Теми статей
Обрати теми

Про обкладення ПДВ послуг з обробки давальницької сировини

Редакція БТ
Лист від 03.08.2011 р. № 14015/6/16-1515-06

ПОСЛУГИ З ДАВАЛЬНИЦЬКОЇ ПЕРЕРОБКИ СИРОВИНИ:

умови застосування ставки ПДВ 0 %
при постачанні нерезиденту

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.08.11 р. № 14015/6/16-1515-06

«Про обкладення ПДВ послуг з обробки давальницької сировини»

 

Як відомо, місце постачання послуг* з давальницької переробки сировини визначається за місцем їх фактичного постачання, тобто за місцем фактичного виконання (див.

абз. «г» п.п. 186.2.1 Податкового кодексу України, далі — ПКУ). Як наслідок, виконання таких послуг на території України буде об'єктом обкладення ПДВ незалежно від того, хто є замовником: резидент чи нерезидент.

* Нагадаємо, що згідно з п.п. 14.1.185 ПКУ поняття послуг для цілей ПДВ включає й роботи.

Однак за дотримання певних умов ставка ПДВ для таких послуг може становити 0 %. Так,

абз. «б» п.п. 195.1.3 ПКУ встановлено, що нульова ставка, зокрема, застосовується до «…послуг, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України платником, що виконував такі роботи, або отримувачем-нерезидентом. При цьому до робіт з рухомим майном належать роботи з переробки товарів, що можуть включати власне переробку (обробку) товарів — монтаж, збирання, монтування та налагодження, у результаті чого створюються інші товари, у тому числі постачання послуг з переробки давальницької сировини, а також модернізацію та ремонт товарів, що передбачає проведення комплексу операцій з частковим або повним відновленням виробничого ресурсу об'єкта (або його складових частин), визначеного нормативно-технічною документацією, у результаті виконання якого передбачається поліпшення стану такого об'єкта».

Оскільки

ст. 1 Закону України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних стосунках» від 15.09.95 р. № 327/95-ВР (далі — Закон № 327), а також безпосередньо п.п. 14.1.134 ПКУ не прив'язують операції з давальницькою сировиною** до кількості замовників та виконавців, то виникає запитання: чи можуть субпідрядники, задіяні в операціях з давальницькою сировиною, застосовувати нульову ставку?

** Згідно зі ст. 1 Закону № 327 на кожному етапі переробки вартість давальницької сировини має становити не менше 20 % загальної вартості готової продукції.

У

листі, що коментується, ДПАУ висловила свою позицію з цього питання. На думку авторів листа, «нульова ставка застосовується за наявності договору між замовником-нерезидентом та резидентами-виконавцями, письмового зобов'язання про вивезення готової продукції з митної території України, копії ВМД на вивезення готової продукції».

Ураховуючи практичний аспект проведення органами ДПІ перевірок, останні тенденції в судовій практиці стосовно дійсності правочинів та визначення їх змісту, вважаємо за доцільне та бажане дослухатися до позиції ДПАУ. Тим більше при повній прозорості давальницької переробки виконати умови податківців у принципі можливо.

Водночас справедливості заради зауважимо, що

ПКУ для застосування нульової ставки з давальницькими операціями не встановлює жодної подібної вимоги.

Тому, на наш погляд, нульову ставку також може бути застосовано співвиконавцем, якщо:

— договір на виконання робіт з переробки сировини з нерезидентом укладено основним виконавцем, а між ним та співвиконавцем укладено «звичайний» договір, в якому зазначено, що для переробки поставляється імпортована давальницька сировина. Крім цього, у договорі із субпереробниками можна додати посилання на реквізити договору з нерезидентом;

— зобов'язання щодо вивезення готової продукції взяв на себе основний виконавець (у співвиконавця можуть бути лише копії відповідних документів);

— експортером готової продукції, переробленої співвиконавцем, є основний виконавець, що підтверджується копіями відповідних ВМД.

Більш того, якщо уважно придивитися до

абз. «б» п.п. 195.1.3 ПКУ, то на застосування нульової ставки може претендувати й резидент — замовник послуг з давальницької переробки. Головне, щоб товари, які підлягають переробці в Україні, було ввезено в Україну для переробки, а результати переробки — вивезено після такої переробки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі