Теми статей
Обрати теми

Як виправити помилку, допущену в Розрахунку сплати єдиного податку?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як виправити помилку, допущену в Розрахунку сплати єдиного податку?

 

Юридична особа — платник єдиного податку за ставкою 10 %, виявила помилку в уже поданому Розрахунку сплати єдиного податку за III квартал 2011 року. Помилка — занижено виручку від реалізації продукції на 10 тис. грн. (у рядку 2 Розрахунку показано 90 тис. грн. замість 100 тис. грн.). Як її виправити?

(м. Запоріжжя)

 

Форму Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою (далі —

Розрахунок) та Порядок складання Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою затверджено наказом ДПАУ від 28.02.03 р. № 98 (далі — Порядок № 98).

Згідно з

п. 1 Порядку № 98 Розрахунок подають за звітний період (квартал) до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом. Отже, за III квартал 2011 року Розрахунок потрібно подати до 20 жовтня 2011 року, тобто не пізніше 19 жовтня.

Про те, як самостійно виправити помилку в

Розрахунку, написано в п. 13 Порядку № 98. Так, якщо платник податків самостійно виявив помилку в раніше поданому Розрахунку, то він може виправитися, подавши Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі — Уточнюючий розрахунок) на підставі п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181) за формою, наведеною в додатку до Порядку № 98.

Пункт 13 Порядку № 98

містить посилання на Закон № 2181, що втратив чинність. Мабуть, законодавці просто не спромоглися оновити всі нормативно-правові акти у зв'язку з набуттям чинності Податковим кодексом України (далі — ПКУ) і, зокрема, Порядок № 98. Але незважаючи на це, на наш погляд, у юридичної особи — єдиноподатника, як і раніше, є право подавати Уточнюючий розрахунок, тому що й норми ПКУ також передбачають можливість виправлення помилки через Уточнюючий розрахунок.

Так, згідно з

п. 50.1 ПКУ платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ПКУ:

а) або надіслати Уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоїмки та штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання такого

Уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі

Розрахунку, що подається за податковий період, наступний за періодом, в якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу в розмірі 5 % від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Якщо після подання

Розрахунку за звітний період платник податків подає новий звітний Розрахунок із виправленими показниками до закінчення граничного строку подання за такий самий звітний період, то штрафи не застосовуються.

Граничний строк подання

Розрахунку за III квартал 2011 року закінчиться 19 жовтня, тому у вашому випадку доцільніше виправити помилку шляхом подання нового Розрахунку. Це позбавить вас нарахування штрафів.

Узагальнюючи наведену вище інформацію, можна дійти висновку, що у вас є три варіанти виправлення помилки.

Варіант 1. Подання нового

Розрахунку. До закінчення строку подання (не пізніше 19 жовтня) можна встигнути подати новий Розрахунок. Цей варіант найбільш «безболісний», оскільки не доведеться сплачувати штраф. При поданні нового Розрахунку раніше поданий Розрахунок не береться до уваги податковими органами. Новий Розрахунок заповнюється так само, як і раніше поданий, тільки в шапці форми Розрахунку потрібно поставити позначку в полі «Звітний новий» та заповнити звіт за III квартал із правильними показниками (у рядку 2 вказати 100 тис. грн. та інші відповідні показники).

Варіант 2. Подання

Уточнюючого розрахунку. Якщо ви не встигнете до 20 жовтня подати звітний новий Розрахунок, то починаючи з цієї дати доведеться подавати Уточнюючий розрахунок. При цьому до його подання потрібно сплатити суму недоплати з єдиного податку (у вашому випадку 430 грн. = 10000 х 10 % х 43 %*) і штраф у розмірі 3 % від такої суми (430 х 3 % = 12,90 13 грн.).

* За звітні періоди 2011 року суми єдиного податку сплачуються до місцевих бюджетів у розмірі 43 % від повної суми єдиного податку (див. конс. «Заповнення розрахунку сплати єдиного податку» // «БТ», 2011, № 15, с. 59). Тому, на наш погляд, штраф обчислюється виходячи із суми єдиного податку, яку фактично потрібно перерахувати до бюджету, а не від суми, зазначеної в Розрахунку.

На рис. 1 на с. 44 покажемо заповнення

Уточнюючого розрахунку на підставі даних, зазначених у вашому запитанні.

Варіант 3. Виправлення помилки при поданні

Розрахунку за наступний період. Виправити помилку можна в Розрахунку за наступний період. При цьому доведеться сплатити більший штраф, ніж якби ви подали Уточнюючий розрахунок, а саме 5 % від суми недоплати (у вашому випадку 430 х 5 % = 21,50  22 грн.).

Недоліки способу 3:

1) у

Розрахунку можна виправити помилки лише за один квартал;

2) доведеться сплатити штраф більшого розміру — 5 %, тоді як при поданні

Уточнюючого розрахунку — 3 % (варіант 2);

3) пеня, яку потрібно самостійно нарахувати і сплатити до бюджету згідно з

п. 129.1.2 ПКУ (для її відображення ні в Уточнюючому розрахунку, ні у «звичайному» Розрахунку не передбачено спеціального поля), нараховується за період з моменту виникнення недоплати єдиного податку до останнього дня граничного строку сплати зобов'язань за Розрахунком, в якому виправлено помилку.

На рис. 2 на с. 44 зображено заповнену форму

Розрахунку за IV квартал 2011 року, яку потрібно буде подати до 20 січня 2012 року (не пізніше 19 січня). За основу беремо дані вашого запитання, але ще умовно припустимо таке:

1) середньооблікова чисельність працівників протягом 2011 року стабільна — 32 особи;

2) виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за I квартал — 120 тис. грн., за II квартал — 95 тис. грн.; за III квартал — 100 тис. грн. (ви показали в рядку 2

Розрахунку замість цієї суми 90 тис. грн.); за IV квартал — 105 тис. грн.;

3) дивіденди підприємство не виплачує;

4) протягом 2011 року підприємство не продавало основні фонди.

 

Яна ІНДЮХОВА

 

 

img 1

Рис. 1.

Уточнюючий розрахунок за III квартал 2011 року

 

img 2

Рис. 2.

Розрахунок за IV квартал 2011 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі