Теми статей
Обрати теми

Про обкладення податком на доходи фізичних осіб матеріальної допомоги

Редакція БТ
Лист від 22.06.2011 р. № 11552/6/17-0715

ПДФО ТА МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА:

нюанси від ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 22.06.11 р. № 11552/6/17-0715

«Про обкладення податком на доходи фізичних осіб матеріальної допомоги»

 

У листі, що коментується, ДПАУ роз'яснює нюанси обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) матеріальної допомоги.

Якщо матдопомога виплачується систематично

. Згідно з п.п. 2.3.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5, матдопомога, що має систематичний характер, яка надається всім чи більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у п. 3.31), належить до інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які, у свою чергу, уключаються до фонду оплати праці.

Підпунктом 14.1.48 Податкового кодексу України

(далі — ПКУ) встановлено: для цілей розділу IV ПКУ заробітна плата — це основна й додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що виплачуються (надаються) платнику податків у зв'язку з відносинами трудового найму відповідно до закону.

Ґрунтуючись на цьому, автори

листа доходять висновку: якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер і така допомога надається всім чи більшості працівників (наприклад, допомога на оздоровлення) і при цьому її виплату передбачено положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то така матеріальна допомога для цілей оподаткування прирівнюється до заробітної плати. Уся сума такої допомоги включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податків та обкладається ПДФО за ставкою 15 (17) %. У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ ця матдопомога відображається із зарплатною ознакою доходу — «101».

Якщо матдопомога виплачується разово

. Якщо роботодавець надає окремим працівникам за їх заявами допомогу у зв'язку з особистими обставинами, що має разовий характер, наприклад, як відзначають автори листа, що коментується, на вирішення соціально-побутових потреб, то її оподаткування регулюється п. 170.7 ПКУ (він описує оподаткування благодійної допомоги).

Зокрема, до оподатковуваного доходу не включається сума

нецільової благодійної допомоги (нецільовою вважається допомога, що надається без установлення таких умов або напрямків) при дотриманні певних умов (п.п. 170.7.3 ПКУ):

— надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податків;

— сума допомоги сукупно за рік не повинна перевищувати суму граничного розміру доходу, визначеного згідно з

абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ, установленого на 1 січня наступного року (у 2011 році — 1320 грн.). Сума перевищення допомоги над зазначеним розміром уключається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку відповідно до п.п. 164.2.18 ПКУ та оподатковується за ставкою 15 (17) %.

Якщо загальна сума отриманої від благодійника — фізичної або юридичної особи нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує граничний розмір (у 2011 році — 1320 грн.), то платник податків повинен подати

річну податкову декларацію із зазначенням її суми (абзац четвертий п.п. 170.7.3 ПКУ).

Благодійник — юридична особа в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ суми неоподатковуваної нецільової благодійної допомоги відображає з ознакою доходу «169», оподатковуваної — з ознакою доходу «126».

 

Систематична та разова матдопомога

Запитання

Систематична матдопомога

Разова матдопомога

Які підстава для виплати матдопомоги?

Колективний договір, галузеві угоди, інші положення про оплату праці найманих працівників

Заява працівника(1)

Чи включається до фонду оплати праці?

Так, уключається у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат (п.п. 2.3.3 Інструкції № 5)

Ні, не включається до фонду оплати праці (п.п. 3.31 Інструкції № 5)

Як обкладається податком на доходи фізичних осіб?

Обкладається як дохід у вигляді зарплати в повному обсязі за ставкою 15 (17) %

У 2011 році сума матдопомоги в розмірі 1320 грн. не оподатковується (абзац перший п.п. 170.7.3 ПКУ). Сума перевищення оподатковується в загальному порядку за ставкою 15 (17) %

Як відображаються у ф. № 1ДФ (ознака доходу)?

«101»

«169» — неоподатковувана частина,
«126» — оподатковувана частина

(1) Доцільно прописати випадки надання разової допомоги працівнику в колективному договорі.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі