Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування фінансових санкцій у разі сплати ЄВС на неналежний рахунок

Редакція БТ
Лист від 06.09.2011 р. № 18726/03-2

ЄВС СПЛАЧЕНО НЕ НА ТОЙ РАХУНОК:

нарахування фінсанкцій є правомірним — фіскальна позиція ПФУ

 

Лист Пенсійного фонду України від 06.09.11 р. № 18726/03-2

«Щодо застосування фінансових санкцій у разі сплати ЄВС на неналежний рахунок»

 

У

листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) розповів про відповідальність страхувальника в разі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) не на той рахунок, який відкрито в Держказначействі для певної ставки ЄВС.

На практиці доволі часто трапляються випадки, коли помилково ЄВС сплачується не на рахунок, відкритий для певної ставки ЄВС (наприклад, 33,2 %, нараховані на суму лікарняного, сплатили на рахунок, призначений для сплати ставки ЄВС, що нараховується на суму зарплати, наприклад, для 36,96 %). Причому подібний проступок загрожує платникам штрафними санкціями, про що свідчать ситуації на практиці (див., наприклад,

Пошту тижня «Якщо єдиний внесок сплатили не на той рахунок…» // «БТ», 2011, № 21, с. 44).

ПФУ в

листі, що коментується, роз'яснює, що в разі сплати сум ЄВС на неналежні рахунки застосування працівниками ПФУ фінансових санкцій є правомірним. Свою позицію ПФУ обґрунтовує таким:

1. Згідно з

частинами 5 і 7 ст. 9 Закону про ЄВС* сплата ЄВС здійснюється виключно в національній валюті шляхом унесення відповідних сум ЄВС на рахунки територіальних органів ПФУ, відкриті в органах Держказначейства для його зарахування**. ЄВС сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунка.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

** З 7 жовтня 2011 року порядок відкриття рахунків для зарахування ЄВС регламентується Положенням про рух коштів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, спільно затвердженим наказом Мінфіну від 31.08.11 р. № 1077 і постановою правління ПФУ № 23-1. До цієї дати документ було спільно затверджено наказом Держказначейства від 17.11.10 р. № 428 і постановою правління ПФУ № 26-1.

2. Платники ЄВС зобов'язані сплачувати внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць (

ч. 8 ст. 9 Закону про ЄВС).

3. Відповідно до

п. 1 ч. 10 ст. 9 Закону про ЄВС у разі перерахування сум ЄВС з рахунка платника на відповідні рахунки ПФУ днем сплати ЄВС вважається день списання банком або Держказначейством суми платежу з рахунка платника незалежно від часу її зарахування на рахунок ПФУ.

ПФУ також нагадує про відповідальність за несплату або несвоєчасну сплату ЄВС — це

10 % штраф від своєчасно не сплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС) і пеня з розрахунку 0,1 % від суми недоплати за кожен день прострочення (частини 10 і 13 ст. 25 Закону про ЄВС).

Ми вважаємо такий підхід ПФУ до застосування санкцій формальним, оскільки фактично платники сплатили суму ЄВС і вона надійшла до бюджету ПФУ. До того ж проблема з перекиданням сум з одного рахунка на іншій для цієї ситуації вирішується просто, на що вказують і «пенсійники» в

листі, що коментується. Для цього слід скористатися п. 9 Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затвердженого постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-1, написавши до ПФУ заяву на перекидання сум. ПФУ виконає ваше прохання вже наступного дня.

Тож, здавалося б, якщо дії такі прості і для платника, і для самого ПФУ, навіщо вкотре карати платників, адже суму ЄВС фактично сплачено, а це свідчить про те, що платник не мав наміру сплатити ЄВС не на той рахунок, оскільки не отримав вигоду від цього? Але, здається, що з метою наповнення бюджету ПФУ «пенсійники» готові на все. Тому оспорювати нараховані працівниками ПФУ санкції доведеться хіба що в суді. А для цього радимо озброїтися аргументами, викладеними нами в

Пошті тижня «Якщо єдиний внесок сплатили не на той рахунок…» // «БТ», 2011, № 21, с. 44).

На майбутнє радимо уважно ставитися до перерахування платежів з ЄВС та перераховувати їх на належні рахунки ПФУ, щоб не марнувати часу на оспорювання застосованих «пенсійниками» санкцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі