Теми статей
Обрати теми

Плата за землю: порядок уточнення задекларованих зобов’язань

Редакція БТ
Стаття

ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ:

порядок уточнення задекларованих зобов’язань

 

Зміни протягом року площ земельних ділянок, нормативної грошової оцінки чи функціонального використання землі, а також виникнення інших факторів, що впливають на розмір податкового зобов’язання з плати за землю, в тому числі і виявлення помилок у минулих періодах, вимагають від платників податку негайних дій щодо уточнення податкових зобов’язань з метою уникнення або зменшення можливих штрафних санкцій.

Ураховуючи це, у сьогоднішній консультації розглянемо порядок уточнення податкового зобов’язання з плати за землю, яке було задекларовано на початку року.

Сергій ДЕЦЮРА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Особливості уточнення податкових зобов’язань

Загальні правила.

Щоб самостійно виправити дані у раніше поданих деклараціях, усі суб’єкти господарювання, в тому числі і платники плати за землю, мають користуватися загальними правилами виправлення помилок, наведеними у ст. 50 ПКУ.

Згідно з цими правилами суб’єкт господарювання може виправити помилки, допущені

у декларації:

1)

граничний строк подання якої минув — двома способами:

а) подати

уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) відобразити суму недоплати

у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5 % від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Виправляти помилки в такий спосіб треба:

— з урахуванням строків давності, визначених

ст. 102 ПКУ (1095 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, — за днем її фактичного подання);

— до початку перевірки контролюючим органом періоду, що уточнюється;

2)

граничний строк подання якої ще не закінчився подавши нову звітну декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий звітний період. При виправленні помилок у цей спосіб до суб’єктів господарювання жодні штрафні санкції не застосовуються.

Спеціальні правила.

Правила стягнення плати за землю є доволі специфічні*, тому їх треба врахувати при виправленні помилок, допущених у Податковій декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), форма якої затверджена наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1015 (далі — Декларація).

* Детальніше про правила стягнення див. консультацію «Плата за землю-2011: розраховуємо за Податковим кодексом» // «БТ», 2011, № 4, с. 46.

Слід пам’ятати, що звітним періодом для плати за землю є

календарний рік, тому самостійно обчислювати суму податку платники мають щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року** подавати відповідному органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки Декларацію на поточний рік. Тобто декларування податкового зобов’язання відбувається на рік вперед виходячи з даних на 1 січня поточного року.

** До 06.08.11 р. у п. 286.2 ПКУ передбачалось, що Декларація з плати за землю подається до 1 лютого поточного року. Саме у такий термін подавалась річна декларація на 2011 рік.

Сплата нарахованих податкових зобов’язань відбувається рівними частинами щомісяця (протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця). Тому суми нарахованих податкових зобов’язань, що задекларовані у звітній

Декларації з плати за землю за відповідні місяці, вважаються узгодженими тільки після закінчення граничного строку подання нової звітної Декларації. А отже, з цього можна зробити висновок, що хоч звітним періодом і є рік, але визначення суми податкового зобов’язання до сплати відбувається щомісяця.

Крім того, суб’єкту господарювання

надано право декларувати зобов’язання замість одного разу на рік, щомісяця шляхом подання нової звітної Декларації (протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним). А тому уточнювати нараховані суми податкових зобов’язань суб’єкт господарювання має право щомісяця, але лише щодо тих даних, за які ще не проведено узгодження податкових зобов’язань.

Ураховуючи такі особливості та загальні правила виправлення помилок, можна сформулювати основні правила уточнення податкових зобов’язань з плати за землю.

1. При допущенні помилки у минулих періодах (в минулих роках або в місяцях, за які не можна подати нову звітну

Декларацію) виправляти дані, які вплинули на розрахунок податкового зобов’язання, суб’єкти господарювання мають за загальним правилом шляхом подання Уточнюючої декларації.

При цьому оскільки

Декларація містить дані, розраховані на рік вперед, то помилку, допущену у поточному році, яка вплинула на розрахунок податкових зобов’язань в поточному і майбутніх звітних місяцях цього року, можна виправляти за допомогою подання однієї Уточнюючої декларації. Проти такого підходу не заперечують і податківці у консультаціях, наведених у ЄБПЗ (розд. 200.05).

Звернемо увагу, що при виправленні помилок, які призвели до заниження податкових зобов’язань, за місяці, за які вже сплачено податкові зобов’язання, суб’єкт господарювання має нарахувати штраф і пеню, а за

наступні місяці жодних штрафних санкцій і пені не нараховується.

Звернемо увагу, що розмежовувати майбутні і минулі місяці, за які виправляються помилки, потрібно орієнтуючись на строки подання нової звітної

Декларації. Пов’язано це з тим, що доки не закінчився граничний строк подання нової звітної Декларації за відповідний місяць, дані про нарахований податок за цей місяць не можна вважати задекларованими, оскільки граничний строк подання місячної звітності за нього ще не минув.

Наприклад, якщо

Уточнюючу декларацію подано 14 жовтня, то останнім минулим місяцем при виправленні помилок та нарахуванні штрафних санкцій вважається серпень. Вересень є поточним місяцем, оскільки строк подання нової звітної Декларації за цей місяць закінчується 20 жовтня. Якщо ж Уточнююча декларація подана після 20 жовтня, наприклад 21 жовтня, то в такому випадку останнім минулим місяцем є вересень.

2. Виправляти дані через звітну

Декларацію, як це передбачено загальними правилами, суб’єкт господарювання не може, оскільки форма Декларації для цього не пристосована, хоча в основній частині Декларації містяться згадки про нарахування штрафу у розмірі 5 %, що накладається у випадку виправлення даних у звітній Декларації.

3.

Уточнювати дані на поточний і майбутні періоди при виникненні нових факторів, що впливають на розрахунок плати за землю (зміна нормативної грошової оцінки землі чи її функціонального використання, або продажу землі чи взяття в оренду тощо), можна шляхом подання нової звітної Декларації. У цьому випадку жодні штрафні санкції застосовуватися до платників не будуть.

Нову звітну

Декларацію треба подати до закінчення граничного строку подання місячної Декларації , тобто протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (у якому відбулись зміни). Уточнювати дані за минулі періоди не можна.

 

Виправлення помилок через Уточнюючу декларацію

Як ви вже зрозуміли, за допомогою

Уточнюючої декларації платники плати за землю мають право виправляти помилки, допущені у минулих звітних періодах, та уточнювати дані майбутніх періодів.

Окремої форми

Уточнюючої декларації для плати за землю ДПАУ не розробила, а тому звітна Декларація і Уточнююча мають однакову форму. Для перетворення «звичайної» Декларації на Уточнюючу потрібно в гр. 1 шапки Декларації поставити позначку «Х» в полі «Уточнююча». Заповнювати Уточнюючу декларацію з плати за землю потрібно користуючись підказками до заповнення окремих граф Декларації.

Звернемо увагу, що в одній

Уточнюючій декларації можна виправити помилку, допущену лише в одній раніше поданій Декларації, тобто за кожен звітний рік окремо.

Розглянемо порядок заповнення

Уточнюючої декларації:

1. Шапка.

Шапка Уточнюючої декларації заповнюється за тими ж правилами, що і звітної, за винятком того, що:

— у гр. 1 треба вказати порядковий номер декларації за рік у полі «1.1.Т», позначку про вид платежу (земельний податок чи орендна плата) та позначку про тип декларації. Для уточнюючої

Декларації позначку «Х» треба поставити у полі 03 «Уточнююча»;

— у гр. 2 (при виправленні помилки із земельного податку) або у гр. 3 (при виправленні помилки з орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності), крім року, за який виправляється помилка, треба вказати у полі «

з урахуванням уточнень з» дату (число та місяць), з якої відбувається уточнення показників. Заповнюючи це поле, варто враховувати, що дата проставляється арабськими цифрами, причому для чисел з однієї цифри спочатку проставляється «0». Наприклад, якщо уточнюються дані починаючи з 5 серпня, то потрібно вказати «05.08».

2. Основна частина

. Правила заповнення основної частину Уточнюючої декларації залежать від того, дані якої складової плати за землю уточнюються.

Так, якщо виправляється помилка, допущена при

розрахунку земельного податку, то суб’єкту господарювання треба заповнити основну частину Уточнюючої декларації в такій послідовності.

1. Вихідні дані для виправлення помилки

. У перших 5 рядках потрібно вказати правильно розрахований розмір земельного податку. При цьому у ряд. 1 — 4 вказується нарахований податок за кожною категорією земель окремо по кожній земельній ділянці як за рік, так і за кожен місяць (рівними частинами*), а в ряд. 5 — загальну суму нарахованого земельного податку по всіх земельних ділянках, також за рік і в розрізі місяців.

* Це не стосується випадку, коли земельний податок розраховують при у випадку придбання будівлі, споруди (їх частини) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини). Це пов’язано з тим, що розпочинати (при придбанні нерухомого майна) або закінчувати (у разі продажу) нарахування земельного податку потрібно з дня набуття чи втрати права власності на земельну ділянку. А тому за місяць, в якому відбулася зміна площі земельної ділянки, в цьому випадку податок нараховується лише за дні користування такою ділянкою, а не за весь місяць.

У ряд. 6 необхідно вказати раніше задекларовані суми земельного податку. Для заповнення цього рядка треба перенести до нього значення ряд. 5

Декларації, дані якої уточнюються. Дані цього рядка потрібні для порівняння із вірно нарахованими податковими зобов’язаннями і визначення переплати чи недоплати податку у бюджет.

Якщо за завітний рік дані вже уточнювалися, то переносити до ряд. 6 треба нарахований податок із ряд. 5

Уточнюючої або звітної нової Декларації, в якій уточнювалися дані того ж звітного року (щоб раніше виправлені помилки не задвоїлись).

2. Виправлення помилки.

Після цього суб’єкт господарювання приступає до визначення заниження чи завищення податкових зобов’язань. Для цього потрібно порівняти дані ряд. 5 (вірно нарахований розмір земельного податку) з даними ряд. 6 (невірні дані перенесені з Декларації, дані якої уточнюються).

Якщо в результаті порівняння виявиться, що помилка призвела до заниження податкових зобов’язань (дані ряд. 5 більші за дані ряд. 6), то суб’єкт господарювання має заповнити ряд. 7 та 8.

При цьому в ряд. 7 відображаються дані про суму заниження податкових зобов’язань (позитивне значення різниці між даними ряд. 5 та 6)

за всі звітні періоди року, і минулі, і майбутні.

У ряд. 8 вказується лише сума заниження податкових зобов’язань

за минулі звітні періоди. Сума ж заниження, що виникла у майбутніх періодах через виправлення помилки, до цього рядка не переноситься.

Таким чином, якщо уточняються дані минулих років, то до ряд. 8 потрібно просто перенести всі дані з ряд. 7. Якщо ж уточнюються дані поточного року, то в цю графу треба перенести лише дані з ряд. 7 щодо заниження податкового зобов’язання, які виникли за минулі звітні періоди (місяці

). За всі інші періоди, в яких виникла недоплата, дані в цю графу не відображаються.

Якщо допущена помилка призвела до завищення податкових зобов’язань (дані ряд. 5 менші за дані ряд. 6), то суб’єкт господарювання має заповнити ряд. 9, в якому вказується додатне значення різниці даних ряд. 6 і 5 за всі періоди року (минулі і майбутні), та ряд. 10, де вказується реальна сума завищення податкових зобов’язань, за ті періоди, які минули. Заповнюється цей рядок по аналогії з ряд. 8.

3. Нарахування штрафу

. Після визначення реального заниження податкових зобов’язань суб’єкт господарювання має нарахувати штраф у розмірі 3 % від суми заниження, що виникла у зв’язку з виправленням помилки, яка вказана у рядку 8. Вказувати розрахований розмір штрафу суб’єкт господарювання має у рядку 11.

Звернемо увагу, що нараховувати самоштраф за помилки, допущені у

Декларації, поданій на 2011 рік, потрібно починаючи з липня 2011 року. Це пов’язано з тим, що відповідно до п. 7 підрозд. 10 розд. XX ПКУ штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення. Тому при допущенні помилок у період із січня по червень розмір штрафу має складати не більше 1 гривні за кожне порушення.

За помилки, допущені після 30.06.11 р., доведеться нараховувати штраф у розмірі 3 %, оскільки звільнення від нарахування штрафу на цей період не розповсюджується.

Сплатити нарахований штраф суб’єкт господарювання має

до подання Уточнюючої декларації.

4. Пеня.

Крім штрафу, суб’єкт господарювання має також нарахувати і пеню згідно з п.п. 129.1.2 ПКУ, яка нараховується у день настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження. Розмір пені визначається з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження (абз. 2 п. 129.4 ПКУ). Розраховану суму пені суб’єкт господарювання має відобразити у ряд. 12 Уточнюючої декларації.

Суб’єкт господарювання, у якого помилка призвела до завищення податкових зобов’язань, жодних штрафів і пені нараховувати не буде.

Звернемо увагу, що у випадку коли помилка допущена у

Декларації, то вона була допущена і у додатку 1 «Відомості про наявні земельні ділянки» (наприклад, неправильно вказана площа земель чи нормативно грошова оцінка тощо), то разом із Уточнюючою декларацією треба подати і цей додаток з уточненими даними. Про подачу такого додатку слід вказати у відповідному полі форми Декларації.

Порядок заповнення основної частини

Уточнюючої декларації при виправленні помилок, допущених при розрахунку орендної плати за землі комунальної та державної власності, подібний до порядку виправлення помилок із земельного податку, за винятком того, що:

— правильні дані про нараховану орендну плату за рік і в розрізі місяців щодо всіх земельних ділянках, що перебувають в оренді, будуть указані у ряд. 13, а не у ряд. 5;

— указувати неправильні дані про нараховані податкові зобов’язання суб’єкт господарювання буде у ряд. 14, до нього переносяться показники із ряд. 13

Декларації, дані якої уточнюються;

— визначати розмір заниження та завищення податкових зобов’язання потрібно у ряд. 15 і 16 (заниження) та 17 і 18 (завищення);

— нарахована сума самоштрафу за заниження податкового зобов’язання відображається у ряд. 19, а пеня — у ряд. 20.

Приклад 1.

Підприємство має у своїй власності дві земельні ділянки. Одну площею 100 м2 в місті (чисельність населення 300 тис. чол., місто обласного значення), в якому не проведена нормативна грошова оцінка ділянка (офіс), та друга — площею 2100 га за межами міста, нормативна грошова оцінка якої складає 10770 грн. за 1 гектар (землі сільськогосподарського призначення — рілля). Платник земельного податку подав звітність в установлений строк. У вересні виявилося, що допустив помилку, оскільки неправильно вказав площу земельної ділянки, яка знаходиться за межами міста (замість 2100 указав 2000 га). Уточнююча декларація подана 19 вересня, цього ж дня сплачено недоплату та штраф.

Для виправлення цієї помилки суб’єкт господарювання має подати

Уточнюючу декларації (рис. 1 на с. 42) та додаток 1 до Уточнюючої декларації.

Звернемо увагу на розрахунок штрафних санкцій та пені. Так, оскільки помилка призвела до заниження податкових зобов’язань суб’єкт господарювання має нарахувати самоштраф за січень — червень у розмірі 1 грн., а за липень — серпень у розмірі 3 % від суми недоплати.

Пеня ж нараховується за кожен випадок несвоєчасної сплати податкових зобов’язань окремо, тобто за недоплату податкового зобов’язання за кожен місяць варто нарахувати пеню. Так, за даними прикладу платник сплатив суму недоплати і розмір штрафу 19.09.11 р., а тому сума пені буде нарахована у день настання строку погашення податкового зобов’язання (19.09.11 р.) за період заниження:

— з 03.03.11 р. по 19.09.11 р. (201 день) —

2,29 грн. (44,75 х 201 : 365 х 1,2 х 7,75 %);

— з 31.03.11 р. по 19.09.11 р (173 дні) —

1,97 грн. (44,75 х173 : 365 х 1,2 х 7,75 %);

— з 03.05.11 р. по 19.09.11 р. (140 днів) —

1,60 грн. (44,75 х 140 : 365 х 1,2 х 7,75 %);

— з 31.05.11 р. по 19.09.11 р. (112 днів) —

1,28 грн. (44,75 х 112 : 365 х 1,2 х 7,75 %);

— з 01.07.11 р. по 19.09.11 р. (81 день) —

0,92 грн. (44,75 х 81 : 365 х 1,2 х 7,75 %);

— з 01.08.11 р. по 19.09.11 р. (50 днів) —

0,57 грн. (44,75 х 50 : 365 х 1,2 х 7,75 %);

— з 31.08.11 р. по 19.09.11 р. (20 днів) —

0,23 грн. (44,75 х 20 : 365 х 1,2 х7,75 %).

 

Уточнення даних через нову звітну Декларацію

Уточнювати дані про нараховані податкові зобов’язання за наступні періоди суб’єкт господарювання має право шляхом подання нової звітної

Декларації.

При цьому для уточнення (декларування) даних нову звітну

Декларацію слід подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним, тобто тим місяцем, в якому відбулося придбання нової земельної ділянки чи укладення нового договору оренди, змінено нормативну грошові оцінку земель тощо.

Порядок заповнення нової звітної

Декларації схожий на порядок заповнення Уточнюючої декларації, однак слід звернути увагу на певні особливості.

1. При заповненні шапки нової звітної

Декларації позначку «Х» слід указувати у полі «Нова звітна», а не «Уточнююча».

Крім того, у гр. 2 (при уточненні даних щодо земельного податку) або гр. 3 (при уточненні даних з орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності) треба вказати рік, за який подається нова звітна

Декларація, а також заповнити поле «починаючи з», в якому платник має вказати дату (число і місяць) з якого відбулися зміни, що вплинули на розрахунок податкових зобов’язань з плати за землю. Тобто тут треба вказати дату набуття права власності на нововідведені земельні ділянки або дату укладення договору оренди.

2. Штрафні санкції при декларуванні податкових зобов’язань у новій звітній

Декларації не нараховуються, оскільки дані уточнюються за майбутні періоди, термін узгодження зобов’язань і сплати нарахованого податку до бюджету щодо яких ще не настав.

3. Разом із новою звітною

Декларацією суб’єкт господарювання має обов’язково подати також додаток 1 «Відомості про наявні земельні ділянки», в якому будуть міститися відомості про придбану чи взяту в оренду земельну ділянку. Про подачу такого додатку разом із Декларацією суб’єкт господарювання робить відповідну позначку у кінці Декларації .

Також варто враховувати, що розраховувати податкові зобов’язання та відображати їх у звітній новій

Декларації у разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року потрібно попередньому власнику за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новому — починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності (п. 286.5 ПКУ).

Крім цього, при переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно (

п. 287.6 ПКУ).

Приклад 2.

Підприємство орендує у місцевої ради земельну ділянку державної власності, яка розташована у населеному пункті (промислового призначення), площею 2500 м2, нормативна грошова оцінка землі проведена і складає 650 грн. за 1 м2. Розмір орендної плати складає трьохкратний розмір земельного податку.

16 вересня підприємство уклало ще один договір на оренду земельної ділянки державної власності в цьому населеному пункті. Площа орендованої земельної ділянки складає 500 м2, розмір орендної плати складає п’ятикратний розмір земельного податку,

У цьому випадку підприємству потрібно подати нову звітну

Декларацію (див. рис. 2 на с. 42) протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним, та додаток 1 до Декларації з інформацією про взяту в оренду ділянку.

Нараховувати орендну плату потрібно починаючи з дня, з якого земельна ділянка отримана в оренду. Так, оскільки договір оренди був укладений 16 вересня, то розраховувати орендну плату потрібно починаючи з 16 вересня (15 днів у вересні) до кінця року (вересень — грудень). У зв’язку з цим сума нарахованої орендної плати за вересень складе 500,00 грн. ((500 х 480 х 1 % х 5) : 12 : 30 х 15).

Звернемо увагу, що при заповненні

Декларації, в якій уточнюють дані щодо нарахування орендної плати за землі державної та комунальної власності, ми використовували підхід, озвучений податківцями у консультації, наведеній у журналі «Вісник податкової служби України», 2011, № 5, с. 26, тобто відображали нарахування орендної плати не лише загальною сумою по ряд. 13, а і в розрізі окремих земельних ділянок.

На цьому все. Сподіваємося, що ця публікація дасть вам достатньо інформації для виправлення помилок та уточнення даних з плати за землю.

 

 

№ з/п

Категорія земель

Площа земельної ділянки

Нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки або одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації

Ставка податку (грн. за 1 кв. м або % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки; % від одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області)

Коефіцієнт до збільшення

Відсоток від суми земельного податку

Річна сума земельного податку, яка підлягає сплаті за даними платника

Річна сума орендної плати, яка підлягає сплаті за даними платника

Січень6

Лютий6

Березень6

Квітень6

Травень6

Червень6

Липень6

Серпень6

Вересень6

Жовтень6

Листопад6

Грудень6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

1

Земельні ділянки сільськогосподарського призначення (як у межах населених пунктів, так і за їх межами)

1.1

у тому числі сільськогосподарські угіддя

1.1.17

рілля

2100.0000

10770.00

0.1

х

х

22617.00

1884,75

1884,75

1884,75

1884,75

1884,75

1884,75

1884,75

1884,75

1884,75

1884,75

1884,75

1884,75

<…>

2

Земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено (як у межах населених пунктів, так і за їх межами)

2.17

Забудовані землі

100,00

х

1,92

2

384,00

32,00

32,00

32,00

32,00

32,00

32,00

32,00

32,00

32,00

32,00

32,00

32,00

<…>

5

Нараховано земельного податку на 2011 рік, усього (сума значень к. 10 - 21 р. 1.1.1 - 4.2)

23001,00

х

1916,75

1916,75

1916,75

1916,75

1916,75

1916,75

1916,75

1916,75

1916,75

1916,75

1916,75

1916,75

68

Нараховано земельного податку на 2011 рік за даними раніше поданої декларації (р. 5 декларації, що уточнюється)

1872,00

1872,00

1872,00

1872,00

1872,00

1872,00

1872,00

1872,00

1872,00

1872,00

1872,00

1872,00

78

Нараховано до збільшення податкового зобов'язання по земельному податку на 2011 рік (позитивне значення (р. 5 - р. 6))

44,75

44,75

44,75

44,75

44,75

44,75

44,75

44,75

44,75

44,75

44,75

44,75

88

Розмір заниження (недоплата) податкового зобов'язання по земельному податку минулих податкових періодів

44,75

44,75

44,75

44,75

44,75

44,75

44,75

0

0

0

0

0

<…>

118

Сума штрафу ((к. 10 - 21 р. 8) х 3 % або 5 %)

2.34

129

Сума пені

8.86

<…>

Рис. 1. Фрагмент Уточнюючої декларації при виправленні помилки з земельного податку

№ з/п

Категорія земель

Площа земельної ділянки

Нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки або одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації

Ставка податку (грн. за 1 кв. м або % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки; % від одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області)

Коефіцієнт до збільшення

Відсоток від суми земельного податку

Річна сума земельного податку, яка підлягає сплаті за даними платника

Річна сума орендної плати, яка підлягає сплаті за даними платника

Січень6

Лютий6

Березень6

Квітень6

Травень6

Червень6

Липень6

Серпень6

Вересень6

Жовтень6

Листопад6

Грудень6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

<…>

2

Земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено (як у межах населених пунктів, так і за їх межами)

2.17

Землі промисловості

2500,00

650,00

1

48750,00

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

2.27

Землі промисловості

500,00

480,00

1

4451,61

500.00

1000,00

1000,00

1000,00

<…>

13

Нараховано орендної плати за землі державної або комунальної власності на 2011 рік, усього

х

53201,61

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4562,50

5062,50

5062,50

5062,50

148

Нараховано орендної плати за землі державної або комунальної власності на 2011 рік за даними раніше поданої декларації (р. 13 декларації, що уточнюється)

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

4062,50

158

Нараховано до збільшення податкового зобов'язання по орендній платі за землі державної або комунальної власності на 2011 рік (позитивне значення (р. 13 - р. 14))

0

0

0

0

0

0

0

0

500.00

1000,00

1000,00

1000,00

<…>

Рис. 2. Фрагмент нової звітної Декларації при уточненні даних про нарахований розмір орендної плати

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

ЄБПЗ

— Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі