Теми статей
Обрати теми

Про надання відповіді щодо застосування штрафних санкцій

Редакція БТ
Лист від 18.08.2011 р. № 15022/6/10-1015/3288

ДПАУ ПРО ШТРАФИ

за несвоєчасну сплату податків

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.08.11 р. № 15022/6/10-1015/3288

«Про надання відповіді щодо застосування штрафних санкцій»

 

Як можна судити із загального контексту, у

листі, що коментується, ДПАУ відповідає на запитання про те, яка відповідальність має застосовуватися за несвоєчасну сплату податкових зобов'язань залежно від того, коли таке порушення допущено.

Відповідь ДПАУ, здається, зводиться до того, що

незалежно від моменту вчинення порушення (до набуття чинності Податковим кодексом України (далі — ПКУ) або після), штрафні санкції повинні братися з Кодексу, а саме зі ст. 126. Нагадаємо: відповідно до неї за несплату платником податків суми грошових зобов'язань протягом строків, установлених ПКУ, при затримці до 30 календарних днів уключно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, застосуванню підлягає штраф у розмірі 10 % погашеної суми. Якщо прострочення сплати становить більше 30 днів, розмір штрафу дорівнює 20 % погашеної суми податкового боргу.

Така позиція ДПАУ для платників податків — не новина. Так само вона висловлювалася й раніше. До того ж передумов для того, щоб думка головного податкового відомства змінилася, немає. Тим більше тепер, коли

Законом № 3609* до ПКУ внесено норму, згідно з якою штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за результатами перевірок, здійснюваних контролюючими органами, застосовуються в розмірах, передбачених законом, що діють на день прийняття рішення про застосування такої штрафної (фінансової) санкції (з урахуванням норм пункту 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI (див. додаток «Документи» // «БТ», 2011, № 33).

Слід зауважити, що

п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ в листі, що коментується, згадується двічі. Відповідно до нього, як всі, вважаємо, пам'ятають, штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються в розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення. І хоча ДПАУ про це прямо не говорить, але власне згадка цього пункту в контексті питання про відповідальність за несвоєчасну сплату податкових зобов'язань свідчить про те, що головне податкове відомство все-таки відмовилося від своєї колишньої позиції, відповідно до якої одногривнєвий штраф міг застосовуватися лише до порушень, пов'язаних з обчисленням податкових зобов'язань. Утім, найімовірніше, ми видаємо бажане за дійсне. Прямої вказівки на те, що в питаннях визначення відповідальності за несвоєчасну сплату податкових зобов'язань у період з 1 січня по 30 червня 2011 року слід керуватися правилом про одногривнєвий штраф, у листі, що коментується, немає. Тому податківці на місцях, судячи з усього, вважатимуть за краще трактувати позицію ДПАУ інакше і вдаватися до застосування ст. 126 ПКУ в усіх випадках незалежно від моменту вчинення порушення.

На наш погляд, на те, що до порушень за несвоєчасну сплату податків, допущених у період з 01.01.11 р. по 30.06.11 р., слід застосовувати одногривнєвий штраф, тепер прямо вказано в

п. 11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

А ось про інший «пільговий» пункт Перехідних положень ДПАУ визнала за краще промовчати. Йдеться про

п. 6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Відповідно до нього не застосовуються фінансові санкції до платників податку на прибуток і платників податків, які перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за результатами діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року. Але, судячи з усього, скористатися посиланням на нього для того, щоб не сплачувати штрафи за несвоєчасну сплату податкових зобов'язань, визначених у податковій звітності за другий — четвертий квартали 2011 року, платникам податків не вдасться.

Звернемо увагу на ще одну тезу, яка прозвучала в листі: санкції застосовуються з урахуванням строків давності. Про те, які це строки та про правила їх обчислення ДПАУ не говорить. Але є підстави припустити, що йдеться про 1095-денний строк, що обчислюється від дня закінчення вчинення порушення. Відповідно строк давності для застосування санкції за несвоєчасну сплату податкових зобов'язань має обчислюватися з дня погашення платником податків податкового боргу. Якщо податкове зобов'язання так і не сплачено, відлік строку давності не починається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі