Теми статей
Обрати теми

Виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника: як оплатити?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника: як оплатити?

 

Працівник іде у відпустку. Його обов'язки виконуватиме інший працівник підприємства. Які доплати передбачено законодавством для працівника, який виконуватиме обов'язки іншого, тимчасово відсутнього працівника?

(м. Хмельницький)

 

У вашому випадку можливі два варіанти — виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення працівника від своїх основних обов'язків та зі звільненням від своїх основних обов'язків (тимчасове замісництво). Розглянемо обидва варіанти докладніше.

Виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.

По суті, цей варіант є звичайною заміною працівника, відсутнього у зв'язку з хворобою, відпусткою або відрядженням, іншим працівником, який, крім своєї основної роботи, виконує ще й обов'язки тимчасово відсутнього працівника.

Із працівником, який виконуватиме обов'язки тимчасово відсутнього працівника, обов’язково слід погодити це питання та ознайомити з наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

Згідно зі

ст. 105 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівникам, які виконують на тому самому підприємстві, в установі, організації разом зі своєю основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) чи обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, здійснюється доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у

колективному договорі. На сьогодні звичайні роботодавці можуть установити доплату до 100 % тарифної ставки (окладу, посадового окладу) відсутнього працівника (див. додаток 3 до Генугоди*). Докладніше див. статтю «Виконання обов'язків іншого працівника: документальне оформлення та виплата доплати» // «БТ», 2010, № 32, с. 17.

* Генеральна угода про регулювання основних принципів та норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 — 2012 роки, прийнята 09.11.10 р. Див. статтю «Нова Генеральна угода: роботодавець, будь у курсі!» // «БТ», 2011, № 22, с. 27.

Звернемо увагу: якщо посадова інструкція працівника передбачає виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, то за виконання цієї роботи доплата не виплачується — працівник, як завжди, отримує основну заробітну плату згідно з трудовим договором (див.

конс. «Коли виплачується доплата за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника» // «БТ», 2010, № 25, с. 33).

Тимчасове замісництво.

Згідно з абзацом першим п. 1 Роз'яснення Державного комітету Ради Міністрів СРСР з питань праці та заробітної плати і Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового замісництва» від 29.12.65 р. № 30/39 (далі — Роз'яснення № 30/39) тимчасовим заступництвом вважається виконання службових обов'язків за посадою тимчасово відсутнього працівника, коли це викликано виробничою необхідністю. У цьому випадку працівник звільняється від своїх основних обов'язків та в повному обсязі виконує чужі обов'язки. За це йому доплачують різницю між його фактичним окладом та посадовим окладом працівника, якого він замінює (абзац другий п. 1 Роз'яснення №30/39).

Крім доплати, тимчасових замісників можуть бути премійовано за умовами та в розмірах, установлених за посадою працівника, якого вони заміщають; при цьому премія нараховується на посадовий оклад замісника. На різницю в окладах премія нараховується в тому самому порядку, як і на доплату за суміщення посад (

абзац третій п.п. «б» Роз'яснення № 30/39).

На доплату не претендують штатний заступник або помічник відсутнього працівника (за відсутності посади заступника); головний інженер підприємства, установи, організації на час відсутності керівника. На це вказує і Мінпраці в

листі від 19.04.11 р. № 126/06/186-11.

Призначення працівника виконуючим обов'язки за вакантною посадою не допускається. Зазначене можливе тільки за посадою, призначення на яку здійснюється органом управління вищого рівня (

п. 2 Роз'яснення № 30/39). У всіх інших випадках у разі призначення працівника виконувати обов'язки за вакантною посадою йдеться про суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування, збільшення обсягу робіт (див. лист Мінпраці від 05.11.08 р. № 644/13/155-08 і статтю «Виконання обов'язків іншого працівника: документальне оформлення та виплата доплати» // «БТ», 2010, № 32, с. 17).

У таблиці систематизуємо наведену вище інформацію.

 

Виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника

Запитання

Виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника

Тимчасове замісництво

Чи входить до обов'язків працівника виконання функцій тимчасово відсутнього працівника?

Ні(1)

Ні

Чи звільняють від виконання основних обов'язків?

Ні

Так

Як оплачують?

Доплата в розмірі, установленому колективним договором (ст. 105 КЗпП)

Доплата в розмірі різниці між фактичним окладом працівника та посадовим окладом працівника, якого він замінює (абзац другий п. 1 Роз'яснення № 30/39)

(1) Якщо входить до обов'язків працівника — доплата не виплачується.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі