Теми статей
Обрати теми

Щодо надання роз'яснення

Редакція БТ
Лист від 31.08.2011 р. № 15783/6/15-3115

ТИМЧАСОВА «ГАЗОВА» ПІЛЬГА з ПДВ:

ДПСУ роз'яснила порядок застосування

 

Лист Державної податкової служби України від 31.08.11 р. № 15783/6/15-3115

«Щодо надання роз'яснення»

 

У

листі, що коментується, ДПСУ роз'яснила порядок обкладення ПДВ з 01.07.11 р. до 01.10.11 р. операцій з постачання природного газу, імпортованого НАК «Нафтогаз України».

Нагадаємо, що згідно з

п. 22 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ) тимчасово з 01.07.11 р до 01.10.11 р. операції з постачання природного газу за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2711 21 00 00 (без урахування вартості послуг з його транспортування, розподілу і постачання), увезеного на митну територію України Публічним акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (крім операцій з постачання такого газу для населення, установ та організацій, що фінансуються з державного бюджету і місцевих бюджетів, підприємств теплоенергетики для виробництва теплової енергії для населення, та інших споживачів, що не є платниками цього податку) оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ.

Ураховуючи те, що ця норма була внесена до

ПКУ Законом № 3609*, який набрав чинності з 06.08.11 р., у листі, що коментується, податківці сформулювали умови для застосування пільгового режиму (див. «Умови застосування нульової ставки по газу»).

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI (див. «БТ», 2011, № 33).

 

Умови застосування нульової ставки по газу

Витяг із листа, що коментується

«Враховуючи зазначене, нульова ставка з податку на додану вартість застосовується за таких умов:

— операція з постачання газу здійснюється з 06.08.11 р. (з моменту набрання чинності Закону [№ 3609.Прим. ред.]) до 01.10.11 р.;

— операція стосується виключно постачання імпортованого природного газу за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2711 21 00 00, ввезеного на митну територію України лише ПАТ НАК «Нафтогаз України»;

— операція не стосується постачання такого газу для населення, установ та організацій, що фінансуються з державного бюджету і місцевих бюджетів, підприємств теплоенергетики для виробництва теплової енергії для населення, та інших споживачів, що не є платниками цього податку».

 

Як бачите, податківці проти застосування пільги з 01.07.11 р., як передбачено у

ПКУ, бо така пільга введена «заднім числом». Тому операції з постачання такого газу (уключаючи надходження авансової сплати) до 06.08.11 р. оподатковувались за ставкою 20 % згідно із ст. 187 ПКУ та, відповідно, не підлягають коригуванню.

Зауважимо, що

Законом № 3609 було внесено деякі зміни до ПКУ, які застосовуються при визначенні податкових зобов'язань з податку на прибуток, починаючи з 01.04.11 р. (зміни до ст. 153 та підрозд. 4 розд. XX ПКУ). Сподіваємось, що податківці не будуть заперечувати правомірність застосування цих норм «заднім числом», адже саме такий порядок застосування передбачено у Законі № 3609.

Крім того податківці висунули низку вимог до оформлення пільгових операцій, зокрема:

— у договорах та вантажосупровідних документах (товаротранспортних і податкових накладних, актах приймання-передачі такого газу) необхідно зазначати, що це саме пільгові обсяги газу та відображати податковий статус покупця — споживача такого газу;

— вести окремий податковий облік та складати щомісячно баланс надходження і розподілу такого газу;

— згідно з

п.п. «і» п. 201.1 ПКУ податкові накладні виписуються із зазначенням коду природного газу згідно з УКТ ЗЕД (2711 21 00 00) та із спеціальною відміткою про те, що він ввезений на митну територію саме ПАТ НАК «Нафтогаз України», з обов'язковим відокремленням вартості природного газу, що складається з діючого тарифу та цільової надбавки до діючого тарифу (гл. 4 розд. XIV ПКУ) та послуг з його транспортування, розподілу і постачання.

Зверніть увагу, що надавши таку пільгу законодавець зробив «ведмежу послугу» підприємствам, які реалізують такий «пільговий» газ кінцевим споживачам — неплатникам ПДВ та підприємствам теплоенергетики (для виробництва теплової енергії для населення). Адже такі покупці не отримують права на податковий кредит (при придбанні така операція оподатковується за ставкою 0 %), а при продажу повинні нарахувати ПДВ за ставкою 20 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі