Теми статей
Обрати теми

Про проблемні питання виписки податкових накладних

Редакція БТ
Лист від 18.07.2011 р. № 12901/6/16-1115

ЗАПОВНЕННЯ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ:

чергова порція роз'яснень ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.07.11 р. № 12901/6/16-1115

«Про проблемні питання виписки податкових накладних»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглянула низку питань щодо заповнення податкових накладних (ПН).

Схоже, що цей

лист є реакцією податківців на лист Мін’юсту від 01.07.11 р. № 21186-10.1, у якому було вказано, що Пам'ятка про адміністративні процедури виписування, видачі і отримання податкових накладних (додаток до листа ДПАУ від 06.04.11 р. № 9497/7/16-1517, далі — Пам'ятка)* підлягає відкликанню з місць застосування та скасуванню, оскільки містить нові правові норми, які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян.

* Див. Шпаргалку бухгалтера «Пам’ятка про складання податкових накладних» // «БТ», 2011, № 21, с. 23.

Відстоюючи правомірність направлення вказаної

Пам'ятки, у листі, що коментується, ДПАУ зазначила, що лист від 06.04.11 р. № 9497/7/16-1517 носить виключно рекомендаційний характер, призначений для використання при підготовці податкових консультацій і покликаний відповісти на більшість запитань, отриманих ДПАУ з розглянутих у ньому питань.

Отже, головний податковий орган визнав, що вимоги щодо порядку заповнення ПН, які містяться у

Пам'ятці, носять суто рекомендаційний характер. На наш погляд, це означає: якщо платник ПДВ при складанні ПН не дотримався таких рекомендацій, але при цьому не порушив вимог Порядку № 969** та ПКУ, то жодних претензій до такої ПН з боку податківців не повинно бути. Тобто на підставі такої ПН покупець має право сформувати податковий кредит і отримати бюджетне відшкодування (при дотриманні інших вимог).

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969.

Щодо порядку заповнення ПН ДПАУ розглянула такі питання.

1. Номер ПН.

ДПАУ продовжує наполягати, що порядковим номером вважається номер елементу, присвоєний йому при перерахуванні в послідовному порядку. Тобто порядок нумерації ПН встановлено за принципом повної чисельної послідовності натуральних чисел (1, 2, 3, 4 тощо) і не передбачає застосування інших принципів нумерації та кодування в порядковому номері ПН додаткових відомостей щодо дати договору, його номера, іншої інформації про проведену операцію (крім коду виду спецрежимної діяльності та номера філії, які відповідно до п. 3 Порядку № 969 зазначаються у номері ПН через дріб).

2. Назва продавця/покупця

. Пославшись на пряму норму п.п. «д» п. 201.1 ПКУ, ДПАУ наполягає на тому, що у ПН має бути зазначена повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи — покупця.

Як правило, продавець не має статутних документів покупця, тому повинен отримати таку інформацію від покупця, який у першу чергу зацікавлений у тому, щоб ПН була заповнена правильно.

3. «Старі» ПН

. ДПАУ продовжує наполягати на тому, що платник має право включити до податкового кредиту поточного звітного періоду (у декларації з ПДВ) суму ПДВ, зазначену в податковій накладній, виписаній у попередніх податкових періодах, але отриманій платником у поточному звітному періоді, за наявності документального підтвердження такого запізнення, а також за умови, що не минуло 365 календарних днів із дня виписки податкової накладної (для платників, які застосовують касовий метод, — 60 календарних днів із дати перерахування коштів).

Ураховуючи таку позицію податківців, щоб відобразити у податковому обліку ПН, яка отримана своєчасно або отримана із запізненням, яке не підтверджене документально, треба скористатись формою уточнюючого розрахунку (див.

консультацію «Чи можна «перетягнути» податковий кредит у наступний звітний період?» // «БТ», 2011, № 31, с. 34).

Зауважимо, що

Законом № 3609* виправлено некоректність, яка раніше була у п. 198.6 ПКУ. В абз. 1 цього пункту тепер чітко зазначено, що до податкового кредиту не відносяться суми ПДВ, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковими накладними, оформленими з порушенням вимог ст. 201 ПКУ). Тобто, якщо податкова накладна, хоч і виписана у попередніх звітних періодах, але відповідає вимогам ст. 201 ПКУ, то прямої заборони на включення її до податкового кредиту звітного періоду у ПКУ немає. Сподіваємось, що враховуючи такі новації, податківці переглянуть свою позицію і не вимагатимуть для відображення у складі податкового кредиту звітного періоду податкових накладних, які були виписані у попередніх періодах, документального підтвердження факту їх затримки.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI (див. Тему тижня «Генеральна чистка» у Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3.

4. Один спосіб заповнення ПН

. ДПАУ пояснила, із яких міркувань заперечує можливість дописування чи виправлення даних податкової накладної вручну (кульковою, гелевою, чорнильною чи іншою ручкою), а саме: необхідність унеможливлення самостійного виправлення даних у податкових накладних продавцем або покупцем без повідомлення про це контрагента.

Зауважимо, що у

п. 1 Порядку № 969 передбачено, що ПН може друкуватися поліграфічним методом, за допомогою комп'ютера або іншим методом.

На наш погляд, таким «іншим методом» може бути поєднання друку бланка ПН із заповненими окремими реквізитами (наприклад, реєстраційними даними продавця), який заповнюється кульковою, гелевою, чорнильною чи іншою ручкою. Тому ставити під сумнів легітимність ПН, яка заповнена частково друком, а частково від руки, немає підстав. Безумовно, при цьому дані оригінала ПН, який видано покупцю, мають відповідати даним копії ПН, яка залишилась у продавця.

5. Вирівнювання номерів

. ДПАУ також пояснила необхідність вирівнювання номерів, які вказуються у ПН (номер ПН, індивідуальний податковий номер покупця/продавця, номера договору по правому краю), тим, що окремі ПН підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, а для такої реєстрації ПН має відповідати формату, який буде сприйматись програмним забезпеченням, за допомогою якого ведеться такий реєстр.

Отже, до таких форматів варто звикати, проте відмовляти у формуванні податкового кредиту на підставі ПН, у якій номер вирівняно не по тому краю, податківці не можуть.

6. Адреса у ПН

. ДПАУ визнала, що для визнання податкового кредиту важливим є відповідність адреси, що вказана в податковій накладній, даним, що містяться в реєстраційних документах платника, а не порядок їх написання чи скорочення. Аналогічне стосується і формату написання телефонного номера.

7. Печатка на ПН

. ДПАУ нагадала, що вже раніше погодилась (у листі від 26.05.11 р. № 14839/7/16-1517**) із правомірністю скріплення ПН печаткою з написом «для податкових накладних».

** Див. ком. «Печатку з написом «для податкових накладних» можна використовувати: ДПАУ підкоригувала Пам'ятку» // «БТ», 2011, № 23, с. 9.

Насамкінець додамо, що викладене у

листі, що коментується, є рекомендаціями податківців, а не законодавчими нормами, однак виконання таких рекомендацій позбавить платника зайвого клопоту, пов'язаного із відстоюванням своєї правоти перед контролерами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі