Теми статей
Обрати теми

Про розгляд звернення

Редакція БТ
Лист від 07.03.2012 р. № 5537/05-10

ПОМИЛКИ
 ЩОДО ПЕНСІЙНИХ
 ВНЕСКІВ ДО 2011 РОКУ:

механізм виправлення в роз'ясненні від ПФУ

Лист Пенсійного фонду України від 07.03.12 р. № 5537/05-10

«Про розгляд звернення»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) розглянув питання щодо виправлення помилок у звітності з єдиного внеску (форма № Д4), допущених при обчисленні пенсійних внесків та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС). Зупинимося на них докладніше.

Як зауважив ПФУ в листі, що коментується, у разі самостійного виявлення платником заниження/завищення нарахованих сум страхових внесків, відображених у звітності за періоди до 01.01.11 р., зазначені нарахування слід відображати в Додатку до таблиці 1 додатка 4, а суми ЄВС потрібно відобразити в рядках 6 і 7 Таблиці 1 додатка 4.

Зазначені рядки не використовуються, якщо нарахування зарплати здійснюється за попередній період, зокрема у зв'язку з нарахуванням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок. Вони включаються до зарплати того місяця, в якому було проведено нарахування.

Якщо в поточному місяці необхідно сторнувати суму зарплати за попередній період у зв'язку з нарахуванням допомоги по тимчасовій непрацездатності за попередній період, то в таблиці 6 додатка 4 необхідно відобразити:

— суму зарплати за поточний період;

— сторновану суму зарплати за попередній період зі знаком «мінус»;

— суму допомоги по тимчасовій непрацездатності за попередній період.

Таким чином, ПФУ говорить про виправлення помилок, допущених при обчисленні пенсійних внесків (нараховувалися до 01.01.11 р.), ЄВС (нараховується з 01.01.11 р.), у тому числі про ситуацію, коли за минулі місяці замість лікарняних помилково нараховано зарплату. На жаль, у листі, що коментується, немає докладного опису механізму виправлення таких помилок. Тому в таблиці (с. 7) наведемо його опис. Детально механізм виправлення помилок щодо пенсійних внесків, допущених до 2011 року, і щодо єдиного внеску було розглянуто в Темі тижня «Виправлення помилок у додатку 4 з ЄВС» // «БТ», 2011, № 43, с. 22.

 

Вид помилки

Правила виправлення помилки у формі № Д4

Помилки в сумах нарахованого ЄВС та пенсійних внесків

Помилки в сумах пенсійних внесків, нарахованих у періодах до 01.01.11 р.

Виправляємо у формі № Д4 за місяць, в якому виявлено та виправлено помилку:
1. У додатку до Таблиці 1 заповнюємо відповідні рядки пункту 3 «Виправлення помилок, допущених при нарахуванні внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 01.01.2011» (рядки 3.1 (3.1.1, 3.1.2), 3.2, 3.3 (3.3.1, 3.3.2), 3.4, 3.5, 3.6).
2. У Таблиці 6 указуємо зміну персоніфікованих даних щодо застрахованої особи, стосовно доходу якої помилково обчислено внески до ПФУ, заповнивши у графі 10 КТН:
— «6» — при самостійному донарахуванні;
— «7» — при самостійному зменшенні;
— «8» — донарахування при перевірці ПФУ;
— «9» — зменшення при перевірці ПФУ.
3. Якщо виправляються помилки в періодах до 2010 року, що зачіпають персоніфіковані дані працівника про його нарахування, крім заповнення Таблиць 1 і 6, слід сформувати і подати форму ІНДАНІ за звітний рік, в якому було допущено помилку.
У листі, що коментується, ПФУ не вказав на необхідність заповнення і подання Таблиці 6 та форми ІНДАНІ.
Але їх потрібно заповнювати, якщо допущено помилку при обчисленні пенсійних внесків у частині утримань

Помилка в базі для нарахування ЄВС, що справляється після 01.01.11 р.

Виправляємо помилку у формі № Д4 за місяць, в якому виправляють помилку.
1. Залежно від типу помилки в Таблиці 1 заповнюємо показники рядків 6 (якщо базу занижено) та/або 7 (якщо базу завищено).
2. Заповнюємо в Таблиці 6 на застраховану особу окремий рядок, у якому вказуємо у графі 10 КТН «2» (коли занижено базу) та/або «3» (коли завищено базу).
У листі, що коментується, ПФУ не вказав на необхідність заповнення Таблиці 6. Але її потрібно заповнювати, якщо допущено помилку при обчисленні ЄВС у частині утримань

Перерахунки (коригування) виплат за минулі періоди (не помилки!)

Донарахування зарплати за минулий період

Уключаємо в дохід поточного місяця та відображаємо разом із зарплатою, нарахованою в поточному місяці.
У Таблиці 6 зарплату поточного місяця і донараховану за попередні періоди показуємо одним рядком

Коригування зарплати за дні хвороби попередніх місяців

Виправляємо помилку у формі № Д4 за місяць, в якому здійснили перерахунок:
1. Для лікарняних заповнюємо форму № Д4 в загальному порядку: у Таблиці 1 (у рядках 1, 1.3, 1.4, 2, 2.3, 4, 4.3) суму нарахованих лікарняних, а в Таблиці 6 заповнюємо на працівника стільки рядків, скільки місяців охоплює листок непрацездатності.
2. Щодо зарплати в Таблиці 6 заповнюємо також декілька рядків:
— один рядок — на зарплату за поточний місяць (заповнюємо в загальному порядку);
— інший рядок — на виключення помилково нарахованої за дні хвороби зарплати минулого місяця: у графі 11 вказуємо місяць і рік, коли було здійснено помилкове нарахування; графи 15, 16 і 17 заповнюємо із знаком «-». У Таблиці 1 ці від’ємні суми вираховуватимуться при заповненні зарплатних рядків (рядки 1, 1.1, 2, 2.1, 2.1.1 — 2.1.6, 4, 4.1, 4.1.1 — 4.1.3).
Таким чином, ПФУ в листі, що коментується, офіційно підтвердив можливість унесення до Таблиці 6 від’ємних значень. Раніше про це йшлося тільки в консультації працівника ПФУ, опублікованій у Пошті тижня «Коригування звітності з ЄВС у зв'язку з нововиявленими обставинами» // «БТ», 2011, № 43, с. 19. До речі, там наведено наочний приклад відображення такого коригування

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі