Теми статей
Обрати теми

Про поставку заставного майна

Редакція БТ
Лист від 17.06.2011 р. № 11306/6/16-1515-15

ПРОДАЖ ЗАСТАВНОГО МАЙНА:

коли застосовується пільга з ПДВ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.06.11 р. № 11306/6/16-1515-15

«Про поставку заставного майна»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ виклала своє бачення порядку застосування пільги з п. 197.12 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) щодо звільнення від обкладення ПДВ операцій банків та інших фінустанов з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, переданого особами, які не є платниками ПДВ, у заставу, у тому числі в іпотеку, на яке було звернено стягнення.

1. Пільгування за п. 197.12 ПКУ

. По суті, податківці відтворили в листі ті самі умови застосування цієї пільги, що висувалися ними й за часів дії Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ). Це пов'язане з тим, що формулювання п. 197.12 ПКУ ідентичні нормам п. 5.19 Закону про ПДВ. Як і в листі ДПАУ від 29.09.09 р. № 21134/7/16-1517, податківці зауважили, що порядок застосування пільги залежить від умов звернення стягнення на заставне майно:

— якщо ломбард не набуває права власності та не прибуткує на баланс предмет застави та реалізує його (продає самостійно, у тому числі до Держскарбниці НБУ, або передає на реалізацію іншим особам, у тому числі на умовах договору комісії), така операція звільняється від обкладення ПДВ за

п. 197.12 ПКУ;

— якщо ж предмет застави переходить у власність ломбарду шляхом звернення стягнення, а вже потім ломбард продає таке майно іншим особам, на такі операції пільга з

п. 197.12 ПКУ не поширюється і вони підлягають обкладенню ПДВ згідно з п. 185.1 ПКУ за ставкою 20 %.

Аналогічне роз'яснення стосовно операцій продажу заставного майна (іпотеки), узятого на баланс банку та отриманого як погашення заборгованості за кредитом від фізичної особи, наведено в

ЄБПЗ, розділ 130.16.07.

Ми вважаємо, що певна логіка в такому підході податківців є. Умови застосування пільги з

п. 197.12 ПКУ сформульовано розпливчасто, з них лише випливає, що пільгуються операції постачання фінустановами заставного майна неплатників ПДВ, на яке було звернено стягнення. Сутність застосування цієї пільги полягає в тому, щоб фінустанова не обкладала ПДВ ту поставку майна неплатників ПДВ (заставленого майна), що здійснюється в межах ужиття заходів щодо його стягнення. Фактично це поставка майна заставодавця (боржника) іншим особам (умовно перша поставка), яку просто здійснює заставодержатель (фінустанова). У ці умови вписуються посередницькі договори заставодавця з фінустановою-заставодержателем (комісії, доручення).

Якщо ж майно переходить у власність заставодержателя (він задовольняє свої вимоги за рахунок цього майна), то тоді і відбувається перша його поставка від заставодавця до заставодержателя, яка у цей момент потрапляє під пільгу з

п. 197.12 ПКУ (просто покупцем майна є сам заставодержатель). У результаті майно вже втрачає статус закладеного і стає власністю заставодержателя (його власним майном). Заставодержатель може використовувати його у власній діяльності, а може і продати — але тоді пільга за п. 197.12 ПКУ діяти вже не буде.

Тому якщо заставодержатель-фінустанова не бажає додатково «накручувати» ПДВ на операції продажу майна, отриманого в заставу від неплатників ПДВ, йому краще вибрати «посередницьку» схему роботи.

2. Перерахунок податкових зобов'язань

. У листі, що коментується, попутно порушено ще одну важливу проблему — щодо коригуванням податкових зобов'язань із ПДВ у ситуації, коли продавець-фінустанова помилково їх нарахував за звільненими від ПДВ операціями (тобто діючи в межах посередницьких договорів) — див. «Надміру нарахований ПДВ коригується як виправлення помилки».

 

Надміру нарахований ПДВ коригується як виправлення помилки

Витяг із листа, що коментується

«При <…> надмірному нарахуванні та сплаті до бюджету податку на додану вартість ломбард має право на повернення цього податку з бюджету шляхом подання заяви та уточнюючих розрахунків з цього податку до місцевого органу ДПС України з дотриманням строків давності (у тому числі для подальшої сплати в рахунок податку на прибуток) згідно зі ст. 43, 50 і 102 Кодексу та спільним наказом ДПАУ, МФУ, Держказначейства від 21.12.10 р. № 974/1597/499».

 

Тим часом цей підхід до виправлення допущених помилок щодо надміру нарахованого ПДВ не збігається з іншими роз'ясненнями податківців. Зокрема, у

листі вони пропонують виключити надміру нарахований ПДВ як виправлення помилки шляхом зменшення податкових зобов'язань з ПДВ в уточнюючих розрахунках та подання заяви на повернення податку.

Водночас у роз'ясненні в

ЄБПЗ (розділ 130.10) наводиться інша послідовність дій в аналогічних ситуаціях (див. «Надміру нарахований ПДВ коригується як зміна компенсації»).

 

Надміру нарахований ПДВ коригується як зміна компенсації

Роз'яснення з ЄБПЗ, розділ 130.10

«Чи має можливість відкоригувати податкові зобов’язання, задекларовані в податковій декларації з ПДВ, платник податку, який нараховував ПДВ при поставці товарів (послуг), які відповідно до ПКУ звільнені від оподаткування ПДВ або не є об’єктом ПДВ?

Коротка відповідь: Ураховуючи те, що ця операція передбачає зміну вартості операції на суму неправильно нарахованого ПДВ, то на дату повернення покупцю коштів, в даному випадку сум ПДВ, сплачених таким покупцем при придбанні товарів (послуг), що підлягають звільненню, постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування до раніше виписаної податкової накладної, в якому коригує вартість товару, поставленого покупцю з ПДВ, зі знаком «-» на суму податку. Сума коштів, що підлягає перерахуванню продавцем покупцю і відповідає сумі відкоригованого податку, може бути зарахована в рахунок оплати іншого товару та набути статусу оплати за інші товари (послуги), в тому числі і ті, що згідно з ПКУ підлягають звільненню від оподаткування ПДВ. На залишок коштів, що будуть зараховані як оплата за новою операцією, платнику податку необхідно виписати нову окрему податкову накладну».

 

Діяти аналогічно податківці пропонували за часів

Закону про ПДВ (див. п. 4 розд. V листа ДПАУ від 04.12.09 р. № 27084/7/16-1517).

У принципі, у цьому підході податківців є певний сенс, оскільки сума надміру нарахованого ПДВ, що підлягає поверненню продавцю, є безпідставно отриманою ним частиною компенсації товарів, яку має бути йому повернено (

ст. 1212 Цивільного кодексу України). Отже, може йтися про зміну суми компенсації товарів та коригування за п. 192.1 ПКУ.

Неприємність цієї ситуації полягає в тому, що, на думку податківців, виходячи з розміщених у

ЄБПЗ (розділ 130.10) роз’яснень, якщо покупець відмовляється підписувати розрахунок коригування та відкоригувати свій податковий кредит, то законодавчі підстави для коригування податкових зобов'язань у постачальника відсутні.

У результаті виходить, що для коригування надміру нарахованого ПДВ продавцю необхідно повернути цю суму покупцю, виписати розрахунок коригування та проставити на ньому підпис покупця. Якщо ж поставка заставленого майна здійснювалася особам, які не є платниками ПДВ, то відкоригувати податкові зобов'язання з ПДВ продавець не зможе через обмеження з

п. 192.2 ПКУ.

Судячи з усього, скориставшись рекомендаціями, викладеними в

листі, що коментується, фінустанова може відкоригувати надміру нараховані зобов'язання з ПДВ без складання розрахунку коригування до податкової накладної.

Зауважимо також, що покупцям заставленого майна краще поцікавитися, у межах яких договорів діє фінустанова при продажу заставленого майна, і додатково проконтролювати правомірність нарахування нею податкових зобов'язань з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі