Теми статей
Обрати теми

Декілька оплат від одного контрагента протягом дня — скільки податкових накладних виписувати?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Декілька оплат від одного контрагента протягом дня —
скільки податкових накладних виписувати?

 

Протягом дня покупець здійснив дві оплати на загальну суму більше 600 тис. грн. Чи потрібно складати за такими операціями одну податкову накладну та реєструвати її у Єдиному реєстрі податкових накладних?

(м. Львів)

 

Щоб відповісти на це запитання, нагадаємо деякі аспекти щодо виписки податкових накладних (ПН).

Згідно з

п.п. «а» п. 187.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) датою виникнення податкових зобов’язань продавця вважається будь-яка з подій, що сталася раніше, зокрема, дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню.

У

п. 201.4 ПКУ передбачено, що ПН виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця, а у п. 201.7 ПКУ передбачено, що ПН виписується на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Отже, якщо аванси надійшли у різні дні, то однозначно на кожну суму авансу потрібно складати окрему ПН. А от про порядок складання ПН у ситуації, коли попередня оплата надійшла на поточний рахунок у вигляді декількох платежів за один день, у

ПКУ нічого не сказано.

Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969,

у п. 14 якого податківці слово в слово процитували норми п. 201.7 ПКУ, теж не дає відповіді на це питання.

Фахівці ДПАУ висловили свою позицію з цього приводу у «

ВПСУ»*, 2011, № 10, с. 25 (див. «Податкові накладні на декілька оплат — позиція податківців»).

* Журнал «Вісник податкової служби України».

 

Податкові накладні на декілька оплат — позиція податківців

Витяг із консультації, опублікованої у «ВПСУ», 2011, № 10, с. 25

«<…> податкова накладна виписується на загальну суму грошових коштів, що надійшли від покупця протягом дня (як оплата за товари/послуги, які має бути поставлено за одним договором), незалежно від того, надійшли вони на один або на декілька розрахункових рахунків.

Якщо в таких накладних сума ПДВ більша суми, зазначеної в п. 11 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу, вони підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

У разі якщо здійснюється попередня оплата за товари/послуги, які має бути поставлено за декількома договорами, податкові накладні виписуються на відповідну суму авансу за кожним договором окремо».

 

З тим, що по оплатах, які надійшли протягом одного дня за різними договорами, потрібно виписувати окремі ПН, ми цілком згодні. У кожній з таких ПН будуть вказані дата і номер кожного окремого договору (обов’язковий реквізит ПН).

А от із висновком про те, що за сумами, які протягом дня надійшли за одним договором, має складатись одна ПН, ми можемо погодитись лише частково.

Справа у тому, що контрагенти можуть укладати договір не на конкретну операцію, а на певний строк, наприклад, на рік. Згідно з таким договором на кожну операцію продавець складає окремий рахунок для оплати та окремий документ, який підтверджує постачання товарів/послуг (накладна, акт про надання послуг тощо).

Якщо протягом дня надходить оплата за такими окремими рахунками (різними операціями), то, на наш погляд, так само, як і при оплаті за різними договорами, мають складатись окремі ПН.

А от випадку, коли протягом дня постачальник отримує декілька оплат по одному рахунку (по одній операції), то на такі часткові оплати слід скласти одну ПН та, за необхідності, зареєструвати її у

Єдиному реєстрі податкових накладних.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі