Теми статей
Обрати теми

Безготівкова форма розрахунків на СТО. Чи потрібен патент?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Безготівкова форма розрахунків на СТО. Чи потрібен патент?

 

Підприємство на загальній системі оподаткування займається організацією та проведенням технічного обслуговування автомобілів (СТО). Клієнти розраховуються лише в безготівковій формі. Чи потрібен торговий патент?

(м. Черкаси)

 

Так, потрібен.

Згідно з п.п. 267.1.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платниками збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності є суб'єкти господарювання (юрособи та фізособи-підприємці), їх відокремлені підрозділи, які отримують торгові патенти і які здійснюють такі види підприємницької діяльності, як:

а) торговельна діяльність у пунктах продажу товарів;

б) діяльність з надання

платних побутових послуг з переліку, визначеного КМУ;

в) торгівля валютними цінностями в пунктах обміну іноземної валюти;

г) діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).

У вашому запитанні йдеться про послуги, тому варто навести визначення цього поняття: платні послуги для цілей

розділу XII ПКУ — це діяльність, пов'язана з наданням побутових послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівку, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи платіжні картки (п.п. 14.1.151 ПКУ).

Перелік платних побутових послуг

, для надання яких необхідно придбавати торговий патент, затверджено постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1258. У ньому є такий вид діяльності — технічне обслуговування та ремонт автомобілів, мотоциклів, моторолерів і мопедів за індивідуальним замовленням, із зазначенням кодів видів послуг відповідно до галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування».

Висновок:

вид діяльності, яким ви займаєтесь, наведено в Переліку платних побутових послуг, здійснення яких вимагає придбання патенту. При цьому форми розрахунків із клієнтами в цьому випадку не мають визначального значення, оскільки із самого визначення платних послуг можна зробити висновок, що оплата готівкою — це не виняткова форма розрахунків за такі послуги. Також і податкові органи звертали увагу на те, що торговий патент необхідно придбавати незалежно від того, як проводяться розрахунки за надані побутові послуги (див. ЄБПЗ розділ «120», а також «ВПСУ», 2011, № 8, с. 24). Виходить, що без патенту вам не обійтися.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі