Теми статей
Обрати теми

Про застосування пільг з податку на прибуток підприємства

Редакція БТ
Лист від 23.12.2011 р. № 10104/7/15-1217

ПІЛЬГА З ПОДАТКУ
 НА ПРИБУТОК
ПІДПРИЄМСТВ ПЕК:

фактичні витрати визначаються
 за правилами відображення
витрат у податковому обліку

Лист Державної податкової служби України від 23.12.11 р. № 10104/7/15-1217

Лист Державної податкової служби України від 11.01.12 р. № 574/6/15-1415

«Про застосування пільг з податку на прибуток підприємства»

 

Обидва листи, що коментуються, присвячено питанням застосування пільги з податку на прибуток підприємствами паливно-енергетичного комплексу (далі — ПЕК).

Згідно з п. 154.8 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) від оподаткування звільняється прибуток підприємств ПЕК у межах фактичних витрат, що не перевищують загальну річну суму:

— передбачених інвестиційними програмами, схваленими органом, що здійснює державне регулювання у сфері електроенергетики та на ринку природного газу, на капітальні вкладення з будівництва (реконструкції, модернізації) міждержавних, магістральних та розподільчих (локальних) електричних мереж, електричних станцій, теплоелектроцентралей, магістральних газопроводів, газорозподільних мереж, підземних сховищ газу та встановлення лічильників газу населенню, у тому числі сум, направлених на повернення кредитів, що використані для фінансування вищезазначених цілей;

— передбачених проектами, фінансування яких здійснюється за рахунок суб'єктів природних монополій, виробників електричної та/або теплової енергії відповідно до рішень КМУ;

— витрат у межах інвестиційної складової, затвердженої органом, що здійснює державне регулювання у сфері електроенергетики та на ринку природного газу, необхідної для повернення кредитів, інвестицій, погашення облігацій (боргових цінних паперів), випущених (отриманих) енергогенеруючими компаніями, з метою фінансування капітальних вкладень з будівництва (реконструкції, модернізації) устаткування електричних станцій та теплоелектроцентралей, відповідно до плану будівництва (реконструкції, модернізації), затвердженому КМУ або уповноваженим ним органом.

Отже, неоподатковуваний прибуток цих підприємств обмежено річним обсягом розроблених та затверджених інвестиційних програм . Відповідно, прибуток, отриманий протягом року в межах фактично понесених витрат не більше встановленої річної суми, звільняється від оподаткування. Питання, як рахувати підприємствам ПЕК фактично понесені витрати і як заповнювати «пільговий» додаток ПЗ податкової декларації з податку на прибуток підприємства (далі — Декларація з ПНП), форму якого затверджено наказом МФУ від 28.09.11 р. № 1213.

Перш за все ДПСУ звертає увагу, що такі витрати, понесені в межах затверджених інвестиційних програм, має бути підтверджено первинними документами (накладні, акти виконаних робіт (наданих послуг), платіжні доручення, чеки РРО, банківські виписки тощо), як того вимагає п. 138.2 ПКУ.

Щодо розміру фактично понесених витрат, то, на думку ДПСУ, вони визначаються за правилами відображення витрат у податковому обліку підприємства, тобто за датою виникнення та в розмірі згідно з вимогами розділу ІІІ ПКУ. Так, якщо понесені витрати було віднесено на збільшення первісної вартості об'єктів основних засобів, інших необоротних активів (витрати на придбання таких об'єктів, а також на ремонт (поліпшення) в сумі, що перевищує 10 % ліміт), то фактичні витрати для цілей п. 154.8 ПКУ дорівнюють сумі нарахованої амортизації на їх вартість.

Витрати, пов'язані з ремонтом (поліпшенням) основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, у межах 10 % балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року відразу включаються до податкових витрат (а значить, і вважаються фактично понесеними витратами підприємства ПЕК для цілей п. 154.8 ПКУ).

Щодо заповнення Декларації з ПНП, то як роз'яснює ДПСУ в листі, що коментується, № 10104/7/1501217, сума прибутку, звільнена від оподаткування, відображається такими підприємствами в таблиці 1 Додатка ПЗ у ряд. 09 Декларації з ПНП. Як ми розуміємо, такі пільговики в Додатку ПЗ мають заповнювати тільки один рядок — ряд. 09 таблиці 1, дані якої потім переносяться до ряд. 09 Декларації з ПНП. Рядки А1, А2 і А3 Додатка ПЗ в цьому випадку не заповнюються, оскільки пільгується не вид діяльності, а певна сума прибутку, тобто даних для заповнення цих рядків Додатка ПЗ підприємство не має. Не передбачено в Додатку ПЗ відображення й фактичних витрат, у межах яких звільнюється від оподаткування прибуток, тому ці відомості тут не наводяться. До Декларації з ПНП таким підприємствам слід додати пояснювальну записку (розшифровку) про суму фактичних витрат.

Наостанок відзначимо, що в такій самій ситуації знаходяться й суб'єкти господарювання водо-, теплопостачання та водовідведення, для яких передбачено аналогічну пільгу з податку на прибуток згідно з п. 154.9 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі