Теми статей
Обрати теми

Як урахувати виправлення помилки, пов'язаної із завищенням/заниженням залишку від’ємного значення ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як урахувати виправлення помилки, пов'язаної
із завищенням/заниженням залишку від’ємного значення ПДВ

 

У 2011 році нашим підприємством було допущено такі помилки:

1) у декларації з ПДВ за травень залишок від’ємного значення попереднього періоду (показник ряд. 24 декларації з ПДВ за квітень) було відображено неправильно, помилково було занижено його суму;

2) у липні підприємство помилково занизило суму податкових зобов'язань, унаслідок чого було завищено залишок від’ємного значення поточного періоду (показник ряд. 24 декларації з ПДВ за липень).

Названі помилки було виявлено у вересні. Оскільки ці помилки не вплинули на показники ряд. 23 або 25 декларації з ПДВ за періоди, наступні за помилковими періодами, то було складено тільки два уточнюючі розрахунки:

— до декларації за травень, в якому збільшено показник ряд. 24;

— до декларації за липень, яким зменшено показник ряд. 24.

Як показники цих уточнюючих розрахунків урахувати в поточній декларації з ПДВ?

(м. Київ)

 

Перш за все, відповідь на поставлене питання слід розпочати з визначення декларації, в якій необхідно врахувати показники поданих уточнюючих розрахунків. Для цього звернемося до

п. 4 розділу IX Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 25.01.11 р. № 41 (далі — Порядок), де, зокрема, зазначається таке: «На значення графи 6 рядка 24 уточнюючого розрахунку зменшується значення рядка 24 декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок».

Із процитованої норми

Порядку однозначно випливає:

1) зменшення показника ряд. 24 слід відображати в декларації за вересень;

2) у разі коли виправляється помилкове завищення від’ємного значення ПДВ, алгоритм «уключення» такого виправлення до поточної декларації стосовно поставленого запитання буде таким: показник гр. 6 ряд. 24 уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за липень 2011 року необхідно відняти від показника ряд. 24, сформованого за даними декларації з ПДВ за вересень.

А от у якій декларації та як відображати збільшення від’ємного значення,

Порядок не встановлює. На це упущення ми вже звертали увагу у статті «Звітність з ПДВ: виправляємо помилки за новими правилами» // «БТ», 2011, № 20, с. 16. Там же ми висловили з цього питання свою точку зору, від якої не відмовляємося і сьогодні: у своєму Порядку ДПАУ просто випустила з уваги те, що показник ряд. 24 може не лише зменшуватися, а і збільшуватися, а тому переконані, що при збільшенні показника ряд. 24 декларації з ПДВ мають застосовуватися ті самі правила, що й при зменшенні показника названого рядка.

Як наслідок показник гр. 6 ряд. 24 уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за травень 2011 року також має бути враховано в ряд. 24 декларації з ПДВ за вересень 2011 року зі знаком «плюс».

Однак, якщо заглянути в ЄБПЗ*, то, на наш подив, можна виявити дещо інший підхід до цього питання: представники ДПАУ запропонували зменшення показника ряд. 24 виконувати так, як це приписує робити

Порядок, тоді як збільшення показника ряд. 24 здійснювати через збільшення показника ряд. 22.2 декларації з ПДВ за той період, в якому подано відповідний уточнюючий розрахунок (див. «Як включити до декларації коригування від’ємного значення»).

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sta.gov.ua

 

Як включити до декларації коригування від’ємного значення

Витяг із ЄБПЗ (розділ 130.25)

«Запитання: Який порядок перенесення до податкової декларації з ПДВ значення графи 6 рядка 24 уточнюючого розрахунку?

Стисла відповідь: У разі виправлення значення рядка 24 декларації, яке у майбутніх звітних періодах впливало на значення рядка 25 чи рядка 23, уточнюючий розрахунок подається за кожний звітний період, у якому значення рядка 24 декларації впливало на значення рядка 25 чи рядка 23. У разі виправлення значення рядка 24 декларації, яке у майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення рядка 25 чи 23 (23.1 чи 23.2), уточнюючий розрахунок подається за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни. На значення графи 6 рядка 24 уточнюючого розрахунку зменшується значення рядка 24 податкової декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок, або збільшується значення рядка 24 шляхом відображення такого збільшення в рядку 21.2 податкової декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок».

 

У результаті виникає запитання: як бути? Сміливі платники податків, безумовно, можуть узяти на озброєння цей підхід і відобразити збільшення від’ємного значення ПДВ у ряд. 21.2 декларації з ПДВ за вересень 2011 року. Однак якщо підійти до вирішення цього питання більш зважено та консервативно, до чого ми й схиляємося, то збільшення від’ємного значення краще здійснювати так само, як і його зменшення, тобто через ряд. 24 декларації з ПДВ. Інакше кажучи, у цій ситуації в ряд. 24 декларації за вересень потрібно «згорнути» показник, отриманий у вересні, та показники двох уточнюючих розрахунків. На ці висновки нас наштовхують такі міркування.

По-перше, аналогія з нормами

Порядку, що регулюють алгоритм зменшення від’ємного значення. У свою чергу, для відображення в ряд. 21.2 декларації з ПДВ жодної аналогії провести не можна.

По-друге, аналогія з чинним раніше порядком виправлення від’ємного значення, коли його збільшення та/або зменшення за допомогою подання уточнюючих розрахунків згодом «включалося» до одного рядка декларації з ПДВ (див. ряд. 23.3 чинної раніше форми декларації з ПДВ, а також рядок 8.5 і 8.6 чинного раніше уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ).

По-третє, надмірний лібералізм роз'яснення, що загрожує його скасуванням у найближчому майбутньому та/або простим ігноруванням на місцевому рівні. Адже в роз'ясненні з ЄБПЗ представники ДПАУ, по суті, заявили, що збільшення від’ємного значення може позначитися на розрахунках з бюджетом уже в періоді, коли таке збільшення вперше «включено» до декларації з ПДВ (оскільки ряд. 21.2 впливає на розрахунок ряд. 23 або ряд. 25), тоді як зменшення від’ємного значення зможе вплинути на розрахунки з бюджетом лише в наступному (другому за підрахунком) періоді, після «включення» його до декларації (оскільки показник ряд. 24 на показники ряд. 23 і 25 поточної декларації не впливає, а може вплинути на показники цих рядків у наступній декларації з ПДВ, коли буде перенесений до рядка 21.2).

 

Роман БЕРЕЖНИЙ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі