Теми статей
Обрати теми

Обсяг відходів, за які сплачено екоподаток в минулих кварталах, у звітному кварталі у розрахунку податку участі не бере

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Обсяг відходів, за які сплачено екоподаток в минулих кварталах,
у звітному кварталі у розрахунку податку участі не бере

 

Чи потрібно відображати у Податковій декларації екологічного податку (кол. 3 додатка 4) за звітний квартал поточного року обсяги відходів, що були відображені у Податковій декларації екологічного податку за попередній звітний квартал та за які вже було сплачено екологічний податок у попередньому кварталі, проте їх не було передано на видалення та утилізацію спеціалізованому підприємству?

 

Відповідно до

п.п. 242.1.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), об'єктом та базою оподаткування є обсяги та види (класи) відходів, що розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах протягом звітного кварталу, крім обсягів та видів (класів) окремих відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання, які мають ліцензію на збирання і заготівлю окремих видів відходів як вторинної сировини і провадять статутну діяльність із збирання і заготівлі таких відходів. Суми екологічного податку обчислюються платниками податку, крім тих, які визначені п. 240.2 ПКУ , та податковими агентами самостійно щокварталу (п. 249.1 ПКУ).

Відповідно до

п.п. «г» ст. 17 Закону України «Про відходи» від 05.03.98 р. № 187/98-ВР суб'єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов'язані на основі матеріально-сировинних балансів виробництва виявляти і вести первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів, що утворюються, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються та видаляються, і подавати щодо них статистичну звітність у встановленому порядку. Форма Податкової декларації екологічного податку затверджена наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1010. До Податкової декларації екологічного податку додається, зокрема, Розрахунок податкового зобов'язання з екологічного податку, що справляється за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах (додаток 4).

Таким чином, якщо за даними матеріально-сировинного балансу виробництва суб'єкта господарювання

у звітному кварталі поточного року залишаються відходи, за які вже було сплачено екологічний податок у попередньому кварталі, проте їх не було передано на видалення та утилізацію спеціалізованому підприємству та відходи, які фактично були розміщені у звітному кварталі поточного року, то за звітний квартал поточного року слід зазначити фактичні обсяги розміщення відходів, що були розміщені у відповідному податковому (звітному) періоді .

Тобто у

колонці 3 «Фактичні обсяги розміщення відходів, тонн (одиниць)» додатка 4 до Податкової декларації екологічного податку за звітний квартал поточного року не потрібно відображати обсяги відходів, що були відображені у Податковій декларації екологічного податку за попередній звітний квартал та за які сплачено екологічний податок, проте їх не було передано на видалення та утилізацію спеціалізованому підприємству.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПCУ (розділ 300.05):
 www.sta.gov.ua 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі