Теми статей
Обрати теми

Про перевірку документів

Редакція БТ
Лист від 31.01.2012 р. № 2153/03-20

ДОКУМЕНТИ
ДЛЯ ПЕРЕВІРОК ПФУ

зберігаємо безстроково:
 роз'яснює Пенсійний фонд

Лист Пенсійного фонду України від 31.01.12 р. № 2153/03-20

«Про перевірку документів»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) розповів про строк зберігання документів для проведення перевірок органом ПФУ платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС).

Пенсійний фонд нагадав про право ПФУ та його територіальних органів проводити не частіше 1 разу на календарний рік планову, а у випадках, передбачених законом, — позапланову перевірку на підприємствах, в установах та організаціях, у фізичних осіб — підприємців бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів про нарахування, обчислення і сплату ЄВС, достовірності відомостей, поданих до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, отримувати необхідні пояснення, довідки та відомості (зокрема, письмові) з питань, що виникають під час такої перевірки. Це передбачено п. 2 ч. 1 ст. 13 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄВС).

Механізм проведення планових та позапланових перевірок з ЄВС регламентується Порядком проведення Пенсійним фондом України та його територіальними органами планових та позапланових перевірок платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженим постановою КМУ від 09.03.11 р. № 233 (див. ком. у «БТ», 2011, № 15, с. 4, а також Тему тижня «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33).

ПФУ зауважив, що згідно з цим Порядком перевірки проводяться на підставі бухгалтерських книг, кошторисів та інших документів (п. 2).

Крім того, автори листа зазначили, що відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік) бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Виходячи з цього вони вважають, що з метою забезпечення збирання внесків у повному обсязі та запобігання можливому ухиленню платників від сплати страхових внесків та ЄВС перевірці підлягають документи за весь період з моменту проведення попередньої перевірки платника. До речі, те, що перевірятися можуть документи за весь період з моменту проведення попередньої перевірки платника з ЄВС, випливає з ч. 16 ст. 25 Закону про ЄВС, згідно з якою строк давності щодо нарахування, застосування і стягнення сум недоїмки з ЄВС, штрафів та нарахованої пені не застосовується. Аналогічна норма щодо пенсійних внесків міститься в ч. 15 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV, норми якого застосовуються і після запровадження ЄВС.

Також у листі, що коментується, зазначено, що органи ПФУ беруть до уваги:

— положення ст. 8 Закону про бухоблік, згідно з якою на власника чи уповноважений орган (посадову особу), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів, покладено відповідальність за збереження оброблених документів, регістрів та звітності;

— строки зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерських звітів та балансів в архіві підприємства, установи визначені наказом Головного архівного управління при КМУ від 20.07.98 р. № 41 «Про затвердження Переліку типових документів». До речі, у цьому наказі строки зберігання первинних документів та облікових регістрів у 3 роки прив'язані до завершення перевірки податковим органом (відповідно пп. 315 і 321). Що стосується бухгалтерських звітів та балансів, то їх слід зберігати постійно до ліквідації підприємства (п. 308). А документи щодо нарахування виплат працівникам узагалі мають зберігатися 75 років (пп. 316 і 317).

До речі, згідно з п. 5 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС працівники ПФУ під час перевірок можуть накласти штраф у розмірі 170 грн. за неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується ЄВС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі