Теми статей
Обрати теми

Збір за спецводокористування: порядок виправлення помилок

Редакція БТ
Стаття

ЗБІР ЗА СПЕЦВОДОКОРИСТУВАННЯ:

порядок виправлення помилок

 

З набранням чинності Податковим кодексом зазнали значних змін правила стягнення збору за спеціальне використання води. Про ці зміни ми неодноразово згадували на шпальтах нашої газети. Та все ж ризик допущення помилок в уже поданих деклараціях є доволі великим.

У зв’язку з цим, на наш погляд, настав час розповісти платникам цього збору про правила виправлення помилок у раніше поданих деклараціях з водозбору.

Сергій ДЕЦЮРА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Загальні правила виправлення помилок

Виправляти самостійно виявлені помилки у раніше поданій податковій декларації зі збору за спеціальне використання води (далі — збір за спецводокористування) суб’єкти господарювання мають за загальними правилами, установленими

ст. 50 ПКУ.

Порядок виправлення помилок, установлений цією

статтею ПКУ, майже повністю повторює порядок виправлення помилок, що містився у Законі № 2181. Тому нагадаємо лише основні його положення.

Так, виправляти самостійно виявлені помилки у раніше поданій податковій декларації суб’єкт господарювання має право, як і раніше, двома способами:

подати уточнюючий розрахунок до податкової декларації, в якій виявлено помилку, за формою, чинною на час такого подання;

зазначити дані, що уточнюються, у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

1. Термін подання.

Виправляти самостійно виявлені помилки у раніше поданих деклараціях суб’єкт господарювання має:

— з урахуванням строків давності, визначених

ст. 102 ПКУ (1095 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, — за днем її фактичного подання);

— до початку перевірки контролюючим органом періоду, що уточнюється.

Уточнюючий розрахунок можна подати

будь-коли після граничного строку подання декларації, в якій було допущено помилку (у межах строку 1095 днів).

Якщо ж суб’єкт господарювання має на меті виправити помилку шляхом уточнення даних у складі звітної податкової декларації, то вона може бути подана лише протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу (так само у межах строку давності 1095 днів). Тобто при виправленні помилки за допомогою цього способу підприємство прив’язано до граничних строків подання декларації за відповідний період.

2. Періоди, за які виправляється помилка

. Виправляти помилки за допомогою уточнюючого розрахунку суб’єкт господарювання має право лише однією декларацією. Тобто, якщо помилка допущена в декількох раніше поданих деклараціях, то щоб їх виправити до кожної такої декларації потрібно подати окремий уточнюючий розрахунок.

Виправляти помилки шляхом відображення виправлених даних у звітній декларації можна відразу

за декілька податкових періодів, у яких були допущені помилки .

3. Розмір штрафу

. При виправленні помилки через уточнюючий розрахунок суб’єкт господарювання має нарахувати штраф у розмірі 3 % від суми недоплати що виникла у зв’язку з виправленням помилки. Сплатити такий штраф до бюджету суб’єкт господарювання має до подання уточнюючого розрахунку (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ).

Якщо ж помилку, що призвела до заниження податкових зобов’язань, виправляють у звітній декларації, то суб’єкт господарювання має нарахувати штраф

у розмірі 5 % від суми недоплати (п.п. «б» п. 50.1 ПКУ)*.

* Раніше (до 01.01.11 р.) розмір штрафу що нараховувався за виправлення помилок, які призвели до заниження податкового зобов’язання був однаковим для обох способів виправлення помилки і складав 5 % (п. 17.2 Закону № 2181).

У цьому випадку суму штрафу суб’єкт господарювання має сплатити у складі загальної суми грошового зобов'язання зі збору (протягом 10 днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання

Декларації).

Як бачимо, відмінності між цими двома способами виправлення помилок є доволі значні, особливо це стосується фінансового боку питання, а тому суб’єкт господарювання в кожному окремо взятому випадку має сам вибрати, який спосіб виправлення помилки є для нього найприйнятнішим.

Ми ж у такі деталі вдаватися не будемо, а розглянемо лише загальний принцип виправлення помилок, допущених у

Податковій декларації збору: за спеціальне використання поверхневих та підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар'єрної, шахтної, дренажної води (далі — Декларація з водозбору), форма якої затверджена наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1009, та яку подають «звичайні» водокористувачі (у тому числі і виробники напоїв). При цьому як приклад будемо розглядати помилки, які призвели до заниження податкового зобов’язання, оскільки при виправленні таких помилок суб’єкт господарювання має нарахувати та сплатити до бюджету штраф та пеню.

 

Виправлення помилок через Уточнюючу декларацію

Загальні моменти

. Наймобільнішим та найменш витратнішим способом виправлення самостійно виявлених помилок у раніше поданих Деклараціях з водозбору є подання Уточнюючої декларації.

Окремої форми

Уточнюючої декларації для збору за спецводокористування ДПАУ не розробила, а тому звітна Декларація з водозбору і Уточнююча мають однакову форму. Для перетворення «звичайної» Декларації з водозбору на Уточнюючу потрібно в графі 1 шапки Декларації поставити відмітку в полі «уточнююча».

Ще раз хочемо звернути увагу, що в одній

Уточнюючій декларації можна виправити помилку, допущену лише однією раніше поданою Декларацією з водозбору.

За відсутності порядку заповнення

Уточнюючої декларації для її заповнення потрібно користуватися лише підказками до граф Уточнюючої декларації.

Шапка.

Шапка Уточнюючої декларації заповнюється практично так само, як і шапка звичайної Декларації з водозбору, за винятком того, що:

— у гр. 1, як було сказано вище, потрібно поставити

позначку «Х» в полі «уточнююча», а не в полі «звітна»;

— крім заповнення гр. 2, де вказують період,

у якому подається Уточнююча декларація (тобто поточний звітний період), потрібно заповнити гр. 3. У цій графі платник збору за спецводокористування має вказати звітний період, дані якого уточнюються.

Основна частина

. Заповнювати основну частину Уточнюючої декларації платник водозбору має в такій послідовності.

1.

Спочатку суб’єкт господарювання має вірно визначити розмір збору за період, що уточнюється. Для цього йому необхідно заповнити перші 3 розділи основної частини Уточнюючої декларації. У них суб’єкт господарювання має вказати:

у розділі I вірні дані щодо розміру нарахованого збору з початку року розраховані шляхом множення об’єму використаної води на ставку збору і поправочні коефіцієнти;

у розділі II, за загальним правилом, суму нарахованого збору за період, що передує уточнюючому (в межах звітного року). Для цього йому необхідно перенести до цього розділу показники розділу I Декларації з водозбору, яка подана за період, що передує уточнюючому.

При цьому слід пам’ятати, що у випадку, коли дані періоду що передує уточнюючому вже виправлялися, тобто дані, що містяться у розділі I

Декларації з водозбору, яка подана за період, що передує уточнюючому, були розраховані невірно, то переносити у розділ II Уточнюючої декларації варто виправлені даніУточнюючої декларації, що подавалася за такий попередній період), а не помилкові (дані із Декларації з водозбору).

Робити це потрібно для того, щоб в

Уточнюючій декларації визначити чисту суму недоплати чи переплати лише за період, що виправляється (один квартал), адже Декларація з водозбору заповнюється наростаючим підсумком з початку року;

у розділі III буде вказано правильний розмір нарахованого збору за період що уточнюється. Визначається він шляхом віднімання від значень розділу I (суми нарахованого збору з початку року) значень розділу II (суми нарахованого збору за попередній період).

2.

Визначаємо суму помилки. У розділі IV Уточнюючої декларації вказується невірно нарахований розмір збору за період, що уточнюється. Для заповнення цього розділу необхідно просто перенести до нього дані із розділу III Декларації з водозбору, дані якої уточнюються. Якщо дані такої декларації уже виправлялись, то слід указати дані із розділу III останньої Уточнюючої декларації або Перерахунку, який був заповнений до такого періоду (про його заповнення ми розповімо трохи пізніше).

Порівнявши дані розділів III і IV, визначають суму заниження (розділ V) чи завищення (розділі VI) податкових зобов’язань з водозбору.

Так, якщо помилка призвела до заниження податкових зобов’язань (дані окремих граф розділу III більші за дані відповідних граф розділу IV), то суб’єкт господарювання має заповнити розділ V, в якому вказується різниця між значеннями окремих граф розділу III та розділу IV.

Якщо ж навпаки помилка допущена у раніше поданій

Декларації призвела до завищення податкових зобов’язань (дані окремих граф розділу III менші за дані відповідних граф розділу IV), то суб’єкт господарювання має заповнити розділ VI, в якому він вказує різницю значень окремих граф розділу IV та розділу III.

Звернемо увагу, що може виникнути ситуація, коли у

Декларації з водозбору одночасно будуть допущені помилки, які призвели до заниження збору за одним напрямком водокористування, та до завищення податкових зобов’язань за іншим. Наприклад, платник заповнив не той рядок Декларації: замість декларування спеціального використання води, яка входить виключно до складу напоїв (рядок 2 розділу I), задекларував спеціальне використання поверхневих та підземних вод (рядок 1 розділу I). У цьому випадку виникає запитання: чи можна згортати розмір заниження і завищення?

У

Декларації передбачено нарахування водозбору за кожним напрямком окремо і показники розділів V та VI розраховуються спочатку по кожному виду водокористування окремо, а потім розраховується загальна сума по розділу. Тому податківцям «не сподобається» згортання занижених та завищених сум без нарахування штрафу та пені.

Однак, на наш погляд, у такій ситуації не можна говорити, що у результаті помилки виникла недоплата зі

збору за спеціальне використання води. Адже у розділі XVI ПКУ йдеться про один вид податку — збір за спеціальне використання води, для нарахування якого по кожному виду водокористування встановлено різні ставки, а не про різні податки (по кожному виду водокористування). Тому навіть якщо в Уточнюючій декларації будуть одночасно заповнені графи як розділу V, так і розділу VI, то штрафні санкції та пеня має нараховуватись на суму заниження (різницю показників розділів V та VI).

У випадку, коли помилка призвела до заниження податкових зобов’язань, суб’єкт господарювання, крім визначення розміру заниження, має розрахувати і сплати до бюджету самоштраф та пеню

3. Нарахування самоштрафу.

Розраховувати розмір самоштрафу суб’єкт господарювання, який виправляє помилку через Уточнюючу декларацію, буде відповідно до п.п. «а» п. 50.1 ПКУ у розмірі 3 % від суми недоплати, що виникла у зв’язку з виправлення помилки. Розрахований розмір штрафу він має занести до відповідної графи розділу VII Уточнюючої декларації.

Звернемо увагу, що нараховувати самоштраф потрібно лише щодо помилок, які виникли у

Декларації з водозбору, що подається починаючи з III кварталу 2011 року. При допущенні помилок, які призвели до заниження податкових зобов’язань за I і II квартали 2011 року, розмір штрафу має складати не більше 1 гривні. Це пов’язано з тим, що відповідно до п. 7 підрозд. 10 розд. XX ПКУ штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення. Ураховуючи позицію податківців, викладену у листі ДПАУ від 21.03.11 р. № 7781/7/16-1517-16, при виправленні помилок, які були допущені у Декларації з водозбору за півріччя, застосовується штраф 1 грн.

Таким чином, у випадку допущення помилки яка призвела до заниження податкових зобов’язань зі сплати збору за спецводокористування, до бюджету у розділі VII

Уточнюючих декларацій, які подані до Декларацій з водозбору за I і II квартали 2011 року, буде відображена сума штрафу у розмірі не більша ніж 1 грн.

Сплачувати нарахований розмір штрафу суб’єкт господарювання має

до подання Уточнюючої декларації.

4. Пеня

. При сплаті заниженого податкового зобов’язання, крім штрафу, потрібно нарахувати і сплатити пеню.

Згідно з

п.п. 129.1.2 ПКУ пеня нараховується у день настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження). Розмір пені визначається з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на день заниження (абз. 2 п. 129.4 ПКУ). Розрахований розмір пені суб’єкт господарювання має відобразити в розділі IХ Уточнюючої декларації.

Суб’єкт господарювання, у якого помилка призвела до завищення податкових зобов’язань, жодних штрафів і пені нараховувати не буде.

Приклад 1.

Підприємство «Байкал» використовує воду для виробництва напоїв з підземного джерела місцевого значення. За I квартал 2011 року воно використало при виробництві напоїв 200 куб. м води, а у II кварталі 250 куб. м води. Ліміт водоспоживання для використання води для виробництва напоїв становить 1000 куб. м. Ставка збору за воду, що використана для виробництва напоїв, становить 29,86 грн. за 1 куб. м.

Складаючи звітність за I і II квартали 2011 року, підприємство не врахувало, що оскільки у нього не встановлено вимірювальних приладів розраховувати збір за спецводокористування потрібно було у подвійному розмірі. Помилку виявлено і надано Уточнюючу декларацію 16 вересня 2011 року. Сплата донарахованого податково зобов’язання, штрафу та пені відбулася 15 вересня 2011 року.

Для виправлення таких помилок треба подати дві

уточнюючі декларації: одну до Декларації за I квартал 2011 року (рис. 1 на с. 21), а другу за II квартал 2011 року (рис. 2 на с. 22).

 

№ з/п

Назви водних об’єктів та показники

Фактичний обсяг використаної води з урахуванням обсягу втрат води у системах водопостачання; фактичний обсяг води, пропущеної через конденсатори турбін для охолодження конденсату; фактичний обсяг води, необхідної для поповнення водних об’єктів (у т. ч. фільтрації, випаровування), куб. м

Ставки збору, грн. коп. / 1 (100; 10000) куб. м

Коефіцієнти, що застосовуються до ставок збору3

Установлений річний ліміт використання води, куб. м

Суми збору, обчисленого в межах ліміту4, грн. коп., к. 3 або к. 6 (якщо к. 3 > к. 6) х к. 4 х к. 5

Суми збору, обчисленого понад лімітні обсяги4, грн. коп., заповнюється, якщо к. 3 > к. 6 (к. 3 - к. 6) х к. 4 х к. 5 х 5

Усього нараховано збору4, грн. коп. к. 7 або к. 8 + к. 7 або к. 3 х (к. 4/1 (100; 10000)) **** х к. 55 або (к. 3 х (к. 4/1 (100; 10000)) **** х к. 53) х 26

У тому числі:

до державного бюджету4, грн. коп.

до місцевих бюджетів4, грн. коп.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

I

Нарахована сума збору з початку року, усього (р. 1 + р. 2 + р. 3 + р. 4 + р. 5 + р. 6) (крім вод для потреб гідроенергетики та водного транспорту):

11944,00

11944,00

<…>

2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв,

усього (р. 2.1 + р. 2.2)

11944,00

11944,00

<…>

2.2

водні об'єкти місцевого значення,

усього (р. 2.2.1 + 2.2.2), у тому числі:

11944,00

11944,00

<…>

2.2.2

підземні води та джерела*****:

11944,00

11944,00

2.2.2.1

Джерело А

200

29,86

1000

11944,00

11944,00

11944,00

<…>

II

Нарахована сума збору за попередній звітний період

(квартал, півріччя, 3-и квартали),

усього (р. 2.1 + р. 2.2 + р. 2.3 + р. 2.4 + р. 2.5 + р. 2.6):

<…>

2.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

<…>

III

Нарахована сума збору за звітний квартал,

усього (р. 3.1 + р. 3.2 + р. 3.3 + р. 3.4 + р. 3.5 + р. 3.6):

11944,00

11944,00

<…>

3.2

спеціальне використання води, яка входить до складу напоїв

(р. 2 р. I - р. 2.2 р. II)

11944,00

11944,00

<…>

IV

Нарахована сума збору за даними раніше поданої податкової декларації, що уточнюється,7

усього (р. 4.1 + р. 4.2 + р. 4.3 + р. 4.4 + р. 4.5 + р. 4.6):

5972,00

5972,00

<…>

4.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

(р. 3.2 р. III декларації, що уточнюється)

5972,00

5972,00

<…>

V

Сума збору (недоплата), яка збільшує податкові зобов'язання

у зв'язку з виправленням помилки,8

усього (р. 5.1 + р. 5.2 + р. 5.3 + р. 5.4 + р. 5.5 + р. 5.6):

5972,00

5972,00

<…>

5.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

(р. 3.2 р. III - р. 4.2 р. IV), якщо р. 3.2 р. III > р. 4.2 р. IV або (р. 5.2 р. V додатка або сума р. 5.2 р. V додатків)

5972,00

5972,00

<…>

VII

Сума штрафу (нарахована платником самостійно відповідно до підпункту «а» абзацу третього пункту 50.1 статті 50 розділу II Податкового кодексу України)7

(р. 7.1 + р. 7.2 + р. 7.3 + р. 7.4 + р. 7.5 + р. 7.6):

1,00

1,00

<…>

7.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв7

(р. 5.2 р. V х 3 %)

1,00

1,00

<…>

IX

Сума пені (нарахована платником самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 розділу II Податкового кодексу України)8,

усього (р. 9.1 + р. 9.2 + р. 9.3 + р. 9.4 + р. 9.5 + р. 9.6):

176,51

176,51

<…>

9.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв8

176,51

176,51

<…>

Рис. 1. Фрагмент Уточнюючої декларації при виправленні помилки за І квартал

 

№ з/п

Назви водних об’єктів та показники

Фактичний обсяг використаної води з урахуванням обсягу втрат води у системах водопостачання; фактичний обсяг води, пропущеної через конденсатори турбін для охолодження конденсату; фактичний обсяг води, необхідної для поповнення водних об’єктів (у т. ч. фільтрації, випаровування), куб. м

Ставки збору, грн. коп. / 1 (100; 10000) куб. м

Коефіцієнти, що застосовуються до ставок збору3

Установлений річний ліміт використання води, куб. м

Суми збору, обчисленого в межах ліміту4, грн. коп., к. 3 або к. 6 (якщо к. 3 > к. 6) х к. 4 х к. 5

Суми збору, обчисленого понад лімітні обсяги4, грн. коп., заповнюється, якщо к. 3 > к. 6 (к. 3 - к. 6) х к. 4 х к. 5 х 5

Усього нараховано збору4, грн. коп. к. 7 або к. 8 + к. 7 або к. 3 х (к. 4/1 (100; 10000)) **** х к. 55 або (к. 3 х (к. 4/1 (100; 10000)) **** х к. 53) х 26

У тому числі:

до державного бюджету4, грн. коп.

до місцевих бюджетів4, грн. коп.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

I

Нарахована сума збору з початку року, усього (р. 1 + р. 2 + р. 3 + р. 4 + р. 5 + р. 6) (крім вод для потреб гідроенергетики та водного транспорту):

26874,00

26874,00

<…>

2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв,

усього (р. 2.1 + р. 2.2)

26874,00

26874,00

<…>

2.2

водні об'єкти місцевого значення,

усього (р. 2.2.1 + 2.2.2), у тому числі:

26874,00

26874,00

<…>

2.2.2

підземні води та джерела*****:

26874,00

26874,00

2.2.2.1

Джерело А

450

29,86

1000

26874,00

26874,00

26874,00

<…>

II

Нарахована сума збору за попередній звітний період

(квартал, півріччя, 3-и квартали),

усього (р. 2.1 + р. 2.2 + р. 2.3 + р. 2.4 + р. 2.5 + р. 2.6):

11944,00

11944,00

<…>

2.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

11944,00

11944,00

<…>

III

Нарахована сума збору за звітний квартал,

усього (р. 3.1 + р. 3.2 + р. 3.3 + р. 3.4 + р. 3.5 + р. 3.6):

14930,00

14930,00

<…>

3.2

спеціальне використання води, яка входить до складу напоїв

(р. 2 р. I - р. 2.2 р. II)

14930,00

14930,00

<…>

IV

Нарахована сума збору за даними раніше поданої податкової декларації, що уточнюється,7

усього (р. 4.1 + р. 4.2 + р. 4.3 + р. 4.4 + р. 4.5 + р. 4.6):

7465,00

7465,00

<…>

4.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

(р. 3.2 р. III декларації, що уточнюється)

7465,00

7465,00

<…>

V

Сума збору (недоплата), яка збільшує податкові зобов'язання

у зв'язку з виправленням помилки,8

усього (р. 5.1 + р. 5.2 + р. 5.3 + р. 5.4 + р. 5.5 + р. 5.6):

7465,00

7465,00

<…>

5.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

(р. 3.2 р. III - р. 4.2 р. IV), якщо р. 3.2 р. III > р. 4.2 р. IV або (р. 5.2 р. V додатка або сума р. 5.2 р. V додатків)

7465,00

7465,00

<…>

VII

Сума штрафу (нарахована платником самостійно відповідно до підпункту «а» абзацу третього пункту 50.1 статті 50 розділу II Податкового кодексу України)7

(р. 7.1 + р. 7.2 + р. 7.3 + р. 7.4 + р. 7.5 + р. 7.6):

1,00

1,00

<…>

7.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв7

(р. 5.2 р. V х 3 %)

1,00

1,00

<…>

IX

Сума пені (нарахована платником самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 розділу II Податкового кодексу України)8,

усього (р. 9.1 + р. 9.2 + р. 9.3 + р. 9.4 + р. 9.5 + р. 9.6):

47,55

47,55

<…>

9.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв8

47,55

47,55

<…>

Рис. 2. Фрагмент Уточнюючої декларації при виправленні помилки за ІІ квартал

 

Звернемо увагу, що оскільки у прикладі, який наведений вище, помилки було допущено у двох послідовних періодах (I і II кварталах 2011 року), то при заповненні розділу II Уточнюючої декларації, що подається для виправлення помилки, допущеної у II кварталі 2011 року, потрібно вказувати виправлені дані щодо нарахованого збору за попередній звітний період (дані поданої Уточнюючої декларації за I квартал), а не автоматично переносити у цей розділ дані Декларації з водозбору, що подана за I квартал 2011 року (як того вимагає загальне правило заповнення Уточнюючої декларації). Тобто до розділу II Уточнюючої декларації за II квартал треба перенести дані з розділу I Уточнюючої декларації за I квартал.

Це пов’язано з тим, що оскільки (у нашому випадку) у Декларації з водозбору за I квартал була допущена помилка (невірно розраховано розмір збору), то при перенесенні значення цього розділу Декларації з водозбору до розділу II Уточнюючої декларації суб’єкт господарювання допустить ще одну помилку — задвоїть розмір нарахованого збору на суму допущеної помилки у I кварталі 2011 року.

Крім того, варто звернути увагу також на порядок розрахунку пені у випадку заниження податкових зобов’язань. Так, якщо за даними прикладу платник сплатив суму недоплати і розмір штрафу 15.09.11 р., то сума пені буде нарахована у день настання строку погашення податкового зобов’язання (15.09.11 р.) за період заниження, при поданні Уточнюючої декларації за I квартал з 23.05.11 р. по 15.09.11 р. включно* (за 116 днів), а за II квартал з 22.08.11 р. по 15.09.11 р.* (за 25 днів).

* На наш погляд, згідно з п. 129.3 ПКУ пеня має нараховуватись по 15.09.11 р. включно, однак згідно з Iнструкцією № 953 останнім днем буде 14.09.11 р.

Ураховуючи те, що на день заниження (20.05.11 р. та 19.08.11 р.) облікова ставка НБУ становила 7,75 %, сума пені складе:

— за помилку, допущену в I кварталі, 176,51 грн. (5972 х 116 : 365 х 1,2 х 7,75 %);

— за помилку, допущену в II кварталі, 47,55 грн. (7465 х 25 : 365 х 1,2 х 7,75 %).

Отже, подаючи Уточнюючі декларації за даними прикладу 1, платник повинен сплатити занижене зобов'язання (розділ V), штрафну санкцію (розділ VII) та пеню (розділ IХ) за I квартал у розмірі 6149,51 грн. (5972,00 + 1 + 176,51), а за II квартал 7513,55 грн. (7465,00 + 1 + 47,55).

 

Виправлення помилок через звітну Декларацію

Загальні моменти

. Виправляти помилки, допущені у раніше поданих деклараціях з водозбору, платник може шляхом зазначення даних, що уточнюються у складі Податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Для того щоб виправити помилку у звітній

Декларації з водозбору, платник збору за спецводокористування має подати разом із Декларацію з водозбору додаток: Перерахунок податкового зобов'язання збору: за спеціальне використання поверхневих та підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар'єрної, шахтної, дренажної води (далі — Перерахунок), форма якого затверджена наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1009.

Цей додаток є невід’ємною частиною

Декларації з водозбору і подається лише у випадку, коли уточнення даних щодо нарахованого збору відбувається через звітну чи нову звітну Декларацію. За кожен помилковий період, який виправляється у Декларації з водозбору, подається окремий Перерахунок.

Порядок заповнення

Декларації з водозбору і Перерахунку, що подається з нею відсутній, а тому при їх заповненні, як і при заповненні Уточнюючої декларації, також варто користуватися лише підказками до окремих граф Декларації та Перерахунку.

Зазначимо, що в одній звітній

Декларації з водозбору можна виправити помилки допущені в декількох періодах, а в одному Перерахунку відображають лише дані одного звітного періоду.

А тому якщо в одній

Декларації виправляються помилки, допущені в декількох Деклараціях, то кількість Перерахунків, які слід подати разом з Декларацією, буде залежати від кількості Декларацій, в яких допущено помилку (тобто для кожної Декларації з водозбору, дані якої уточнюються, необхідно заповнити окремий Перерахунок).

Порядок виправлення помилок через звітну

Декларацію зводиться до того, що безпосередній процес уточнення даних (визначення суми заниження чи завищення податкових зобов’язань) відбувається у Перерахунку.

У

Декларації ж відображаються лише загальні дані про допущену помилку (суми заниження чи завищення податкових зобов’язань), а також відбувається нарахування самоштрафу та пені у разі заниження податкових зобов’язань.

Розпочинати виправлення помилок платник збору за спецводокористування має із заповнення

Перерахунку. Форма Перерахунку є скороченою копією Уточнюючої декларації, оскільки має лише половину розділів, що містяться в Уточнюючій декларації. А саме в Перерахунку містяться лише перші 6 розділів (розділ I — VI) Уточнюючої декларації. У цих розділах якраз і відбувається безпосереднє виправлення помилок та розрахунок суми заниження чи завищення податкових зобов’язань, що виникли через допущення помилки.

Заповнення Перерахунку.

Заповнювати Перерахунок платник збору за спецводокористування має в тій послідовності і за тими ж правилами, що заповнюються перші шість розділів Уточнюючої декларацію, тобто:

— у розділі I

Перерахунку варто вказати вірні дані, щодо розміру нарахованого збору з початку року;

— у розділі II слід указати суму нарахованого збору за період, що передує уточнюючому, а саме перенести показники розділу I

Декларації з водозбору, яка подана за період, що передує уточнюючому.

При цьому слід пам’ятати, що у випадку, коли дані періоду, що передує уточнюючому, вже виправлялися, то переносити до розділу II

Перерахунку слід виправлені дані, тобто дані із розділу I Уточнюючого розрахунку чи Перерахунку, що подавався для виправлення помилки за цей період, а не помилкові дані із розділу I Декларації з водозбору;

— у розділі III вказується вірно розрахований розмір збору за період, що уточнюється. Визначається він як різниця даних розділу I та II;

— у розділ IV переноситься невірно розрахований розмір збору із розділу III

Декларації, що уточнюється. Дані цього розділу порівнюються з даними розділу III для визначення результату допущеної помилки (заниження чи завищення податкових зобов’язань);

— у розділі V зазначають суму заниження податкових зобов’язань (результат віднімання даних розділу III та IV), а в розділі VI суму завищення податкових зобов’язань (різниця даних розділу IV та III).

Після того, як заповнено

Перерахунок, а отже, визначено результат допущеної помилки (заниження чи завищення податкового зобов’язання) платник збору приступає до заповнення Декларації з водозбору.

Заповнення Декларації.

Заповнення Декларації з водозбору, а саме її перших 3 розділів відбувається за тими самими правилами, що і заповнення звичайної Декларації з водозбору, Тобто у розділі I слід вказати нарахований збір з початку року, у розділі II нараховану суму за попередній звітний період (сюди переносяться дані розділу I попередньої Декларації з водозбору), а у розділі III нарахований збір за звітний квартал, який визначається як різниця даних між нарахованим збором з початку року (розділ I) і нарахованим збором за попередній звітний період (розділ II).

При цьому слід ураховувати, що у випадку, коли помилка була допущена у тому ж звітному році, то переносити у розділ II цієї

Декларації треба вірні дані щодо нарахованого збору, що вказані у розділі I Перерахунку, який заповнено до Декларації за попередній період.

Це пов’язано з тим, що у розділі III має бути вказано суму збору, нараховану лише за звітний квартал.

Після того, як заповнено перші три розділи, платник збору переходить до заповнення відразу розділів V та VI (розділ IV при виправленні помилки у звітній

Декларації не заповнюється), в яких вказується розмір недоплати чи переплати, що виникла через виправлення помилок у раніше поданих деклараціях. Заповнюють ці розділи платники збору шляхом перенесення даних із відповідних граф розділів V та VI Перерахунків.

Якщо помилка призвела лише до завищення податкових зобов’язань, а отже, переплати збору до бюджету (заповнено розділ VI

Декларації), то можна вважати, що помилка виправлена. Для завершення виправлення помилки платнику залишається заповнити лише розділ ХI Декларації з водозбору, в якому він має вказати кількість додатків (Перерахунків), які подаються разом із звітною Декларацією.

Якщо ж помилка викликала заниження податкових зобов’язань, а отже, призвела до недоплати збору до бюджету (заповнено розділ V

Декларації), то суб’єкту господарювання, крім заповнення розділу ХI Декларації, треба також нарахувати самоштраф і пеню.

Порядок нарахування самоштрафу і пені при виправленні помилки у звітній

Декларації з водозбору подібний до того, як нараховується самоштраф і пеня в Уточнюючій декларації (див. попередній розділ) за винятком того, що:

— штраф розраховується

у розмірі 5 % від суми заниження, а не 3 %, як при виправленні через Уточнюючий розрахунок. Хоча при допущенні помилки за I і II квартали 2011 року розмір штрафу буде складати лише 1 гривню, оскільки це передбачено у п. 7 підрозд. 10 розд. XX ПКУ;

— вказувати нарахований розмір штрафу

потрібно у розділі VIII Декларації, а не розділі VII, який заповнюється лише у випадку виправлення помилок через Уточнюючу декларацію;

— розрахований розмір штрафу суб’єкт господарювання має приєднати до загальної суми грошового зобов'язання з податку до сплати і сплатити його разом із сплатою такого податку (протягом 10 днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку передбаченого для сплати такого податку).

Приклад 2.

Для наочності проведемо виправлення помилок допущених у раніше поданих Деклараціях за даними розглянутого вище прикладу. Але з невеликим уточненням:

1) у III кварталі 2011 року підприємство «Байкал» використало 300 куб. м води;

2) занижене податкове зобов’язання та штраф були сплачені в день подання Декларації з водозбору 11 жовтня 2011 року.

А тому розмір пені, що нараховує платник, порівняно із поданням

Уточнюючої декларації зросте і становитиме за період з 23.05.11 р. по 11.10.11 р. (за 142 дні) — 216,07 грн. (5972 х 142 : : 365 х 1,2 х 7,75 %), а за період з 22.08.11 р. по 11.10.11 р. (за 51 день) — 97,00 грн. (7465 х 51 : 365 х 1,2 х 7,75 %). Загальний розмір пені складе 313,07 грн.

Загальна сума податкового зобов’язання, яку потрібно сплатити до бюджету, складе 31708,07 грн. (17916,00 + 13477,00 + 2,00 + 313,07).

Для виправлення помилок суб’єкт господарювання має заповнити звітну

Декларації (рис. 3 на с. 24) і два Перерахунки до неї (рис. 4 та 5 на с. 25).

 

№ з/п

Назви водних об’єктів та показники

Фактичний обсяг використаної води з урахуванням обсягу втрат води у системах водопостачання; фактичний обсяг води, пропущеної через конденсатори турбін для охолодження конденсату; фактичний обсяг води, необхідної для поповнення водних об’єктів (у т. ч. фільтрації, випаровування), куб. м

Ставки збору, грн. коп. / 1 (100; 10000) куб. м

Коефіцієнти, що застосовуються до ставок збору3

Установлений річний ліміт використання води, куб. м

Суми збору, обчисленого в межах ліміту4, грн. коп., к. 3 або к. 6 (якщо к. 3 > к. 6) х к. 4 х к. 5

Суми збору, обчисленого понад лімітні обсяги4, грн. коп., заповнюється, якщо к. 3 > к. 6 (к. 3 - к. 6) х к. 4 х к. 5 х 5

Усього нараховано збору4, грн. коп. к. 7 або к. 8 + к. 7 або к. 3 х (к. 4/1 (100; 10000)) **** х к. 55 або (к. 3 х (к. 4/1 (100; 10000)) **** х к. 53) х 26

У тому числі:

до державного бюджету4, грн. коп.

до місцевих бюджетів4, грн. коп.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

I

Нарахована сума збору з початку року, усього (р. 1 + р. 2 + р. 3 + р. 4 + р. 5 + р. 6) (крім вод для потреб гідроенергетики та водного транспорту):

44790,00

44790,00

<…>

2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв,

усього (р. 2.1 + р. 2.2)

44790,00

44790,00

<…>

2.2

водні об'єкти місцевого значення,

усього (р. 2.2.1 + 2.2.2), у тому числі:

44790,00

44790,00

<…>

2.2.2

підземні води та джерела*****:

44790,00

44790,00

2.2.2.1

Джерело А

750

29,86

1000

44790,00

44790,00

44790,00

<…>

II

Нарахована сума збору за попередній звітний період

(квартал, півріччя, 3-и квартали),

усього (р. 2.1 + р. 2.2 + р. 2.3 + р. 2.4 + р. 2.5 + р. 2.6):

26874,00

26874,00

<…>

2.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

26874,00

26874,00

<…>

III

Нарахована сума збору за звітний квартал,

усього (р. 3.1 + р. 3.2 + р. 3.3 + р. 3.4 + р. 3.5 + р. 3.6):

17916,00

17916,00

<…>

3.2

спеціальне використання води, яка входить до складу напоїв

(р. 2 р. I - р. 2.2 р. II)

17916,00

17916,00

<…>

V

Сума збору (недоплата), яка збільшує податкові зобов'язання

у зв'язку з виправленням помилки,8

усього (р. 5.1 + р. 5.2 + р. 5.3 + р. 5.4 + р. 5.5 + р. 5.6):

13477,00

13477,00

<…>

5.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

(р. 3.2 р. III - р. 4.2 р. IV), якщо р. 3.2 р. III > р. 4.2 р. IV або (р. 5.2 р. V додатка або сума р. 5.2 р. V додатків)

13477,00

13477,00

<…>

VIII

Сума штрафу (нарахована платником самостійно відповідно до підпункту «б» абзацу третього пункту 50.1 статті 50 розділу II Податкового кодексу України)9

(р. 8.1 + р. 8.2 + р. 8.3 + р. 8.4 + р. 8.5 + р. 8.6):

2,00

2,00

<…>

8.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв9

(р. 5.2 р. V х 5 %)

2,00

2,00

<…>

IX

Сума пені (нарахована платником самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 розділу II Податкового кодексу України)8,

усього (р. 9.1 + р. 9.2 + р. 9.3 + р. 9.4 + р. 9.5 + р. 9.6):

313,07

313,07

<…>

9.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв8

313,07

313,07

<…>

X

Додаток(и) щодо уточнення податкового зобов'язання за минулий(лі) період(и)9

на

2

арк.

<…>

Рис. 3.

Фрагмент звітної Декл

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

I

Нарахована сума збору з початку року, усього (р. 1 + р. 2 + р. 3 + р. 4 + р. 5 + р. 6) (крім вод для потреб гідроенергетики та водного транспорту):

11944,00

11944,00

<…>

2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв,

усього (р. 2.1 + р. 2.2)

11944,00

11944,00

<…>

2.2

водні об'єкти місцевого значення,

усього (р. 2.2.1 + 2.2.2), у тому числі:

11944,00

11944,00

<…>

2.2.2

підземні води та джерела***:

11944,00

11944,00

2.2.2.1

Джерело А

200

29,86

1000

11944,00

11944,00

11944,00

<…>

II

Нарахована сума збору за попередній звітний період

(квартал, півріччя, 3-и квартали), усього (р. 2.1 + р. 2.2 + р. 2.3 + р. 2.4 + р. 2.5 + р. 2.6):

<…>

2.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

<…>

III

Нарахована сума збору за звітний квартал,

усього (р. 3.1 + р. 3.2 + р. 3.3 + р. 3.4 + р. 3.5 + р. 3.6):

11944,00

11944,00

<…>

3.2

спеціальне використання води, яка входить до складу напоїв

(р. 2 р. I - р. 2.2 р. II)

11944,00

11944,00

<…>

IV

Нарахована сума збору за даними раніше поданої податкової декларації, що уточнюється,

усього (р. 4.1 + р. 4.2 + р. 4.3 + р. 4.4 + р. 4.5 + р. 4.6):

5972,00

5972,00

<…>

4.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

(р. 3.2 р. III декларації, що уточнюється)

5972,00

5972,00

<…>

V

Сума збору (недоплата), яка збільшує податкові зобов'язання

у зв'язку з виправленням помилки,усього (р. 5.1 + р. 5.2 + р. 5.3 + р. 5.4 + р. 5.5 + р. 5.6):

5972,00

5972,00

<…>

5.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

(р. 3.2 р. III - р. 4.2 р. IV), якщо р. 3.2 р. III > р. 4.2 р. IV

5972,00

5972,00

Рис. 4.

Фрагмент Перерахунку при виправленні помилки, допущеної у І кварталі

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

I

Нарахована сума збору з початку року, усього (р. 1 + р. 2 + р. 3 + р. 4 + р. 5 + р. 6) (крім вод для потреб гідроенергетики та водного транспорту):

26874,00

26874,00

<…>

2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв,

усього (р. 2.1 + р. 2.2)

26874,00

26874,00

<…>

2.2

водні об'єкти місцевого значення,

усього (р. 2.2.1 + 2.2.2), у тому числі:

26874,00

26874,00

<…>

2.2.2

підземні води та джерела***:

26874,00

26874,00

2.2.2.1

Джерело А

450

29,86

1000

26874,00

26874,00

26874,00

<…>

II

Нарахована сума збору за попередній звітний період

(квартал, півріччя, 3-и квартали), усього (р. 2.1 + р. 2.2 + р. 2.3 + р. 2.4 + р. 2.5 + р. 2.6):

11944,00

11944,00

<…>

2.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

11944,00

11944,00

<…>

III

Нарахована сума збору за звітний квартал,

усього (р. 3.1 + р. 3.2 + р. 3.3 + р. 3.4 + р. 3.5 + р. 3.6):

14930,00

14930,00

<…>

3.2

спеціальне використання води, яка входить до складу напоїв

(р. 2 р. I - р. 2.2 р. II)

14930,00

14930,00

<…>

IV

Нарахована сума збору за даними раніше поданої податкової декларації, що уточнюється,

усього (р. 4.1 + р. 4.2 + р. 4.3 + р. 4.4 + р. 4.5 + р. 4.6):

7465,00

7465,00

<…>

4.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

(р. 3.2 р. III декларації, що уточнюється)

7465,00

7465,00

<…>

V

Сума збору (недоплата), яка збільшує податкові зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки,

усього (р. 5.1 + р. 5.2 + р. 5.3 + р. 5.4 + р. 5.5 + р. 5.6):

7465,00

7465,00

<…>

5.2

спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв

(р. 3.2 р. III - р. 4.2 р. IV), якщо р. 3.2 р. III > р. 4.2 р. IV

7465,00

7465,00

<…>

Рис. 5.

Фрагмент Перерахунку при виправленні помилки, допущеної у ІІ кварталі

 

img 1

 

На цьому все. Сподіваємося, що ця публікація дасть змогу платникам водозбору вірно і без проблем виправити раніше допущені помилки. А для наочності наведемо загальний алгоритм виправлення помилок, допущених у Декларації з водозбору (рис. 6 на с. 24).

 

Документи і скорочення статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (втратив чинність 01.01.11 р.)

Інструкція № 953

— Інструкція про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.12.10 р. № 953.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі