Теми статей
Обрати теми

Фінансова звітність єдиноподатника за I квартал 2012 року: заповнення форм № 1-мс і № 2-мс по рядках

Редакція БТ
Стаття

ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ
 ЄДИНОПОДАТНИКА

за I квартал 2012 року:
 заповнення форм № 1-мс
 і № 2-мс по рядках

 

З 2012 року запроваджено нову спрощену систему оподаткування. Єдиноподатників поділено на чотири групи. До групи 4 належать платники єдиного податку — юридичні особи, які зобов'язані вести спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат. Саме про них і йтиметься в сьогоднішній статті, в якій розповідатиметься про те, як заповнити необхідну фінансову звітність за I квартал 2012 року.

Яна ІНДЮХОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», y.indyukhova@id.factor.ua

 

Чим регламентуються облік та складання фінансової звітності для єдиноподатника групи 4

Згідно з п.п. 296.1.3 ПКУ платники єдиного податку групи 4 використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку стосовно доходів та витрат з урахуванням положень п. 44.2 ПКУ.

Відповідно до п. 44.2 ПКУ платники єдиного податку групи 4 ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат з метою розрахунку об'єкта оподаткування за методикою, затвердженою Мінфіном. Поки що окремої методики спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат не затверджено. Тому єдиноподатникам групи 4 з метою заповнення фінансової звітності доводиться керуватися чинними актами законодавства.

Ми вже згадували про необхідність подання підприємством, що сплачує єдиний податок з 2012 року, фінансової звітності за іншими формами, коли розглядали особливості її заповнення за підсумками 2011 року (див. статтю «Річна фінансова звітність для «малюків»: особливості складання за 2011 рік» // «БТ», 2012, № 4, с. 16 і Шпаргалку бухгалтера «Фінансова звітність для «малюків» // «БТ», 2012, № 4, с. 23). Сьогодні йтиметься про заповнення фінансової звітності виключно для єдиноподатника групи 4 з 2012 року.

Насамперед при складанні бухгалтерської звітності потрібно виходити з правил, установлених П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва». Крім того, слід мати на увазі, що існують Спрощений план рахунків, а також Методрекомендації № 422 і Методрекомендації № 720. Як застосовувати чи не застосовувати єдиноподатнику ці законодавчі акти з метою складання фінансової звітності, ми опишемо далі.

 

Особливості ведення обліку в єдиноподатника

Момент відображення доходів і витрат. При складанні фінансової звітності єдиноподатнику групи 4 насамперед потрібно буде ознайомитися з П(С)БО 25, який, крім правил складання фінансової звітності, уносить ще й певні нюанси до ведення обліку.

Нещодавно наказом МФУ від 09.12.11 р. № 1591 було внесено зміни в тому числі й до П(С)БО 25
(див. ком. «Унесено зміни до бухоблікових нормативів, пов'язані із застосуванням МСФЗ, і не тільки» // «БТ», 2012, № 4, с. 5). Зокрема, одним із нововведень стала вимога до єдиноподатників групи 4 подавати Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (ф. № 1-мс і ф. № 2-мс).

Оскільки згідно з п. 44.2 ПКУ платники єдиного податку групи 4 ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат, для них актуальним є п. 8 П(С)БО 25. Згідно з цією нормою суб'єкти малого підприємництва, які мають право на застосування спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат:

1) можуть обліковувати необоротні активи тільки за первісною вартістю, без урахування знецінення та переоцінки справедливої вартості;

2) не створюють забезпечення майбутніх витрат і платежів (на виплату майбутніх відпусток працівникам, виконання гарантійних зобов'язань тощо), а визнають відповідні витрати в періоді їх фактичного здійснення;

3) визнають витрати й доходи з урахуванням вимог ПКУ та відносять суми, що не визнаються ПКУ витратами чи доходами, безпосередньо на фінансовий результат після оподаткування;

4) уключають поточну дебіторську заборгованість до підсумку балансу за її фактичною сумою.

Формулювання п. 8 П(С)БО 25 дають підстави для висновку про те, що тільки перший виняток є «добровільним»: єдиноподатник самостійно вирішує, чи обліковувати необоротні активи за первісною вартістю, чи періодично переглядати справедливу вартість об'єкта. Решта винятків має застосовуватися обов'язково. Однак їх застосування на практиці викликає низку запитань.

Важко уявити собі наслідки виконання вимоги визнавати витрати і доходи відповідно до ПКУ та відносити суми, що не визнаються ПКУ витратами або доходами, безпосередньо на фінансовий результат після оподаткування. Це вимога не є новою для платників податку на прибуток за ставкою 0 % (вона існувала ще до внесення останніх змін до П(С)БО 25 наказом МФУ від 09.12.11 р. № 1591). Однак тепер єдиноподатники групи 4 стали суб'єктами малого підприємництва, які ведуть спрощений бухоблік доходів і витрат, а отже, також повинні виконувати цю вимогу. Як застосовувати цю вимогу щодо них?

Якщо єдиноподатник виконає цю вимогу, то виникне дійсно нісенітна ситуація:

по-перше , оскільки що єдиноподатник у податковому обліку витрати не відображає, вийде, що бухгалтерські витрати потрібно списати на фінансовий результат після оподаткування (потраплять до ряд. 145 ф. № 2-мс);

по-друге , визнання доходів не в момент їх нарахування, а виключно під час надходження грошових коштів, як це передбачено для єдиноподатників ст. 292 ПКУ, порушує основний принцип бухгалтерського обліку — принцип нарахування. Згідно зі ст. 4 Закону про бухоблік принцип нарахування передбачає, що доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів (ст. 4 Закону про бухоблік).

Як бачимо, до єдиноподатників цю норму застосовувати абсурдно. Вважаємо, що єдиноподатники мають вести бухгалтерський облік за загальними правилами. І на підставі даних бухобліку слід визначати дохід для нарахування єдиного податку та заповнення Податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи (про порядок заповнення декларації ми напишемо в найближчих номерах нашої газети).

Що стосується підприємств-«нульовиків», то вони повинні (і їм це зручно для заповнення фінансової та податкової звітності) продовжувати визнавати витрати і доходи з урахуванням вимог ПКУ, керуючись п. 8 П(С)БО 25. Як при цьому зближувати бухгалтерський та податковий облік, ми описали у статті «Річна фінансова звітність для «малюків»: особливості складання за 2011 рік» // «БТ», 2012, № 4, с. 16.

Собівартість. Зупинимося трохи на визначенні собівартості виробленої та реалізованої продукції. Згідно з п.п. 2.5 розд. III П(С)БО 25 собівартість виготовленої та реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з прямих витрат, безпосередньо пов'язаних із виробництвом (витрати на матеріали, оплату праці, амортизацію основних засобів тощо), та загальновиробничих витрат, зменшених на суму зменшення залишку на кінець періоду (порівняно із залишком на початок періоду) незавершеного виробництва та готової продукції.

Зверніть увагу на допущену авторами стандарту неточність: визначаючи собівартість реалізованої продукції, витрати звітного періоду необхідно зменшувати на суму приросту (а не убутку!) залишків незавершеного виробництва та готової продукції. На цю помилку при складанні ф. № 2-мс «нульовиками» ми вказували у статті «Річна фінансова звітність для «малюків»: особливості складання за 2011 рік» // «БТ», 2012, № 4, с. 16.

Величину залишків незавершеного виробництва та готової продукції можна визначити одним із двох способів:

1) розрахувати на підставі первинних документів, якими оформляли рух запасів (надходження та вибуття);

2) за даними інвентаризації на кінець звітного періоду. У такому разі залишок незавершеного виробництва (сальдо Дт 23) визначається за матеріальними витратами та витратами на оплату праці, а залишок готової продукції (сальдо Дт 26) — за ціною реалізації, зменшеною на суму непрямих податків, витрат на збут і суму очікуваного прибутку. Про складнощі в застосуванні цього способу для «нульовиків» ми писали у статті «Річна фінансова звітність для «малюків»: особливості складання за 2011 рік» // «БТ», 2012, № 4, с. 16.

Крім П(С)БО 25, є ще Спрощений план рахунків, Методрекомендації № 422 і Методрекомендації № 720. Але ці нормативно-правові акти, на відміну від П(С)БО 25, єдиноподатнику можна застосовувати за бажанням. У табл. 1 на с. 19 наведемо особливості застосування цих документів.

 

Таблиця 1. Нюанси застосування єдиноподатником Спрощеного плану рахунків,
Методрекомендацій № 422 та Методрекомендацій № 720

Нормативно-правовий документ

Особливості застосування його єдиноподатником

1

2

Спрощений план рахунків

Для чого створений? Застосовують з метою складання фінансової звітності згідно з П(С)БО 25

Хто може застосовувати Спрощений план рахунків? За бажанням такі суб'єкти господарювання:
— суб'єкти підприємницької діяльності — юридичні особи, яких згідно з чинним законодавством визнано суб'єктами малого підприємництва;
— юридичні особи, які не займаються підприємницькою діяльністю (крім бюджетних установ), незалежно від форм власності, організаційно-правових форм та видів діяльності;
— представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності.
Єдиноподатники групи 4 є суб'єктами малого підприємництва і тому за бажанням можуть застосовувати Спрощений план рахунків. До речі, про вибір Плану рахунків, що використовується, підприємство має зазначити у своєму наказі (розпорядженні) про організацію бухгалтерського обліку на підприємстві

Можливі складнощі при його застосуванні.
1.
Спрощений план рахунків
не містить позабалансових рахунків. Тому, якщо виникне потреба відобразити в обліку позабалансові активи чи зобов'язання, то для їх обліку вам усе одно доведеться використовувати рахунки класу 0 Загального плану рахунків (п. 3 наказу № 186).
2. Згідно з п. 4 наказу № 186 записи на рахунках бухобліку Спрощеного плану рахунків і на позабалансових рахунках для узагальнення інформації про наявність та рух активів, капіталу, зобов'язань, про доходи і витрати, факти фінансово-господарської діяльності потрібно здійснювати відповідно до Інструкції № 291. Виконання цієї вимоги в деяких випадках створює труднощі, оскільки характеристики рахунків Спрощеного плану рахунків інколи не корелюють із положеннями Інструкції № 291. Тому на практиці більшість суб'єктів господарювання навіть за наявності права використовувати Спрощений план рахунків його не застосовують. Крім того, не захочуть застосовувати Спрощений план рахунків підприємства, які нарощують обсяги діяльності й тому ризикують залишити лави малих підприємств, що змусить їх переходити зі Спрощеного плану рахунків на Загальний план рахунків

Останні зміни. Нагадаємо, що Мінфін наказами від 31.05.11 р. № 664 БТ», 2011, № 28, с. 3) і від 26.09.11 р. № 1204БТ», 2011, № 44, с. 4) уніс зміни до деяких нормативно-правових актів з бухобліку, деякі з яких стосуються і Спрощеного плану рахунків. Зокрема, усі доходи і витрати було поділено на дві групи: ті, що стосуються реалізації продукції товарів (робіт, послуг), та інші. У результаті змін рахунки 84 «Витрати операційної діяльності» та 85 «Інші затрати» виключено, а замість них запроваджено 90-ті рахунки (90, 91 і 96)

Методрекомендації № 422

Для чого створені? У п. 1 Методрекомендацій № 422 зазначено, що їх було призначено для ведення регістрів бухгалтерського обліку юридичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності (крім банків) з ознаками малих підприємств, а також юридичними особами (крім бюджетних установ), що не займаються підприємницькою (комерційною) діяльністю. Але з часом Методрекомендації № 422 дещо втратили свою актуальність, хоча й не були скасовані

Хто може застосовувати Методрекомендації № 422? Суб'єкти господарювання, зазначені в п. 1 Методрекомендацій № 422 (див. рядок вище). Звернемо увагу, що цей документ має рекомендаційний характер, і суб'єкти господарювання не зобов'язані використовувати його у господарській діяльності всупереч своєму бажанню

Методрекомендації № 720

Для чого створені? Згідно з ч. 3 ст. 3 Закону про бухоблік підприємства, що мають право на ведення спрощеного обліку доходів і витрат та не зареєстровані платниками ПДВ, можуть узагальнювати інформацію в регістрах бухгалтерського обліку без застосування подвійного запису. Аналогічна норма міститься в п. 9 розд. I П(С)БО 25. У зв'язку з чим і було видано Методрекомендації № 720

Хто може застосовувати Методрекомендації № 720? У п. 1 Методрекомендацій № 720 зазначено, що їх призначено для ведення регістрів бухгалтерського обліку суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат, зокрема відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ПКУ, і не зареєстровані платниками ПДВ. І хоча єдиноподатників групи 4, які не сплачують ПДВ, тут прямо не названо, у них є можливість вести бухоблік без використання подвійного запису, оскільки вони мають право вести спрощений бухоблік.
Періоди, за які складаються облікові регістри, можна вибирати самостійно залежно від обсягів діяльності — місяць або квартал

Можливі складнощі при його застосуванні. На наш погляд, єдиноподатнику групи 4 — неплатнику ПДВ правом ведення бухобліку без подвійного запису краще не користуватися, а вести бухоблік традиційно з подвійним записом. Є як мінімум два аргументи на користь цього, котрі ґрунтуються на тому, що право ведення бухобліку без подвійного запису не звільняє від:
1) обов'язку подання ф. № 1-мс (Баланс). А виокремлення даних із регістрів для складання ф. № 1-мс напевно виявиться доволі трудомістким заняттям (скласти ф. № 1-мс при автоматизованому бухобліку набагато легше);
2) необхідності підтверджувати документальне здійснення господарських операцій відповідно до Положення № 88 (у будь-якому разі необхідно складати і зберігати відповідні документи)

 

Заповнення єдиноподатником форм № 1-мс і № 2-мс

Фінансова звітність єдиноподатника, яку необхідно подавати з 2012 року, складається із форм № 1-мс і № 2-мс, які разом складають Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва. Цей звіт єдиноподатники зобов'язані подавати щокварталу , а не раз на рік, як це встановлено ч. 7 ст. 11 Закону про бухоблік для платників податку на прибуток за ставкою 0 %.

Згідно з п. 5 Порядку № 419 квартальна фінансова звітність (крім зведеної та консолідованої) подається підприємствами не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом, а річна — не пізніше 9 лютого наступного року. Отже, уперше подати форми № 1-мс і № 2-мс потрібно за I квартал 2012 року не пізніше 25 квітня 2012 року. Якщо останній день подання припадає на неробочий день, то строк подання переноситься на перший після вихідного робочий день (п. 10 Порядку № 419).

Зверніть увагу: єдиноподатники фінансову звітність до органів ДПС не подають . Цей обов'язок покладено на платників податку на прибуток, у тому числі «нульовиків» (п. 46.2 ПКУ). Що стосується єдиноподатників, то для них ні в п. 46.2 ПКУ, ні у профільній главі 1 розд. XIV ПКУ такої вимоги немає. Тому разом із Податковою декларацією платника єдиного податку — юридичної особи форми № 1-мс і № 2-мс до ДПС подавати не потрібно.

У бухобліку нарахування єдиного податку відображаємо таким бухгалтерським записом:

— при застосуванні Загального плану рахунків: Дт 92 (84) — Кт 641;

— при застосуванні Спрощеного плану рахунків: Дт 96 — Кт 641.

У ф. № 2-мс суму нарахованого єдиного податку за звітний період відображаємо у вписуваному рядку 101.

Показники у формах № 1-мс і № 2-мс наводяться в тисячах гривень з одним десятковим знаком. Які дані заносити до того чи іншого рядка звітності та звідки брати інформацію, ми описали в табл. 3 і 4 нижче. А в табл. 2 ми навели склад фінансової звітності, строки її подання та форму ведення бухобліку, що використовуються підприємствами-єдиноподатниками. Виходимо з того, що застосовується звичайний порядок ведення рахунків згідно з Інструкцією № 291 (зважаючи на деякі складнощі при застосуванні Спрощеного плану рахунків, його часто не застосовують — див. табл. 1 на с. 19).

На цьому закінчуємо та сподіваємося, що у вас не виникне труднощів із заповненням фінансової звітності.

 

Таблиця 2. Стисла інформація про фінансову звітність єдиноподатників групи 4

Єдиноподатник групи 4:

Яку фінансову звітність подають і в які строки

Чим передбачено

Як можна вести бухоблік

— платник ПДВ
(ставка 3 %)

Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва у складі форм № 1-мс та № 2-мс подається:
— щоквартальний звіт — не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом (за I квартал 2012 року — не пізніше 25.04.12 р.);
— річний звіт — не пізніше 9 лютого наступного року

п. 44.2 ПКУ
п. 8 П(С)БО 25
Методрекомендаціями № 422

Із застосуванням Спрощеного плану рахунків.
Не виключається застосування Загального плану рахунків

— неплатник ПДВ (ставка 5 %)

п. 44.2 ПКУ
п. 9 П(С)БО 25
Методрекомендаціями № 720

Без застосування подвійного запису.
Не виключається застосування Загального плану рахунків або Спрощеного плану рахунків

 

Таблиця 3. Заповнення Балансу (ф. № 1-мс) єдиноподатниками

Рядок Балансу

Код рядка

Дані бухгалтерського обліку для заповнення

1

2

3

АКТИВ БАЛАНСУ

I. Необоротні активи

Основні засоби:

залишкова вартість

030

Ряд. 031 - ряд. 032. Уключається до підсумку Балансу.
Перевірка: ряд. 030 = сальдо по Дт рах. 10, 11, 12, 15, 16 — сальдо по Кт рах. 13

первісна вартість

031

Сальдо по Дт рах. 10, 11, 12, 15, 16. Не включається до підсумку Балансу

знос

032

Сальдо по Кт рах. 13 (наводиться в дужках; не включається до підсумку Балансу)

Інші необоротні активи

070

Сальдо по Дт рах. 14, 18, 19

Усього за розділом I

080

Сума значень рядків: ряд. 030 + ряд. 070

II. Оборотні активи

Запаси

100

Сальдо по Дт рах. 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28

Примітка. На наш погляд, до цього рядка також потрібно включати вартість товарів, придбаних підприємством для продажу (незважаючи на те, що в п. 1.4 розд. III П(С)БО 25, де описується склад цієї статті, товари прямо не названо).

Поточна дебіторська заборгованість

210

Сальдо по Дт рах. 34, 36, 37 (у розрізі субрахунків), 45, 46, 63, 65
(у розрізі субрахунків), 66 Дт субрах. 641, 642, 682 — 685

Примітки.
1.
Скасовані субрахунки 651/ПФУ, 653 відображаються в частині заборгованості перед страхувальниками. Докладніше про це див. ком. «Унесено зміни до Плану рахунків та до деяких П(С)БО» // «БТ», 2011, № 28, с. 3.
2.
Звернемо увагу: якщо в цьому рядку відобразити заборгованість засновників щодо формування статутного капіталу і дотриматись вимоги п. 1.7 розд. III П(С)БО 25 — показати в ряд. 300 суму фактично внесеного засновниками (власниками) статутного капіталу підприємства (а не зафіксованого в установчих документах), то баланс не зійдеться. Реально виконати тільки одну вимогу:
— або показати в ряд. 210 ф. № 1-мс заборгованість засновників щодо формування статутного капіталу, але тоді в ряд. 300 ф. № 1-мс доведеться відобразити зафіксовану в установчих документах суму статутного капіталу за вирахуванням заборгованості засновників за внесками;
— або не показувати в ряд. 210 ф. № 1-мс заборгованість засновників, а зменшити на її суму зафіксовану в установчих документах суму статутного капіталу, відобразивши цю різницю в ряд. 300 ф. № 1-мс.

Грошові кошти та їх еквіваленти:

у національній валюті

230

Сальдо по Дт субрах. 301, 311, 313, 333, 351

у тому числі в касі

231

Сальдо по Дт субрах. 301. Не включається до підсумку балансу

В іноземній валюті

240

Сальдо по Дт субрах. 302, 312, 314, 334, 351

Інші оборотні активи

250

Сальдо по Дт субрах. 331, 332, 352, 39, 643, 644

Усього за розділом II

260

Сума значень рядків: ряд. 100 + ряд. 210 + ряд. 230 + ряд. 240 + ряд. 250

Баланс

280

Сума значень рядків: ряд. 080 + ряд. 260

Перевірка. Показники гр. 3 і 4 ряд. 280 ф. № 1-мс мають відповідати показникам гр. 3 і 4 ряд. 640 ф. № 1-мс.

ПАСИВ БАЛАНСУ

I. Власний капітал

Капітал

300

Сальдо по Кт рах. 40, 41, 42, 43 за мінусом сальдо по Дт рах. 45, 46

Примітка. Див. примітку 2 до ряд. 210.

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

350

Сальдо по Кт субрах. 441 або сальдо по Дт субрах. 442. Сума непокритого збитку (Дт 442) наводиться в дужках та вираховується при визначенні підсумку власного капіталу (ряд. 380). У першому місяці переходу на застосування П(С)БО 25 сальдо рахунків 17 і 54 згортається оборотною кореспонденцією цих рахунків
та відображається на субрахунку 441 або 442

Усього за розділом I

380

Сума значень рядків: ряд. 300 + (-) ряд. 350

II. Цільове фінансування

430

Сальдо по Кт рах. 47, 48

III. Довгострокові зобов'язання

480

Сальдо по Кт рах. 50, 51, 52, 53, 55

IV. Поточні зобов'язання

Короткострокові кредити банків

500

Сальдо по Кт рах. 31 (овердрафт), 60, 61, 684 (у частині процентів за кредитами банків)

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

530

Сальдо по Кт рах. 62, 63

Поточні зобов'язання за розрахунками:

з бюджетом

550

Сальдо по Кт субрах. 641, 642

зі страхування

570

Сальдо по Кт рах. 65 (у розрізі субрахунків)

Примітка. У цьому рядку відображається сума заборгованості за відрахуваннями єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхування майна підприємства та індивідуальне страхування працівників. Водночас у ситуації, коли в підприємства залишилося сальдо за розрахунками з Пенсійним фондом та іншими фондами загальнодержавного соцстрахування (Кт субрах. 651, 652, 653, 656), воно також має показуватися в цій статті. Докладніше про це див. ком. «Унесено зміни до Плану рахунків та до деяких П(С)БО» // «БТ», 2011, № 28, с. 3.

з оплати праці*

580

Сальдо по Кт рах. 66

Інші поточні зобов'язання

610

Сальдо по Кт рахунків рах. 37 (у розрізі субрахунків), рах. 61 (крім довгострокової заборгованості за банківськими кредитами, переведеної до поточної), 643, 644, 67, 68 (у розрізі субрахунків, крім субрах. 684 у частині процентів за банківськими кредитами), 69

Усього за розділом IV

620

Сума значень рядків: ряд. 500 + ряд. 530 + ряд. 550 + ряд. 570 + ряд. 580 + ряд. 610

Баланс

640

Сума значень рядків: ряд. 380 + ряд. 430 + ряд. 480 + ряд. 620

Перевірка. Показники гр. 3 і 4 ряд. 640 Форми № 1-мс мають відповідати показникам гр. 3 і 4 ряд. 280 Форми № 1-мс.

* Із рядка 580 графи 4 «Прострочені зобов'язання з оплати праці»

665

Сальдо по Кт субрах. 661, 662 у частині простроченої заборгованості
(строк виплати зарплати за якою вже минув).

Примітки.
1.
Тут слід зазначити суму заборгованості за виплатами працівникам, що включаються до фонду оплати праці, у встановлений колективним договором або нормативним документом роботодавця строк (Кт 66 у частині заборгованості з оплати праці). Так, у Балансі на 01.04.12 р. тут слід відобразити заборгованість по Кт рах. 66 (у частині заборгованості з оплати праці) станом на 01.03.12 р. Нарахування за березень 2012 року є поточною заборгованістю і до простроченої заборгованості не відносяться.
2. Не включається до підсумку Балансу.

 

Таблиця 4. Заповнення Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс) єдиноподатниками

Рядок Звіту про фінансові результати

Код рядка

Дані бухгалтерського обліку для заповнення

1

2

3

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

010

Обороти по Кт субрах. 701, 702, 703

Непрямі податки та інші вирахування з доходу

020

Обороти по Дт 70 — Кт 641, 642, 643, 651
Обороти по Дт 791 — Кт 704

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

030

Ряд. 010 - ряд. 020

Інші доходи

040

Обороти по Дт 71 — Кт 791
Обороти по Дт 72, 73 — Кт 792
Обороти по Дт 74 — Кт 793
Обороти по Дт 75 — Кт 794

До цього рядка потраплять усі інші, ніж виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), доходи єдиноподатника. Якщо оренда — це основний вид діяльності підприємства, то дохід від операційної оренди включається до складу ряд. 010 форми № 2-мс

Разом чисті доходи

070

Ряд. 030 + ряд. 040

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

080

Обороти по Дт 791 — Кт 90 (наводяться в дужках)

Інші витрати

100

При веденні 9 класу рахунків:
Обороти по Дт 79 — Кт 92, 93, 94, 95, 96, 97, 99 (наводяться в дужках).
При веденні 8 класу рахунків:
Обороти по Дт 79 — Кт 80, 81, 82, 83, 84, 85

До цього рядка потраплять усі інші, ніж собівартість продукції (товарів, робіт, послуг), витрати єдиноподатника. У цій статті також відображається належна до сплати за звітний період відповідно до законодавства сума податків та зборів (у тому числі й нарахований за звітний період єдиний податок). Конкретна назва податку чи збору та відповідна сума наводяться в рядку 101

у тому числі:

101

Оборот по Дт рах. 92 (84) — Кт субрах. 641/«Єдиний податок»

Вписуваний рядок. Зазначаються конкретна назва («єдиний податок за ставкою… %») та відповідна сума податку, що підлягає сплаті за звітний період. Ця сума наводиться в дужках і не бере участі в розрахунку фінансового результату

102

У П(С)БО 25 не зазначено, які саме витрати потрібно відображати в цьому рядку. Не виключено, що в цих вписуваних рядках, крім єдиного податку, окремо виділяються включені до рядка 100 податки, що підлягають уключенню до складу витрат (наприклад, екологічний податок, плата за землю тощо)

Разом витрати

120

Ряд. 080 + ряд. 100

Значення наводиться в дужках

Фінансовий результат
до оподаткування

130

Ряд. 070 - ряд. 120

Фінансовий результат до оподаткування — це різниця між чистими доходами та всіма витратами підприємства (п. 2.7 розд. III П(С)БО 25). Якщо має місце від’ємне значення (збиток), то сума збитку наводиться в дужках

Податок на прибуток

140

Ми вважаємо, що платники єдиного податку ці рядки заповнювати не повинні

Витрати (доходи), які зменшують (збільшують) фінансовий результат після оподаткування

145

Чистий прибуток (збиток)

150

Ряд. 130 - ряд. 140 - (+) ряд. 145

Оскільки ряд. 140 і ряд. 145 ф. № 2-мс єдиноподатниками не заповнюються, показники ряд. 150 і ряд. 130 ф. № 2-мс у них будуть рівні

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про бухоблік — Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Спрощений план рахунків — План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій суб'єктів малого підприємництва, затверджений наказом МФУ від 19.04.01 р. № 186.

Загальний план рахунків — План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджений МФУ від 30.11.99 р. № 291.

Методрекомендації № 422 — Методичні рекомендацій щодо застосування регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами, затверджені наказом МФУ від 25.06.03 р. № 422.

Методрекомендації № 720 — Методичні рекомендації щодо застосування регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами, затверджені наказом МФУ від 15.06.11 р. № 720.

Положення № 88 — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом МФУ від 24.05.95 р. № 88.

Інструкція № 291 — Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом МФУ від 30.11.99 р. № 291.

Порядок № 419 — Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

Наказ № 186 — наказ МФУ «Про затвердження спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку» від 19.04.01 р. № 186.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі