Теми статей
Обрати теми

Декларація єдиноподатника: правила заповнення та подання (уперше за I квартал 2012 року)

Редакція БТ
Стаття

ДЕКЛАРАЦІЯ ЄДИНОПОДАТНИКА:

правила заповнення та подання
(уперше за I квартал 2012 року)

 

Ось і закінчився перший квартал роботи за оновленими єдиноподатними правилами. Настав час відзвітувати за спеціально розробленими для спрощенців формами податкових декларацій.

У сьогоднішній статті ми докладно описали порядок заповнення та подання декларацій підприємцями та підприємствами. Наочні приклади заповнення звітних форм допоможуть легко їх заповнити.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», v.zmienko@id.factor.ua

 

Чим регламентується подання звітності з єдиного податку

Згідно з п. 49.2 ПКУ платник податків зобов'язаний за кожен установлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації з кожного окремого податку, платником якого він є, незалежно від того, чи здійснював такий платник податків господарську діяльність у звітному періоді. Не є винятком і платники ЄП.

Правила складання та подання звітності платниками ЄП регламентуються ст. 296 ПКУ і, зокрема пп. 296.2 — 296.9 ПКУ. Відмінність від старої спрощенки (застосовувалася до 01.01.12 р.) полягає в тому, що з 01.01.12 р. єдиноподатники подають не розрахунок і звіт (для юридичних осіб — Розрахунок сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою; для ФОП — Звіт суб'єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку), а повноцінну податкову декларацію, як і щодо інших податків та зборів. Надання звітності з ЄП статусу податкової декларації для єдиноподатників загрожує повноцінною відповідальністю згідно з нормами ПКУ за неподання такої звітності та за порушення при сплаті податкового зобов'язання, відображеного в ній.

Згідно з п. 296.9 ПКУ форми податкових декларацій платника ЄП, визначених пп. 296.2 і 296.3 ПКУ, затверджуються в порядку, установленому ст. 46 ПКУ. На виконання цієї норми Мінфін своїм наказом № 1688 затвердив дві форми декларацій для єдиноподатників — окремо для ФОП та окремо для юридичних осіб:

1) для юридичних осіб — Податкова декларація платника єдиного податку — юридичної особи (далі — Декларація ЄП юрособи);

2) для ФОП — Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — Декларація ЄП ФОП).

На жаль, окремого документа, що регламентує заповнення декларацій, не існує. Тому при описі заповнення показників виходитимемо тільки з норм ПКУ.

Крім того, оскільки декларації за новою формою подаватимуться вперше, у сьогоднішній статті ми не розглядатимемо порядок виправлення помилок з ЄП, у тому числі допущених у період роботи на старій спрощенці до 01.01.12 р. До цієї теми ми повернемося найближчим часом.

 

Загальні правила подання та заповнення декларацій

Правила подання декларацій. Отже, згідно з п. 296.2 ПКУ платники ЄП першої групи подають до органу ДПС податкову декларацію платника ЄП у строк, установлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ПКУ. Отже, єдиноподатники першої групи звітують один раз на рік. Виняток — якщо єдиноподатник першої групи перевищив протягом року обсяг доходу (150 тис. грн.) та/або він самостійно перейшов на сплату ЄП за ставками, установленими для платників ЄП другої чи третьої групи.

Усі інші єдиноподатники (друга — четверта групи) подають до органу ДПС декларацію у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду (п. 296.3 ПКУ).

У загальному випадку податковий (звітний) період починається з 1 числа першого місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду (п. 294.2 ПКУ). Для суб'єктів господарювання, які перейшли на сплату ЄП із сплати інших податків та зборів, перший податковий (звітний) період починається з 1 числа місяця, що настає за наступним податковим (звітним) кварталом, в якому таким особам виписано Свідоцтво ЄП, та закінчується останнім календарним днем останнього місяця такого періоду. Для новозареєстрованих визначення податкового періоду має свої особливості, які ми відобразили в табл. 2 на с. 12.

Таким чином, декларація з ЄП, як і раніше, подається поквартально. Виняток — єдиноподатники першої групи, які звітують за підсумками року, за деякими винятками*.

* Крім того, згідно з п. 296.8 ПКУ єдиноподатники для отримання довідки про доходи мають право подати до органу ДПС податкову декларацію за інший, ніж квартальний (річний), податковий (звітний) період. На підставі даних такої декларації ДПС заповнить довідку про доходи. Однак подання такої декларації не звільняє єдиноподатника від обов'язку подання податкової декларації у строк, установлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду.

Для єдиноподатників третьої та четвертої груп до строку подання декларації також прив'язано і строк сплати ЄП за звітний період — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації (п. 295.3 ПКУ). Крім того, саме в цей строк єдиноподатники повинні будуть сплатити ЄП за підвищеною ставкою (15 %) при порушенні єдиноподатних правил.

У табл. 1 наведемо загальні правила подання єдиноподатниками декларацій, а також строки сплати ЄП.

 

Таблиця 1. Загальні правила подання єдиноподатниками декларацій та сплати ЄП

Показник

Групи платників ЄП

ФОП

юридичні особи

перша

друга

третя

четверта

1

2

3

4

6

Форма податкової декларації

Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (Декларація ЄП ФОП), затверджена наказом № 1688

Податкова декларація платника єдиного податку — юридичної особи (Декларація ЄП юрособи), затверджена наказом № 1688

Звітний (податковий) період (див. також табл. 2 на с. 12)

Календарний рік

Календарний квартал

Строк подання

Протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року (п.п. 49.18.3 ПКУ).
Уперше за підсумками 2012 року не пізніше 01.03.13 р.(1)

Протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу (п.п. 49.18.2 ПКУ).
За підсумками періодів 2012 року не пізніше:
— за I квартал — 10.05.12 р.;
— за II квартал — 09.08.12 р.;
— за III квартал — 09.11.12 р.;
— за IV квартал — 11.02.13 р.

(1) Виняток — якщо єдиноподатник першої групи перевищив протягом року обсяг доходу (150 тис. грн.) та/або він самостійно перейшов на сплату ЄП за ставками, установленими для платників ЄП другої чи третьої групи.
У цьому випадку згідно з п.п. 296.5.1 ПКУ декларацію слід подати у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду. У такій декларації окремо відображаються обсяг доходу, обкладений ЄП за ставками, визначеними для платників ЄП першої групи, обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 %, обсяг доходу, оподаткований за новою ставкою ЄП, авансові внески.
Подання Декларації ЄП ФОП у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду, звільняє єдиноподатника першої групи від обов'язку подання податкової декларації за підсумками року.

Можливість перенесення строку подання декларації

Передбачено п. 49.20 ПКУ: якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.
Наприклад, при поданні декларації за IV квартал 2012 року останній день — 9 лютого 2013 року є вихідним (субота), тому останній день подання — 11.02.13 р.

Куди подається декларація

До органу ДПС за місцем податкової адреси (п. 295.4 ПКУ)

Необхідність для ЄП подання декларації, якщо у звітному періоді не отримано дохід (не здійснювалася діяльність)

Декларацію подавати необхідно. Згідно з п. 49.2 ПКУ платник податків зобов'язаний за кожен установлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи здійснював він господарську діяльність у звітному періоді

Строк сплати ЄП

Авансовий внесок — не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п. 295.1 ПКУ).
За місяці 2012 року: 20.01.12 р.; 20.02.12 р.; 20.03.12 р.; 20.04.12 р.; 18.05.12 р.; 20.06.12 р.; 20.07.12 р.; 20.08.12 р.; 20.09.12 р.; 19.10.12 р.; 20.11.12 р.; 20.12.12 р.

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації (п. 295.3 ПКУ).
За періоди 2012 року: 18.05.12 р.; 17.08.12 р.; 19.11.12 р.; 19.02.13 р.

Можливість перенесення строку сплати ЄП, коли останній день припадає на неробочий

Не передбачено, сплатити необхідно напередодні (наприклад, при сплаті ЄП за I квартал 2012 року останній день — 20 травня — припадає на вихідний, тому слід сплатити ЄП напередодні — 18.05.12 р.)

Строк сплати ЄП за підвищеною ставкою

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (за періоди 2012 року: 18.05.12 р.; 17.08.12 р.; 19.11.12 р.; 19.02.13 р.)

Способи подання декларації (п. 49.3 ПКУ)

1) особисто платником податків чи уповноваженою на це особою

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання)

3) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством. Оскільки єдиноподатники четвертої групи є малими підприємствами, то обов'язково подавати декларацію в електронному вигляді вони не зобов'язані. Те ж стосується і ФОП

Відповідальність

Згідно з п. 120.1 ПКУ за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової декларації накладається штраф у розмірі:
170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;
1020 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, здійснене платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення

 

Таблиця 2. Визначення меж звітного (податкового) періоду для єдиноподатників

Ситуація

Групи платників ЄП

ФОП

юридичні особи

перша

друга

третя

четверта

Звітний (податковий) період — загальний випадок (п. 294.1 ПКУ)

Календарний рік

Календарний квартал

Суб'єкт перейшов на сплату ЄП зі сплати інших податків та зборів (п. 294.3 ПКУ)

Перший податковий (звітний) період починається з 1 числа місяця, що настає за наступним податковим (звітним) кварталом, в якому виписано Свідоцтво ЄП, та закінчується останнім календарним днем останнього місяця такого періоду (для першої групи — останній день грудня)

Зареєстрований суб'єкт господарювання, який до закінчення місяця, в якому відбулася держреєстрація, подав Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (п. 294.4 ПКУ)

Перший податковий (звітний) період починається з 1 числа місяця,
наступного за місяцем, в якому виписано Свідоцтво ЄП

Перший податковий (звітний) період починається з 1 числа місяця, в якому відбулася державна реєстрація

Реорганізований суб'єкт господарювання (крім перетворення) з платника податку, який має непогашені податкові зобов'язання або податковий борг, що виникли до такої реорганізації (п. 294.5 ПКУ)

Перший податковий (звітний) період починається з 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому погашено податкові зобов'язання або податковий борг та подано Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування

Здійснення держреєстрації припинення юридичної особи та держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, які є єдиноподатниками (п. 294.6 ПКУ)

Останнім податковим (звітним) періодом вважається період, в якому до органу ДПС подано заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з припиненням здійснення господарської діяльності

Зміна податкової адреси єдиноподатника (п. 294.7 ПКУ)

Останнім податковим (звітним) періодом за старою адресою вважається період, в якому до органу ДПС подано заяву про зміну податкової адреси

 

Правила заповнень декларацій . Загальні правила складання податкової декларації прописано у ст. 48 ПКУ.

Варте уваги, що формами самих декларацій передбачено заповнення показників ФОП та юридичних осіб у різних одиницях вимірів:

Декларації ЄП ФОП у гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами;

Декларації ЄП юрособи у гривнях із копійками.

Таке заповнення виглядає дивним, але, на думку ПСУ, саме так і потрібно заповнювати Декларацію ЄП ФОП (див. Пошту тижня на с. 30 цього номера). Хоча на місцях приймають декларацію у двох варіантах: і з округленими даними, і у гривнях з копійками.

Декларацію можна заповнити як від руки, так і друкарським способом.

Якщо будь-який рядок декларації не заповнюється у зв'язку з відсутністю операції (суми), то в такому рядку слід проставити прокреслення.

Заповнювати декларацію слід українською мовою (консультації в ЄБПЗ у розділах 020.02 і 020.03.

Підписують декларацію:

— у юридичної особи — керівник та особа, яка відповідає за ведення бухобліку та подання податкової декларації;

— у ФОП — підприємець особисто.

До заповнення декларації радимо поставитися відповідально, оскільки при виявленні порушень у її заповненні податківці можуть відмовити в її прийнятті (п. 49.11 ПКУ).

 

Заповнення та подання Декларації ЄП ФОП

Нюанси подання Декларації ЄП ФОП. Як зазначалося вище, ФОП-єдиноподатники подають декларацію у два строки:

1) раз на рік — єдиноподатник першої групи, якщо протягом року він не перевищив допустимий для нього обсяг доходу (150 тис.) або не перейшов до другої чи третьої групи;

2) за підсумками кварталу:

— єдиноподатники другої або третьої груп;

— єдиноподатник першої групи, якщо в якомусь кварталі протягом календарного року він перевищив допустимий для нього обсяг доходу (150 тис. грн.): декларацію він подає за підсумками такого кварталу і протягом 10 календарних днів після граничного строку подання цієї декларації сплачує ЄП за ставкою 15 % із суми перевищення. У такому разі декларацію за підсумками календарного року подавати не потрібно (абзац третій п.п. 296.5.1 ПКУ). Наприклад, єдиноподатник першої групи у I кварталі 2012 року отримав дохід у сумі 160 тис. грн., що на 10 тис. перевищує допустимий. У такому разі ФОП зобов'язана подати декларацію за I квартал 2012 року у строк не пізніше 10.05.12 р. і сплатити ЄП за ставкою 15 % у сумі 1500 грн. (10 тис. грн. х 15 %) не пізніше 18.05.12 р. А також із наступного кварталу підприємець має перейти до другої чи третьої групи або взагалі на загальну систему оподаткування;

— єдиноподатник першої групи, який протягом календарного року перейшов до другої або третьої групи: декларацію подає за підсумками кварталу, з якого він почав працювати в іншій групі. Декларацію за підсумками календарного року подавати не потрібно (абзац третій п.п. 296.5.1 ПКУ).

Що стосується випадків, коли єдиноподатник першої групи протягом календарного року порушить інші правила роботи на ЄП (здійснить не зазначені у Свідоцтві ЄП види діяльності та/або заборонені або використає заборонені форми розрахунку — бартер, залік), то в цьому випадку декларацію за підсумками кварталу, в якому відбулися такі порушення, подавати не потрібно, а слід подати декларацію у строк для подання річної декларації (уперше — за підсумками 2012 року не пізніше 01.03.13 р.). А податок за ставкою 15 % з таких доходів напевне необхідно буде сплатити протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за підсумками року (за підсумками 2012 року — не пізніше 11.03.13 р.). Такий висновок можна зробити із консультації в ЄБПЗ (розділ 230.06).

Інформацію про строки подання Декларації ЄП ФОП та про строки сплати ЄП ми систематизували в табл. 3 (с. 14).

Структура декларації. Декларація ЄП ФОП складається із 6 розділів та за обсягом перевищує Декларацію ЄП юрособи. При цьому 3 розділи передбачено для заповнення єдиноподатниками окремо першої, другої та третьої груп. Однак у разі, коли протягом календарного року єдиноподатник перейшов з однієї групи до іншої, він заповнюватиме декілька розділів, оскільки показники декларації наводяться наростаючим підсумком з початку року. У табл. 4 на с. 14 наведемо структуру Декларації ЄП ФОП.

 

Таблиця 3. Строки подання Декларації ЄП ФОП та сплати ЄП підприємцями

Чим зумовлено необхідність подання Декларації ЄП ФОП

Групи платників ЄП ФОП

перша

друга

третя

подання декларації

сплата ЄП

подання декларації

сплата ЄП

подання декларації

сплата ЄП

Робота на спрощеній системі (загальний випадок)

Раз на рік за підсумками року протягом 60 календарних днів

Не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця

Щокварталу протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу

Не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця

Щокварталу протягом
40 календарних днів після закінчення звітного кварталу

Протягом
10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації

Перевищення дозволених обсягів діяльності

Щокварталу протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу

ЄП за ставкою 15 % — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації

ЄП за ставкою 15 % — протягом
10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації

Перехід до іншої групи єдиноподатників

Здійснення видів діяльності, не зазначених у Свідоцтві ЄП(1)

Один раз на рік за підсумками року протягом 60 календарних днів

Отримання доходу від застосування забороненого способу розрахунків(1)

Отримання доходу від заборонених видів діяльності(1)

(1) Із наступного кварталу єдиноподатник зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування.

 

Таблиця 4. Структура Декларації ЄП ФОП

Розділ Декларації ЄП ФОП

Заповнює (+) чи не заповнює (-) розділ ФОП групи

першої

другої

третьої

I. Загальні відомості

+

+

+

II. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку I групи

+

-/+(1)

-/+(1)

III. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку II групи

-/+(1)

+

-/+(1)

IV. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку III групи

-/+(1)

-/+(1)

+

V. Визначення податкових зобов'язань по єдиному податку

+

+

+

VI. Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок

Заповнюється лише в разі виправлення помилок з ЄП

(1) Якщо єдиноподатник увесь календарний рік працював у цій групі, то розділи для інших груп він не заповнює. Якщо ж протягом календарного року він працював у декількох групах, то оскільки декларація заповнюється наростаючим підсумком, він має заповнити показники про роботу в усіх групах протягом календарного року.

 

Як бачимо, ФОП за підсумками I кварталу 2012 року заповнить лише 3 розділи: I, один із II, III, IV розділів та V розділ.

ФОП заповнюють дані про отримані доходи в Декларації ЄП ФОП на підставі даних КОД (КОДВ — для єдиноподатників третьої групи за ставкою 3 %).

У табл. 5 на с. 15 наведемо порядок заповнення показників розділів I — V декларації.

 

Таблиця 5. Заповнення показників розділів I — V Декларації ЄП ФОП

Код поля/рядка

Назва показника/Пояснення заповнення

1

2

Розділ I. «ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ»

Заповнюють усі ФОП

1

«Тип податкової декларації»

Проставляємо відповідну відмітку в одному з полів:

«звітна» — при поданні звітної декларації вперше;

«звітна нова» — при повторному поданні декларації до закінчення граничного строку подання декларації (60 або 40 днів);

«уточнююча» — при поданні уточнюючої декларації для виправлення виявлених помилок (граничний строк для подання декларації закінчився);

«довідково*» — подається з метою отримання довідки про доходи за інший період, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, наростаючим підсумком (п. 296.8 ПКУ). При цьому заповнюється показник «місяць*» у полі 2 розділу I

2

«Звітний (податковий) період, за який подається або уточнюється податкова декларація»

Проставляємо відповідну відмітку в одному з полів, вибравши звітний період, за який складається декларація або подається уточнююча:

«I квартал»;

«півріччя»;

«три квартали»;
«рік».

У полі «(рік)» зазначаємо календарний рік, за який подається декларація (у цьому році — «2012»).

Поле «місяць*» заповнюється тільки в разі подання декларації з відміткою в полі «довідково*», яка згідно з п. 296.8 ПКУ подається з метою отримання довідки про доходи за інший період, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, наростаючим підсумком.

Про звітний період див. табл. 2 на с. 12

3

«Прізвище, ім'я, по батькові платника податку»

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізичної особи — підприємця»

Заповнюється в загальному порядку

4

«Податкова адреса (місце проживання) платника податку»

Заповнюється в загальному порядку

5

«Найменування органу державної податкової служби, до якого подається податкова декларація»

Указується найменування органу ДПС за місцем проживання ФОП

6

«Види підприємницької діяльності, які здійснювалися у звітному періоді»

Зазначаються у відповідній графі номер та назва видів діяльності, що здійснювались у звітному періоді.

Якщо єдиноподатник здійснював заборонені або не вказані у Свідоцтві ЄП види діяльності, їх також слід зазначити.

Що стосується Класифікації, на яку слід орієнтуватися при заповненні цього поля, то вважаємо, що тут потрібно показувати коди КВЕД з тієї Класифікації, яку використовували при заповненні заяви, та які вписано податківцями у Свідоцтві ЄП

7

«Фактична чисельність працівників у звітному періоді»

На наш погляд, тут слід зазначити максимальну кількість одночасно укладених договорів у звітному періоді. При цьому не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами та у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку, — 3 і 6 років (п.п. 291.4.1 ПКУ).

Цей показник слід контролювати, а його перевищення загрожує тим, що єдиноподатник із наступного звітного періоду має залишити спрощенку (п.п. 6 п.п. 298.2.3 ПКУ), а його Свідоцтво ЄП буде анульовано на підставі п.п. 5 п. 299.15 ПКУ.
Про те, як розраховувати цей показник, див. Тему тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» («БТ», 2012, № 1-2, с. 42)

Розділ II. «ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ I ГРУПИ»

Заповнюють ФОП першої групи, а також ФОП другої та третьої груп, які протягом 2012 року перейдуть до першої групи.

Показники заповнюються наростаючим підсумком з початку року

«Щомісячні авансові внески, грн.»

Указуємо суми ЄП у гривнях без копійок, сплачені ФОП у строк не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця для кожного місяця окремо (ставка 1 — 10 % МЗП; у 2012 році: 10,73 — 107,3 грн.; цю суму за правилами заповнення округлюємо
до цілих: 11 — 107)

01

«Сума доходу за звітний (податковий) період відповідно до статті 292 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (згідно з підпунктом 1 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України)»

Зазначаємо суму доходу, отриманого за звітний рік від роздрібного продажу товарів на ринках та/або від надання побутових послуг.

Тут указуємо суму доходу не більше 150 тис. грн. Суму перевищення відображаємо в рядку 02.

Склад доходу ФОП див. у Темі тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» («БТ», 2012, № 1-2, с. 42; табл. 4 на с. 57).

Дані КОД — підсумковий показник графи 7 за звітний період у межах суми 150 тис. грн.

02

«Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 1 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Заповнюємо в разі, коли за звітний рік отримано дохід у сумі понад 150 тис. грн.

Якщо отриманий у 2012 році дохід не перевищив 150 тис. грн., у цьому рядку проставляємо прокреслення.

Зверніть увагу: у разі перевищення обсягу доходу ФОП першої групи має подати декларацію за підсумками кварталу, в якому допущено перевищення. Тому тут покажемо суму доходу за період з початку року по квартал, в якому перевищено дохід, за вирахуванням 150 тис. грн.

Наприклад, єдиноподатник першої групи у I кварталі 2012 року отримав дохід у сумі 160 тис. грн., що на 10 тис. перевищує допустимий. У такому разі в декларації за I квартал 2012 року в рядку 01 показуємо «150000», а в рядку 02 — «10000».

Дані КОД — підсумковий показник графи 7 за звітний період у сумі, що перевищує 150 тис. грн.

03

«Сума доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, у звітному (податковому) періоді»

Показуємо суму доходу, отриманою ФОП від підприємницької діяльності, не зазначеної у Свідоцтві ЄП.

Дохід, отриманий підприємцем як звичайною фізичною особою, тут не показуємо.

Тут також слід відображати дохід від діяльності, яку заборонено для єдиноподатників першої групи, але в цілому не заборонено для спрощенки (наприклад, дохід від надання підприємцем першої групи бухгалтерських послуг).

Дані КОД — дані з графи 9

04

«Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Показуємо суму доходу, отриманого при здійсненні заборонених негрошових розрахунків (бартер, залік заборгованостей тощо).

Дані КОД — дані з графи 9

05

«Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді»

Показуємо дохід, отриманий підприємцем від діяльності, не сумісної з роботою на спрощенці. Перелік таких видів діяльності див. у Темі тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» («БТ», 2012, № 1-2, с. 42; табл. 3 на с. 52). Тут також слід відобразити доходи, отримані від суб'єктів господарювання (не платників ЄП) у звітному році за роботи (послуги), виконані у минулому році, оскільки на думку податківців (консультація в ЄБПЗ в розділі 230.01) такі доходи для ФОП першої та другої груп обкладаються за ставкою 15 %. При цьому ФОП мають право продовжувати працювати на ЄП в 2012 році. Рекомендуємо додати до декларації письмове пояснення.

Дані КОД — дані з графи 9

Розділ III. «ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ II ГРУПИ»

Заповнюється ФОП другої групи, а також ФОП першої та третьої груп, які протягом 2012 року перейдуть до другої групи.

Показники заповнюються наростаючим підсумком з початку року

«Щомісячні авансові внески, грн.»

Наводимо суми ЄП у гривнях без копійок, сплачені ФОП у строк не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця для кожного місяця окремо (ставка: 2 — 20 % МЗП; у 2012 році: 21,46 — 214,6 грн.; цю суму за правилами заповнення округлюємо
до цілих: 21 — 215)

06

«Сума доходу за звітний (податковий) період відповідно до статті 292 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (згідно з підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України)»

Зазначаємо суму доходу, отриманого за звітний період від діяльності з надання послуг, у тому числі побутових, платникам ЄП та/або населенню, виробництва та/або продажу товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства.

Тут указуємо суму доходу не більше 1 млн грн.

Суму перевищення відображаємо в рядку 07.

Склад доходу ФОП див. у Темі тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» («БТ», 2012, № 1-2, с. 42; табл. 4 на с. 57).

Дані КОД — підсумковий показник графи 7 за звітний період у межах суми 1 млн грн.

07

«Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Заповнюємо в разі, коли за звітний період отримано дохід у сумі понад 1 млн грн.

Якщо отриманий дохід у 2012 році не перевищив 1 млн грн., у цьому рядку проставляємо прокреслення.

Дані КОД — підсумковий показник графи 7 за звітний період у сумі, що перевищує 1 млн грн.

08

«Сума доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, у звітному (податковому) періоді»

Показуємо суму доходу, отриманого ФОП від підприємницької діяльності, не зазначеної у Свідоцтві ЄП.

Дохід, отриманий підприємцем як звичайною фізичною особою, тут не показуємо.

Тут також слід відображати дохід, який заборонено для єдиноподатників другої групи, але в цілому не заборонено для спрощенки (наприклад, дохід від надання послуг контрагентам на загальній системі оподаткування, що заборонено для другої групи).

Дані КОД — дані з графи 9

09

«Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Заповнюється аналогічно рядку 04 розділу II

10

«Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді»

Заповнюється аналогічно рядку 05 розділу II

Розділ IV. «ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ III ГРУПИ»

Заповнюють ФОП третьої групи, а також ФОП першої та другої груп, які протягом 2012 року перейдуть до третьої групи.

Показники заповнюються наростаючим підсумком з початку року

11

«Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 3 відсотки»

Заповнюється ФОП, які сплачують ЄП за ставкою 3 %.

Наводимо суму доходу, отриманого за звітний період від діяльності, що здійснюється в межах роботи на ЄП.

Крім того, тут, вочевидь, слід відображати і доходи, які єдиноподатник третьої групи отримав від видів діяльності, не зазначених у Свідоцтві ЄП, але не заборонених для ЄП (заборонені показуємо у рядку 15). Такий висновок можна зробити з консультації, розміщеної в ЄБПЗ (розділ 230.11), в якій говориться, що до доходу, отриманого від здійснення діяльності, не зазначеної у Свідоцтві ЄП, віднесеного до третьої групи, застосовується ставка в розмірі 3 % або 5 % (залежно від того, яка ставка вказана в Свідоцтві ЄП).

Дохід відображаємо за мінусом ПДВ, оскільки суми ПДВ не включаються до складу доходу єдиноподатника (п.п. 1 п. 292.11 ПКУ).

Тут указуємо суму доходу не більше 3 млн грн.

Суму перевищення відображаємо в рядку 13.

Склад доходу ФОП див. у Темі тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» («БТ», 2012, № 1-2, с. 42; табл. 4 на с. 57).

Дані КОДВ — підсумковий показник графи 7 розділу I за звітний період у межах суми 3 млн грн.

12

«Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5 відсотків»

Заповнюється ФОП, які сплачують ЄП за ставкою 5 %.

Порядок заповнення аналогічний рядку 11

13

«Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 3 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Заповнюємо в разі, коли за звітний період отримано дохід у сумі понад 3 млн грн.

Якщо отриманий дохід у 2012 році не перевищив 3 млн грн., у цьому рядку проставляємо прокреслення.

Дані КОД (КОДВ) — підсумковий показник графи 7 (графи 7 розділу I) за звітний період у сумі, що перевищує 3 млн грн.

14

«Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Заповнюється аналогічно рядку 04 розділу II

15

«Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді»

Показуємо дохід, отриманий підприємцем від діяльності, не сумісної з роботою на спрощеній системі. Перелік таких видів діяльності див. в Темі тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу»БТ», 2012, № 1-2, с. 42; табл. 3 на с. 52).

Дані КОД (КОДВ) — дані з графи 9 (графи 9 розділу I)

Розділ V. «ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ ПО ЄДИНОМУ ПОДАТКУ»

Заповнюється всіма ФОП

16

«Загальна сума доходу за звітний (податковий) період (сума значень рядків (01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06 + 07 + 08 + 09 + 10 + + 11 + 12 + 13 + 14 + 15))»

Розраховуємо за формулою, зазначеною в назві рядка.

Перевірка за даними КОД (КОДВ) — сума підсумкових показників граф 7 і 9 (розділу I) за звітний період

17

«Сума податку за ставкою 15 % ((рядок 02 + рядок 03 + рядок 04 + рядок 05 + рядок 07 + рядок 08 + рядок 09 + рядок 10 + + рядок 13 + рядок 14 + рядок 15) х 15 %)»

Розраховуємо за формулою, зазначеною в назві рядка.

Перевірка за даними КОД (КОДВ) — сума підсумкових показників граф 7 (крім доходу в межах допустимого обсягу —
150 тис. грн., 1 млн грн. і 3 млн грн.) і 9 (розділу I) за звітний період, помножена на 15 %

18

«Сума податку за ставкою 3 % (рядок 11 х 3 %)»

Розраховуємо за формулою, зазначеною в назві рядка

19

«Сума податку за ставкою 5 % (рядок 12 х 5 %)»

Розраховуємо за формулою, зазначеною в назві рядка

20

«Нараховано всього за звітний (податковий) період (рядок 17 + рядок 18 + рядок 19)»

Розраховуємо за формулою, зазначеною в назві рядка

21

«Нараховано за попередній звітний (податковий) період (значення рядка 20 декларації попереднього звітного (податкового) періоду)»

Наводимо суму ЄП, нарахованого за минулий звітний період з урахуванням проведених уточнень.

Авансові платежі з ЄП для ФОП першої та другої груп тут не показуємо.

При поданні декларації за перший звітний період календарного року цей рядок може не заповнюватися

22

«Сума єдиного податку, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду (рядок 20 - рядок 21)»

Розраховуємо за формулою, зазначеною в назві рядка.

Цю суму потрібно сплатити протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації
(за підсумками I кварталу 2012 року — не пізніше 18.05.12 р.).

Для ФОП першої та другої груп тут стоятиме прокреслення, якщо у звітному періоді не було доходу, з якого необхідно було сплатити ЄП за ставкою 15 % або не було уточнень попередніх періодів

 

Приклад 1 . ФОП Плющ Ольга Іванівна (реєстраційний номер 1111111111) з 01.01.12 р. перейшла на сплату ЄП до другої групи (у Свідоцтві ЄП зазначено КВЕД 52.11.0 ). За I квартал 2012 року вона отримала виручку як підприємець:

— від реалізації товарів — у сумі 800000 грн.;

— орендні платежі за передачу в оренду нежитлового приміщення (80 кв. м) — у сумі 3000 грн. (вид діяльності, не зазначеної у Свідоцтві ЄП).

Має двох найманих працівників.

ЄП сплачує за ставкою 20 % — 214,6 грн. на місяць. Податок сплачено своєчасно: 18.01.12 р., 16.02.12 р., 15.03.12 р.

Заповнимо за даними прикладу Декларацію ЄП ФОП (рис. 1 на с. 24).

Пояснення до заповнення. Оскільки підприємниця здійснювала вид діяльності, не зазначений у Свідоцтві ЄП, із такого доходу потрібно сплатити ЄП за ставкою 15 % (3000 х 15 % = 450 грн.). Сам дохід відображаємо в рядку 08, а нарахований ЄП за ставкою 15 % — у рядку 17.

ЄП у сумі 450 грн. потрібно сплатити не пізніше 18.05.12 р.

У зв'язку з тим, що підприємниця здійснювала види діяльності, не зазначені у Свідоцтві ЄП, вона з II кварталу зобов'язана перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ).

При заповненні даних про сплачений ЄП з огляду на те, що показники заповнюємо у гривнях без копійок, округлюємо: 214,6  215 (грн.).

Приклад 2. ФОП Корчма Олег Олегович (реєстраційний номер 2222222222) з 01.01.12 р. перейшов на сплату ЄП за ставкою 3 % до третьої групи. За I квартал 2012 року він отримав виручку від реалізації поліграфічних послуг, що ним надавалися, у сумі 3720000 грн., у тому числі ПДВ — 620000 грн.

Має 8 найманих працівників.

Заповнимо за даними прикладу Декларацію ЄП ФОП (рис. 2 на с. 25).

Пояснення до заповнення. Оскільки у I кварталі 2012 року дохід без ПДВ (3720000 - 620000 = 3100000) перевищив 3 млн грн. на 100000 грн., то із суми перевищення ФОП має сплатити ЄП за ставкою 15 % (100000 х 15 % = 15000 грн.) і з II кварталу перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 1 п.п. 298.2.3 ПКУ).

ЄП у сумі 15000 грн. разом із 3 % ЄП (90000 грн.) потрібно сплатити не пізніше 18.05.12 р.

 

Заповнення декларації юридичною особою

Склад декларації. Єдиноподатники четвертої групи подають Декларацію ЄП юрособи щокварталу протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу (за підсумками I кварталу 2012 року — не пізніше 10 травня). ЄП, розрахований у такій декларації (рядок 9), сплачують протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації (за підсумками I кварталу 2012 року — не пізніше 18 травня, оскільки останній день подання — 19 травня — припадає на вихідний).

Декларація ЄП юрособи компактніша за свого побратима — Декларацію ЄП ФОП. Однак у неї є ще окремий додаток — «Розрахунок податкового зобов'язання єдиного податку за минулий період, що уточнюється». Він заповнюється в разі уточнення показників раніше поданої Декларації ЄП юрособи у складі звітної або звітної нової податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено платником податків (це зазначено в самому бланку Розрахунку). На наш погляд, якщо помилки в декларації ми не виправляємо, то подавати цей додаток з прокресленнями не потрібно. У межах сьогоднішньої статті ми не розглядаємо порядок виправлення помилок з ЄП, а тому про заповнення цього додатка поговоримо пізніше.

Заповнення декларації. Головні труднощі в заповненні Декларації ЄП юрособи можуть виникнути при визначенні суми доходу, що є об'єктом для нарахування ЄП. Справа в тому, що так само, як і у старій спрощенці, правила спрощеної системи, що діє з 01.01.12 р., також передбачають «касовий» метод визначення доходу. У бухобліку ж застосовуються інші принципи, про що ми писали у статті «Фінансова звітність єдиноподатника за I квартал 2012 року: заповнення форм № 1-мс та № 2-мс по рядках» // «БТ», 2012, № 15, с. 17.

Крім того, на відміну від старої спрощенки, новими правилами не передбачено ведення окремої книги для обліку доходу, що стає базою для нарахування ЄП. Тому для цієї мети потрібно або завести окремий регістр для накопичення даних про доходи для нарахування ЄП, до якого вносити записи за кожною господарською операцією, або здійснювати вибірки на рахунках бухгалтерського обліку. У табл. 6 (с. 20) ми навели обороти по рахунках бухгалтерського обліку, на яких відображаються доходи для нарахування ЄП. А в табл. 7 (с. 21) відобразили порядок заповнення показників Декларації ЄП юрособи.

 

Таблиця 6. Формування доходу юридичної особи
для справляння ЄП на підставі даних
бухгалтерського обліку (загальний план рахунків)

Вид доходу, що є об'єктом
для справляння ЄВС

Дані бухобліку

для нарахування ЄП за ставкою 5 %

для нарахування ЄП за ставкою 3 %

Дохід, отриманий у грошовій формі (готівковій чи/або безготівковій)

Бухгалтерські записи про отримання виручки від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг:
Дт 30 — Кт 361, 377, 681, 685;
Дт 30 — Кт 702;
Дт 31 — Кт 361, 377, 681, 685.
Із цієї суми слід виключити бухгалтерські записи про повернення:
— отриманих передоплат (авансів): Дт 681, 377, 685 — Кт 30, 31;
— оплат за повернені продукцію і товари:
Дт 361, 377, 685 — Кт 30, 31

Ті самі бухгалтерські записи, що і для ставки ЄП 5 %, але додатково слід вирахувати суму ПДВ, уключену до оплати, що надійшла:
— при отриманні передоплати: Дт 643 — Кт 641/ПДВ;
— при отриманні оплати за відвантажений товар (надані послуги) — оборот, відображений при відвантаженні:
Дт 70, 712, 713 — Кт 641/ПДВ

Кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності

Бухгалтерські записи про списання кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності:
1) отримані передоплати за товар (послуги)(1):
Дт 681, 685 — Кт 717;
2) неоплачені товари (роботи, послуги):
Дт 631, 685 — Кт 717

Ті самі бухгалтерські записи, що і для ставки ЄП 5 %, але додатково слід вирахувати суму ПДВ:
1) щодо отриманих передоплат — коригування раніше нарахованих податкових зобов'язань методом «сторно»:
(на думку податківців, коригувати не потрібно);
2) щодо неоплачених товарів (робіт, послуг) — коригування податкового кредиту методом «сторно» (для обережних):

Безоплатно отримані протягом звітного періоду товари (роботи, послуги)

Безоплатне отримання:
— запасів: Дт 20, 22, 28 — Кт 718;
— послуг: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 718;
— основних засобів, нематеріальних активів: Дт 15 (10, 11, 12) — Кт 424

Поворотна фінансова допомога, не повернена протягом 12 календарних місяців з дня її отримання(2)

Аналітичні дані до залишку по Кт 685 (607 «Інші короткострокові позички в іноземній валюті») на кінець звітного кварталу, в якому закінчуються 12 місяців для повернення поворотної фінансової допомоги

Винагорода повіреного (агента) за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами
(без транзитних сум)

Бухгалтерські записи про отримання виручки від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг:
Дт 30, 31 — Кт 361, 681, 685.
Із цієї суми слід виключити бухгалтерські записи про повернення отриманих передоплат (авансів): Дт 681, 685 — Кт 30, 31

Ті самі бухгалтерські записи, що й для ставки ЄП 5 %, але додатково слід вирахувати суму ПДВ, уключену до оплати, що надійшла, за послуги:
— при отриманні передоплати: Дт 643 — Кт 641/ПДВ;
— при отриманні оплати за надані послуги — оборот, відображений при наданні послуг (акт):
Дт 703 — Кт 641/ПДВ

При продажу основних засобів — різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу

Бухгалтерські записи про отримання виручки від продажу основних засобів
(Дт 30, 31 — Кт 377, 685) за вирахуванням залишкової балансової вартості, що склалася на день продажу
(оборот Дт 943 — Кт 286)

Ті самі бухгалтерські записи, що й для ставки ЄП 5 %, але додатково слід вирахувати суму ПДВ, уключену до оплати, що надійшла за основний засіб:
— при отриманні передоплати: Дт 643 — Кт 641/ПДВ;
— при отриманні оплати за раніше відвантажений основний засіб — оборот, відображений при відвантаженні:
Дт 712 — Кт 641/ПДВ

(1) На нашу думку, не треба включати в дохід кредиторську заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності, з якої було сплачено раніше ЄП або податок на прибуток за старими правилами.

(2) Про особливості оподаткування поворотної фіндопомоги читайте у статті «Поворотна фіндопомога у 2012 році: наслідки переходу на нову спрощенку» // «БТ», 2012, № 8, с. 40. Про бухоблік поворотної фіндопомоги читайте в Пошті тижня «Облік поворотної фінансової допомоги» // «БТ», 2010, № 42, с. 33.

 

Таблиця 7. Заповнення показників Декларації ЄП юрособи

Код поля/рядка

Назва показника/Пояснення до заповнення

1

2

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

1

Тип декларації

Проставляємо відповідну позначку в одному з полів:

«звітна» — при поданні звітної декларації вперше;

«звітна нова» — при повторному поданні декларації до закінчення граничного строку подання декларації (60 або 40 днів);

«уточнююча» — при поданні уточнюючої декларації для виправлення виявлених помилок (граничний строк для подання декларації минув);

«довідково**» — нам здається, що єдиноподатники — юридичні особи декларацію такого типу не подають

«порядковий № за рік*»

У примітці до цього показника зазначено, що в ньому вказується номер поданої за рік декларації (послідовно наростаючим числом від кількості поданих відповідних декларацій за рік; без розмежування на звітні, звітні нові та уточнюючі декларації). Мабуть, ідеться про календарний рік

2

«податковий (звітний) період:»

Проставляємо відповідну позначку в одному з полів, вибравши звітний період, за який складається декларація або подається уточнююча:

«I квартал»;

«півріччя»;

«три квартали»;

«рік».

У полі «20__ року» вказуємо календарний рік, за який подається декларація (у цьому році — «2012»).

Поле «місяць**» юридичні особи, на наш погляд, не заповнюють, оскільки навряд чи виникне необхідність подання декларації типу «довідково**».

Про звітний період див. табл. 2 на с. 12

3

«податковий (звітний) період, що уточнюється (зазначається у разі подання уточнюючої декларації)»

Указуємо звітний (податковий) період, що уточнюється за допомогою уточнюючої декларації.

Зверніть увагу: тут є періоди роботи на старій спрощенці до 01.01.12 р., які також можна уточнити. Отже, помилки з ЄП за старими правилами після 01.01.12 р. виправляємо за допомогою Декларації ЄП юрособи

4

«платник податку»

У цьому полі, як і в інших деклараціях, указуємо дані підприємства

5

«найменування органу державної податкової служби, до якого подається податкова декларація»

Зазначається найменування органу ДПС за місцем податкової адреси підприємства

6

«середньооблікова кількість працівників (осіб)»

У цьому полі вказуємо середньооблікову кількість працівників (осіб) за звітний період.

Цей показник слід контролювати, бо його перевищення загрожує тим, що єдиноподатник із наступного кварталу повинен буде залишити спрощенку (п.п. 6 п.п. 298.2.3 ПКУ), а його Свідоцтво ЄП буде анульовано на підставі п.п. 5 п. 299.15 ПКУ. Про те, як розраховувати цей показник, див. Тему тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» («БТ», 2012, № 1-2, с. 42)

ПОКАЗНИКИ ДЕКЛАРАЦІЇ

1

«Загальна сума доходу за податковий (звітний) період (р. 2 + р. 3 + р. 4 + р. 5 + р. 6)»

Розраховуємо за формулою, зазначеною в назві рядка

2

«Сума доходу за податковий (звітний) період, що оподатковується за ставкою 3 %»

Заповнюється підприємством, що сплачує ЄП за ставкою 3 %.

Указуємо суму доходу, отриманого за звітний період від діяльності, що здійснюється в межах роботи на ЄП.

Дохід відображаємо за мінусом ПДВ, оскільки суми ПДВ не включаються до складу доходу єдиноподатника (п.п. 1 п. 292.11 ПКУ).

Тут наводимо суму доходу не більше 5 млн грн.

Суму перевищення відображаємо в рядку 4.

Про склад доходу та про те, які дані бухобліку використовувати для заповнення цього рядка, див. у табл. 6 на с. 20

3

«Сума доходу за податковий (звітний) період, що оподатковується за ставкою 5 %»

Заповнюється підприємством, що сплачує ЄП за ставкою 5 %.

Наводимо суму доходу, отриманого за звітний період від діяльності, що здійснюється в межах роботи на ЄП.

Тут указуємо суму доходу не більше 5 млн грн.

Суму перевищення відображаємо в рядку 4.

Про склад доходу та про те, які дані бухобліку використовувати для заповнення цього рядка, див. у табл. 6 на с. 20

4

«Сума доходу, що перевищує обсяг доходу, визначений підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України»

Заповнюємо в разі, коли за звітний період отримано дохід у сумі понад 5 млн грн.

Якщо отриманий дохід у 2012 році не перевищив 5 млн грн., у цьому рядку проставляємо прокреслення

5

«Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначені у главі 1 розділу XIV Податкового кодексу України»

Показуємо суму доходу, отриманого при здійсненні заборонених негрошових розрахунків (бартер, залік заборгованостей тощо).

Дані бухобліку — аналітичні дані до бухгалтерських записів Дт 63, 685 — Кт 377, 36 тощо

6

«Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування»

Показуємо дохід, отриманий від діяльності, не сумісної з роботою на спрощенці. Перелік таких видів діяльності див. у Темі тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» («БТ», 2012, № 1-2, с. 42; табл. 3 на с. 52).

Дані бухобліку — аналітичні дані до бухгалтерських записів щодо отримання доходу від продажу товарів (робіт, послуг).

Зверніть увагу! Якщо у 2012 році єдиноподатник отримав виручку за відвантажені товари (надані послуги) у 2011 році, які з 01.01.12 р. не сумісні зі сплатою ЄП, то такий дохід слід оподатковувати за загальною ставкою ЄП (3 або 5 %, відповідно його слід відобразити в рядку 2 або 3), і підприємство має право продовжувати працювати на ЄП. Про це йдеться в консультації в ЄБПЗ (розділ 240.04), див. Пошту тижня в «БТ», 2012, № 15, с. 45.

У цьому випадку дохід відображаємо в рядку 2 або 3

7

«Сума єдиного податку за податковий (звітний) період (р. 7.1 + р. 7.2 + р. 7.3)»

Розраховуємо за формулою, зазначеною в назві рядка

7.1

«Сума єдиного податку за ставкою 3 % (р. 2 х 3 %)»

Заповнюється підприємством, що сплачує ЄП за ставкою 3 %.

Наводимо суму ЄП, нарахованого за звітний період за основною ставкою 3 % від доходу, зазначеного в рядку 2.

Перевірка: у бухобліку оборот за звітний період Дт 92 (84) — Кт 641/ЄП 3 %

7.2

«Сума єдиного податку за ставкою 5 % (р. 3 х 5 %)»

Заповнюється підприємством, що сплачує ЄП за ставкою 5 %.

Зазначаємо суму ЄП, нарахованого за звітний період за основною ставкою 5 % від доходу, зазначеного в рядку 3.

Перевірка: у бухобліку оборот за звітний період Дт 92 (84) — Кт 641/ЄП 5 %

7.3

«Сума єдиного податку, що обчислюється у подвійному розмірі ставки (р. 4 + р. 5 + р. 6) х (___) %1»

Заповнюється підприємством, що порушило єдиноподатні правила та зобов'язане застосувати подвійну ставку ЄП:
— перевищило гранично допустимий обсяг доходу (заповнено рядок 4);
— отримало дохід у негрошовій формі (заповнено рядок 5):
— отримало дохід від заборонених для спрощенки видів діяльності (заповнено рядок 6).

Указуємо суму ЄП, нарахованого за звітний період за подвійною ставкою (6 або 10 %) від доходу, отриманого з порушенням єдиноподатних правил.

Зверніть увагу: подвійну ставку ЄП (6 або 10 %) платнику необхідно вписати самостійно

8

«Сума єдиного податку за минулий податковий (звітний) період (р. 72 декларації за минулий податковий (звітний) період)»

Тут відображаємо ЄП, нарахований за минулий період календарного року, який відображено в рядку 7 Декларації ЄП юрособи, з урахуванням проведених уточнень.

Цей рядок потрібний для можливого виключення ЄП, нарахованого в минулому звітному періоді, оскільки декларація складається наростаючим підсумком.

При складанні декларації за підсумками першого звітного кварталу календарного року проставляється прокреслення,
якщо не проводилися уточнення

9

«Сума єдиного податку до сплати за податковий (звітний) квартал (р. 7 - р. 8)»

Розраховуємо за формулою, зазначеною в назві рядка.

Цю суму ми відображаємо в бухобліку у витратах бухгалтерським записом: Дт 92 (84) — Кт 641/ЄП.

Зазначену суму має бути сплачено протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації
(за підсумками I кварталу 2012 року — не пізніше 18.05.12 р.)

 

Приклад 3 . ТОВ «Марс» (код ЄДРПОУ — 12345678; адреса: 61002 м. Харків, вул. Мироносицька, буд. 12), що перейшло з 01.01.12 р. на сплату ЄП за ставкою 3 %, у I кварталі 2012 року отримало дохід від реалізації товарів у сумі 1200000 грн., у тому числі ПДВ — 200000 грн. Середньооблікова кількість працівників за період — 25 осіб.

Заповнимо за цими даними Декларацію ЄП юрособи (рис. 3 на с. 26), яку підприємство має подати до своєї ДПС не пізніше 10 травня 2012 року.

Пояснення до заповнення. Суму отриманого доходу без урахування ПДВ (1200000 - 200000 = 1000000) слід відобразити в рядках 1 і 2 декларації. На цю суму нараховуємо ЄП за ставкою 3 %: 1000000 х 3 % = 30000 грн.

ЄП у сумі 30000 грн. потрібно сплатити не пізніше 18 травня 2012 року.

На цьому закінчуємо розгляд порядку заповнення декларацій єдиноподатників. Сподіваємося, що запропонований матеріал допоможе розібратися з правилами заповнення нових декларацій, які вперше подаються за підсумками I кварталу 2012 року.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Наказ № 1688 — наказ Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 21.12.11 р. № 1688.

ЄБПЗ Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ www.sts.gov.ua

ФОП — фізична особа — підприємець.

ЄП — єдиний податок.

Свідоцтво ЄП — свідоцтво платника єдиного податку.

КОД Книга обліку доходів.

КОДВ Книга обліку доходів і витрат.

МЗП — мінімальна заробітна плата.

 

img 1

img 2

Рис. 1. Заповнення Декларації ЄП ФОП
 за I квартал 2012 року за даними прикладу 1
(друга група)

 

img 3

img 4

Рис. 2. Заповнення Декларації ЄП ФОП
за I квартал 2012 року за даними прикладу 2
 (третя група)

 

img 5

img 6

Рис. 3. Заповнення Декларації ЄП юридичною особою
за I квартал 2012 року за даними прикладу 3
(четверта група)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі