Теми статей
Обрати теми

Наслідки списання кредиторської заборгованості

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Наслідки списання кредиторської заборгованості

Підприємство має кредиторську заборгованість, за якою в березні 2012 року закінчується строк позовної давності. Ця заборгованість виникла внаслідок того, що підприємство повністю не розрахувалося за отримані послуги. Як правильно відобразити в податковому обліку списання кредиторської заборгованості? Чи потрібно коригувати податковий кредит з ПДВ та податкові витрати? Як це відобразити в деклараціях з ПДВ та податку на прибуток?

(м. Черкаси)

 

Податок на прибуток. Заборгованість за зобов'язаннями, щодо яких минув строк позовної давності, визнається безнадійною (п.п. «а» п.п. 14.1.11 Податкового кодексу України; далі — ПКУ).

Згідно з п.п. 135.5.4 ПКУ до інших доходів, зокрема, включаються суми безнадійної кредиторської заборгованості.

Як діяти в ситуації, що склалася, залежить від того, чи вживав кредитор заходів щодо стягнення суми заборгованості і якщо вживав, то коли.

Якщо кредитор уживав заходів щодо стягнення заборгованості до набуття чинності розд. ІІІ ПКУ (до 01.04.11 р.), що регламентує справляння податку на прибуток за новими правилами, то застосовуються перехідні норми, визначені п. 5 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Якщо ж продавець до 01.04.11 р. таких заходів не вживав, то при списанні заборгованості слід керуватися розд. ІІІ ПКУ.

Нюанси списання кредиторської заборгованості з податку на прибуток з позиції покупця у двох варіантах наведемо в таблиці на с. 46.

Якщо дотепер продавець до вас не застосовував заходів щодо стягнення заборгованості, то після закінчення строку позовної давності у березні 2012 року ви списуєте кредиторську заборгованість та відображаєте її суму у складі податкових доходів разом із сумою ПДВ.

ПДВ. Згідно з п.п. «а» п. 198.1 ПКУ право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту виникає в разі здійснення операцій із придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг. Ви відобразили податковий кредит на підставі п. 7.4 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР. У ПКУ нічого не зазначено з приводу коригувань податкового кредиту при списанні безнадійної кредиторської заборгованості. Проте податкові органи вважають, що після закінчення строку позовної давності покупцю потрібно відкоригувати податковий кредит (див. ЄБПЗ, розд. 130.10).

Оскільки в новій декларації з ПДВ немає відповідного рядка для таких коригувань, то з урахуванням роз'яснень податкових органів (див. лист ДПАУ 16.03.11 р. № 7273/7/16-1117) такі коригування слід здійснювати через уточнюючий розрахунок до нової форми декларації, затвердженої наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492. До нього потрібно додати пояснювальну записку, в якій пояснити зміст коригування та причини ненарахування самоштрафу. Суму, на яку ви коригуєте податковий кредит, слід відобразити в рядку уточнюючого розрахунку, за яким раніше він відображався (наприклад, коригування податкового кредиту ряд. 10.1 декларації з ПДВ має здійснюватися в ряд. 10.1 уточнюючого розрахунку). А от постачальнику коригувати податкові зобов'язання не дозволено (див. ЄБПЗ, розд. 130.07). Додатково див. статті «Нова звітність з ПДВ: згадуємо старі правила заповнення» // «БТ», 2012, № 6, с. 32 та «Звітність з ПДВ: виправляємо помилки за новими правилами» // «БТ», 2011, № 20, с. 16.

Комплексно про безнадійну заборгованість ми писали в Темі тижня «Безнадійна та сумнівна заборгованість» // «БТ», 2011, № 22, с. 35.

 

Наслідки з податку на прибуток при списанні кредиторської заборгованості покупцем

Варіанти

Якщо продавець уживав заходів
щодо стягнення до 01.04.11 р.

Якщо продавець не вживав заходів щодо стягнення до 01.04.11 р.

Наслідки

Збільшення доходу(1) на суму кредиторської заборгованості в такі строки:
— якщо покупець визнав претензію, але не погасив борг або не відповів на претензію протягом місяця із дня її отримання — дохід визнається
на 90-й календарний день із дня граничного строку погашення заборгованості, визначеного в претензії;
— суд приймає рішення про стягнення такої заборгованості або нотаріус учинює виконавчий напис — дохід визнається на 30-й календарний день із дня прийняття рішення судом

1. Якщо продавець ужив заходів щодо стягнення після 01.04.11 р.
Покупець
зменшує витрати на вартість заборгованості, визнаної судом або за виконавчим написом нотаріуса, у податковому періоді, на який припадає день набрання законної сили рішенням суду про визнання (стягнення) такої заборгованості (її частини) або вчинення нотаріусом виконавчого напису (п.п. 159.1.2 ПКУ).
2. Якщо продавець взагалі не вживав заходів щодо стягнення. Якщо продавець не вживав жодних заходів (не звертався до суду або до нотаріуса за виконавчим написом), то кредиторська заборгованість після закінчення строку позовної давності перетворюється на безнадійну. Причому така заборгованість для цілей оподаткування визнається безповоротною фіндопомогою (п.п. 14.1.257 ПКУ).
Таким чином, суму кредиторської заборгованості слід уключити до доходів у періоді, коли закінчиться строк позовної давності. При цьому у складі податкових доходів відображається сума з урахуванням ПДВ(2). Визнаючи доходи після закінчення строку позовної давності, зменшувати витрати, відображені відповідно до норм Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, не потрібно(3)

Відображення в декларації з податку на прибуток

Дохід, визнаний при списанні кредиторської заборгованості, відображають у ряд. 03.11 додатка СБ, згодом цю суму буде відображено в ряд. 03.11 додатка ІД до декларації

1. Зменшення витрат на вартість заборгованості, визнаної судом або за виконавчим написом нотаріуса, відображається в ряд. 06.4.24 додатка СБ, згодом цю суму буде відображено в ряд. 06.4.24 додатка ІВ
до декларації.
2. Суми списаної безнадійної кредиторської заборгованості відображаються в ряд. 03.25 додатка ІД до декларації

(1) Якщо покупець погасить свою заборгованість до закінчення цих строків, то дохід визнавати не потрібно.

(2) Про це йдеться, зокрема, у газеті «Податковий, банківський, митний консультант», 2011, № 22, с. 15.

(3) На підтвердження цього див., наприклад, постанову ВАдСУ від 05.05.11 р. № К-10759/08, а також консультацію з ЄБПЗ (розд. 110.28). Хоча слід попередити, що в ЄБПЗ є консультації, в яких податківці наполягають на тому, що вартість неоплачених товарів не повинна включатися до складу витрат.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі