Теми статей
Обрати теми

Про визнання недійсною податкової консультації

Редакція БТ
Постанова від 13.10.2011 р. № 2

ОСОБА, ЯКА ТИМЧАСОВО ЗБЕРІГАЄ ВІДХОДИ,

не є платником екоподатку — позиція суду

 

Постанова Донецького окружного адміністративного суду від 13.10.11 р. у справі № 2а/0570/16902/2011

«Про визнання недійсною податкової консультації»

 

Чим ближче до закінчення терміну подачі квартальної звітності з екологічного податку (далі — екоподаток), тим гострішою стає дискусія з приводу обкладення екоподатком відходів, що тимчасово зберігаються у суб’єкта господарювання.

Нагадаємо, що податківці при розгляді цього питання зайняли фіскальну позицію і наполягають на сплаті екоподатку навіть за тимчасове зберігання побутових відходів (див. ком.

«Екоподаток за розміщення відходів: ДПАУ продовжує наполягати на своєму» // «БТ», 2011, № 42, с. 7).

Ми з такою позицією не погоджуємося*. У цьому нас підтримує Мінекології (

листи від 04.08.11 р. № 14364/07/10-11 та від 05.09.11 р. № 16687/07/10-11**) та Мінрегіонбуд (лист від 04.08.11 р. № 7/12-8463).

* Ознайомитися з нашими аргументами можна у консультації «Екоподаток: окремі нюанси оподаткування та складання звітності» // «БТ», 2011, № 30, с. 31.

** Див. ком. «Екоподаток: «ведмежа послуга» від Мінекології» // «БТ», 2011, № 43, с. 6.

Як і очікувалось, до цього спору долучились судові органи. Донецький окружний адміністративний суду у

постанові, що коментується, визнав недійсною індивідуальну податкову консультацію місцевої ДПІ у Київському районі м. Донецька, в якій було надане роз’яснення, тотожне думці головного податкового органу щодо оподаткування відходів (див. «Особи, які тимчасово зберігають відходи, не є платниками екоподатку»).

 

Особи, які тимчасово зберігають відходи, не є платниками екоподатку

Витяг із постанови, що коментується

«Отже, як слідує із системного аналізу вказаних правових норм, платниками екологічного податку <…> є особи, які здійснюють розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, на використання яких отримано дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері поводження з відходами.

Таким чином, зважаючи на те, що позивач не здійснює розміщення відходів у спеціально відведених місцях та не має відповідного дозволу на використання вказаних місць, він не є платником екологічного податку, хоча і не входить до суб’єктного складу осіб, які не є платниками зазначеного податку. За даних обставин платниками такого податку є організації, що безпосередньо здійснюють розміщення відходів позивача на спеціально відведених місцях у відповідності до укладених договорів на здійснення вивозу та утілізації побутових відходів.

З урахуванням наведених доводів та доказів суд дійшов висновку про необґрунтованість спірної податкової консультації та її невідповідність обставинам справи і нормам матеріального права».

 

Безумовно,

постанова, що коментується не є гарантією того, що податківці змінять свою позицію у питанні стягнення екоподатку за розміщення відходів, адже вона може бути оскаржена. Однак наявність такої позиції суду дає надію сміливим суб’єктам господарювання, що не погодились із вимогами податківців і не сплачували екоподаток за відходи, які передані для утилізації іншим особам, що їх спроба відстояти свою позицію може бути вдалою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі