Теми статей
Обрати теми

Про нарахування єдиного внеску на суми страхових внесків

Редакція БТ
Лист від 26.08.2011 р. № 17928/03-20

ПЛАТЕЖІ ЗА ДОВГОСТРОКОВИМ СТРАХУВАННЯМ,

сплачені роботодавцем за працівників, є об’єктом
для справляння ЄВС — роз’яснює Пенсійний фонд

 

Лист Пенсійного фонду України від 26.08.11 р. № 17928/03-20

Лист Пенсійного фонду України від 30.03.11 р. № 6174/03-30

«Про нарахування єдиного внеску на суми страхових внесків»

 

У

листах, що коментуються, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) вказав на необхідність нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) на суму внесків за договорами довгострокового страхування.

ПФУ зауважив, що визначення видів виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄВС здійснюють на підставі

Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (далі — Інструкція № 5).

Згідно з

п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 витрати в розмірі страхових внесків підприємств (крім випадків, зазначених у п. 3.5 Інструкції № 5) на користь працівників, пов’язаних з добровільним страхуванням (особистим, страхуванням майна), належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат. А тому такі платежі у складі зарплати обкладаються ЄВС.

На цій підставі в

листі від 26.08.11 р. № 17928/03-20, що коментується, ПФУ доходить висновку: суми внесків за договорами довгострокового страхування належать до фонду оплати праці як виплата соціального характеру у грошовій та натуральній формах і тому є базою для нарахування ЄВС.

Наважимося не погодитися з таким висновком ПФУ. Чомусь ПФУ в

листах, що коментуються, умовчав про виплати, названі в п. 3.5 Інструкції № 5, до яких належать внески підприємств за договорами добровільного медичного та пенсійного страхування працівників та членів їх сімей. І оскільки вони не включаються до фонду оплати праці, а також названі в п. 2 розд. II Переліку № 1170*, їх не обкладають ЄВС.

* Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

У свою чергу, практично всі договори пенсійного страхування є довгостроковими. Але це не означає, що виплати за ними потрібно обкладати ЄВС, адже вони не включаються до бази, позаяк не включаються до фонду оплати праці і до того ж зазначені в

п. 2 розд. II Переліку № 1170.

Висновок другого

листа, що коментується, — від 30.03.11 р. № 6174/03-30 відрізняється від попереднього тим, що ПФУ зазначає про включення до фонду оплати праці внесків за договорами довгострокового страхування життя і, відповідно, вважає, що їх слід обкладати ЄВС. З цим ми також не згодні. Незважаючи на те що страхування життя і пенсійне страхування є предметами особистого страхування (ст. 4 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР), страхові організації в межах недержавного пенсійного забезпечення укладають договори страхування довічної пенсії, страхування ризику настання інвалідності або смерті учасника фонду (ч. 3 ст. 2 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» від 09.07.03 р. № 1057-IV). А тому договори пенсійного страхування здебільшого включають і страхування життя.

Тому перш ніж нараховувати ЄВС на виплати за довгостроковим договором страхування, слід визначити, чи не належить він до договорів добровільного пенсійного страхування. Якщо ні, то нараховуйте і сплачуйте з таких платежів ЄВС. Якщо ж ідеться про укладені договори пенсійного страхування, то ЄВС нараховувати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі