Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування амортизації

Редакція БТ
Лист від 22.06.2011 р. № 11585/6/15-0315

НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ:

який документ є правовстановлюючим
для цілей податкової амортизації

Лист Державної податкової адміністрації України від 22.06.11 р. № 11585/6/15-0315

«Щодо нарахування амортизації»

 

У листі, що коментується, ДПАУ розглядає питання про порядок нарахування амортизації на нематеріальні активи (НА), а саме як визначити строк дії такого активу.

У листі йдеться про НА, що входить до групи 5 «авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп'ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (бази даних), фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті». Строк дії права користування такими об'єктами відповідно до п.п. 145.1.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) встановлюється згідно з правовстановлюючим документом, але не менше 2 років. При цьому в п.п. 145.1.1 ПКУ є застереження: якщо відповідно до правовстановлюючого документа строк дії права користування НА не встановлено, такий строк становить 10 років безперервної експлуатації.

Визначення правовстановлюючого документа не наведено в ПКУ, тому слід керуватися термінами, передбаченими іншими законами.

Відповідно до ст. 421 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) суб'єктами права інтелектуальної власності є: творець (творці) об'єкта права інтелектуальної власності (автор, виконавець, винахідник тощо) та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права інтелектуальної власності згідно з ЦКУ, іншим законом або договором. Право інтелектуальної власності виникає (придбавається) на підставах, установлених ЦКУ, іншим законом або договором (ст. 422 ЦКУ). Що стосується іншого закону, то, зокрема, для об'єктів авторського права потрібно враховувати вимоги Закону України «Про авторське право та суміжні права» від 23.12.93 р. № 3792-XII (далі — Закон про авторське право).

Статтею 425 ЦКУ встановлено строки дії прав інтелектуальної власності, а саме:

особисті немайнові права є такими, що діють безстроково, якщо інше не встановлено законом;

майнові права інтелектуальної власності є такими, що діють протягом строків, установлених ЦКУ, іншим законом або договором. Майнові права може бути припинено достроково у випадках, передбачених ЦКУ, іншим законом або договором.

Із цього можна зробити висновок, що в тих випадках, коли майнові права виникають (придбаваються) на підставі договору, правовстановлюючим документом є такий договір. Відповідно строком дії права користування НА є строк, передбачений у договорі. У такому разі для цілей податкової амортизації потрібно перевірити, чи не є цей строк меншим, ніж мінімальний строк дії, установлений п.п. 145.1.1 ПКУ, і якщо менше, то слід розраховувати амортизацію виходячи з мінімального строку дії, передбаченого ПКУ. Якщо договором строк дії майнових прав на об'єкт інтелектуальної власності не встановлено, то для цілей нарахування податкової амортизації мінімальний строк потрібно приймати як 10 років безперервної роботи.

Що стосується об'єктів інтелектуальної власності, права на які виникають на підставі закону (ЦКУ, Закону про авторське право), то тоді, як випливає з листа, що коментується сьогодні, для цілей податкової амортизації приймається строк дії, установлений платником самостійно наказом по підприємству під час визнання об'єкта активом (зарахування на баланс), але не менше 2 років (мінімальний строк використання НА групи 5). Про те, що підприємство встановлює строк дії активу наказом по підприємству, прямо зазначено в п.п. 145.1.2 ПКУ, і ДПАУ в цьому випадку визнає такий наказ правовстановлюючим документом. Обґрунтування цього — п. 44.1 ПКУ, згідно з яким для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, ведення яких передбачено законодавством. Від себе додамо, що роль такого наказу для НА може виконувати акт за ф. НА-1 «Акт введення в господарський оборот об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів», у якому вказується встановлений підприємством строк корисного використання об'єкта і який затверджується керівником підприємства.

Таким чином, для цілей податкової амортизації строк дії створеного об'єкта авторського права (НА групи 5), права на який належать платнику податків відповідно до закону як творцю, визначається таким платником податків самостійно, але не менше двох років, та фіксується в наказі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі