Теми статей
Обрати теми

Про обкладення єдиним внеском роялті та орендної плати

Редакція БТ
Лист від 10.08.2011 р. № 16534/03-20

ЄДИНИЙ ВНЕСОК З РОЯЛТІ ТА ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ —

порядок справляння роз’яснює Пенсійний фонд

 

Лист Пенсійного фонду України від 10.08.11 р. № 16534/03-20

«Про обкладення єдиним внеском роялті та орендної плати»

 

У

листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) спробував роз’яснити, як обкладати єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) суми роялті та орендної плати.

Стосовно суми

винагороди за договором найму (оренди) цивільно-правового характеру ПФУ справедливо зауважив, що ЄВС на них не нараховується. Підстава — відносини, які виникають при укладенні договору найму (оренди) (ст. 759 глави 58 Цивільного кодексу України), не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. У свою чергу, Закон про ЄВС* передбачає справляння ЄВС не з усіх винагород за ЦП-договорами, а лише за тими, за якими виконуються роботи або надаються послуги. На це раніше ПФУ вказував у своєму роз’ясненні від 11.03.11 р. (ком. у «БТ», 2011, № 13, с. 6).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Що стосується

роялті, то, на жаль, у листі, що коментується, ПФУ не дав чіткої відповіді на запитання, чи потрібно обкладати ЄВС такі виплати. При цьому ПФУ процитував норму п. 9 розд. I Переліку № 1170**, згідно з якою не нараховують ЄВС на винагороду, що виплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури і мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та (або) оплата їх праці, що нараховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві. Також ПФУ навів визначення роялті з п.п. 14.1.225 Податкового кодексу України: «роялті — будь-який платіж, отриманий як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським та суміжним правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, передачі (програми) організацій мовлення, будь-яким патентом, зареєстрованим знаком на товари і послуги чи торгівельною маркою, дизайном, секретним кресленням, моделлю, формулою, процесом, правом на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау)».

** Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

Ми вважаємо так: оскільки отримання роялті не передбачає виконання будь-яких робіт або надання послуг, то ЄВС з нього справляти не потрібно.

Нагадаємо також, що питанням справляння ЄВС за авторськими договорами ПФУ присвятив також

лист від 11.07.11 р. № 14179/03-30 // «БТ», 2011, № 36, с. 11.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі