Теми статей
Обрати теми

Про надання консультації

Редакція БТ
Лист від 05.04.2012 р. № 9993/7/15-1417

ШТРАФИ
ЗА II — IV КВАРТАЛИ
 2011 РОКУ:

ДПСУ роз'яснила особливості застосування

Лист Державної податкової служби України від 05.04.12 р. № 9993/7/15-1417

«Про надання консультації»

 

У листі, що коментується, ДПСУ роз'яснила особливості застосування штрафних санкцій до платників податку на прибуток за результатами діяльності у II — IV кварталах 2011 року з урахуванням положень п. 6 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

1. Які санкції не застосовуються. У листі податківці підтвердили правомірність звільнення від штрафів за зазначеною нормою за такі порушення:

— штраф за недоплату податку за результатами діяльності у II — IV кварталах 2011 року в разі самостійного виявлення платником податку на прибуток помилки та внесення змін до податкової звітності (ст. 50 ПКУ). Це означає, що самоштрафи в розмірі 3 та 5 % від суми недоплаченого податкового зобов'язання при виправленні помилок за цей період нараховувати не потрібно;

— штраф за неподання або несвоєчасне подання Податкової декларації з податку на прибуток за II — IV квартали 2011 року (ст. 120 ПКУ). Цей штраф застосовується за результатами діяльності починаючи з I кварталу 2012 року;

— штраф за ненарахування, неутримання та/або несплату (неперерахування) податків платником податку на прибуток, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків (ст. 127 ПКУ). Під цю статтю підпадають, зокрема, штрафи за несплату авансового внеску податку на прибуток при виплаті дивідендів (п. 153.3 ПКУ), податку з доходів, що виплачуються нерезидентам (ст. 160 ПКУ);

— штрафи за будь-які порушення податкового законодавства за результатами діяльності у II — IV кварталах 2011 року з урахуванням норм ст. 3 ПКУ.

Це дуже ліберальне трактування положень п. 6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, і якщо дотримуватись його буквально, то виходить, що фінсанкції не повинні накладатися за порушення щодо будь-яких податків, допущені у зазначений період платниками податку на прибуток. Мабуть, у листі, що коментується, податківці підтримують саме таке ліберальне трактування.

Однак, як ми зазначали раніше*, виходячи із системної інтерпретації, звільнення від фінсанкцій за вказаною нормою має поширюватися тільки на порушення, допущені платниками податку на прибуток саме в частині податку на прибуток. Тому не виключено, що в майбутньому ДПСУ уточнить зроблені висновки та поширить їх лише на порушення з податку на прибуток, як це роблять податківці на місцях.

* Див. ком. «ДПСУ про штрафи за порушення у 2011 році: позиція змінилася?» // «БТ», 2012, № 9, с. 9.

2. Повторні порушення. Із цього питання ДПСУ висловилася дещо хитромудро (див. «Що вважається повторним порушенням»).

Мабуть, податківці хотіли сказати, що «повторність» має обчислюватися не за календарним роком, а протягом 365 (366) днів. Якщо ми їх правильно зрозуміли, то повторний штраф накладається в ситуації, коли платник податків не подав (несвоєчасно подав) декларацію (розрахунок) з будь-якого податку і до нього протягом 365 (366) днів до моменту вчинення цього порушення вже застосовувалися штрафні санкції за ст. 120 ПКУ (у цей період було винесено податкове повідомлення-рішення), причому не обов'язково саме з цього податку. У тому ж дусі податківці висловлювалися з приводу «повторності» штрафування й раніше (див. консультацію «Підвищено штрафи за повторні порушення» // «БТ», 2011, № 31, с. 6; роз'яснення в розділі 510.01 ЄБПЗ).

 

Що вважається повторним порушенням

Витяг із листа, що коментується

«<…> повторним порушенням, за яке передбачено штраф у розмірі 1020 гривень згідно із п. 120.1 ст. 120 Кодексу, буде несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів — для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення.

Таким чином, ст. 120 Кодексу не прив’язує термін «календарний рік» до можливості застосування повторного штрафу».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі