Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку

Редакція БТ
Наказ від 26.09.2011 р. № 1204

МІНФІН УНІС ЗМІНИ ДО П(С)БО

щодо обліку загальновиробничих витрат і не лише

 

Наказ Міністерства фінансів України від 26.09.11 р. № 1204

«Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку»

 

Як і очікувалося, Мінфін уніс зміни до низки

П(С)БО щодо обліку загальновиробничих витрат і деяких інших норм. Більшість змін, по суті, мають «технічний» характер, оскільки спрямовані на приведення застарілих положень П(С)БО у відповідність до нових вимог Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Проблема полягає тільки в тому, що Мінфін дещо «запізнився» з оприлюдненням наказу (наказ, що коментується, набирає чинності з дня опублікування, на момент підготовки номера не опублікований і відповідно не набрав чинності), у зв’язку з чим при складанні фінансової звітності за 9 місяців 2011 року підприємства змушені на власний розсуд інтерпретувати застарілі норми П(С)БО*.

* Як це зробити, ми розповідали у статті «Загальновиробничі витрати: новий порядок відображення в обліку» // «БТ», 2011, № 42, с. 15.

Відзначимо основні моменти внесених новацій.

1.

Загальновиробничі витрати (ЗВВ). Нагадаємо, що з 01.08.11 р. змінені формулювання п. 138.8 ПКУ передбачають уключення до складу собівартості виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг серед іншого ЗВВ за правилами, зазначеними в П(С)БО. Тому з цієї дати альтернативний «податковий» порядок відображення в бухгалтерському обліку таких витрат застосовуватися не повинен. У зв’язку з викладеним Мінфін уніс, зокрема, зміни до:

П(С)БО 16 «Витрати» (вилучено п. 11.1, що передбачає можливість застосування «податкового» варіанта обліку ЗВВ);

П(С)БО 3 «Фінансові результати» (вилучено абз. 2 і п. 19.1, що застерігають специфіку відображення у ф. № 2 ЗВВ, які обліковують за «податковими» правилами, та ряд. 045 «Загальновиробничі витрати» ф. № 2). У зв’язку з цим при заповненні ф. № 2 за 2011 р. відображені у ф. № 2 за 9 місяців 2011 року в ряд. 045 ЗВВ наводитимуться в ряд. 040 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)». Отже, цей рядок визначатиметься як сума ряд. 040 і 045 форми № 2 за 9 місяців плюс відповідні показники IV кварталу;

П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» (змінено редакцію п. 5.6 розд. II, відповідно до якої тепер приписано у статті «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» показувати виробничу собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) та/або собівартість реалізованих товарів, визначену за нормами П(С)БО 16; виключено згадку про ЗВВ з п. 5.7 розд. II і п. 2.6 розд. III; згідно зі зміненими формулюваннями п. 2.5 розд. III «нульовики» також показують ЗВВ у статті «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)»).

Із цього випливає, що ф. № 2-м за 2011 рік заповнюватиметься так: у

ряд. 080 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» ф. № 2-м зазначаються собівартість реалізованої продукції та ЗВВ, списані на реалізацію за період з 01.01.11 р. до 31.12.11 р. (кореспонденції: Дт 90 — Кт 23, 26; Дт 90, 79 — Кт 91); у ряд. 090 «Інші операційні витрати» ф. № 2-м наводяться усі витрати, зазначені в п. 5.7 розд. II П(С)БО 25, за винятком ЗВВ;

Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291, далі — Інструкція № 291 (вилучено «податкову» кореспонденцію Дт 79 «Фінансові результати» — Кт 91 «Загальновиробничі витрати»);

Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій суб’єктів малого підприємництва, затвердженого наказом Мінфіну України від 19.04.01 р. № 186 (доповнено рахунком «91 Загальновиробничі витрати» з таким описом: «Облік та узагальнення інформації про накладні виробничі витрати на організацію та управління виробництвом, а також витрати на утримання та експлуатацію машин і устаткування»).

2. Інші зміни у ф. № 1 «Баланс».

Згідно зі зміненими положеннями:

кошти в касі наводитимуться у ф. № 1 не у вписуваному рядку, а у «стаціонарному» ряд. 231 «у тому числі в касі»;

— в оновлених формулюваннях

абз. 2 п. 6 П(С)БО 2 «Баланс» наголошено на тому, що: «При складанні балансу та відповідних форм фінансової звітності підприємств з урахуванням показників окремого балансу та відповідних форм окремої фінансової звітності інформація про внутрішньогосподарські розрахунки (взаємні зобов’язання у рівній сумі) не наводиться». Власне кажучи, так слід було діяти й раніше.

3. Податкові різниці

. У зв’язку з тим, що процедуру визначення оподатковуваного прибутку з урахуванням податкових різниць перенесено з 01.01.12 р. на 01.01.13 р. (п. 1 підрозд. 4 розд. XX ПКУ), строк набрання сили П(С)БО «Податкові різниці» також «відсунуто» на 01.01.13 р.

4.

Особливості бухгалтерського обліку в підприємств, що здійснюють виробництво, транспортування, постачання теплової енергії, а також надають послуги з централізованого водопостачання і водовідведення. Для зазначених підприємств передбачили певні новації, зокрема, їм приписано:

— вести облік доходів і витрат на окремих субрахунках щодо кожного виду діяльності, який підлягає ліцензуванню (зміни до

Інструкції № 291);

— складати звітність за сегментами (зміни до

П(С)БО 29 «Фінансова звітність за сегментами»).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі