Теми статей
Обрати теми

Щодо надання відповіді

Редакція БТ
Лист від 12.08.2011 р. № 9277/5/15-3316

МЕДПРЕПАРАТИ, ВИРОБЛЕНІ в АПТЕКАХ,

обкладаються ПДВ за ставкою 20 %:
фіскальне роз'яснення ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.08.11 р. № 9277/5/15-3316

«Щодо надання відповіді»

 

У

листі, що коментується ДПАУ, дала невтішну відповідь на запит МОЗ щодо звільнення від обкладення ПДВ операцій з постачання аптечними закладами лікарських засобів, виготовлених за рецептами лікарів.

1. Позиція податківців.

У п.п. 197.1.27 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) передбачено, що від оподаткування звільняються операції з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Проаналізувавши положення цього

підпункту, податківці вказали, що зазначена норма чітко визначає вимоги до лікарських засобів, операції з постачання яких звільняються від оподаткування, а саме такі лікарські засоби повинні бути:

— внесені до Державного реєстру лікарських засобів;

— дозволені для виробництва і застосування в Україні.

Тому операції з постачання лікарських засобів, що виготовлені аптечними закладами та

одночасно не відповідають вказаним вимогам, обкладаються ПДВ у загальному порядку.

На перший погляд, усе правильно і логічно. Однак, якщо звернутися до

ст. 9 Закону України «Про лікарські засоби» від 04.04.96 р. № 123/96-ВР, то в останньому абзаці ми знайдемо норму, яка передбачає, що не підлягають державній реєстрації лікарські засоби, які виготовляються в аптеках за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин.

Виходить, що лікарські засоби, які виготовляються в аптеках, не підлягають внесенню до Державного реєстру лікарських засобів, тому не відповідають одній із згаданих податківцями умов і не підпадають під дію пільги, передбаченої у

п.п. 197.1.27 ПКУ. Відповідно, їх постачання має обкладатись ПДВ за ставкою 20 %.

2. Альтернативний підхід.

На наш погляд, у п.п. 197.1.27 ПКУ законодавець не ставив за мету звільнити від обкладення ПДВ медпрепарати, внесені до Державного реєстру лікарських засобів, а лікарські засоби, вироблені в аптечних закладах, віднести до оподатковуваних товарів. Адже при такому підході згадка про аптечні заклади у цьому підпункті, яка наведена у дужках «у тому числі аптечними закладами» виявляється взагалі зайвою. Схоже, що ці слова слід розглядати як виняток із загального правила, тобто йдеться про звільнення від оподаткування «лікарських засобів дозволених для виробництва… у тому числі аптечними закладами» (без урахування умови про внесення таких лікарських засобів до Державного реєстру лікарських засобів, бо вони до нього не вносяться).

Крім того, на наш погляд, умову про затвердження Кабміном переліку звільнених товарів, яка міститься у самому кінці

п.п. 197.1.27 ПКУ, можна віднести не лише до виробів медичного призначення, а й до лікарських засобів.

Нагадаємо, що саме такий підхід застосовувався при реалізації положень

п.п. 5.1.7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, у якому була передбачена аналогічна пільга. Там теж ішлося про зареєстровані та дозволені до застосування в Україні лікарські засоби.

При цьому у

п. 1 постанови КМУ від 17.12.03 р. № 1949 (діяла до 01.08.11 р.) було встановлено, що переліком лікарських засобів, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, є Державний реєстр лікарських засобів.

Крім того,

постановою КМУ від 10.08.04 р. № 1006 (теж діяла до 01.08.11 р.) лікарські засоби, що виготовляються аптечними закладами за рецептами лікарів та замовленнями лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин, було включено до переліку лікарських засобів, операції з продажу яких звільняються від обкладення ПДВ.

Отже, до 01.08.11 р. не було жодних підстав стверджувати, що лікарські засоби, які виготовляються аптечними закладами, обкладаються ПДВ за ставкою 20 %, бо вони, хоч і не були зареєстровані у Державному реєстрі лікарських засобів, але згадувались у переліку, затвердженому Кабміном.

З 01.08.11 р. згадані вище

постанови КМУ № 1949 та № 1006 втратили чинність у зв'язку з прийняттям постанови КМУ від 09.06.11 р. № 785*, яка, в свою чергу, втратила чинність з 16.08.11 р. у зв'язку з прийняттям постанови КМУ від 08.08.11 р. № 867**.

* Див. ком. «Вироби медичного призначення, звільнені від ПДВ: Кабмін підкоригував Перелік» // «БТ», 2011, № 32, с. 4.

** Див. ком. «Кабмін розширив перелік медвиробів, що звільняються від обкладення ПДВ» // «БТ», 2011, № 34, с. 5.

У результаті на сьогодні діє лише

Перелік виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 08.08.11 р. № 867 (далі — Перелік № 867).

Безумовно, якби Кабмін хотів зберегти попередній порядок звільнення лікарських засобів, вироблених у аптечних закладах, він міг би згадати про них у

Переліку № 867. Тоді б жодних проблем з цього питання не виникало.

Однак на сьогодні невідомо, чи то Кабмін вважає, що немає потреби у затвердженні переліку звільнених лікарських засобів, бо і так зрозуміло, що вони підпадають під пільгу, чи Кабмін вважає, що поставка лікарських засобів, вироблених у аптеках, повинна обкладатись ПДВ.

3. Що робити?

На сьогодні аптечні заклади стоять перед вибором:

— або керуючись фіскальною позицією податківців нараховувати ПДВ на вироблені ними лікарські засоби за ставкою 20 % (що, безумовно, призведе до суттєвого їх подорожчання);

— або відстоювати запропонований нами альтернативний підхід, однак робити це, скоріше за все, доведеться у суді.

Обачним читачам ми, безумовно, порадили б вибрати перший варіант.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі