Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до податкового законодавства

Редакція БТ
Лист від 08.09.2011 р. № 24316/7/15-3117

НОВИЙ РЕКВІЗИТ ПОДАТКОВОЇ НАКЛАДНОЇ —

код товару за УКТ ЗЕД — поки що вказуємо у графі 3

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.09.11 р. № 24316/7/15-3117

«Про внесення змін до податкового законодавства»

 

У

листі, що коментується, податківці роз'яснили порядок відображення нового обов'язкового реквізиту податкової накладної (УКТ ЗЕД) до внесення відповідних змін до форми податкової накладної.

З 06.08.11 р. діє

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI (далі — Закон № 3609; ми його докладно коментували в Темі тижня «Генеральна чистка» в Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3.

Одна зі змін, унесених

Законом № 3609, стосується податкової накладної: унесено зміни до п. 201.1 ПКУ — додано ще один обов'язковий реквізит «код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України)».

З метою належного виконання норми

п.п. «і» п. 201.1 ПКУ (тобто зазначення в податковій накладній коду товару) в листі, що коментується, ДПАУ цілком передбачувано* рекомендує до внесення змін до форми податкової накладної, затвердженої наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969 , указувати код товару за УКТ ЗЕД у графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця».

* У згаданих редакційних коментарях до Закону № 3609 ми також рекомендували зазначати код УКТ ЗЕД у гр. 3 податкової накладної.

Крім того, в Єдиній базі податкових знань, розміщеній на сайті ДПАУ:

www.sta.gov.ua у розділі 130.31, є консультація податківців із приводу того, що код товару згідно з УКТ ЗЕД потрібно вказувати в податковій накладній на всіх етапах постачання товару на митній території України (див. «Код товару за УКТ ЗЕД потрібно вказувати на всіх етапах реалізації»).

 

Код товару за УКТ ЗЕД потрібно вказувати на всіх етапах реалізації

Витяг із ЄБПЗ, розділ 130.31

Запитання: Чи необхідно вказувати в податковій накладній код товару згідно з УКТ ЗЕД на всіх етапах його постачання на митній території України?

Відповідь: Згідно з п. 201.1 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний надати покупцю (одержувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, в якій зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити, зокрема, код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів і товарів, увезених на митну територію України). Таким чином, код товару, увезеного (імпортованого) на митну територію України, згідно з УКТ ЗЕД зазначається постачальниками в податковій накладній на всіх етапах постачання такого товару на митній території України».

 

Судячи з усього, аналогічний підхід податківці відстоюватимуть і щодо підакцизних товарів. Отже, при реалізації підакцизних товарів код УКТ ЗЕД також потрібно буде відображати в податковій накладній на всіх етапах реалізації, а не лише виробником підакцизної продукції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі