Теми статей
Обрати теми

Заповнення Декларації з податку на прибуток підприємства: позиція податківців

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заповнення Декларації з податку на прибуток підприємства:
позиція податківців

 

Запитання

Відповідь

1

2

У додаток АМ потрапляє лише амортизація, що включена до витрат звітного періоду

Як слід заповнювати таблицю 1 додатка АМ до Декларації, що затверджена наказом № 1213(1): показувати в ній усю суму нарахованої за період амортизації або лише ту частину, яка включена в поточному періоді до складу витрат? Розбіжність можлива через те, що частина нарахованої амортизації включається до собівартості виробленої продукції, яка може бути не реалізована протягом звітного періоду

У таблиці 1 додатка АМ до Декларації слід відображати лише ту частину нарахованої амортизації за звітний (податковий) період, яка включається до складу витрат такого звітного періоду та враховується при обчислені об’єкта оподаткування такого періоду

Нерозподілені ЗВВ відображаються у ряд. 05.1 та 05 Декларації

Чи треба у декларації з податку на прибуток підприємства, що затверджена наказом № 1213, нерозподілені ЗВВ зазначати у ряд. 05.1? Чи достатньо відобразити лише у ряд. 05?
У старій формі Декларації, що була затверджена наказом № 114, такі витрати зазначалися у ряд. 05.1.16 додатка СВ, а потім переносилися до ряд. 05.1. Чи зберігається такий же принцип у діючій формі Декларації з урахуванням того, що вона не містить додатка СВ?

Постійні ЗВВ розподіляються на кожен об'єкт витрат з використанням бази розподілу (годин праці, заробітної плати, обсягу діяльності, прямих витрат тощо) при нормальній потужності.
Нерозподілені постійні ЗВВ включаються до складу собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) у періоді їх виникнення.
Такі витрати слід відображати у
ряд. 05.1 та у ряд. 05 Декларації

Класифікація основних засобів та інших необоротних активів

Як розглядати в податковому обліку інші необоротні матеріальні активи, названі так у бухобліку (наприклад, тара, предмети прокату тощо)? Питання пов'язане з тим, що в ПКУ немає визначення терміна «інші необоротні матеріальні активи».
Варіанти:
а) ці об'єкти незалежно від вартості формують відповідну групу (14, 15 тощо) та амортизуються протягом мінімально допустимого строку корисного використання;
б) розглядати їх як будь-який інший об'єкт. Тобто якщо вартість об’єкта менше вартісного критерію, встановленого для основних засобів, він вважається об’єктом малоцінних необоротних матеріальних активів, а якщо більше, то включається до відповідної групи (14, 15 тощо)

Активи, вартість яких менша критерію, зазначеного у п.п. 14.1.138 ПКУ (2500 грн.), не вважаються об’єктами основних засобів, а включаються до складу малоцінних необоротних матеріальних активів.
Отже, якщо вартість таких об’єктів, як тара, предмети прокату, менша за визначений ціновий критерій, то вони вважаються малоцінними необоротними матеріальними активами, та амортизуються згідно п.п. 145.1.6 ПКУ, якщо більша — зараховуються до відповідної групи (14, 15)

Коригування витрат через перерахунок податкового кредиту з ПДВ

У якому рядку Декларації слід проводити коригування витрат на придбання товарів (робіт, послуг) через те, що такі товари (роботи, послуги) одночасно використовуються в оподатковуваних та неоподатковуваних ПДВ-операціях та податковий кредит щодо них підлягає перерахунку згідно зі ст. 199 ПКУ?

Коригування витрат відображається у рядку 06.4.39 додатка ІВ до Декларації, при цьому сума, на яку здійснюється коригування, може мати як позитивне значення, так і від'ємне.
Тобто ряд. 06.4.39 додатка ІВ може мати як позитивне,
так і від’ємне значення.
Примітка редакції
. Згодні. Про це ми писали у статті «Декларація з податку на прибуток за 2011 рік» // «БТ», 2012, № 4, с. 35

Збиток минулого року від діяльності, що пільгується, відображається в рядку А3 додатка ПЗ

Одночасно з проведенням діяльності, що оподатковується податком на прибуток на загальних підставах, підприємство веде діяльність із застосовуванням пільги. Пільгова діяльність у 2011 р. була збиткова. Чи треба переносити цей збиток у Декларацію за I квартал 2012 року? І якщо треба, то до якого рядка Декларації?

Збитки від пільгованої діяльності не можуть згортатися з оподатковуваним прибутком. Запропонований у декларації з податку на прибуток механізм дає можливість виключити вплив збитку від пільгованої діяльності на прибуток від непільгованої діяльності, що підлягає оподаткуванню (рядок 11 Декларації).
Отже, якщо у минулому році підприємство зазнало збитків від пільгової діяльності (ряд. 09 Декларації за ІІ — ІV квартали 2011 року має від’ємне значення), то таку суму слід включити до ряд. А3 додатка ПЗ до Декларації за І квартал наступного року

Рядок 23 Декларації (частина «Самостійне виправлення помилок») не заповнюються за наростаючим принципом

Виправили у звітній декларації помилку попереднього періоду, яка пов’язана із заниженням податкового законодавства. Результат виправлення відображено у рядку 23 Декларації. Чи потрібно цей показник (рядок 23) повторювати в наступних деклараціях у рамках поточного року, виходячи з принципу наростаючого підсумку? Чи такий принцип до цього рядка не застосовується?

Сума збільшення податкового зобов’язання із додатка ВП переноситься до частини «Самостійне виправлення помилок» у рядок 23 Декларації. Сума податкового зобов’язання із цього рядка сплачується разом із загальним зобов’язанням щодо Декларації (рядок 16): протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання цієї Декларації. Після цього помилка вважається виправленою.
Тому в декларації наступного періоду за періодом виправлення в заповненні додатка ВП не має сенсу, а отже, рядок 23 повторно не заповнюється, тобто наростаючий принцип складання декларації до цього рядка не застосовується

Дохід від застосування звичайних цін визначається у ряд. 02 Декларації

Платник податку на прибуток реалізував товар за ціною, що нижча за звичайну (щодо операції застосовуються звичайні ціни). Як слід відображати дохід: усю суму у ряд. 02 Декларації, включаючи і перевищення звичайної ціни над договірною, або дробити – частину доходу (виходячи з договірної ціни) включати до ряд. 02, а частину (виходячи із суми перевищення звичайної ціни над договірною) — у ряд. 03.28 «Інші доходи»?

Суми доходу від реалізації товарів (робіт, послуг) включаються до доходів від операційної діяльності та відображаються у ряд. 02 Декларації, включаючи суми перевищення звичайної ціни над договірною (у разі застосування звичайних цін)

Відображення у декларації сум безнадійної дебіторської заборгованості

Додатком ІВ до Декларації для включення сум безнадійної заборгованості до складу витрат передбачено два рядки:
06.4.35 «Суми списаної безнадійної дебіторської заборгованості»;
06.4.4 «Витрати на створення резерву сумнівної заборгованості».
Як слід заповнювати ці рядки?

Якщо у платника податку на прибуток виникла безнадійна заборгованість (у розумінні п.п. 14.1.11 ПКУ), щодо якої створено резерв сумнівних боргів, то така заборгованість відображається у ряд. 06.4.4 «Витрати на створення резерву сумнівної заборгованості» додатка ІВ до Декларації.
У той же час у платника податку на прибуток може виникнути безнадійна заборгованість (у розумінні п.п. 14.1.11 ПКУ), щодо якої не створено або не може бути створений резерв сумнівних боргів (наприклад, заборгованість з поставки товарів (робіт, послуг) у рахунок сплаченого авансу). Заборона включати суми такої заборгованості до складу витрат суперечить основним засадам податкового законодавства України. Тому для сум безнадійної заборгованості, щодо яких не створено резерв сумнівних боргів, призначено ряд. 06.4.35 «Суми списаної безнадійної дебіторської заборгованості» додатка ІВ до Декларації

Сума виплачених фізичній особі дивідендів у додатку АВ до Декларації зазначається без ПДФО

Платник податку на прибуток виплатив дивіденди фізичним особам. Як слід відображати суму виплачених дивідендів у ряд. 1 «Сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів, у тому числі:» і ряд. 1.1 «Сума дивідендів, виплачена фізичним особам» додатка АВ до Декларації — у нарахованій сумі, або виплаченій (утримується ПДФО)?

При виплаті дивідендів фізичним особам зазначений авансовий внесок не справляється. Утім, такий дохід включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи та підлягає обкладенню ПДФО. Оскільки у п.п. 153.3.2 ПКУ йдеться про суму дивідендів, що фактично виплачується, то у ряд. 1 та у ряд. 1.1 додатка АВ до Декларації сума дивідендів, виплачена фізичним особам, зазначається без ПДФО.
Примітка редакції.
Ми з цим не можемо погодитись (докладніше дивись коментар до порядку заповнення додатка АВ на с. 60 цього номера)

Нюанси заповнення додатка ОК

За яким принципом заповнюється додаток ОК до Декларації? Справа в тому, що момент виникнення витрат покупця–платника податку на прибуток і доходу продавця-єдиноподатника можуть не збігатися (наприклад, отримання товару без оплати). Чи потрібно брати у кожного контрагента документи, що підтверджують його статус як єдиноподатника?

Форма переліку доходів та витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку встановлена наказом № 1684 як додаток ОК до Декларації. Оскільки платники податку на прибуток визначають доходи та витрати згідно з правилами, установленими ст. 137 та ст. 138 ПКУ відповідно, то і заповнювати додаток ОК слід за такими ж правилами, не враховуючи принципи сплати єдиного податку контрагентом.
Що стосується підтвердження статусу контрагента як платника єдиного податку, то ДПСУ вважає за доцільне мати документальне підтвердження такого статусу контрагента. Разом з тим ПКУ не містить норми, яка б зобов’язувала платника податку на прибуток в обов’язковому порядку мати такі підтверджуючі документи

Сума надміру сплаченого податку за результатами минулого року в Декларації за І квартал наступного року не зазначається

Платник податку на прибуток за результатами діяльності
II—IV кварталів 2011 р. має переплату з податку на прибуток.
Чи зазначається така переплата у Декларації за I квартал 2012 р.? Якщо так, то у якому рядку її слід зазначати?

Нині діюча форма Декларації, що затверджена наказом № 1213, не передбачає відображення такого показника.
Тому платники податку, які мають надміру сплачену суму податку на прибуток за наслідками минулого року, окремо в декларації цю суму не зазначають. У той же час така сума враховується при сплаті податкового зобов’язання за результатами I кварталу наступного року (сума платежу зменшується на суму переплати)

(1)Використані скорочення:
ПКУ
— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.
Наказ № 1213 — Наказ МФУ «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.09.11 р. № 1213.
Наказ № 114 —
Наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.02.11 р. № 114 (втратив чинність з 18.11.11 р.).
Наказ № 1684 — Наказ МФУ «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України» від 21.12.11 р. № 1684.
ЗВВ — загальновиробничі витрати.
ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
заступник начальника управління адміністрування
податку на прибуток та податкових платежів
Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПСУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі