Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення збільшення або зменшення залишку від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду

Редакція БТ
Лист від 15.07.2011 р. № 19200/7/16-1517-01

БЮДЖЕТНЕ ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ:

ДПАУ роз'яснила, як врахувати непідтверджені суми

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.07.11 р. № 19200/7/16-1517-01

«Щодо відображення збільшення або зменшення залишку від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ здійснила так званий екскурс «назад у минуле»: розповіла, як раніше (за докодексних часів) у декларації з ПДВ коригувалося бюджетне відшкодування, якщо в результаті перевірки органи ДПС виявляли його завищення.

У ЄБПЗ* є актуальні роз'яснення з цього питання, але абсолютно протилежні. У розд. 130.25 ЄБПЗ є консультація, в якій зроблено висновки, схожі на висновки

листа, що коментується, тільки з посиланнями на чинні законодавчі акти.

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sta.gov.ua

А в розд. 130.20.01 ЄБПЗ можна знайти протилежне роз'яснення, в якому зазначається, що норми

ст. 198 ПКУ** не передбачають уключення до складу податкового кредиту сум зменшення бюджетного відшкодування в наступному податковому періоді.

** Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Судячи з усього, появу

листа, що коментується, можна розцінювати як підтвердження позиції, викладеної в розд. 130.25 ЄБПЗ, адже механізм коригування залишку від’ємного значення ПДВ у декларації при виявленні органами ДПС його завищення практично не змінився (див. «Відображення результатів перевірки бюджетного відшкодування»).

 

Відображення результатів перевірки бюджетного відшкодування

Витяг із листа, що коментується

«Таким чином, згідно з діючим у минулих роках порядком на суму завищення бюджетного відшкодування, обчислену податковим органом та визначену у податковому повідомленні за формою «В3», у картці особового рахунка зменшувалася сума бюджетного відшкодування, що була задекларована в рядках 25.1 чи 25.2 податкової декларації з ПДВ із відповідним збільшенням платниками на цю ж суму значення рядка 26 шляхом відображення її зі знаком «+» в рядку 23.4 податкової декларації податкового (звітного) періоду, у якому було виписано податкове повідомлення за формою «В3» (у випадках правомірності віднесення до податкового кредиту та відсутності оплати)».

Витяг із ЄБПЗ (розділ 130.25)

«Таким чином, у разі коли за результатами перевірки податковим органом установлено перевищення платником заявленої суми бюджетного відшкодування та одночасно виявлено заниження платником задекларованого залишку від’ємного значення податкової декларації з ПДВ, то сума завищеного бюджетного відшкодування підлягає відображенню в картці особового рахунка платника податків зі знаком «-», а сума збільшення залишку від’ємного значення відображається платником зі знаком «+» у рядку 21.3 податкової декларації наступного звітного періоду.

При цьому залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду, у частині сум податку, щодо яких не проведено розрахунки з постачальниками, відображається в зазначеному рядку до моменту формування податкової звітності за звітний період, наступний за періодом, в якому буде проведено розрахунки з постачальниками».

 

При цьому, як і раніше, немає прямої заборони на відображення у складі залишку від’ємного значення ПДВ сум, які правомірно були включені до складу податкового кредиту, але не можуть бути отримані платником у вигляді бюджетного відшкодування (у відшкодуванні таких сум платнику відмовлено). Про порядок отримання бюджетного відшкодування ми писали у статті «Бюджетне відшкодування ПДВ за правилами Податкового кодексу» // «БТ», 2011, № 23, с. 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі