Теми статей
Обрати теми

Про адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання або неподання звітності до служби зайнятості

Редакція БТ
Лист від 23.09.2011 р. №

ЗВІТНІСТЬ ДО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ:

яка відповідальність за неподання?

 

Лист Державного центру зайнятості від 23.09.11 р. № ДЦ-04-6691/0/6-11

«Про адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання або неподання звітності до служби зайнятості»

 

У

листі, що коментується, Держцентр зайнятості порушив питання адміністративної відповідальності за несвоєчасне подання або неподання до служби зайнятості звітності, передбаченої ст. 20 Закону України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII (далі — Закон про зайнятість), а саме:

— ф. № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій»;

— ф. № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників»;

— ф. № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників»;

— ф. № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників».

Адміністративна відповідальність

за несвоєчасне подання або неподання до служби зайнятості звітності передбачено ст. 1653 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) для роботодавців, винних у несвоєчасному поданні або неподанні відомостей про прийняття на роботу працівників, тобто тільки щодо ф. № 5-ПН.

Водночас, як зазначає Держцентр зайнятості в

листі, що коментується, ч. 5 ст. 20 Закону про зайнятість регламентує надання роботодавцями інформації державній службі зайнятості про заплановане та фактичне вивільнення працівників на підставі п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та передбачає відповідальність роботодавців у вигляді штрафу за неподання та несвоєчасне подання цієї інформації (ф. № 4-ПН (план) і ф. № 4-ПН (факт)).

Так, згідно з

абзацом першим ч. 5 ст. 20 Закону про зайнятість при звільненні працівників (у тому числі працюючих пенсіонерів та інвалідів) у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності, про це не пізніше ніж за 2 місяці в письмовій формі роботодавці повідомляють державну службу зайнятості, указуючи підстави і строки вивільнення, найменування професій, спеціальностей, кваліфікації, розмір оплати праці, а в десятиденний строк після вивільнення — надсилають списки фактично вивільнених працівників, позначаючи в них інвалідів.

У разі ненадання або порушення строків надання цих даних стягується

штраф у розмірі річної заробітної плати за кожного вивільненого працівника. Ці кошти зараховуються до Фонду соцстрахування на випадок безробіття та використовуються для фінансування заходів щодо працевлаштування і соціального захисту працівників, які вивільняються.

Держцентр зайнятості стверджує, що

норма ч. 5 ст. 20 Закону про зайнятість є обов’язковою в усіх випадках, коли звільнення працівників здійснюється на підставах п. 1 ст. 40 КЗпП. Винятків із цього правила законодавством не передбачено.

Що стосується звіту за

ф. № 3-ПН, то в листі, що коментується, зазначено таке: адміністративної та фінансової відповідальності за його неподання законодавством не передбачено. На це ми також указували у статті «Звіти до центру зайнятості: про вакансії, прийнятих та звільнених працівників» // «БТ», 2011, № 29, с. 28*.

* Але потрібно мати на увазі, що після опублікування цієї статті затвердили нові у ф. № 5-ПН — див. ком. «Звіт про прийнятих працівників (форма № 5-ПН) та Інструкцію щодо його заповнення викладено в новій редакції» // «БТ», 2011, № 34, с. 6.

Крім того, Держцентр зайнятості в листі, що коментується, зауважив: обмежень у способі подання роботодавцями цих форм звітності (поштою чи особисто) законодавством не передбачено. Тому можете подавати їх так, як вам зручно. Оскільки в інструкціях** щодо заповнення цих форм про спосіб їх подання нічого не йдеться, можна провести аналогію зі Звітом про зайнятість і працевлаштування інвалідів та при поданні поштою ф. № 3-ПН, ф. № 4-ПН (план), ф. № 4-ПН (факт) і ф. № 5-ПН датою подання вважати дату, зазначену на поштовому штемпелі (п. 2 Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, які використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затвердженого постановою КМУ від 31.01.07 р. № 70). Тому якщо ви вирішите відіслати звітність поштою, радимо робити це своєчасно і не чекати останнього дня.

** Інструкції щодо заповнення форм звітності № 3-ПН, № 4-ПН (план), № 4-ПН (факт) затверджено наказом Мінпраці від 19.12.05 р. № 420, та Інструкція щодо заповнення ф. № 5-ПН, затверджена наказом Мінсоцполітики від 14.07.11 р. № 279.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі