Теми статей
Обрати теми

В якому випадку потрібно реєструвати розрахунок коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

В якому випадку потрібно реєструвати розрахунок коригування
 в Єдиному реєстрі податкових накладних?

 

У I кварталі 2011 року наше підприємство виписало декілька податкових накладних, в яких сума ПДВ не перевищувала порога для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (тобто не була більше 1 млн грн.). У II кварталі виписано розрахунки коригування до деяких з них, якими суму ПДВ було зменшено. Чи повинні ми на момент виписування розрахунку коригування зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних такий розрахунок і, відповідно, саму податкову накладну, якщо:

ситуація 1 — сума ПДВ, яка залишилася після проведення коригування, не перевищить реєстраційного порога, що діє на момент виписування розрахунку коригування;

ситуація 2 — сума ПДВ, яка залишилася після проведення коригування, перевищуватиме реєстраційний поріг, що діє на момент виписування розрахунку коригування;

ситуація 3 — якщо в розрахунку коригування сума коригованого ПДВ перевищить граничний поріг реєстрації, що діє на момент його виписування?

(м. Харків)

 

Для того щоб надати повноцінну відповідь на поставлене запитання, стисло зупинимося на передісторії питання. Як відомо, Податковий кодекс України (далі — ПКУ) запровадив таке поняття, як реєстрація податкових накладних (далі — ПН) та розрахунків коригування до податкової накладної (далі — РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН), що випливає з його п. 201.10. При цьому п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ уточнює, які саме ПН підлягають реєстрації в ЄРПН (див. «Які ПН підлягають реєстрації»).

 

Які ПН підлягають реєстрації

Витяг із п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ

«Реєстрація податкових накладних платниками податку на додану вартість — продавцями в Єдиному реєстрі податкових накладних запроваджується для платників цього податку, у яких сума податку на додану вартість в одній податковій накладній становить:

понад 1 мільйон гривень — з 1 січня 2011 року;

понад 500 тисяч гривень — з 1 квітня 2011 року;

понад 100 тисяч гривень — з 1 липня 2011 року;

понад 10 тисяч гривень — з 1 січня 2012 року».

 

Що стосується врегулювання порядку реєстрації ПН та порядку ведення ЄРПН, то вже згаданий нами п. 201.10 ПКУ наділяє відповідними повноваженнями Кабмін. Ці повноваження було реалізовано в Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженому постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246 (далі — Порядок №1246). Саме цей Порядок найбільш цінний та корисний при пошуку відповідей на поставлені запитання, а точніше його п. 3, яким і встановлено основні правила реєстрації ПН та РК у разі зміни показників ПН (див. «Як реєструвати ПН та РК»).

 

Як реєструвати ПН та РК

Витяг із Порядку № 1246

«3. Якщо продавець складає розрахунок коригування до податкової накладної, що підлягає реєстрації, до Реєстру в обов'язковому порядку вносяться також відомості, що містяться у такому розрахунку.

У разі коли продавець складає розрахунок коригування до податкової накладної, що не підлягає реєстрації, у зв'язку з чим загальна сума податку за операцією з постачання товарів (послуг) досягає обсягу, визначеного пунктом 11 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України, до Реєстру в обов'язковому порядку вносяться відомості, що містяться у такому розрахунку.

Розрахунок коригування податкової накладної, відомості якої не внесено до Реєстру, реєструється після реєстрації такої накладної незалежно від дати її складення».

 

Як ви розумієте, перший абзац процитованої норми явно не підходить під описану в запитанні ситуацію, оскільки на момент виписування ПН граничний поріг для реєстрації в ЄРПН не було перевищено і ПН не підлягали реєстрації (тобто вони не вважаються такими, що підлягають реєстрації).

А ось другий абзац якраз стосується нашого випадку. Але в чому лихо та основна проблема застосування цієї норми? Як було зазначено на початку цього матеріалу, реєстрації підлягають ПН, в яких сума одного лише ПДВ буде вища за реєстраційний поріг, унаслідок чого напрошується цілком очевидна схема обходу реєстрації в ЄРПН: виписати ПН на суму ПДВ, що не перевищує реєстраційного порогу, після чого оформити РК, яким збільшити суму ПДВ до потрібного значення. Саме на боротьбу з такими оптимізаторами спрямовано аналізований нами абзац, що є цілком виправданим та справедливим. Ось тільки у своїх формулюваннях Кабмін не врахував той нюанс, що реєстраційний поріг знижуватиметься на підставі приписів ПКУ. А це означає, що реєстраційний поріг для внесення до ЄРПН даних про ПН може бути перевищено навіть у разі, якщо РК передбачає зменшення суми ПДВ.

Очевидна прогалина та недоробка Кабміну заставляють нас дійти таких висновків:

1) ПН та оформлений до неї РК не підлягають реєстрації в ЄРПН, якщо після виписування РК та коригування показників ПН сума ПДВ у такій відкоригованій ПН не перевищуватиме реєстраційного порога, що діє на момент виписування РК (ситуація 1 із запитання);

2) ПН та оформлений до неї РК підлягають реєстрації в ЄРПН, якщо після виписування РК та коригування показників ПН сума ПДВ у такій відкоригованій ПН перевищуватиме реєстраційний поріг, що діє на момент виписування РК (ситуація 2 із запитання).

Щоправда, сміливі платники податків у другому випадку можуть подискутувати з податківцями про поріг, що застосовується до коригованої ПН, наполягаючи на тому, що для порівняння має братися поріг, який діяв на момент виписування ПН. Адже саме на дату оформлення виписування ПН визначається обов'язок її реєстрації або нереєстрації. А отже, на ту саму дату й має братися поріг для порівняння в майбутньому, при коригуваннях ПН.

Що ж стосується РК (ситуація 3 із запитання), то насамперед зауважимо, що внесення даних про РК до ЄРПН не пов'язане із сумою ПДВ, що вказується в такому РК. Визначальне значення для реєстрації РК в ЄРПН має ПН, до якої оформляється РК. І тут із Порядку № 1246 можна виділити лише два випадки реєстрації РК:

1) коли ПН, до якої виписується РК, було внесено до ЄРПН, однак із запитання випливає, що ця умова не дотримується;

2) коли ПН, до якої виписується РК, реєструватиметься внаслідок внесення до неї змін. Про це прямо йдеться в абзаці другому п. 3 Порядку № 1246. І в такому разі РК підлягає реєстрації, але після реєстрації в ЄРПН самої ПН.

Описані вище ситуації, коли РК підлягають реєстрації в ЄРПН, підтверджуються і в роз'яснювальній практиці ДПСУ як на її сайті в ЄБПЗ*, так і в листі ДПАУ від 11.01.11 р. № 547/7/16-1117.

* Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sta.gov.ua

Стосовно ж поставлених запитань це означає, що РК підлягатиме реєстрації в ЄРПН у разі, коли після уточнення показників ПН сума ПДВ, яка залишилася в ній, перевищуватиме реєстраційний поріг, що діє на дату виписування РК.

 

Роман БЕРЕЖНИЙ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі