Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання періодичних видань

Редакція БТ
Лист від 29.08.2011 р. № 23177/7/15-3417-26

ВІД ПДВ ЗВІЛЬНЕНА ЛИШЕ ВІТЧИЗНЯНА ПЕРІОДИКА:

роз'яснення ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 29.08.11 р. № 23177/7/15-3417-26

«Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання періодичних видань»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз'яснила, які саме періодичні видання звільнено від обкладення ПДВ відповідно до п.п. 197.1.25 Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Так, у вказаному

підпункті передбачено, що звільняються від обкладення податком на додану вартість операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів , підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.

З урахуванням положень

п. 197.4 ПКУ (у якому встановлено, що звільнення від оподаткування товарів, передбачене п. 197.1 ПКУ, поширюється на операції із ввезення на митну територію України) головний податковий орган цілком справедливо дійшов висновку, що згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ надання пільги передбачене лише для товарів вітчизняного виробництва:

— періодичних видань друкованих засобів масової інформації;

— книжок (крім еротичного характеру);

— учнівських зошитів;

— підручників та навчальних посібників.

Якщо такі товари не мають статусу товарів вітчизняного виробництва, то при їх імпорті пільга не застосовується

.

Операції з постачання на митній території України видань еротичного характеру (як ввезених на митну територію України, так і виготовлених в Україні) підлягають оподаткуванню у загальновстановленому порядку із застосуванням ставки ПДВ 20 %.

До таких висновків варто додати деякі уточнення, про які ДПАУ не згадала.

По-перше, крім указаних товарів вітчизняного виробництва, у

п.п. 197.1.25 ПКУ передбачає звільнення від обкладення ПДВ словників українсько-іноземної або іноземно-української мови незалежно від того, де вони видані. Ураховуючи положення п. 197.4 ПКУ імпорт таких словників теж звільняється від обкладення ПДВ.

По-друге, у

п.п. 197.1.25 ПКУ передбачено звільнення від обкладення ПДВ послуг з доставки таких (вітчизняних) періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.

Відповідно доставка вітчизняної періодики по території України звільняється від оподаткування. А от доставка періодичних видань, які не мають статусу товарів вітчизняного виробництва, обкладається ПДВ за ставкою 20 %.

При цьому доставка періодичних видань вітчизняного виробництва за межі митної території України, хоч формально і не підпадає під дію пільги, передбаченої у

п.п. 197.1.25 ПКУ (ця пільга діє лише на території України), але такі послуги, на наш погляд, усе одно не будуть обкладатись ПДВ. Справа у тому, що згідно з п.п. «в» п.п. 186.2.1 ПКУ місцем постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, а саме послуг, пов'язаних із перевезенням пасажирів та вантажів, є місце фактичного постачання таких послуг. Отже, місцем постачання послуг із доставки періодичних видань за межами України не є територія України, тому такі послуги не є об'єктом обкладення ПДВ.

Крім того, нагадаємо, що у листі від 12.05.11 р. № 13280/7/16-1517-26 ДПАУ роз'яснювала порядок застосування пільг у видавничій діяльності (див. ком. «Друкування журналів обкладається ПДВ: погляд ДПАУ на підтримку видавничої діяльності» // «БТ», 2011, № 30, с. 7) і прийшла до невтішного висновку: на операції з постачання послуг з друкування періодичних видань (журналів) не поширюється пільга, передбачена п. 6 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі