перехід можна прийняти лише один раз на рік, а перейти можна тільки з найближчого кварталу.

Перелік інформації, яку слід зазначити в заяві, названо в п.п. 298.3 ПКУ. Форму заяви та порядок її подання розробить Мінфін (п. 298.7 ПКУ).

Як і раніше, підприємство (підприємець) протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему, має дотриматись усіх вимог, установлених для єдиноподатників (див. табл. 2 на с. 13).

Про те, що право на застосування спрощеної системи в наступному календарному році мають єдиноподатники за умови неперевищення протягом календарного року обсягу доходу, установленого для відповідної групи, ідеться в п. 292.16 ПКУ. При визначенні обсягу доходу, що дає право зареєструватися єдиноподатником у наступному податковому (звітному) періоді, не враховується дохід, отриманий у вигляді компенсації (відшкодування) за рішенням суду за всі попередні (звітні) періоди (п. 292.15 ПКУ).

До заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, визначений за правилами для єдиноподатників (див. табл. 4 на с. 35). Форму розрахунку має затвердити Мінфін.

Новозареєстровані ФОП та підприємства для того, щоб стати платниками єдиного податку якомога раніше, а не очікувати початку кварталу, повинні подати заяву до закінчення місяця, в якому їх було зареєстровано (п.п. 298.1.2 ПКУ).

 

Свідоцтво єдиноподатника

Свідоцтво єдиноподатника видається безстроково (п. 299.3 ПКУ) та безоплатно протягом 10 календарних днів від дня подання заяви (п. 299.5 ПКУ). Таким чином, на відміну від «старої» спрощеної системи, щороку подавати заяву про перехід на спрощену систему не потрібно.

До виданого свідоцтва можуть уноситися дані про зміну найменування єдиноподатника, його податкової адреси, здійснюваних видів діяльності.

Форму свідоцтва та порядок його видачі має розробити Мінфін.

У разі втрати або пошкодження свідоцтва видається дублікат.

ДПС може відмовитися видати єдиноподатнику свідоцтво, про що письмово мотивовано повідомляє платника. Вичерпні підстави для відмови названо в п. 299.9 ПКУ.

Оригінал свідоцтва зберігається в єдиноподатника і пред'являється перевіряючим. Копію свідоцтва слід розмістити на робочому місці найманого працівника.

Випадки анулювання свідоцтва єдиноподатника названо в п. 299.15 ПКУ. Якщо порушення, що спричинюють анулювання, буде виявлено під час перевірки, свідоцтво анулюють на підставі акта перевірки.

Заслуговує на увагу така підстава для анулювання, як несплата протягом двох послідовних кварталів у порядку, установленому ПКУ, податкового боргу, що виник у єдиноподатника (п.п. 3 п. 299.15 ПКУ). До речі, у цьому випадку єдиноподатник зобов'язаний буде відмовитися від спрощеної системи (п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ; див. табл. 8). Таким чином, з 2012 року єдиноподатникам необхідно буде контролювати сплату своїх податкових зобов'язань, оскільки прострочення зі сплатою на два квартали загрожує позбавленням права працювати на спрощеній системі.

Анульоване свідоцтво єдиноподатник має повернути до ДПС протягом 10 днів з дня анулювання.

 

Відмова від єдиного податку

Щоб відмовитися від спрощеної системи, єдиноподатник має подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) до органу ДПС заяву.

Випадки, коли єдиноподатник може або зобов'язаний відмовитися від спрощеної системи, наведено в табл. 8.

 

Таблиця 8. Відмова від спрощеної системи

Умова

Строк, з якого здійснюється повернення

1

2

Добровільна відмова (п.п. 298.2.2 ПКУ)

З 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків та зборів

Випадки обов'язкової відмови від спрощеної системи (п.п. 298.2.3 ПКУ)

1) перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу ФОП першої та другої груп, коли вони не переходять на застосування іншої ставки (п.п. 1 п.п. 298.2.3 ПКУ)

З 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення

2) перевищення протягом календарного року обсягу доходу для третьої групи (3 млн). ФОП першої та другої груп, які перейшли на застосування інших ставок, установлених для третьої групи (п.п. 2 п.п. 298.2.3 ПКУ)(1)

З 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення

3) перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу єдиноподатниками третьої та четвертої груп (п.п. 3 п.п. 298.2.3 ПКУ)

З 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення

4) застосування негрошового способу розрахунків (п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ)

З 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків

5) здійснення заборонених видів діяльності або невідповідність вимогам організаційно-правових форм господарювання (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ)

З 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися заборонені види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми

6) перевищення чисельності найманих працівників (п.п. 6 п.п. 298.2.3 ПКУ)

З 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищення

7) здійснення видів діяльності, не зазначених у свідоцтві ФОП (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ)

З 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності

8) сплата(2) до закінчення граничного строку погашення податкового боргу, що виник у єдиноподатника протягом двох послідовних кварталів (п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ)

З 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому погашено такий податковий борг

(1) На наш погляд, ідеться про ситуацію, коли у зв'язку з перевищенням доходу для своєї першої (або другої) групи ФОП перейшов до третьої групи й надалі також перевищив граничний розмір доходу для третьої групи.

(2) Нам здається, що тут (п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ) ідеться не про «сплату», а навпаки — про «несплату» податкового боргу до закінчення граничного строку погашення, що виник протягом двох послідовних кварталів. Адже якщо порівнювати кореспондуючу норму про анулювання свідоцтва єдиноподатника, то в п.п. 3 п. 299.15 ПКУ вказується саме на випадок несплати податкового боргу протягом двох послідовних кварталів.

 

Особливості переходу на єдиний податок з 2012 року

Нюанси переходу на єдиний податок з 2012 року. Те, що Президент України довго зволікав з підписанням Закону № 4014, не повинно зашкодити суб'єктам підприємництва перейти на сплату єдиного податку за новими правилами з 2012 року. Адже нові правила потрібно вивчити, і не лише потенційним єдиноподатникам, а і працівникам ДПС на місцях. Крім того, нові правила вимагають від Мінфіну та ДПС розроблення підзаконних актів для практичної реалізації нових норм (форми заяви для переходу на спрощену систему, свідоцтва, книг обліку доходів і порядку її застосування тощо).

Для цих цілей законодавець передбачливо прописав у п. 5 розд. II Закону № 4014 спеціальні норми.

По-перше , видані на 2011 рік свідоцтва про сплату єдиного податку (згідно з Указом № 746) і патенти про сплату фіксованого податку (згідно з Декрету № 13-92) є дійсними до отримання нового свідоцтва платника єдиного податку, але не пізніше ніж до 1 червня 2012 року. Ця норма є виправданою з точки зору того, що на розробку та запровадження форм заяви, свідоцтва необхідний час, якого може не вистачити у зв'язку з тривалим процесом прийняття Закону № 4014.

По-друге , ті, хто вирішить стати платниками єдиного податку з 2012 року, повинні подати відповідну заяву не пізніше 25 січня 2012 року. Заяву також мають подати ті суб'єкти, які є єдиноподатниками та фікспатентниками в 2011 році. У подальшому щороку подавати заяву вже не потрібно.

Майбутні єдиноподатники мають відповідати вимогам ст. 291 ПКУ (критерії для роботи на єдиному податку див. у табл. 2 на с. 13). Для визначення обсягу доходу, що дає право на застосування спрощеної системи оподаткування у 2012 році підприємствами та ФОП, які не були платниками єдиного або фіксованого податку, дохід від здійснення господарської діяльності, отриманий у 2011 році, перераховується з урахуванням норм ст. 292 ПКУ (див. табл. 4 на с. 35).

Таким чином, усі, хто бажає стати єдиноподатником з 2012 року та відповідає встановленим критеріям, мають заповнити і подати не пізніше 25 січня 2012 року відповідну заяву. Форму заяви повинен розробити Мінфін. Як тільки він це зробить, ми вас про це поінформуємо.

Що стосується звичного для нас подання заяви у строк не пізніше 16.12.11 р., то, вважаємо, цього робити не потрібно, оскільки:

по-перше, заяву було розроблено під Указ № 746, а для нової спрощенки має бути своя заява, яку найближчим часом повинен розробити Мінфін;

по-друге, для 2012 року «Перехідними положеннями» передбачено свої особливі правила подання заяви — у строк не пізніше 25 січня 2012 року.

Звичайно ж, хотілося б почути із цього приводу й думку компетентних органів.

Перехідні моменти. У зв'язку з набуттям чинності Законом № 4014 з 1 січня 2012 року Декрет № 13-92 та Указ № 746 втратять чинність (відповідно пп. 2 і 3 розд. II Закону № 4014). Водночас у п. 5 розд. II Закону № 4014 щодо сплати єдиного та фіксованого податку передбачено свої перехідні моменти:

1. Підпунктом «б» п. 5 передбачено, що зарахування до бюджету сум єдиного та фіксованого податку, що сплачуються у 2012 році за останній звітний (податковий) період 2011 року, здійснюється в порядку та на умовах, що діють до 1 січня 2012 року. Ця норма фактично буде актуальною лише для підприємств-єдиноподатників, оскільки саме вони сплачуватимуть єдиний податок у 2012 році за 2011 рік (не пізніше 20.01.12 р.). Що стосується ФОП, то оскільки в них — авансовий принцип сплати податку, у січні 2012 року вони його за періоди 2011 року не сплачуватимуть.

2. Повернення сум єдиного та фіксованого податків, які було сплачено до 01.01.12 р. помилково чи надміру, та зарахування сум погашення податкового боргу, сформованого на 31.12.11 р., здійснюються за правилами ПКУ.

3. Згідно з п.п. «г» п. 5 за результатами здійснення господарської діяльності за останній звітний (податковий) квартал до дня набуття чинності Законом № 4014 (до 01.01.12 р.) єдиноподатники — юридичні особи подають розрахунок про сплату єдиного податку і сплачують єдиний податок відповідно до Указу № 746. Водночас відзвітувати за підсумками IV кварталу 2011 року не пізніше 5 січня 2012 року повинні були б і єдиноподатники-ФОП. Однак Указ 746 з 01.01.12 р. втрачає чинність, а Законом № 4014 і, зокрема, п.п. «г» п. 5, не передбачено необхідності подання звіту єдиноподатником-ФОП. Що це — неуважність законодавця або дозвіл не звітувати за підсумками 2011 року? Скоріше перше, тому ми все-таки рекомендуємо ФОП подати звіт єдиноподатника за підсумками роботи IV кварталу 2011 року, навіть незважаючи на те, що за його неподання на сьогодні немає відповідальності.

 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЄДИНОПОДАТНИКІВ (СТ. 300)

Згідно з п. 300.1 ПКУ єдиноподатники несуть відповідальність на підставі ПКУ за правильність обчислення, своєчасність і повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

При цьому слід ураховувати, що тепер єдиноподатники подаватимуть податкову декларацію. А це означає, що за її неподання єдиноподатника можуть притягти до відповідальності згідно з п. 120.1 ПКУ. Так, неподання або несвоєчасне подання платником податків податкових декларацій тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. При повторному вчиненні таких дій, якщо протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, штраф накладають у розмірі 1020 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Крім того, зазначені в податковій декларації суми до сплати з урахуванням п. 54.1 ПКУ для єдиноподатників третьої та четвертої груп є узгодженими грошовими зобов'язаннями. Тому за прострочення сплати зазначеної в ній суми застосовуватимуться штрафні санкції, передбачені ПКУ за такі порушення.

Що стосується єдиноподатників першої та другої груп, то для них авансові внески нараховує ДПС. Водночас оновленим п. 122.1 ПКУ для них передбачено, що за несплату (неперерахування) авансових внесків єдиного податку в порядку та у строки, визначені ПКУ, може бути накладено штраф у розмірі 50 % обраної ставки єдиного податку.

Крім того, несплата податкового боргу протягом двох послідовних кварталів загрожує анулюванням свідоцтва єдиного податку (п.п. 3 п. 299.15 ПКУ) та необхідністю обов'язкової відмови від спрощеної системи оподаткування (п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ).

У зв'язку з цим виникає запитання, чи повинні майбутні єдиноподатники-ФОП сплачувати єдиний податок за січень 2012 року у строк, передбачений Указом № 746 (не пізніше 20.12.11 р.). На наш погляд, ні, тим більше що для третьої групи не передбачено авансового принципу сплати єдиного податку. Вважаємо, що штраф згідно з п. 122.1 ПКУ в редакції до його змін Законом № 4014 застосовуватися не повинен. Справа в тому, що відповідно до п. 122.1 ПКУ 50 % штраф застосовується в разі несплати сум єдиного податку в порядку та у строки, визначені законодавчим актом. Водночас Перехідними положеннями (див. розділ на с. 43) передбачено можливість визначитися з переходом на нову спрощену систему з 1 по 25 січня 2012 року, а не пізніше ніж за 15 днів до початку 2012 року, як це передбачав Указ № 746. Отже, для переходу на спрощену систему з 2012 року слід керуватися вже не Указом № 746, а главою 1 розд. IV ПКУ. Тому дотримуватися строків для сплати єдиного податку за січень 2012 року доведеться вже за новими правилами, що працюватимуть з 01.01.12 р., а не згідно з Указом № 746.

У зв'язку з цим відповідальність за несплату єдиного податку наставатиме вже згідно з оновленим з 01.01.12 р. ПКУ, і, зокрема, з оновленою редакцією пп. 295.1 і 122.1 ПКУ. А відповідно до цієї норми сплатити єдиний податок за січень 2012 року потрібно не пізніше 20 січня 2012 року (єдиноподатникам першої та другої груп). Щоправда, не виключено таке: як і раніше, податківці при поданні заяви для переходу на спрощену систему вимагатимуть копію платіжки про сплату єдиного податку. Тому ми все-таки радимо тим, хто сьогодні є спрощенцем-ФОП (єдиноподатником та фікспатентником) і планує працювати на спрощеній системі і в 2012 році, заплатити єдиний податок за січень 2012 року у строк, передбачений Указом № 746, тобто не пізніше 20 грудня 2011 року. Водночас не виключено також, що з 2012 року буде змінено рахунки для сплати нового єдиного податку. Про всі новини в цьому питанні ми будемо в подальшому вас інформувати.

На закінчення зауважимо, що запровадження оновленої спрощеної системи оподаткування спричинить скасування низки підзаконних актів, розроблених на виконання Указу № 746, та розробку і введення нових документів.

Сподіваємося, що запропонований сьогодні матеріал допоможе вам визначитися з можливістю і доцільністю стати платником єдиного податку з 2012 року. Зведену інформацію про спрощену систему для юридичних осіб наведено в табл. 9, а для ФОП — у табл. 10 на с. 46.

До докладнішого аналізу застосування спрощеної системи оподаткування ми повернемося вже на початку 2012 року, коли почнеться її практичне застосування.

 

Таблиця 9. Єдиний податок для підприємств (четверта група)

Показник

Для юридичних осіб (четверта група)

Обсяг доходу протягом календарного року не перевищує (склад доходу див. у табл. 4 на с. 35)

5 млн грн.

Чисельність працівників

Середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб

Обмеження щодо здійснюваних видів діяльності (див. табл. 3 на с. 14)

Загальні, названі в п. 291.5 ПКУ

Ставка єдиного податку (п. 293.3 ПКУ)

3 % до доходу (платник ПДВ)
або
5 % до доходу (неплатник ПДВ)

Розмір підвищеної ставки

Подвійний розмір ставки (6 % або 10 %) до доходу, отриманого з порушенням єдиноподатних правил

Можливість бути платником ПДВ

Може застосовувати ставку 3 % і бути платником ПДВ

Застосування РРО

Не звільнені від застосування

Тривалість податкового (звітного) періоду (п. 294.1 ПКУ)

Календарний квартал

Строк для подання декларації з єдиного податку

Строк для квартального податкового періоду — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 ПКУ)

Куди подається декларація

За податковою адресою

Сплата єдиного податку

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал

Куди сплачується єдиний податок

За податковою адресою

Сплата єдиного податку за підвищеною ставкою за перевищення обсягу доходу (п. 295.7 ПКУ)

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал

Сплата єдиного податку в разі припинення діяльності (п. 295.8 ПКУ)

Податкові зобов'язання зі сплати єдиного податку нараховуються до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому до ДПС подано заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з припиненням здійснення госпдіяльності

Особливості ведення обліку

Ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат з урахуванням положень п. 44.2 ПКУ

 

Таблиця 10. Єдиний податок для ФОП (перша — третя групи)

Показник

Група єдиноподатників-ФОП

перша

друга

третя

1

2

3

4

Обсяг доходу протягом календарного року не перевищує (склад доходу див. у табл. 4 на с. 35)

150 тис. грн.

1 млн грн.

3 млн грн.

Чисельність працівників

Не використовують працю найманих осіб

Не використовують працю найманих осіб

або

кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб

Не використовують працю найманих осіб

або

кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб

Дозволені види діяльності

Виключно роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках

та/або

господарська діяльність з надання побутових послуг населенню(1)

Можуть здійснювати діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, з виробництва та/або продажу товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства(1)

(1)

Ставка єдиного податку (пп. 293.2 — 293.3 ПКУ)

1 — 10 % МЗП

2 — 20 % МЗП

3 % до доходу (платник ПДВ)

або

5 % до доходу (неплатник ПДВ)

Розмір підвищеної ставки

15 % до доходу, отриманого з порушенням єдиноподатних правил

Можливість бути платником ПДВ

Не передбачена

Може застосовувати ставку 3 % і бути платником ПДВ

Застосування РРО

Не застосовують (п. 296.10 ПКУ)

Тривалість податкового (звітного) періоду (п. 294.1 ПКУ)

Календарний рік

Календарний квартал

Строк для подання декларації з єдиного податку

Строк для річного податкового (звітного) періоду — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.3 ПКУ)

Строк для квартального податкового періоду — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 ПКУ)

Куди подається декларація

За податковою адресою

Порядок сплати єдиного податку

Авансовий внесок

Після подання податкової декларації з єдиного податку

Строк сплати

Не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал

Куди сплачується єдиний податок

За податковою адресою

Сплата єдиного податку за підвищеною ставкою за перевищення обсягу доходу (п. 295.7 ПКУ)

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал

Сплата єдиного податку в разі припинення діяльності (п. 295.8 ПКУ)

Податкові зобов'язання зі сплати єдиного податку нараховуються до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому до ДПС подано заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з припиненням здійснення госпдіяльності

Особливості ведення обліку

Введуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Форма книги обліку доходів, порядок її ведення затверджуються Мінфіном

Платник ПДВ (єдиний податок 5 %) — облік доходів і витрат як для першої та другої груп

Платник ПДВ (єдиний податок 3 %) — облік доходів і витрат за формою та в порядку, що встановлюються Мінфіном

(1) У табл. 3 на с. 14 наведено заборонені для всіх груп види діяльності.

 

Документи і скорочення Теми тижня

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон № 4014 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.11 р. № 4014-VI.

Закон про РРО — Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III.

Указ № 746 — Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Декрет № 13-92 — Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Класифікація ДК 009:2005 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держкомстату від 26.12.05 р. № 375.

Інструкція № 286 — Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286.

ФОП — фізична особа — підприємець.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

Єдиноподатник — платник єдиного податку.

ЄВС — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

МЗП мінімальна заробітна плата, установлена законом на 1 січня податкового (звітного) року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі