Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Редакція БТ
Постанова від 19.09.2011 р. № 26-1

ЗМІНИ ДО ІНСТРУКЦІЇ № 21-5 (ЩОДО ЄВС) —

ПФУ врахував травневі та серпневі зміни
Закону про ЄВС (порція змін № 1)

 

Постанова правління Пенсійного фонду України від 19.09.11 р. № 26-1

«Про затвердження Змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»

 

Постановою

, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) уніс свої перші зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5; текст див. у додатку «Документи» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 29).

Зміни пов'язані з приведенням норм

Інструкції № 21-5 у відповідність до положень Закону про ЄВС*, який після набуття чинності змінювався вже тричі.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

 

Зміни законодавства щодо ЄВС

Зміни, унесені до Закону про ЄВС

Сутність змін

Які пункти Інструкції № 21-5 підкориговано постановою, що коментується

Перша порція змін унесена Законом України від 07.04.11 р. № 3205-VI.
Набрали чинності з 07.05.11 р. (див. ком у. «БТ», 2011, № 20, с. 4)

Установлено, що інформація про види діяльності фізичної особи — підприємця має підтверджуватися витягом із держреєстру (пп. 1 і 3 ст. 4 Закону про ЄВС). У зв'язку з цим для неутримання ЄВС(1) фізична особа — підприємець повинна буде надати копію витягу(2) з держреєстру своїм контрагентам, які виплачують йому доходи за цивільно-правовими договорами на виконання робіт (надання послуг). Копія витягу потрібна буде контрагентам і для неутримання податку на доходи фізичних осіб

Пп. 2.1.1, 2.1.6, 3.1.4

Друга порція змін — Законом України від 07.07.11 р. № 3609-VI.
Набрали чинності з 06.08.11 р. (див. Тему тижня у «БТ», 2011, № 33, с. 3)

Підприємці — пенсіонери за віком та інваліди, які отримують пенсію або соціальну допомогу, котрі обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати ЄВС «за себе». Вони можуть сплачувати ЄВС на добровільних засадах

П. 2.5: «Особи, зазначені у підпункті 2.1.3 пункту 2.1 цього розділу, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування»

Третя порція змін — Законом України від 08.07.11 р. № 3668-VI.
Набрали чинності з 01.10.11 р. (див. ком. у «БТ», 2011, № 38, с. 4)

З 1 жовтня 2011 року збільшено розмір максимальної бази для нарахування ЄВС — з 15 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб до 17 розмірів. Докладніше про це читайте в Пошті тижні «Особливості заповнення таблиці 6 додатка 4 щодо перехідних виплат, які припадають на вересень — жовтень» // «БТ», 2011, № 40, с. 43

Зміни поки що не внесено(3)

(1) Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

(2) Нагадаємо: отримання витягу (форму затверджено наказом Держкомпідприємництва від 20.10.05 р. № 97) є платним (від 51 грн.), що підтверджує Довідка про вартість витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (додаток 5 до п. 5.7 Положення про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженого наказом Держкомпідприємництва від 20.10.05 р. № 97). Для того щоб отримати цей документ, підприємець має скласти Запит про видачу витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. Докладніше див. ком. «ЦП-договори з підприємцями: щоб не нараховувати єдиний внесок, можна використовувати інформацію від держреєстратора — роз'яснює ПФУ» // «БТ», 2011, № 7, с. 7.

(3) Незабаром до Інструкції № 21-5 знову буде внесено відповідні зміни, про що свідчить проект таких змін, розміщений на офіційному сайті ПФУ (http://pfu.gov.ua/pfu/control/uk/publish/article?art_id=182737&cat_id=96766).

 

Як бачимо,

постанова, що коментується, коригує норми Інструкції № 21-5 з урахуванням перших двох змін Закону про ЄВС. Найближчим часом чекатимемо на другу порцію змін, про що ми вас поінформуємо окремо.

Крім названих вище змін, також уточнено

п. 3.6 Інструкції № 21-5. Після змін норма п. 3.6 повністю відповідає змісту абзацу другого ч. 7 ст. 8 Закону про ЄВС — ЄВС за ставкою 2,85 % на підприємствах УТОГ і УТОС утримується лише із зарплати найманих працівників-інвалідів. До змін у п. 3.6 містилося посилання на п.п. 2.1.5 Інструкції № 21-5, де йшлося про всіх найманих працівників, але за фактом така ставка утримувалася тільки із зарплати інвалідів, оскільки це було передбачено Законом про ЄВС.

Крім цього,

п.п. 7.2.2 Інструкції № 21-5 доповнено новим абзацом третім, де передбачається, що про нарахування 10 % штрафу за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне неперерахування) ЄВС ПФУ приймає одне рішення після сплати (погашення) в повному обсязі недоїмки окремо за кожен базовий звітний період незалежно від кількості випадків сплати за вказаний період.

Також оновлено

абзац сьомий п. 5.2 Інструкції № 21-5, згідно з яким підприємець, щоб стати добровільним платником ЄВС, серед інших документів подає також виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (до змін — свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця, видачу якого з 7 травня 2011 року скасовано). Водночас нам здається, що підприємці, які при реєстрації підприємцями отримували саме свідоцтво (реєструвалися до 07.05.11 р.), можуть подавати його копію.

І ще дещо

змінено Типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, форму якого наведено в додатку 3 до Інструкції № 21-5 (далі — Типовий договір). Так, главу 3 доповнено п. 3.5, що передбачає строк для сплати платежів при добровільному страхуванні: «3.5. Застрахована особа сплачує єдиний внесок щомісяця в розмірі, установленому в договорі про добровільну участь, за кожний місяць до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який він сплачується». Однак у цьому питанні нічого не змінюється — до змін усі «добровільці» і без того сплачували платежі в цей строк, оскільки його для них прописано в абзаці другому п. 5.7 Інструкції № 21-5.

Також несуттєво підкориговано

п.п. 4.2.2 Типового договору, а у зміненому п. 6 тепер прописано, що договір закінчить свою дію «не раніше повного виконання Сторонами своїх зобов'язань за цим Договором».

Зміна

Типового договору, очевидно, стане підставою для ініціації органами ПФУ внесення змін до договорів, укладених до дати набуття чинності змінами, що коментуються. З вашого боку, упиратися їм немає сенсу, оскільки вони, по суті, не змінюють права та обов'язки сторін. Якщо ви відмовитеся від внесення змін до чинного договору, то не виключено, що «пенсійники» вирішуватимуть це питання в судовому порядку.

Постанова

, що коментується, набирає чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі