Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 21 липня 2010 р. № 600 та від 28 лютого 2011 р. № 299

Редакція БТ
Постанова від 13.06.2012 р. № 527

ПРИБУТОК, ЗВІЛЬНЕНИЙ
 ВІД ОПОДАТКУВАННЯ:

Кабмін приводить свої документи
 у відповідність до ПКУ

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.06.12 р. № 527

«Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 21 липня 2010 р. № 600 та від 28 лютого 2011 р. № 299»

 

З 1 квітня 2012 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей справляння податку на прибуток» від 23.02.12 р. № 4453-VI (далі — Закон № 4453)*, який уніс істотні корективи до порядку оподаткування підприємств, прибуток яких звільнено від оподаткування на підставі пп. 15 — 19 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Ідеться про представників готельного бізнесу, легкої промисловості, видавничої діяльності, суб'єктів кінематографії та мультиплікації, підприємства електроенергетики, літакобудування, суднобудування, машинобудування для агропромислового комплексу, виробників біопалива і тих підприємств, що займаються видобутком газу (метану) тощо.

* Див. ком. «Прибуток, звільнений від оподаткування, необхідно використати на «потрібні» цілі протягом трьох років після отримання» // «БТ», 2012, № 14, с. 6.

** Див. ком. «Прибуток, звільнена від оподаткування: Мінфін затвердив форму Звіту» // «БТ», 2012, № 4, с. 7.

Постановою, що коментується сьогодні, КМУ коригує такі свої документи відповідно до нових вимог ПКУ:

Порядок цільового використання засобів, отриманих від здійснення діяльності з видобутку та використання газу (метану) вугільних родовищ і вивільнених у зв'язку з наданням пільги з податку на прибуток підприємств, затверджений постановою КМУ від 21.07.10 р. № 600 (далі — Порядок № 600). Прибуток таких підприємств звільняється від оподаткування на підставі п. 16 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ;

Порядок використання засобів, вивільнених від оподаткування у зв'язку з наданням відповідно до пунктів 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України пільг з податку на прибуток підприємств, затверджений постановою КМУ від 28.02.11 р. № 299 (далі — Порядок № 299).

Найістотніша зміна полягає в тому, що тепер чітко визначено строк, протягом якого вивільнений від оподаткування прибуток має бути використано на цілі, передбачені ПКУ. Тепер він складає 1095 днів з дати закінчення періоду, за результатами якого платник податків залишив такі засоби в своєму розпорядженні (п. 21 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ в редакції Закону № 4453). У разі невикористання засобів після закінчення цього строку платник податків зобов'язаний збільшити податкові зобов'язання з податку на прибуток за результатами податкового періоду, у якому закінчується граничний строк використання сум вивільнених коштів, а також сплатити пеню, нараховану відповідно до ПКУ. Це правило продубльовано тепер і в змінених постановах КМУ.

Закріплено в Порядку № 600 і Порядку № 299 й уточнення, раніше внесені Законом № 4453 до ПКУ , щодо напряму використання заощаджених від оподаткування коштів, а саме їх має бути витрачено на:

— збільшення обсягів виробництва (надання послуг);

— створення або переоснащення матеріально-технічної бази;

— впровадження новітніх технологій;

— повернення кредитів (у тому числі отриманих до дня набуття чинності ПКУ), використаних на зазначені цілі, та сплату відсотків за ними. При цьому, якщо платником податків для погашення кредиту, використаного на зазначені цілі, та сплату відсотків за ними отримано кредит (кредити) рефінансування, то для цілей цього пункту враховуються тільки суми, що сплачуються платником за кредитом (кредитами) рефінансування.

Нагадаємо, що підприємства, прибуток яких звільнений від оподаткування на підставі пп. 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, мають подавати Звіт про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів (далі — Звіт), форму якого затверджено наказом МФУ від 21.12.11 р. № 1685**. Напевне, Звіт за цією формою мають подавати й підприємства, що займаються видобутком та використанням газу (метану) вугільних родовищ, які користуються пільгою на підставі п. 16 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ: до п. 3 Порядку № 600 вносяться зміни стосовно того, що такі підприємства мають подавати звіт про використання коштів за формою, затвердженою Мінфіном, а не державною податковою службою, як це вимагалося раніше.

** Див. ком. «Прибуток, звільнений від оподаткування: Мінфін затвердив форму Звіту» // «БТ», 2012, № 4, с. 7.

Постанова, що коментується, набула чинності з 22.06.12 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі