Теми статей
Обрати теми

Про нарахування єдиного внеску на витрати на відрядження

Редакція БТ
Лист від 15.06.2012 р. № 13862/03-20

ЄвС НЕ НАРАХОВУЄМО
 НА ВІДРЯДЖувальні

витрати — роз'яснює
 Пенсійний фонд

Лист Пенсійного фонду України від 15.06.12 р. № 13862/03-20

«Про нарахування єдиного внеску на витрати на відрядження»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) роз'яснив, що не треба нараховувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) на суми витрат на відрядження.

ПФУ вказав, що з метою визначення оподатковуваних ЄСВ складових фонду оплати праці необхідно орієнтуватися на Інструкцію зі статистики заробітної плати, затверджену наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (далі — Інструкція № 5). Крім того, виплати на які не треба нараховувати ЄВС, наведено в Переліку видів виплат, здійснюваних за рахунок засобів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженому постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170 (далі — Перелік № 1170).

Згідно з п. 3.15 Інструкції № 5 та п. 6 розділу I Переліку № 1170 поза фондом оплати праці та як неоподатковувані ЄВС зазначено витрати на відрядження, зокрема:

— добові (у повному обсязі);

— вартість проїзду;

— витрати на наймання житлового приміщення;

— компенсаційні виплати та добові, що виплачуються у разі переїзду на роботу в іншу місцевість згідно з чинним законодавством.

Ураховуючи вищеназвані норми, ПФУ вказує, що не треба справляти ЄВС із сум:

1) виплачених працівнику як компенсація проїзду на таксі, маршрутному таксі, іншим транспортом у службових цілях в Україні і в разі відряджень за кордон;

2) представницьких витрат . Аргумент ПФУ — такі витрати не включаються згідно з Інструкцією № 5 до фонду оплати праці.

Відзначимо, що ЄВС не справляють із сум добових, навіть якщо вони виплачуються в розмірі, що перевищує встановлені норми. При цьому із сум перевищення утримується лише податок на доходи фізичних осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі