Теми статей
Обрати теми

Працюючий чорнобилець: що має знати роботодавець

Редакція БТ
Стаття

ПРАЦЮЮЧИЙ ЧОРНОБИЛЕЦЬ:

що має знати роботодавець

 

25 років минуло після катастрофи, що сталася на Чорнобильській АЕС. Люди, які перебували там і ліквідували наслідки цієї страшної події, завдали своєму здоров'ю невиправної шкоди. Не буде перебільшенням сказати, що вони боролися за наше майбутнє. Опісля стільки років на заражених територіях ще проживають люди. Законодавством передбачено заслужені пільги для цієї категорії громадян, які й розглянемо в сьогоднішній статті з позиції роботодавця.

Яна ІНДЮХОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Категорії чорнобильців

Статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також перелік пільг, на які вони мають право, зокрема, наведено в

Законі № 796, а також у розроблених під нього підзаконних актах. Слід зауважити, що особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — чорнобильці), є як учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (ті, хто брав безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків), так і громадяни, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, відчули вплив радіоактивного опромінення.

У

ст. 14 Закону № 796 перелічено категорії чорнобильців і зазначено тих, хто належить до цих категорій (див. рис. 1 на с. 34). Чорнобильців поділено на категорії невипадково, розмір пільг та компенсацій залежить від категорії чорнобильця.

 

img 1

 

Статус чорнобильця підтверджується

посвідченням «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЄС» або «Постраждалий від Чорнобильської катастрофи», що видаються в порядку, затвердженому постановою КМУ від 20.01.97 р. № 51.

 

Пільги та компенсації для чорнобильців, порядок відшкодування роботодавцю чорнобильських виплат

Перелік пільг та компенсацій, на які мають право чорнобильці, передбачено у

ст. 20 24 Закону № 796. Для зручності ми показали у табл. 2 на с. 38 перелік пільг, гарантій та компенсаційних виплат, що надаються чорнобильцям за місцем роботи.

Згідно з

п. 4 Порядку № 936 виплата компенсацій та допомоги, передбачених Законом № 796, провадиться центрами з нарахування і виплати соціальних допомог, управліннями праці та соціального захисту населення районних (міських) держадміністрацій, виконкомів міських, районних у містах рад (далі — органи соцзахисту) за місцем реєстрації громадян за рахунок коштів державного бюджету.

Виплати, названі в

пп. 5 — 13 п. 4 Порядку № 936, виплачуються роботодавцями, в яких чорнобильці працюють за основним місцем роботи, з подальшою компенсацією цих виплат з бюджету (п. 5 Порядку № 936). Порядок відшкодування проілюстровано на рис. 2.

 

img 2

 

Тому загалом чорнобильці як категорія працівників не будуть «тягарем» для роботодавця. Такі люди мають бути бажаними працівниками, як і будь-які інші, тому що роботодавець отримає відшкодування своїх витрат на чорнобильські виплати з бюджету.

Таким чином, щоб

отримувати відшкодування чорнобильських виплат у 2012 році , уже сьогодні, але не пізніше 31 жовтня 2011 року, роботодавцям необхідно подати відповідні документи до органів соцзахисту (див. етап 1 на рис. 2).

Витрати, пов'язані з виплатою чорнобильцям допомоги по тимчасовій непрацездатності, по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, а також допомоги по вагітності та пологах і на санаторно-курортне лікування, здійснюються роботодавцями за рахунок ФТВП. Роботодавець обов'язково має відобразити у відповідних рядках звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП (колонки 5 і 6 таблиці II) дані про такі виплати чорнобильцям. Нагадаємо, що застрахованим особам, віднесеним до категорій 1 — 4 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків чи особі, яка їх замінює і доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи, допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачують у розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу (

ст. 37 Закону № 2240). Саме цю пільгу прописано для чорнобильців 1-ї категорії в п. 8 ч. 1 ст. 20 Закону № 796, а для чорнобильців 2-ї, 3-ї та 4-ї категорій — відповідно в пунктах 1 частин перших ст. 21, 22 і 23 Закону № 796.

Статтею 24 Закону № 796

право на таку пільгу передбачено і для осіб, які мають право на пільги, але не віднесені до категорій 1 — 4 (див. рис. 1 на с. 34).

Ще зауважимо: крім інших «чорнобильських» витрат, державний бюджет у 2011 році виділив 1 млн грн. на реалізацію програми «Здійснення заходів громадськими організаціями із соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Тепер у громадян-чорнобильців є можливість отримати

від громадської організації відшкодування витрат, пов'язаних з лікуванням у державних (комунальних) установах охорони здоров'я, придбанням ліків, яких немає в цих установах, протезів, крім зубного протезування дорогоцінними металами та металокерамікою. Механізм отримання відшкодування описано в Порядку № 266. Для отримання відшкодування чорнобилець має звернутися до громадської організації із заявою, до якої додати такі документи:

— копію посвідчення чорнобильця;

— висновок медичної установи про необхідність надання медичної допомоги та її обсяг;

— фінансові документи (кошториси, рахунки-фактури, що підтверджують оплату медичної послуги).

При цьому якщо чорнобилець лікуватиметься самостійно, йому не відшкодовуватимуть витрати за цією програмою.

Говорячи про бюджетні кошти, слід обов'язково згадати

про відповідальність роботодавців при використанні бюджетних коштів. Згідно з п. 16 Порядку № 936, зокрема, Мінпраці та Держфінінспекції (колишня КРУ), можуть здійснювати контроль за цільовим використанням бюджетних коштів. Роботодавець (керівники підприємств та фізичні особи — підприємці) несуть персональну відповідальність за своєчасність надання розрахункових документів до органів соцзахисту, а також за правильність призначення та нарахування компенсаційних виплат і допомоги чорнобильцям. Відповідальність за порушення бюджетного законодавства описано у ст. 16412 КУпАП. Наприклад, за нецільове використання бюджетних коштів може бути накладено штраф у розмірі від 1190 до 1445 грн. (за повторне порушення протягом року — від 1445 до 1700 грн.).

А якщо роботодавець із будь-якої причини забуде про пільги та компенсації для чорнобильців або відмовить у їх наданні, то при перевірці законодавства про працю його можуть притягти до відповідальності за

ст. 41 КУпАП* (адмінштраф на посадових осіб підприємців та підприємця від 510 до 1700 грн.).

* Докладніше див. Тему тижня «Перевірки інспекцій з праці» // «БТ», 2010, № 38, с. 38.

 

Бухгалтерський облік виплат чорнобильцям

Кошти, які підприємство отримує з бюджету, для цілей обліку вважаються коштами цільового фінансування.

Недавно Мінфін

наказом від 31.05.11 р. № 664** затвердив зміни до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку. Зокрема, запроваджено чотири субрахунки до рахунка 48 «Цільове фінансування і цільові надходження», серед яких субрахунок 482 «Кошти з бюджету і державних цільових фондів».

** Див. ком. «Унесено зміни до Плану рахунків та до деяких П(С)БО» // «БТ», 2011, № 28, с. 3.

При отриманні коштів з бюджету для виплати чорнобильцям в обліку здійснюють запис: Дт 311 — Кт 482.

При нарахуванні чорнобильцю грошових коштів до виплат, що включаються до ФОП, дебет субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» кореспондує з кредитом субрахунку 661 «Розрахунки з оплати праці». Якщо на такі виплати нараховується ЄВС, то це робиться проводкою: дебет субрахунку 949 — кредит субрахунку 651 «За розрахунками за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням».

Якщо підприємство отримує компенсацію таких виплат з бюджету, то згідно з

п. 17 П(С)БО 15 «Дохід» таке фінансування визнається доходом протягом тих періодів, у яких було понесено витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Тому одночасно з нарахуванням витрат по дебету субрахунку 949 потрібно відобразити нарахування доходу: Дт 482 — Кт 718.

Разом з тим, вважаємо, що виплати чорнобильцям, які згідно з

п. 3.12 Інструкції № 5 не включаються до ФОП, слід відображати в обліку без нарахування доходів і витрат, оскільки такі виплати є доходом працівника, а не підприємства. Для цього використовуємо такі записи:

— на суму нарахувань: Дт 482 — Кт 661 (663);

— при отриманні з бюджету компенсації чорнобильських виплат: Дт 311 — Кт 482.

 

Оподаткування виплат чорнобильцям

Для того щоб правильно відобразити в податковому обліку чорнобильські виплати, насамперед потрібно з'ясувати, чи включаються вони до ФОП згідно з

Інструкцією № 5.

До ФОП уключаються такі виплати чорнобильцям:

— надбавки і доплати до тарифних ставок (окладів, посадових окладів) у розмірах, передбачених чинним законодавством (

п.п. 2.2.1 Інструкції № 5);

— оплата додаткових відпусток, що надаються відповідно до

Закону № 796 (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5).

Усі інші виплати чорнобильцям на підставі

пп. 3.2 і 3.12 Інструкції № 5 не включаються до ФОП.

У табл. 1 опишемо загальні принципи справляння з чорнобильських виплат ЄВС, ПДФО та їх місце при обчисленні податку на прибуток, а в табл. 2 на с. 38 — правила оподаткування, розписані за видами виплат.

 

Таблиця 1.

Оподаткування виплат чорнобильцям

ЄВС

ПДФО

Податок на прибуток

Справляється з тих виплат, що включаються до ФОП (для чорнобильців — виплати, названі в пп. 2.2.1 і 2.2.12 Інструкції № 5).
Інші чорнобильські виплати, що не включаються до ФОП (п. 3.12 Інструкції № 5), ЄВС не обкладаються.
У звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП суми нарахованих чорнобильських допомог, що виплачуються за рахунок коштів ФТВП (допомоги по вагітності та пологах і по тимчасовій непрацездатності), окремо вказуються в колонках 5 і 6 таблиці II.
У таблиці в п. 5.6 Порядку № 4 наведено випадки, порядок і приклад заповнення цих колонок.
При заповненні щомісячного додатка 4 з ЄВС особливостей для відображення виплат чорнобильцям немає (заповнюють так само, як і для інших працівників)

Згідно з п.п. 165.1.1 ПКУ не включається до загального (місячного) оподатковуваного доходу працівника сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат і надання соціальних та реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (уключаючи грошові компенсації інвалідам, дітям-інвалідам при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податків із бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги інвалідам з Фонду соціального захисту інвалідів відповідно до закону.
Виплати чорнобильцям, що належать до доходів у вигляді зарплати, оподатковуються за правилами для зарплати. У такому порядку оподатковуємо чорнобильські відпускні, а також деякі чорнобильські доплати, що включаються до ФОП

Чорнобильські виплати, що надходять з бюджету як цільове фінансування, по суті, не є власністю підприємства. Роботодавець є транзитним пунктом руху грошових коштів з бюджету до одержувача. Тому, на наш погляд, чорнобильські виплати, що не включаються до ФОП, у податковому обліку відображати не потрібно.
Але при нарахуванні тих чорнобильських виплат,
що включаються до ФОП, на нашу думку, потрібно визнавати доходи відповідно до п.п. 135.5.10 ПКУ, а витрати за такими виплатами відображати згідно з пп. 138.4, 138.5 і 142.1 ПКУ

 

Таблиця 2.

Довідник пільг та виплат, які роботодавець надає чорнобильцям

Пільги та компенсаційні виплати

Категорії чорнобильців
та інші особи

Чим передбачено

Хто компенсує витрати роботодавцю

Пункт Інструкції № 5

ПДФО

Ознака доходу
(ф. № 1ДФ)

ЄВС

Податковий облік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1. Пільги, що надаються за місцем роботи

1.1. Підвищена ПСП у розмірі 150 % звичайної ПСП (у 2011 році — 705,75 грн.). Крім чорнобильців 1-ї та 2-ї категорій, на підвищену ПСП мають право особи, нагороджені грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв'язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

1, 2

п.п. «в» п.п. 169.1.3 ПКУ

Х

Ознака ПСП
у гр. 8 «02»

1.2. Переважне право залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі при ліквідації, реорганізації або перепрофілюванні підприємства, установи, організації, скороченні чисельності або штату працівників, а також на працевлаштування

1, 2, 3*

п. 7 ст. 20, п. 1 ст. 21, п. 1 ст. 22 Закону № 796

Х

* Із категорії 3 — для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які належать до 3-ї категорії.

1.3. Використання чергової відпустки у зручний для них час, а також отримання додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком 14 робочих днів на рік*. Крім чорнобильців 1-ї та 2-ї категорій, цією пільгою може скористатися один з батьків (або особа, яка його замінює) дитини-інваліда (якому встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою)

1, 2

п. 22 ст. 20, п. 1 ст. 21, п. 3 ч. 3 ст. 30 Закону № 796

Х

* Слід ураховувати наступні правила надання такої відпустки:
— не надається працівнику-суміснику (лист Мінсоцполітики від 18.05.11 р. № 164/13/116-11 // «БТ», 2011, № 36, с. 12; лист Мінпраці від 10.06.08 р. № 149/13/116-08 // «БТ», 2008, № 31, с. 5);
— для неї не діє правило перенесення: якщо працівник-чорнобилець не використав таку відпустку в поточному році, на наступний рік вона не переноситься (див. лист Мінпраці від 14.06.06 р. № 206/13/116-06);
— при звільненні не компенсується, оскільки не належить до щорічних відпусток (листи Мінпраці від 18.06.07 р. № 150/13/133-07 і від 17.11.06 р. № 415/13/116-06);
— надається незалежно від часу роботи на підприємстві один раз протягом відповідного календарного року (лист Мінсоцполітики від 18.05.11 р. № 164/13/116-11);
— у період хвороби в «чорнобильській» відпустці листок непрацездатності не оплачується (див. Пошту тижня «Хвороба в «чорнобильській» відпустці» // «БТ», 2010, № 1-2, с. 50).

2. Виплати, що здійснюються за місцем роботи

2.1. Доплата особам за роботу (службу) на територіях радіоактивного забруднення в розмірі:

Особи, які працюють на території радіоактивного забруднення

ст. 39, 40
Закону № 796

Органи соцзахисту

п.п. 2.2.1

+

101

+

Доходи
(п.п. 135.5.10 ПКУ)
Витрати
(п. 142.1 ПКУ)

— у зоні безумовного (обов'язкового) відселення (3 мінзарплати)*

— у зоні гарантованого добровільного відселення (2 мінзарплати)*

— у зоні посиленого радіоекологічного контролю (1 мінзарплата)*

* Доплати в таких розмірах передбачено абз. 2 — 4 ч. 1 ст. 39 Закону № 796. Законом України від 28.12.07 р. № 107-VI право визначати розміри доплат надано Кабміну. Але пізніше такі зміни визнано такими, що не відповідають Конституції України (неконституційними) згідно з рішенням Конституційного Суду України від 22.05.08 р. № 10-рп/2008. На практиці виплачуються доплати менших розмірів порівняно з можливостями бюджету.

2.2. Допомога у трикратному розмірі середньомісячної заробітної плати в разі вивільнення працівників у зв'язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників*

1, 2, 3***

п. 7 ст. 20, п. 1 ст. 21, п. 1 ст. 22 Закону № 796

Органи соцзахисту

п. 3.12

130

2.3. Збереження за бажанням працівника посадового окладу, тарифної ставки (окладу) на новому місці роботи, але не більше одного року в разі вивільнення працівників у зв'язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників*

п.п. 2.2.1

+

101

+

Доходи
(п.п. 135.5.10 ПКУ)
Витрати (п. 142.1 ПКУ

2.4. Виплата при переведенні у зв'язку зі станом здоров'я на нижчеоплачувану роботу різниці між колишнім заробітком та заробітком на новому місті роботи до встановлення інвалідності чи одужання, але не більше одного року**

п.п. 2.1.4

+

101

+

Доходи
(п.п. 135.5.10 ПКУ)
Витрати (п. 142.1 ПКУ)

* Компенсації та пільги, передбачені абз. 2 п. 7 частини першої ст. 20 Закону № 796, застосовуються виключно у разі розірвання трудового договору з працівником з підстав, зазначених у п. 1 ст. 40 КЗпП.

** Компенсації та пільги, передбачені абз. 3 п. 7 частини першої ст. 20 Закону № 796, застосовуються за наявності висновку уповноваженої медичної комісії (лист Мінпраці від 25.11.09 р. № 710/13/84-09).

*** Із категорії 3 — для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які належать до 3-ї категорії.

2.5. Збереження середньої заробітної плати при переїзді на нове місце проживання, але не більше 14 робочих днів, виходячи із середньомісячного заробітку за попереднім місцем роботи працівникам, які відселяються або переселяються з території радіоактивного забруднення. У разі неможливості працевлаштування на новому місці — збереження середньої заробітної плати на весь період перепідготовки, але не більше одного року

Працівники, які відселяються або переселяються з території радіоактивного забруднення

пп. 3 і 6 ст. 36 Закону № 796

Органи соцзахисту

п. 3.12

130

2.6. Оплата додаткової відпустки тривалістю 14 робочих днів на рік
зі збереженням заробітної плати. Крім чорнобильців 1-ї та 2-ї категорій, ця пільга надається одному з батьків
(або особі, яка її замінює) дитини-інваліда (якій установлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою)

1, 2

п. 22 ст. 20, п. 1 ст. 21, п. 3 ч. 3 ст. 30 Закону № 796

Органи соцзахисту

п.п. 2.2.12

+

101

+

Доходи
(п.п. 135.5.10 ПКУ)
Витрати (п. 142.1 ПКУ)

Див. додатково листи Мінпраці, присвячені питанням надання додаткової відпустки чорнобильцям від 19.06.07 р. № 195/13/116-07, від 18.06.07 р. № 150/13/133-07, від 17.11.06 р. № 415/13/116-06 (див. ком. «Додаткові відпустки «чорнобильцям» — бачення Мінпраці » // «БТ», 2007, № 33, с. 7).
Чорнобильські відпускні включаються до розрахунку при нарахуванні оплати за дні щорічної відпустки (лист Мінпраці від 03.10.08 р. № 641/13/84-08 // «БТ», 2008, № 44, с. 6).

2.7. Оплата різниці між тривалістю щорічної відпустки, що надається відповідно до ст. 47 Закону № 796, і тривалістю щорічної відпустки, яка надається відповідно до Закону про відпустки чи інших законів, працівникам, які працюють (перебувають у відрядженні) на території радіоактивного забруднення

Працівники, які працюють (перебувають у відрядженні) на територіях радіоактивного забруднення

ст. 47 Закону № 796

Органи соцзахисту

п.п. 2.2.12

+

101

+

Доходи
(п.п. 135.5.10 ПКУ)
Витрати (п. 142.1 ПКУ)

Згідно зі ст. 47 Закону № 796 працівникам, які працюють (перебувають у відрядженні) на територіях радіоактивного забруднення, надається щорічна відпустка тривалістю пропорційно відпрацьованому на цих територіях часу:

— у зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення — 44 календарні дні. Загальна тривалість відпустки не повинна перевищувати 56 календарних днів;
— у зоні гарантованого добровільного відселення — 37 календарних днів. Загальна тривалість відпустки не повинна перевищувати 49 календарних днів;
— у зоні посиленого радіологічного контролю — 30 календарних днів. Загальна тривалість відпустки не повинна перевищувати 42 календарних днів.
За працівниками, які претендують на відпустку більшої тривалості, ніж передбачено Законом № 796, зберігається триваліша відпустка.

2.8. Збереження за працівниками за попереднім місцем роботи на період працевлаштування, але не більше ніж на 3 місяці, середньої заробітної плати з урахуванням місячної вихідної допомоги при звільненні у зв'язку з відселенням
або самостійним переселенням з території радіоактивного забруднення. За цей період зберігається також безперервний стаж роботи. Середня зарплата і стаж роботи можуть зберігатися й на період працевлаштування протягом четвертого місяця з дня звільнення, за умови що працівник своєчасно (у місячний строк після звільнення) звернувся до служби зайнятості, але не був нею працевлаштований

Працівники, які відселяються або самостійно переселяються з території радіоактивного забруднення

ст. 45 Закону № 796

Органи соцзахисту

п. 3.12

130

2.9. Оплата праці працівників, зайнятих спеціальною переробкою, утилізацією, дослідженням сировини та матеріалів з підвищеною внаслідок Чорнобильської катастрофи радіоактивністю, здійснюється за підвищеними на 25 % тарифними ставками (відрядними розцінками) та посадовим окладам за умови розташування підприємства поза зонами радіоактивного забруднення і постійної потужності дози зовнішнього опромінення на робочому місці понад 50 мікрорентген на годину

Працівники, зайняті на таких роботах

ст. 43 Закону № 796

— *

п.п. 2.2.1

+

101

+

Витрати (п. 142.1 ПКУ)

2.10. Оплата праці працівників, зайнятих ремонтом і обслуговуванням технічних засобів та устаткування, їх спеціальною обробкою, проведенням дозиметричного контролю, здійснюється за підвищеними на 25 % тарифними ставками (відрядними розцінками), посадовими окладами за умови, що поверхневе забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи цих технічних засобів та устаткування перевищує встановлені норми

* Порядком № 936 не передбачено компенсації роботодавцю підвищення на 25 % тарифних ставок (відрядних розцінок), посадових окладів, передбачених ст. 43 Закону № 796. У цьому випадку роботодавець здійснює доплату (пп. 2.9 і 2.10 цієї таблиці) за рахунок власних коштів.

2.11. Виплата працюючим інвалідам допомоги по тимчасовій непрацездатності до 4 місяців підряд
або до 5 місяців у календарному році

1

п. 9 ст. 20
Закону № 796

ФТВП**

п. 3.2

+

101

2.12. Виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу. Право на 100 % розмір допомоги, крім чорнобильців 1 — 4 категорій, має один з батьків чи особа, яка їх замінює і доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи

1 — 4*

п. 8 ст. 20,
п. 1 ст. 21,
п. 1 ст. 22,
п. 1 ст. 23,
ст. 24,
п. 2 ст. 30
Закону № 796,
ст. 37
Закону № 2240

* Для 4-ї категорії — усі компенсації та пільги надаються громадянам на час постійного проживання або постійної роботи чи постійного навчання в зоні посиленого радіоекологічного контролю. Що стосується оплати лікарняного в розмірі 100 % середньої заробітної плати, то в листі ФТВП від 19.03.10 р. № 04-06/С-107з-211 зазначено, що це можливо лише при підтвердженні постійного перебування в зоні радіоекологічного контролю (див. ком. «Лікарняний чорнобильцю 4-ї категорії оплачують у розмірі 100 % середнього заробітку незалежно від стажу за наявності доказів постійного місця перебування в Чорнобильській зоні» // «БТ», 2010, № 15, с. 12).
Крім того, допомога в розмірі 100 % виплачується також окремій категорії чорнобильців — осіб, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 року не менше 14 календарних днів або не менше трьох місяців протягом 1986 — 1987 років за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов'язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, що виконувалися за урядовими завданнями.
** ФТВП фінансує оплату лікарняних починаючи з 6-го дня тимчасової непрацездатності. Очевидно, оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності понад установлені норми здійснюватиметься за рахунок підприємства без подальшої компенсації.

2.13. Отримання лікарняного листка на весь період лікування в санаторіях
та спеціалізованих лікувальних установах з урахуванням часу проїзду туди і назад, з виплатою допомоги по державному соціальному страхуванню незалежно від того, ким та за чий рахунок видано путівку

1

п. 16 ст. 20 Закону № 796

ФТВП

п. 3.2

+

101

+

2.14. Надання жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відпустки по вагітності та пологах тривалістю 90 календарних днів до пологів та 90 календарних днів після пологів, що обчислюється сумарно та надається жінкам повністю незалежно від числа днів, фактично використаних до пологів, з оплатою в розмірі повного заробітку незалежно від страхового стажу та місця роботи*

1 — 4

п. 10 ст. 30 Закону № 796, п. 1 ст. 38 Закону № 2240

ФТВП

п. 3.2

128

* Для 4-ї категорії потрібно дотримуватися того самого підходу, що і для звичайних лікарняних: щоб отримати «декретний» лікарняний у 27 тижнів вагітна жінка, яка має посвідчення чорнобильця 4-ї категорії, повинна постійно проживати, працювати або навчатися на території зони посиленого радіологічного контролю (див. лист Мінпраці від 12.11.10 р. № 495/20/112-10, а також лист ФТВП від 20.07.10 р. № 04-06/О-294з-372 // «БТ», 2010, № 45, с. 14).

 

Документи і скорочення статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон № 796

— Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII.

Закон про відпустки

— Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Порядок № 936

— Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних
із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою КМУ від 20.09.05 р. № 936.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Порядок № 4

— Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності
та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою правління ФТВП від 18.01.11 р. № 4.

Порядок № 266

— Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення громадськими організаціями заходів із соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою КМУ від 17.03.11 р. № 266.

ЄВС

— єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ПДФО

— податок на доходи фізичних осіб.

ПСП

— податкова соціальна пільга.

ФОП

— фонд оплати праці.

ФТВП

— Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі