Теми статей
Обрати теми

Про обкладення єдиним внеском сум авторських винагород

Редакція БТ
Лист від 11.07.2011 р. № 14179/03-30

ЄДИНИЙ ВНЕСОК З АВТОРСЬКИХ ВИНАГОРОД —

порядок справляння роз'яснює Пенсійний фонд

 

Лист Пенсійного фонду України від 11.07.11 р. № 14179/03-30

«Про обкладення єдиним внеском сум авторських винагород»

 

У

листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) спробував роз'яснити, як обкладати єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) суми авторських винагород.

Із запровадженням ЄВС згідно зі

ст. 7 Закону про ЄВС* до бази оподаткування включаються зарплата й винагороди за договорами цивільно-правового характеру (далі — ЦП-договір), а також лікарняні.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

При використанні праці авторів можливе укладення трудового договору згідно з нормами

Кодексу законів про працю України або ЦП-договорів відповідно до норм Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ). При цьому ЦКУ передбачено п'ять видів авторських договорів (ст. 1107):

1) ліцензія на використання об’єкта права інтелектуальної власності (

ст. 1108 ЦКУ);

2) ліцензійний договір (

ст. 1109 ЦКУ);

3) договір про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності (

ст. 1112 ЦКУ);

4) договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності (

ст. 1113 ЦКУ);

5) інший договір щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

Якщо автор

перебуває у трудових відносинах, то, як правильно зауважив ПФУ в листі, що коментується, гонорар, що нараховується штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, закладів мистецтва за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, включається до фонду основної зарплати згідно з п.п. 2.1.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (далі — Інструкція № 5). ЄВС у цьому випадку справляють за ставками, передбаченими для зарплати.

Що стосується винагород за авторськими ЦП-договорами, то на сьогодні суми, які виплачуються за ними, не є об'єктом для справляння ЄВС, і ось чому. ЄВС згідно зі

ст. 7 Закону про ЄВС справляють з винагород за ЦП-договорами, за якими виконуються роботи або надаються послуги. При цьому з п'яти перелічених вище видів авторських договорів винагороду лише за одним можна розцінювати як винагороду за виконання роботи — це договір про створення за замовленням та використання об’єкта права інтелектуальної власності (ст. 1112 ЦКУ), оскільки об'єкт інтелектуальної власності на момент укладення договору ще не створено і автор своєю творчою працею створюватиме його згідно з вимогами, викладеними замовником.

Інші ЦП-договори (

ст. 1108, 1109 і 1113 ЦКУ) не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. Тому з виплат за ними ЄВС не справляють. На це вказує і ПФУ в листі, що коментується, але тільки стосовно двох видів договорів — ліцензійного договору (ст. 1109 ЦКУ) і договору про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності (ст. 1113 ЦКУ), забувши згадати ще й ліцензію на використання об’єкта права інтелектуальної власності (ст. 1108 ЦКУ).

Здавалося б, що з винагороди за договором про створення за замовленням та використання об’єкта права інтелектуальної власності (

ст. 1112 ЦКУ) як з договору, за яким виконуються роботи, потрібно справляти ЄВС, як це було раніше передбачено для справляння пенсійних внесків (див. листи ПФУ від 28.07.10 р. № 18241/Я-6 («БТ», 2010, № 40, с. 10), від 20.10.20 р. № 13571/03-20 і від 06.12.04 р. № 12353/04). Однак з 01.01.11 р. є підстави не справляти ЄВС із винагороди за таким договором, оскільки згідно з п. 9 розділу I Переліку № 1170* ЄВС не нараховують на винагороду, «що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та (або) оплата їх праці, що нараховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві». Подібну думку й раніше висловлювали працівники ПФУ у своїх консультаціях (див. Пошту тижня «Винагорода за авторським договором та ЄВС» // «БТ», 2011, № 24, с. 31).

* Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на яких не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

Водночас ПФУ у сьогоднішньому

листі зробив помилковий, на наш погляд, висновок: якщо «винагорода згідно з цивільно-правовим договором за створення твору виплачується видавництвом автору, який є його працівником, то на таку винагороду єдиний внесок нараховується на загальних підставах». Ми вважаємо, що при справлянні ЄВС із винагород, які виплачуються авторам, слід виходити з принципу:

— «автор отримує винагороду згідно з умовами трудового договору → ЄВС нараховують як на зарплату»;

— «автор отримує винагороду згідно з умовами ЦП-договору ЄВС не справляють».

При цьому не має значення, чи перебуває автор, який одержує винагороду за ЦП-договором, ще й у трудових відносинах з підприємством, що виплачує таку винагороду, отримуючи при цьому ще й виплати за трудовим договором.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі