Теми статей
Обрати теми

Єдиний реєстр податкових накладних: готуємося до широкого застосування

Редакція БТ
Стаття

ЄДИНИЙ РЕЄСТР ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ:

готуємося до широкого застосування

 

Незабаром необхідність реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних стане повсюдною. Можливо, ви вже в курсі подій та знаєте, до чого готуватися, але й цілком імовірно, що тільки чули про такий реєстр. У сьогоднішній статті висвітлимо базові моменти, пов'язані з механізмом реєстрації податкових накладних у цьому реєстрі, а також розповімо, з якої дати та які податкові накладні потрібно туди вносити.

Яна ІНДЮХОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Засади

Базові тези.

Насамперед зауважимо, що Єдиний реєстр податкових накладних (ЄРПН) та Реєстр виданих і отриманих податкових накладних — це різні поняття. Про другий ми докладно писали в Темі тижня «Новий Реєстр податкових накладних» // «БТ», 2011, № 11, с. 34. Тепер настав час приділити увагу ЄРПН.

Так, згідно з

п.п. 14.1.60 ПКУ ЄРПН — реєстр відомостей про податкові накладні (НН) та розрахунки коригування (РК), що ведеться центральним органом ДПС в електронному вигляді відповідно до поданих платниками ПДВ електронних документів.

ЄРПН присвячено

п. 201.10 ПКУ , який ми зараз проаналізуємо.

ПН видається платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що включаються до податкового кредиту.

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податків — продавець зобов'язаний надати покупцю ПН

після реєстрації в ЄРПН.

Підтвердженням того, що ПН або РК прийнято, є квитанція в електронному вигляді, яку орган ДПС має вислати продавцю. Механізм реєстрації ПН/РК в ЄРПН докладно опишемо далі (див. с. 28).

Реєстрація ПН або РК в ЄРПН здійснюється

не пізніше 20 календарних днів, наступних за датою їх виписування.

Спочатку (до 06.08.11 р.)

ПКУ не містив приписів про те, в який строк необхідно реєструвати ПН або РК в ЄРПН і, виходячи із загальних строків видачі податкової накладної продавцю, податківці вимагали провадити реєстрацію в день виписування (див. лист ДПАУ від 26.01.11 р. № 2049/7/16-1117 і ком. до нього «Новий реєстр податкових накладних: ДПАУ роз'яснила порядок ведення» // «БТ», 2011, № 6, с. 7, див. також ЄБПЗ, розд. 130.22).

Але

Законом № 3609 було внесено зміни до ПКУ, зокрема, п. 201.10 ПКУ було доповнено абзацом сьомим, в якому йдеться про те, що ПН або РК потрібно реєструвати в ЄРПН не пізніше 20 календарних днів з дати виписування, тобто тепер вимоги податківців реєструвати ПН у день виписування будуть незаконними*.

* Докладніше про зміни, внесені Законом № 3609 до ПКУ й інших законодавчих актів, читайте в Темі тижня «Генеральне чищення» в Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3.

Порядок ведення ЄРПН затверджено

постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

Якщо не зареєструвати ПН/РК у ЄРПН, то у покупця не буде підстав для включення сум ПДВ до податкового кредиту, але продавцю все одно потрібно нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ у відповідному періоді. У нашому розумінні цю норму можна перенести на практику таким чином: наприклад, якщо ПН виписано 20 вересня, а зареєстровано в ЄРПН 5 жовтня, то продавець нараховує податкові зобов'язання у вересні, а покупець отримає право на податковий кредит лише у жовтні. А якщо ПН узагалі не буде зареєстровано в ЄРПН, то у покупця не буде права на податковий кредит.

Якщо з'ясується невідповідність даних ПН та ЄРПН, то органи ДПС можуть провести документальну позапланову виїзну перевірку продавця, а в деяких випадках — покупця товарів/послуг.

Ніхто не застрахований від несумлінних контрагентів.

Порядком № 1246 передбачено можливість перевірити факт реєстрації ПН/РК в ЄРПН (докладніше див. на с. 29). Якщо у вас саме така ситуація — продавець товарів/послуг відмовляється надати ПН або порушив порядок її заповнення (видав без реєстрації в ЄРПН) або не зареєстрував її в ЄРПН у встановлений 20-денний строк, то ви як покупець таких товарів/послуг маєте право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника. Ця заява буде підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту. До заяви потрібно додати копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати ПДВ у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг (абзац одинадцятий п. 201.10 ПКУ).

Надходження такої заяви зі скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця для з'ясування достовірності й повноти нарахування ним зобов'язань

з ПДВ за такою операцією (абзац дванадцятий п. 201.10 ПКУ). Тому буквально трактуючи цю норму, можна припустити, що податківці перевірятимуть ПДВ лише за цією операцією, але не виключено, що в них виникне бажання перевірити продавця докладніше. Тому на користь самого підприємства вчасно реєструвати ПН у ЄРПН.

Перехідні періоди.

Законодавцями передбачено перехідні періоди для реєстрації ПН в ЄРПН. Згідно з п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ реєстрація ПН платниками ПДВ — продавцями в ЄРПН запроваджується поступово залежно від суми ПДВ в одній ПН (див. табл. 1 нижче). Звертаємо вашу увагу: для того, щоб зрозуміти, чи потрібно реєструвати ПН в ЄРПН, слід брати до уваги саме суму ПДВ, а не загальну суму поставки за ПН.

 

Таблиця 1.

Перехідні періоди для реєстрації ПН в ЄРПН

Сума ПДВ в ПН

З якої дати потрібно реєструвати ПН в ЄРПН

Понад 1 млн грн.

З 1 січня 2011 року

Понад 500 тис. грн.

З 1 квітня 2011 року

Понад 100 тис. грн.

З 1 липня 2011 року

Понад 10 тис. грн.

З 1 січня 2012 року

 

ПН, в якій сума ПДВ не перевищує 10 тис. грн., у ЄРПН реєструвати не потрібно.

Увага!

ПН, виписана при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів і товарів, увезених на митну територію України, з 1 січня 2012 року підлягає включенню до ЄРПН незалежно від розміру ПДВ в одній ПН. Цієї вимоги в ПКУ раніше не було, її внесено Законом № 3609.

 

Етапи реєстрації ПН/РК в ЄРПН

Механізм унесення до ЄРПН відомостей, що містяться в ПН або РК, описано в

Порядку № 1246. ПН подають для реєстрації в ЄРПН протягом операційного дня, що триває з 0.00 до 23.00.

На рис. 1 схематично показано етапи реєстрації ПН/РК в ЄРПН, докладно кожен з них опишемо далі.

 

img 1 

Рис. 1.

Етапи реєстрації ПН/РК в ЄРПН

 

1-й етап.

Продавець складає ПН/РК у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому ДПС, з використанням спеціалізованого програмного забезпечення (п. 5 Порядку № 1246). З цією метою можна використовувати програму «OPZ», яку можна скачати із сайта ДПСУ (http://www.sta.gov.ua) в рубриці «Платникам податків про електронну звітність ».

2-й етап.

Після складання ПН або РК в електронній формі на них накладається ЕЦП посадових осіб платника податків у такому порядку:

— першим — ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера) або ЕЦП керівника;

— другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки продавця.

За відсутності у продавця посади бухгалтера ЕЦП посадових осіб платника податків накладаються в такому порядку:

— першим — ЕЦП керівника;

— другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки продавця.

Продавець, який є фізичною особою — підприємцем, накладає ЕЦП у такому порядку:

— першим — ЕЦП фізичної особи — підприємця;

— другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки продавця.

Для делегування права підпису ПН або РК іншій посадовій особі (не головному бухгалтеру та не керівнику) продавець отримує засоби ЕЦП в акредитованих центрах сертифікації ключів для такої особи та подає податковому органу за місцем реєстрації посилені сертифікати ЕЦП зазначеної особи. У такому разі ЕЦП посадових осіб продавця накладаються в такому порядку:

— першим — ЕЦП посадової особи, якій делеговано право підпису ПН або РК;

— другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки продавця.

Таким чином, можна делегувати філіям право реєструвати ПН/РК в ЄРПН.

3-й етап.

Після накладення ЕЦП продавець шифрує ПН/РК в електронній формі та надсилає їх ДПС засобами телекомунікаційного зв'язку з урахуванням вимог Закону про ЕЦП та Закону про електронні документи. Примірник ПН/РК в електронній формі зберігається у продавця (п. 6 Порядку № 1246).

4-й етап.

Після надходження ПН/РК в електронній формі в ДПС здійснюється їх розшифрування, перевіряється ЕЦП, визначається відповідність електронного документа формату (стандарту), затвердженому ДПС, та провадиться їх реєстрація (п. 7 Порядку № 1246).

5-й етап.

Для підтвердження факту реєстрації ПН/РК продавцю надсилається квитанція в електронній формі в текстовому форматі, в якій вказуються реквізити зазначених документів, відповідність електронного документа формату (стандарту), затвердженому ДПС, результати перевірки ЕЦП, інформація про продавця, дата і час прийняття, реєстраційний номер, податковий період, за який подається ПН/РК. Квитанція, на яку накладається ЕЦП, у ДПС шифрується та надсилається продавцю засобами телекомунікаційного зв'язку. Примірник квитанції в електронному вигляді зберігається в ДПС (п. 8 Порядку № 1246).

Згідно з

п. 9 Порядку № 1246 причиною відмови у прийнятті ПН/РК до реєстрації є:

1) наявність помилок;

2) відсутність в ЄРПН відомостей про ПН, що коригується (у такому разі перед реєстрацією РК потрібно зареєструвати ПН, навіть якщо на момент її складання вона не підлягала реєстрації в ЄРПН);

3) факт реєстрації ПН/РК з такими самими реквізитами.

У разі відмови у прийнятті ПН/РК продавцю також надсилається протягом операційного дня квитанція із зазначенням причин (

абзац п'ятий п. 201.10 ПКУ). Операційний день триває з 0.00 до 23.00 (абзац другий п. 2 Порядку № 1246).

Якщо протягом операційного дня продавцю не відправили квитанцію, що підтверджує прийняття (підтвердження реєстрації) або неприйняття ПН/РК, такі ПН/РК вважаються зареєстрованими (

абзац шостий п. 201.10 ПКУ, п. 11 Порядку № 1246).

Зауважимо, що в такій ситуації незрозумілий механізм підтвердження права покупця на податковий кредит, адже у продавця немає квитанції, що підтверджує факт реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Датою та часом подання ПН/РК в електронній формі до ДПС є дата й час, зазначені у квитанції про прийняття (підтвердження реєстрації) або неприйняття (

абзац четвертий п. 201.10 ПКУ, п. 10 Порядку № 1246).

Відповідно до

п. 12 Порядку № 1246 якщо продавець надіслав до ДПС декілька примірників однієї ПН/РК, то зареєстрованою (зареєстрованим) вважається та ПН/РК, щодо якої прийнято рішення про внесення до бази даних і надійшла квитанція, що підтверджує факт прийняття.

Приклад 1

. Продавець (ТОВ «БудТорг») 30.08.11 р. реалізував цеглу на суму 720 тис. грн. Сума ПДВ за цією операцією становить 120 тис. грн. Він відправив відомості про ПН, виписану на цю операцію, двічі — 31 серпня і 1 вересня. Йому надійшла квитанція про реєстрацію ПН, яку було відправлено 31 серпня, а щодо ПН, відправленої 1 вересня, — відмова в реєстрації. Таким чином, покупець уже 31 серпня може на законних підставах відобразити податковий кредит, що виник під час придбанні цегли. При цьому другий примірник ПН, відомості щодо якої не зареєстровано в ПН, до уваги не береться.

Згідно з

п. 3 Порядку № 1246, якщо продавець складає РК до ПН, яка підлягає реєстрації, до ЄРПН обов'язково вносяться також відомості, що містяться в цьому РК.

Приклад 2.

Продавець (ТОВ «СтройКа») 19.09.11 р. реалізував будматеріали на суму 642 тис. грн. (у тому числі ПДВ 107 тис. грн.). Цього ж дня він надіслав відомості про ПН до ЄРПН та отримав квитанцію про успішну реєстрацію. 20.09.11 р. за погодженням сторін продавець до цієї ПН виписує РК, згідно з яким сума поставки зменшується до 630 тис. (тобто на 12 тис. грн., у тому числі ПДВ — 2 тис. грн.). Незважаючи на те, що сам РК виписано на суму ПДВ меншу, ніж та, яка зобов'язує реєструвати в ЄРПН (2 тис. грн. < 100 тис. грн.), відомості про нього потрібно внести до ЄРПН, оскільки він коригує дані ПН, яку раніше внесено до ЄРПН.

У разі якщо продавець складає РК до ПН, що не підлягає реєстрації, у зв'язку з чим загальна сума податку за операцією з постачання товарів (послуг) досягає обсягу, визначеного

п. 11 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, до ЄРПН обов'язково вносяться відомості, що містяться в такому РК.

Розрахунок коригування до ПН, відомості якої не внесено до ЄРПН, реєструється після реєстрації такої ПН незалежно від дати її складання.

Приклад 3.

Продавець (ТОВ «БудСклад») 15.08.11 р. реалізував металочерепицю на суму 570 тис. грн. (у тому числі ПДВ — 95 тис. грн.). 16.09.11 р. він виписує РК, згідно з яким сума поставки збільшується на 60 тис. грн. (у тому числі ПДВ — 10 тис. грн.). Виходить така ситуація: на 15.08.11 р. ПН, виписану при реалізації металочерепиці, не потрібно було реєструвати в ЄРПН, а 16.09.11 р. — уже необхідно, тому що з урахуванням коригування сума поставки збільшилася, і відповідно сума ПДВ також збільшилася, перевищивши 100 тис. грн. (з 1 липня 2011 року ПН із сумою ПДВ понад 100 тис. грн. реєструються в ЄРПН). Інакше кажучи, з урахуванням РК сума ПДВ склала 105 тис. грн. (95 тис. грн. + 10 тис. грн.), тому перед реєстрацією в ЄРПН РК від 16.09.11 р. платник має зареєструвати ПН від 15.08.11 р.

 

Перевірка інформації про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН

Покупець має право звіряти дані отриманої ПН з даними ЄРПН. Для того щоб отримати інформацію з ЄРПН, йому необхідно скласти запит за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення в електронному вигляді у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому ДПС, і надіслати його засобами телекомунікаційного зв'язку ДПС.

З ЄРПН можна отримати інформацію про:

— ПН/РК (видається витяг з Реєстру);

— ПН, до якої на дату надходження такого запиту зареєстровано РК (видається витяг, що містить відомості про ПН та відповідний РК);

— РК до ПН (видається витяг, що містить відомості про ПН та відповідний РК).

Отримання відповіді на запит покупця можна умовно розбити на три етапи (див. рис. 2). Далі опишемо ці етапи докладніше.

 

img 2 

Рис. 2.

Етапи отримання відповіді на запит

 

1-й етап.

Запит про надання відомостей про ПН/РК з ЄРПН потрібно складати у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому ДПС, за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення (п. 14 Порядку № 1246). Знову-таки, для цього можна використовувати програму «OPZ», запропоновану податковими органами.

Після того, як ви визначитеся, яку інформацію хочете отримати з ЄРПН, складіть відповідний запит і накладіть на нього ЕЦП посадових осіб. Порядок накладення ЕЦП на запит аналогічний порядку накладення ЕЦП на ПН (див. с. 28).

2-й етап.

Запит покупця в електронній формі шифрується та надсилається до ДПС засобами телекомунікаційного зв'язку з урахуванням вимог Закону про ЕЦП та Закону про електронні документи. Примірник запиту в електронній формі має зберігатися у покупця (п. 15 Порядку № 1246).

3-й етап.

ДПС після надходження від покупця запиту в електронній формі розшифровує його, перевіряє ЕЦП, визначає відповідність електронного документа формату (стандарту), затвердженому ДПС (п. 16 Порядку № 1246).

Потім ДПС здійснює пошук зазначеної в запиті ПН/РК і складає витяг із ЄРПН, в якому наводяться відомості про ПН та РК. На витяг накладається ЕЦП ДПС, він шифрується та надсилається покупцю не пізніше операційного дня, наступного за днем надходження запиту, на електронну адресу, зазначену в запиті покупця (

п. 17 Порядку № 1246).

 

Запитання/відповіді з джерел ЄБПЗ

Сьогодні ПН/РК масово не реєструються в ЄРПН, тому запитань, породжених практичною реалізацією цієї вимоги законодавців, поки що небагато. У зв'язку з цим корисним буде вивчити те, що пропонує нам ЄБПЗ. У табл. 2 наведемо деякі запитання з розділу 130.22 ЄБПЗ, які, на нашу думку, здаються цікавими й такими, що не мають прямої відповіді в нормативно-правових актах.

На цьому ми закінчуємо розмову про ЄРПН у межах цієї статті, але незабаром знову повернемося до цієї теми.

 

Таблиця 2.

Запитання/відповіді з ЄБПЗ про ЄРПН

Запитання

Відповідь

1

2

Чи можна вилучити з ЄРПН ПН/РК, якщо вони не підлягають реєстрації в цьому реєстрі, але помилково зареєстровані платником податків?

Ні, чинним законодавством не передбачено можливості виключення з ЄРПН ПН /РК, у тому числі якщо вони не підлягають реєстрації в такому реєстрі, але помилково зареєстровані платником податків

Хто має здійснити реєстрацію ПН в ЄРПН у разі її виписування філією, якій делеговано таке право?

Якщо філії делеговано право виписування ПН, то головне підприємство — платник ПДВ має отримати засоби ЕЦП (ЕЦП посадової особи, якій делеговано право підпису ПН та ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки продавця) в акредитованих центрах сертифікації ключів для такої філії та подати до податковому органу за місцем його реєстрації як платника ПДВ їх посилені сертифікати. У такому разі філія самостійно здійснює реєстрацію ПН в ЄРПН

Чи може платник податку подати ПН/РК ДПС в електронній формі без укладення договору про визнання електронних документів?

Ні, не може. Інструкція № 233 регламентує підготовку та подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційної мережі. Згідно з п. 1 розд. ІІ Інструкції № 233 платник податків здійснює формування та подання податкових документів в електронному вигляді відповідно до законодавства із застосуванням спеціалізованого програмного забезпечення формування податкових документів, засобу криптографічного захисту інформації, керуючись Інструкцією № 233 і договором, укладеним з органом ДПС про визнання електронних документів

Чи вважаються зареєстрованими в ЄРПН ПН/РК, у разі якщо платник ПДВ — продавець протягом операційного дня не отримав квитанції про прийняття або неприйняття ПН/РК, а отримав квитанцію про неприйняття лише протягом наступного операційного дня?

Так. Якщо платник ПДВ — продавець протягом операційного дня не отримував квитанцію про прийняття або неприйняття із зазначенням причин ПН/РК, то в такому разі, незалежно від того, що квитанція про неприйняття ПН/РК надійшла протягом наступного операційного дня, такі ПН/РК вважаються зареєстрованими в ЄРПН(1) (абзац шостий п. 201.10 ПКУ)

Чи підлягають реєстрації ПН в ЄРПН, якщо такі ПН залишаються у продавця товарів/послуг?

Ні. У ЄРПН підлягають реєстрації лише ті ПН, що надаються покупцю та відповідають вимогам, визначеним п. 11 підрозд. 2 розд. XX ПКУ. Отже, ПН, що залишаються у продавця товарів/послуг, незалежно від суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, не підлягають реєстрації в ЄРПН. При цьому платник ПДВ у верхній лівій частині в полі «Залишається у продавця» оригіналу такий ПН ставить позначку «Х» та вказує відповідний тип причини

Чи підлягає реєстрації в ЄРПН РК до ПН, яка на дату її виписування не підлягала реєстрації в ЄРПН, а на дату виписування РК до неї підлягає такій реєстрації?

Так, після реєстрації ПН. Якщо РК складається на суму ПДВ та з урахуванням суми, зазначеної в ПН, зменшує/збільшує суму ПДВ, передбачену п. 11 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, такий розрахунок підлягає реєстрації в ЄРПН лише після реєстрації в ньому ПН, до якої виписано цей розрахунок. До платників податків, для яких на дату виписування ПН цією нормою не запроваджено обов'язковість реєстрації ПН в ЄРПН, не застосовуються норми абзаців дев'ятого і десятого п. 201.10 ПКУ

(1) Цією консультацією ми б радили користуватися дуже обережно, адже довести факт того, що податківці несвоєчасно надіслали відповідь продавцю, непросто, а інформація про те, що ПН не прийнято в ЄРПН, буде завжди доступна користувачам.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про ЕЦП

— Закон України «Про електронний цифровий підпис» від 22.05.03 р. № 852-IV.

Закон про електронні документи

— Закон України «Про електронні документи і електронний документообіг» від 22.05.03 р. № 851-IV.

Закон про бухоблік

— Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Закон № 3609

— Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI.

Порядок № 1246

— Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

Порядок № 969

— Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969.

Інструкція № 233

— Інструкція з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку, затверджена наказом ДПАУ від 10.04.08 р. № 233.

ПН

— податкова накладна.

РК

— розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної.

ЄРПН

— єдиний реєстр податкових накладних.

ЕЦП

— електронний цифровий підпис.

ЄБПЗ

— Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sta.gov.ua
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі