Теми статей
Обрати теми

Чи оплачувати вихідні дні працівнику у відрядженні?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи оплачувати вихідні дні працівнику у відрядженні?

Підприємство займається транспортними перевезеннями вантажів. До рейсу вирушають двоє водіїв на 2 — 3 тижні. Працюють вони через день. Чи потрібно їм оплачувати вихідні дні в подвійному розмірі, якщо вони очікують завантаження на зворотний рейс?

(м. Донецьк)

 

При вирішенні питань оплати праці у відрядженнях насамперед потрібно звертатися до Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). Застосовувати Інструкцію про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджену наказом МФУ у редакції від 17.03.11 р. № 362 (далі — Інструкція про службові відрядження), із квітня 2011 року госпрозрахункові підприємства не зобов’язані*. Але її норми можна враховувати при розробці свого внутрішнього документа, що регламентує направлення працівників у службові відрядження.

* Див. ком. «Відрядження: Інструкція № 59 виключно для бюджетників; добові розраховують на підставі наказу; обмеження витрат на відрядження» // «БТ», 2011, № 27, с. 5; «Інструкція № 59 — довідковий документ для «НЕбюджетних» роботодавців: думка ДПАУ» // «БТ», 2012, № 9, с. 8.

У загальному випадку робота у вихідний день може компенсуватися за угодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі в подвійному розмірі (ст. 72 КЗпП).

У п. 10 Інструкції про службові відрядження міститься така норма: «якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства». Аналогічна норма містилася в абзаці одинадцятому розділу «Загальні положення» Інструкції про службові відрядження до останньої її зміни, коли її норми почали поширювати тільки на працівників бюджетної сфери. Свого часу Мінпраці в листі від 19.06.08 р. № 154/13/116-08 роз'яснювало, що працівники, які направляються у відрядження спеціально для роботи у вихідні або святкові та неробочі дні, — це працівники, які вирушають з обов'язком працювати в ці дні, що має бути застережено в наказі про відрядження. Компенсація за роботу в ці дні здійснюється відповідно до чинного законодавства (ст. 72, 73, 107 КЗпП).

Крім того, у п. 9 Інструкції про службові відрядження зазначено, що на відрядженого працівника поширюється режим робочого часу того підприємства, на яке його направлено. Замість днів відпочинку, не використаних за час відрядження, інші дні відпочинку після повернення з відрядження не надаються. Аналогічну норму раніше було передбачено абзацом десятим розділу «Загальні положення» Інструкції про службові відрядження в редакції до змін.

Тому вважаємо, що на сьогодні в цьому питанні нічого не змінилося. Тепер стосовно вашої ситуації.

У дні завантаження водії фактично можуть і не працювати. Однак при вирішенні питання про оплату цього часу слід ураховувати, що час простоїв (у пунктах завантаження та розвантаження вантажів) уключається до робочого часу водія (п. 2.1 Положення про робочий час та час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затвердженого наказом Мінтрансу від 07.06.10 р. № 340).

У вашому випадку двоє водіїв працюють через день, тому може статися, що для одного водія день завантаження буде робочим днем, а для іншого водія — вихідним.

Оскільки час простоїв (у пунктах завантаження та розвантаження вантажів) уключається до робочого часу водія, вважаємо, що день завантаження водію, для якого цей день є робочим, має бути оплачено як робочий (з урахуванням особливостей оплати роботи у вихідні дні), незалежно від того, що фактично водій не працює. День завантаження для другого водія не оплачуватиметься, тому що цей день для нього є вихідним (працюють водії через день, а отже, робочий день одного водія є вихідним днем іншого). Але якщо з будь-яких причин у свій вихідний одного з водіїв буде залучено до роботи, то цей день йому потрібно оплатити в подвійному розмірі або надати інший день відпочинку.

Деякі питання, висвітлені у статті «Внутрішньоукраїнські відрядження: цікаві питання в роз'ясненнях офіційних органів» // «БТ», 2009, № 13, с. 42 залишаються актуальними й на сьогодні. Крім того, радимо ознайомитися з Поштою тижня «Як оплатити працю тих, хто працює у святкові та вихідні дні?» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 37.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі