Теми статей
Обрати теми

Сплата єдиного внеску підприємцем-єдиноподатником при виході на пенсію за Списком № 1

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Сплата єдиного внеску підприємцем-єдиноподатником
при виході на пенсію за Списком № 1

 

Я підприємець-пенсіонер (за 1-ю сіткою — «через шкідливість») пішла на пенсію у 45 років. Чи необхідно мені сплачувати єдиний внесок «за себе» після набуття чинності Законом з 06.08.11 р.? І як сплачувати єдиний податок: тільки до бюджету 43 % або 57 % до ПФУ теж потрібно сплачувати?

(запитання поставлене під час веб-конференції; сайт buhgalter.com.ua

 

Із серпня 2011 року

усі підприємці — пенсіонери за віком та інваліди, які отримують пенсію або соціальну допомогу та обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) «за себе». Вони можуть сплачувати ЄВС на добровільних засадах. Це передбачено оновленою з 06.08.11 р. редакцією ч. 4 ст. 4 Закону про ЄВС*: «Особи, зазначені у пункті 4 частини першої цієї статті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування». Відповідні зміни до Закону про ЄВС унесено Законом України від 07.07.11 р. № 3609-VI (далі — Закон № 3609; див. Тему тижня «Генеральна чистка» в Податковому кодексі» у «БТ», 2011, № 33, с. 3). Ці зміни набрали чинності з 06.08.11 р., але підприємці-єдиноподатники, які є пенсіонерами за віком та інвалідами, можуть не сплачувати ЄВС «за себе» за весь серпень — за період з 1 по 5 серпня сплачувати ЄВС не потрібно. Про це йдеться в роз’ясненні ПФУ від 18.08.11 р., розміщеному на офіційному сайті ПФУ (див. «БТ», 2011, № 37, с. 13).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Зверніть увагу на те, що звільнення від сплати ЄВС поширюється виключно на самого підприємця. Тому ЄВС, нарахований та утриманий із зарплати найманих працівників, підприємець сплачує в загальному порядку.

Продубльовано норму про звільнення від платежів і в

п. 2.5 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5 (Інструкцію оновлено з 21.10.11 р.; див. ком. у «БТ», 2011, № 42, с. 4).

Згідно з

п. «а» частини першої ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII вийти на пенсію за віком на пільгових умовах мають право жінки, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за Списком № 1**, після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на таких роботах.

** Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений постановою КМУ від 16.01.03 р. № 36.

Оскільки, ви, мабуть, вийшли саме на таку

пенсію за віком (на пільгових умовах), то на вас як на підприємця-єдиноподатника, що є пенсіонером за віком, поширюється звільнення від сплати ЄВС «за себе». Тому із серпня 2011 року ви не зобов’язані сплачувати єдиний внесок «за себе» в сумі не менше мінімального розміру за кожен місяць роботи на єдиному податку. Якщо є бажання, можна бути добровільним платником ЄВС «за себе».

Що стосується сплати

єдиного податку, то починаючи з періодів 2011 року його потрібно сплачувати до бюджету в розмірі 43 % від установленої ставки. При цьому розподіл коштів єдиного податку до соцфондів Держказначейством не здійснюється. Цю норму передбачено п. 3 підрозд. 8 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ). При цьому перераховувати 57 % від ставки єдиного податку кудись окремо не потрібно.

У цьому питанні нічого не змінилося і після набуття чинності

Законом № 3609. Однак у податківців із цього приводу інша думка. У консультації в Єдиній базі податкових знань (на сайті ДПАУ sta.gov.ua) вони вказують на необхідність сплати єдиного податку за повною ставкою на рахунки до відповідного бюджету (без розподілу) для підприємців — пенсіонерів за віком та інвалідів , які отримують пенсію або соціальну допомогу (тобто для осіб, звільнених від обов’язку сплачувати ЄВС «за себе»). А от якщо такий підприємець буде добровільним платником ЄВС, то до бюджету він має сплачувати суму єдиного податку з урахуванням розподілу (лише 43 %).

Вважаємо таку позицію податківців незаконною

, а вимоги сплачувати єдиний податок за повною ставкою — неправомірними. ПКУ не ставить необхідність сплати єдиного податку у залежність від сплати ЄВС. У п. 3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ зазначається, що «єдиний податок <…> сплачується на рахунок відповідного бюджету в розмірі частини єдиного податку <…>, що підлягають перерахуванню до цих бюджетів відповідно до норм Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (з наступними змінами) <…>. При цьому розподіл коштів єдиного податку <…> на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється». У свою чергу, згідно зі ст. 2 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 до бюджету потрапляють лише 43 % від ставки єдиного податку, які й сплачували єдиноподатники з початку 2011 року.

Крім того, нам здається, що звільнення від сплати ЄВС для підприємців — пенсіонерів та інвалідів, які отримують пенсію або соціальну допомогу, запроваджено якраз тому, що вони вже мають право на пенсію (допомогу). Отже, їм накопичувати внески вже не потрібно.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі